Takaisin Tulosta

Maapähkinä-allergisen ruokavalio

Lisätietoa aiheesta
Käypä hoito -työryhmä Ruoka-aineallergiat (lapset)
11.9.2014

Ohjeita maapähkinän välttämiseksi

Maapähkinäallerginen ei voi syödä maapähkinää missään muodossa. Ruokavaliosta on jätettävä pois kaikki maapähkinää sisältävät elintarvikkeet ja ruokalajit (taulukot «Maapähkinäallergisen ruokavaliossa ei käytetä lainkaan seuraavia:...»1 ja «Elintarvikkeet ja ruuat, jotka voivat sisältää maapähkinää....»2).

Elintarvikkeiden pakkausmerkinnöissä ilmoitetaan, jos valmistukseen on käytetty pienikin määrä maapähkinää. Jos elintarvikkeen valmistuksessa ei ole mahdollista estää täysin tuotteen kontaminoitumista maapähkinällä, tuotteeseen tehdään erillinen merkintä, esimerkiksi ”Valmistettu linjalla tai tehtaassa, jossa käsitellään maapähkinää” tai ”Saattaa sisältää maapähkinää”.

Ruuan valmistuksessa, annostelussa ja tarjollepanossa on otettava huomioon, ettei kontaminaatiota tapahdu ruuanvalmistus- ja tarjoiluastioiden tai ottimien kautta (noutopöydät, tarjoilulinjastot).

Taulukko 1. Maapähkinäallergisen ruokavaliossa ei käytetä lainkaan seuraavia:
Maapähkinä Maapähkinävoi Maapähkinäöljy (Arachis oil)
Suolatut maapähkinät Satay Maapähkinäkastike
Taulukko 2. Elintarvikkeet ja ruuat, jotka voivat sisältää maapähkinää.
Salaatit, salaatinkastikkeet Keksit Suklaa
Kastikkeet, gravy-paistinkastike Myslit, murot Nougat
Kasvismureke, kasvispyörykät Välipalapatukat Marsipaani
Keitot ja wokkiruoat Kuivattujen hedelmien seokset Jäätelö
Pesto Suolaiset naposteltavat

Etniset ruokalajit voivat sisältää valmistusaineena maapähkinää

Aasian ja Afrikan maissa maapähkinää käytetään ruuanvalmistuksessa. Intialaiset ja meksikolaiset ruokalajit voivat sisältää maapähkinää valmistusaineena.