Takaisin Tulosta

Kariesbakteerien merkitys hampaiden reikiintymiselle

Lisätietoa aiheesta
Käypä hoito -työryhmä Karies (hallinta)
27.8.2020
  • Hammaskarieksen yhteydessä esiintyville bakteereille on ominaista, että
    • ne pystyvät tarttumaan hampaan pintaan (pellikkeliin) ja tuottamaan aineenvaihduntansa tuloksena happoja, pääasiassa maitohappoa
    • ne lisääntyvät hampaiden pinnalla olevassa biofilmissä ja osallistuvat sen organisoitumiseen
    • ne tarttuvat ihmisillä todennäköisesti sylkivälitteisesti
    • ne hyödyntävät ravinnokseen niiden käymisaineenvaihduntaan soveltuvia sokereita ja sietävät hyvin happamia olosuhteita
    • ne saavat koe-eläimillä aikaan kariesta ja
    • niillä on osoitettu olevan yhteys myös ihmisen hampaiden reikiintymiseen.
  • Yleisimmin karieksen yhteydessä havaittuja bakteereita ovat mutansstreptokokit. Niiden määrä suun mikrobifloorassa pienenee, kun hampaiden reikiintyminen vähenee. Tehokkain keino vaikuttaa bakteerien lisääntymiseen on vaikuttaa niiden elinympäristöön eli muuttaa haitallisten bakteerien kasvuympäristö niille epäsuotuisaksi.