Takaisin

Opioidin salpaaja naltreksoni rahapeliriippuvuuden hoidossa

Näytönastekatsaukset
Hannu Alho
28.11.2023

Näytön aste: C

Naltreksoni 50–100 mg päivässä saattaa lisätä vähän tai kohtalaisesti yleistä hyvinvointia ja mahdollisesti siten vähentää rahapeliriippuvaisten pelaamisretkahduksia lumelääkkeeseen verrattuna.

Tähän mennessä naltreksonia on verrattu lumelääkkeeseen viidessä lumekontrolloidussa tutkimuksessa, joihin on osallistunut 562 rahapeliriippuvaista. Tutkimusryhmän ovat muodostaneet joko ICD-10- (patologinen pelaaminen), DSM-4- tai DSM-5 (gambling disorder) -kriteerit täyttävät rahapeliriippuvaiset potilaat. Tulosmittareina on käytetty yleistä hyvinvointia, pelaamisen frekvenssiä ja pelaamiseen käytettyä rahaa.

Cochrane-katsauksen meta-analyysissa «Dowling N, Merkouris S, Lubman D ym. Pharmacologic...»1 naltreksonin todettiin olevan lumelääkitystä heikosti tehokkaampi, kun tulosmittarina käytetään yleistä hyvinvointia (gambling symptom severity) (4 tutkimusta, 562 potilasta). Lääkehoitoryhmässä yleinen hyvinvointi oli gambling system severity -asteikolla mitattuna hoidon jälkeen lumeryhmää parempi (SMD -0,46; 95 % luottamusväli -0,74 – -0,19, n = 259). Myönteisen vasteen saaneiden osuudessa ei ryhmien välillä ollut tilastollisesti merkitsevää eroa (RR 1,65; 95 % luottamusväli 0,86–3,14, n = 562).

  • Tutkimuksen laatu: tasokas
  • Sovellettavuus suomalaiseen väestöön: hyvä

Kommentti: Suurimmassa osassa tutkimuksista sekä opioidiantagonistia että lumelääkettä saaneet saivat myös jotain psykososiaalista hoitoa. Tavallisimmat terapiat ovat olleet tiedollista käyttäytymisterapiaa tai motivoivaa terapiaa. Tutkimuksissa käytetyt psykososiaaliset hoidot muodostivat varsin kirjavan kokonaisuuden tai olivat heikosti kuvattuja.

Kirjallisuutta

  1. Dowling N, Merkouris S, Lubman D ym. Pharmacological interventions for the treatment of disordered and problem gambling. Cochrane Database Syst Rev 2022;9:CD008936 «PMID: 36130734»PubMed