Takaisin

Proteiinirajoitus diabeteksen munuaistaudin hoidossa

Näytönastekatsaukset
Kaj Metsärinne
20.4.2020

Näytön aste: A

Proteiinirajoitteinen ruokavalio ei hidasta munuaisvaurion etenemistä tyypin 1 ja 2 diabetesta sairastavilla.

Tuoreessa katsauksessa «Zhu HG, Jiang ZS, Gong PY ym. Efficacy of low-prot...»1 proteiinirajoituksen mahdollisesta hyödyllisyydestä tyypin 1 ja 2 diabetesta sairastavilla munuaistaudin hoidossa käytettiin lähteinä MEDLINEn, EMBASEn ja Kiinan kansallista tietokantaa aina vuoden 2016 loppuun saakka. Alun perin julkaisuja löytyi 324.

Katsaukseen otettavat satunnaistetut kontrolloidut tutkimukset (11 kpl) valittiin seuraavasti:

  • julkaisu kokotekstiartikkelina
  • satunnaistetun kontrolliryhmän käyttäminen
  • tyypin 1 tai 2 diabetesta sairastavilla eGFR:n tai kreatiniinipuhdistuman ja albuminurian/proteinurian mahdolliset muutokset kirjattuina

Tutkimuksiin osallistui 687 potilasta. 5 tutkimuksessa oli tyypin 1 diabetespotilaita ja 6 tutkimuksessa oli tyypin 2 diabetespotilaita. Potilaiden GFR oli yli 30 ml/min. Intervention kesto oli keskimäärin 23 kuukautta (2–60 kk). Proteiinirajoitus oli asetettu tasolle 0,6–0,8 g/kg/vrk.

Proteiinirajoitus ei vaikuttanut suotuisasti diabetesta sairastavien munuaisten suodatustoimintaan eikä albuminuriaan/proteinuriaan. Diabeteksen kesto tai interventioajan pituus ei vaikuttanut tulokseen, mutta tyypin 2 diabetesta sairastavilla proteiinirajoitus lisäsi proteinuriaa tilastollisesti merkitsevästi (p = 0,02).

  • Tutkimuksen laatu: tasokas
  • Sovellettavuus suomalaiseen väestöön: hyvä
  • Kommentti: Näyttöä tyypin 1 ja tai 2 diabetespotilaiden proteiinirajoituksen hyödyllisyydestä munuaista suojaavana ei ole.

Kirjallisuutta

  1. Zhu HG, Jiang ZS, Gong PY ym. Efficacy of low-protein diet for diabetic nephropathy: a systematic review of randomized controlled trials. Lipids Health Dis 2018;17(1):141 «PMID: 29914534»PubMed