Vaikutusmekanismi
Plasman kolesterolipitoisuuden pienentyminen kasvistanoleilla ja -steroleilla perustuu ravinnon kolesterolin imeytymisen estoon «Miettinen T. Kasvisterolit. Duodecim 1996;112:1149...»1. Tyypillinen länsimainen ravinto sisältää kasvisteroleita ja -stanoleita keskimäärin 300 mg, vegetaristeilla jopa 600 mg vuorokaudessa «Valsta LM, Lemström A, Ovaskainen ML ym. Estimatio...»2. Elimistö ei valmista kasvistanoleita tai -steroleita, vaan ne saadaan ravinnosta. Niiden lähteenä ovat kasviöljyt ja jonkun verran myös kasvikset, hedelmät, pähkinät ja siemenet. Kasvistanolien imeytyminen on hyvin vähäistä, kasvisterolit imeytyvät jossakin määrin ja kasvistanolit estävät omaa ja muiden sterolien imeytymistä. Niiden seerumipitoisuudet ovat alle 1 umol/l. Verenkierrossa ne kulkevat pääosin LDL-kolesterolin mukana. Pääosa kasvistanolien ja -sterolien plasman kolesterolipitoisuutta pienentävästä vaikutuksesta perustuu siihen, että ne estävät ravinnon kolesterolin imeytymistä suolesta kilpailemalla kolesterolin kanssa misellifaasiin siirtymisestä, mikä edeltää ravinnon kolesterolin imeytymistä enterosyyttiin.
Satunnaistettujen tutkimuksien meta-analyysit
Katsauksessa vuodelta 2003 «Katan MB, Grundy SM, Jones P ym. Efficacy and safe...»3 mukana oli 41 kontrolloitua tutkimusta kasvistanoleista ja -steroleista. Valtaosin tutkimukset olivat kestäneet vähintään 3–4 viikkoa. Pisimpään kestäneet tutkimukset olivat tuolloin Suomessa toteutetut stanolitutkimukset, ja ne olivat kestoltaan 52, 26 ja 13 viikkoa «Miettinen TA, Puska P, Gylling H ym. Reduction of ...»4, «Christiansen LI, Lähteenmäki PL, Mannelin MR ym. C...»5, «Tammi A, Rönnemaa T, Gylling H ym. Plant stanol es...»6. LDL-kolesterolin pitoisuuden pienentymisen ja stanoli- tai steroliannoksen välillä oli yhteys annosvälillä 0,7 g–2,5 g vuorokaudessa. 2 g/vrk pienentää LDL-kolesterolin pitoisuutta 10 %. Osassa tutkimuksia oli mitattu myös rasvaliukoisten vitamiinien pitoisuuksia verenkierrossa. Stanolit ja sterolit eivät vaikuttaneet A- eivätkä D-vitamiinin pitoisuuksiin. Alfakaroteenin, lykopeenin ja E-vitamiinin pitoisuuden olivat stabiilit suhteessa niiden LDL-kuljettajaproteiiniin. Beetakaroteenin pitoisuudet laskivat. Mahdollinen karotenoidien ja rasvaliukoisten vitamiinien pitoisuuden lasku stanoli- ja sterolihoidon yhteydessä on estettävissä suositusten mukaisella ruokavaliolla «Lea LJ, Hepburn PA. Safety evaluation of phytoster...»7. Tutkimuksissa karotenoidien absoluuttiset veripitoisuudet ovat saattaneet pienentyä. On huomattava, että niiden pitoisuudet eivät laske suhteessa kolesterolipitoisuuteen.
Tämän jälkeen ilmestyneissä systemoiduissa katsauksissa ja meta-analyyseissa «Musa-Veloso K, Poon TH, Elliot JA ym. A comparison...»8, «Ras RT, Geleijnse JM, Trautwein EA. LDL-cholestero...»9 ovat selvityksen kohteena olleet suuremmat annokset, ja niissä on vertailtu kasvistanolien ja sterolien tehoa toisiinsa. Musa-Veloson systemoidussa katsauksessa «Musa-Veloso K, Poon TH, Elliot JA ym. A comparison...»8 oli mukana 113 satunnaistettua tutkimusta. Maksimaalinen LDL-kolesterolin pitoisuuden pieneneminen oli kasvistanoleilla 16,4 % ja kasvistanoliestereillä 17,1 %, mitkä olivat suurempia kuin steroleilla (8,3 %) tai steroliesterillä (8,4 %) aikaansaadut LDL-kolesterolin pitoisuuden pienenemiset. Tulosten yleistettävyyttä rajoittaa se, että stanolien ja sterolien vaikutusta ei ole tutkittu samassa koeasetelmassa. Toisessa katsauksessa «Ras RT, Geleijnse JM, Trautwein EA. LDL-cholestero...»9 oli kaikkiaan 124 satunnaistettua tutkimusta laajalla annosvaihtelulla (0,3–9 grammaa vuorokaudessa) kasvistanolia tai -sterolia. Annoksilla 0,6–3,3 g/vrk kasvistanolit ja sterolit pienensivät LDL-kolesterolin pitoisuutta 6–12 % ja 3 g/vrk 12 %.
Kansainväliset suositukset
Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen (Efsa, European Food Safety Agency) «https://www.efsa.europa.eu/»1 tieteelliseen arvioon perustuva ja EU:n hyväksymä plasman kolesterolipitoisuuden pienentämistä koskeva terveysväite toteaa, että 1,5–3,0 g/vrk kasvistanoleita tai -steroleita pienentää veren LDL-kolesterolia annosvasteisesti 7–12,5 %. Euroopan kardiologi- ja ateroskleroosiyhdistyksen suosituksessa Management of Dyslipidemia «Mach F, Baigent C, Catapano AL ym. 2019 ESC/EAS Gu...»10 todetaan, että päivittäinen kasvistanolien tai -sterolien käyttö annoksella 2 g/vrk pienentää plasman LDL-kolesterolin pitoisuutta keskimäärin 7–10 %, mutta ei vaikuta merkittävästi triglyseridien pitoisuuteen eikä HDL-kolesteroliin. Suosituksessa todetaan myös, että näillä valmisteilla ei ole tehty päätetapahtumatutkimuksia.
Euroopan Ateroskleroosiyhdistyksen (EAS) asettama konsensuspaneeli suosittelee kasvistanolien ja -sterolien käyttöä seuraavissa tilanteissa «Gylling H, Plat J, Turley S ym. Plant sterols and ...»11:
Annostelutavan (matrix) välillä ei ole tehoeroa eli margariinit, jugurtit ja kiteiset valmisteet ovat yhtä tehokkaita «Gylling H, Plat J, Turley S ym. Plant sterols and ...»11.
Kommentti: Yhteenvetona voidaan todeta, että stanolit ja sterolit pienentävät plasman LDL-kolesterolipitoisuutta annoksesta (1,5–3 g vuorokaudessa) riippuen 7–12,5 %. Pyöristettynä 2 g:n annos pienentää LDL-kolesterolia keskimäärin 10 %.
Stanoleilla ja steroleilla ei ole tehty päätetapahtumatutkimuksia.