Takaisin Tulosta

Raskaudenkeskeytys imukaavinnalla (ohje potilaalle)

Lisätietoa aiheesta
Käypä hoito -työryhmä Raskaudenkeskeytys
9.1.2013

Ohjeet henkilökunnalle ja potilaille on laadittu päivitetyn Raskaudenkeskeytyksen Käypä hoito -suosituksen «http://www.kaypahoito.fi/web/kh/suositukset/naytaartikkeli/tunnus/hoi27050»1 perusteella. Näistä ohjeista on ohessa Word-versio «nix01922.doc»1, johon kukin toimipaikka voi erikseen täydentää yhteystietoja ym. Lääkeaineet on esitelty vaikuttavan aineen mukaan ja tarvittaessa toimipaikka voi lisätä kauppanimet.

Raskaudenkeskeytys imukaavinnalla, raskauden kesto alle 12 viikkoa (ohje potilaalle)

  • Mikäli raskauden kesto on enintään 12 viikkoa, se voidaan keskeyttää imukaavinnalla. Toimenpide tehdään nukutuksessa.
  • Jos olet ensimmäisellä käynnillä naistentautien poliklinikalta saanut mukaasi 2 misoprostolitablettia kohdunkaulan pehmittämistä varten, laita ne emättimeen tai kielen alle toimenpideaamuna noin 3–4 tuntia ennen toimenpidettä.
  • Tämän jälkeen raskaudenkeskeytystä ei tulisi perua, koska lääke saattaa aiheuttaa sikiövaurioita.
  • Lääkkeenoton jälkeen voi ilmaantua kuukautistyyppistä kipua, veristä vuotoa ja pahoinvointia. Mikäli kivut ovat sietämättömiä tai vuoto on erittäin runsasta, ota yhteyttä naistentautien päivystykseen tai -poliklinikalle, puhelinnumero_______________.

Toimenpidepäivänä

  • Tule osastolle tai päiväkirurgiseen yksikköön sovitusti toimenpidepäivänä. Sinun tulee olla syömättä toimenpidettä edeltävänä yönä klo 2 lähtien. Saat juoda kirkkaita nesteitä (esimerkiksi kivennäisvesi, mehu ilman hedelmälihaa, maidoton tee, musta kahvi) toimenpideaamuna vielä klo 6. Mahdolliset käytössäsi olevat lääkkeet voit ottaa kotona pienen nestemäärän kanssa.
  • Tapaat hoitajan ja toimenpiteen tekevän lääkärin ennen toimenpidettä. Toimenpidettä edeltävästi tai sen yhteydessä saat kerta-annoksen antibioottia suojaamaan kohtutulehdukselta.
  • Toimenpiteen välittömät haittavaikutukset, kuten runsas verinen vuoto, kohdun seinämän puhkeaminen tai kohdunkaulan vaurio, ovat harvinaisia.
  • Vointiasi seurataan toimenpiteen jälkeen vähintään 2 tuntia. Saat hoitajalta kotihoito-ohjeet ja toimenpidekertomuksen mukaasi kotiin lähtiessäsi.
  • Jos olet veriryhmältäsi Rh-negatiivinen, saat anti-D-immunoglobuliinipistoksen, jolla ehkäistään mahdollinen vasta-ainemuodostus seuraavassa raskaudessasi.
  • Päiväkirurgisena potilaana sinulla pitää olla hakija toimenpiteen jälkeen, ja aikuinen henkilö seuranasi seuraavaan aamuun asti. Autolla ajo ja alkoholin käyttö on kielletty vuorokauden ajan toimenpiteen jälkeen.
  • Sairauslomaa toimenpiteestä kirjoitetaan 1–3 vuorokautta.

Jälkihoito

  • Kipulääkkeenä voit kotona käyttää ilman reseptiä saatavia lääkkeitä, esimerkiksi ibuprofeenia 400–800 mg 1–3 kertaa vuorokaudessa tai parasetamolia 500–1 000 mg 1–3 kertaa vuorokaudessa tai molempia. Lääkäri voi kirjoittaa sinulle tarvittaessa reseptin.
  • Vuoto kestää kaavinnan jälkeen noin 1–2 viikkoa. Tulehdusriskin vuoksi ammekylpyä, saunomista, uimista tai yhdyntää ilman kondomia ei suositella jälkivuodon aikana. Käytä vuodon aikana terveyssiteitä.
  • Yleisimmät kaavinnan jälkeiset ongelmat liittyvät kohdun epätäydelliseen tyhjenemiseen. Kohtu voi tulehtua, jolloin oireina on alavatsakipua, kuumetta ja pahan hajuista jälkivuotoa. Vuoto saattaa pitkittyä tai olla runsasta. Näistä syistä tarvitaan joskus antibioottihoitoa tai uutta kaavintatoimenpidettä. Jos sinulla on yllä mainittuja oireita, ota yhteys naistentautien päivystykseen tai poliklinikalle.
  • Ehkäisystä huolehtiminen on tärkeää. Uudelleen raskaaksi tuleminen on mahdollista jo ennen seuraavia kuukautisia. Ehkäisypillereiden, -laastarin, -renkaan tai minipillereiden käytön voit aloittaa toimenpidepäivän iltana tai seuraavana aamuna. Ehkäisykapseli voidaan asettaa toimenpiteen yhteydessä tai myöhemmin avoterveydenhuollossa. Hormoni- tai kuparikierukka voidaan asettaa toimenpiteen yhteydessä, seuraavien kuukautisten aikana tai muuna sovittuna aikana perhesuunnitteluneuvolassa tai terveyskeskuksessa. Kondomi on ainoa ehkäisyväline, joka suojaa sukupuolitaudeilta.
  • Kuukautiset alkavat noin 4–7 viikon kuluttua toimenpiteestä.
  • Jälkitarkastus on tärkeä raskaudenkeskeytyksen onnistumisen varmistamiseksi. Se tehdään 2–4 viikon kuluttua keskeytyksestä ja voit sopia sen paikkaan, josta sait keskeytyslähetteen. Jälkitarkastuksen yhteydessä määritetään raskaushormonin pitoisuus verestä. Lisäksi varmistetaan raskaudenehkäisyn aloitus ja voit myös keskustella keskeytykseen liittyvistä tunteista.

Selviytyminen

  • Moni kokee helpotusta, kun keskeytys on ohi. Joillekin raskaudenkeskeytys voi olla henkisesti raskasta. Psyykkiset vaikutukset ovat sitä vähäisemmät, mitä perusteellisemmin keskeytystä on harkittu. Tarvittaessa voit hakea apua omasta terveyskeskuksesta, mielenterveystoimistosta, seurakunnasta tai kriisikeskuksesta. Oheisena yhteystietoja paikallisiin tukipisteisiin:
  • Jos sinulla on ongelmia tai kysyttävää, ota yhteyttä (sairaalan tai poliklinikan yhteystiedot): ______________________________________________________________________