Takaisin Tulosta

Astma - menettelytapasuositus

Lisätietoa aiheesta
Sotilaslääketieteen keskus
11.3.2007

Astman (J45) prevalenssi on kutsuntaikäisissä noussut 1970-90-luvuilla. 1990-luvun lopulla kutsuntatarkastusten tietojen perusteella astmaa esiintyi itäisen Suomen 2.3 %:sta pohjoisen 4.9 %:iin. Vuosittain varus-miespalveluksen suorittavassa noin 28 000:n joukossa on huomattava määrä astmaatikkoja.

Monilla lapsena todettu astma rauhoittuu murrosiässä ja lääkitys voidaan lopettaa. Joillakin oireilu ja lääkitys jatkuvat. Useilla astmaattiset oireet li-sääntyvät tai alkavat uudelleen (tai ilmaantuvat ensimmäisen kerran) va-rusmiespalveluksen aikana. Syynä on pidetty mm. lisääntynyttä fyysistä rasitusta, pölyä ja siviilioloja useammin esiintyviä hengitystieinfektioita.

Astman aiheuttamat varusmiespalveluksen keskeytykset ovat vaihdelleet viime vuosina suunnilleen 100-170 tapausta/vuosi tasolla. Astman osuus terveydellisistä syistä tapahtuneista palveluksen keskeytymisistä on ollut 5-8 %:n luokkaa.

Astmaatikon tilanne tulisi huolellisesti arvioida kutsuntojen ennakkotar-kastuksessa ja lääkitys optimoida vielä 3-4 kuukautta ennen varusmies-palveluksen alkua: Inhaloitavan kortikosteroidin aloitus uudelleen tai an-noksen lisäys? Lääkitystä voidaan tilanteen salliessa vähentää varus-miespalveluksen aikana.

Säännöllisellä inhaloitavalla kortikosteroidilääkityksellä oireettomana tai vähäoireisena pysyvä palvelee A-luokassa. Säännöllisestä lääkityksestä huolimatta jonkin verran oireilevan luokitus on B ja mikäli hengitysfunkti-ot ja toimintakyky ovat alentuneet ja/tai tarvitaan per os kortisonikuureja, on luokitus C.