Takaisin

Nuorten tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön ehkäisy terveydenhuollossa

Näytönastekatsaukset
Hanna Ollila
5.3.2024

Näytön aste: B

Tupakoinnin aloittamista voidaan ilmeisesti ehkäistä terveydenhuollossa nuorten ohjauksella sekä perheinterventioilla, joissa tuetaan perheen toiminnallisuutta ja ohjaavaa kasvatusta.

US Preventive Services Task Force (USPSTF) -työryhmä «Selph S, Patnode C, Bailey SR, ym. Primary Care-Re...»1 kävi läpi katsauksessaan perusterveydenhuollolle relevantteja ehkäisyinterventioita nuorilla. Tutkimuksia etsittiin tietokannoista Cochrane Central Register of Controlled Trials, Cochrane Database of Systematic Reviews, MEDLINE, PsycINFO ja EMBASE syyskuun 2012 ja kesäkuun 2019 väliseltä ajalta ja seurannalla helmikuussa 2020. Katsaukseen hyväksyttiin satunnaistettuja, kontrolloituja tutkimuksia ja kontrolloituja interventiotutkimuksia, joiden osallistujat olivat enintään 25-vuotiaita. Katsaukseen sisällytettiin minkä tahansa tupakka- tai nikotiinituotteen käyttöä ja käytön ehkäisyä käsitteleviä tutkimuksia. Päävasteen seurannan tuli olla vähintään 6 kuukautta. Perusterveydenhuollolle relevanteiksi interventioiksi katsottiin lääkkeettömät interventiot, joissa vertailuryhmä ei saanut hoitoa tai sai minimaalista tavanomaista hoitoa. Katsaukseen hyväksyttiin yhteensä 14 tutkimusta (n = 23 364). Näiden harhariski arvioitiin pääosin kohtalaiseksi. Osallistujien ikä vaihteli 7 ja 17 vuoden välillä. 8 tutkimuksessa intervention kohteena oli lapsi tai nuori, 2 tutkimuksessa kohteena oli huoltaja ja 4 tutkimuksessa molemmat. Interventioiden kesto vaihteli 7 viikosta 25 kuukauteen. Keskimäärin kontakteja oli 6, vaihdellen 3 ja 15 kontaktin välillä. Interventiot sisälsivät ohjausta perusterveydenhuollossa (3 tutkimusta), suun terveydenhuollossa (2 tutkimusta), kotona (9 tutkimusta) tai koulussa (1 tutkimus). Suurin osa interventioista hyödynsi jaettavia painettuja materiaaleja sekä kasvokkaista ohjausta. Monessa tutkimuksessa hyödynnettiin lisäksi puhelinneuvontaa tai tukisoittoja. 3 tutkimusta toteutettiin kokonaan tai osittain verkko-ohjauksella tai tietokoneohjelmalla.

Meta-analyysissa (13 tutkimusta, n = 21 700; RR 0,82, 95 % luottamusväli 0,73–0,92) perusterveydenhuollolle relevantit interventiot olivat tehokkaita tupakoinnin ehkäisyssä. 1 tutkimuksessa testattiin intervention tehoa purutupakan ehkäisyssä, mutta tuotteen käytön aloittaminen oli vähäistä sekä interventio- että kontrolliryhmässä, eikä interventiolla havaittu vaikutusta. Muiden tuotteiden, kuten sähkösavukkeiden käytön, ehkäisystä ei ollut saatavilla interventiotutkimuksia. Tarkentavissa analyyseissa havaittiin, että useaa eri menetelmää hyödyntävät interventiot ja yli 6 kontaktia sisältävät interventiot eivät olleet ehkäisyteholtaan merkittävästi parempia kuin 1 menetelmään (esim. vain kasvokkainen ohjaus) ja korkeintaan 6 kontaktiin perustuvat interventiot. Tämä viittaa siihen, että vähemmän intensiiviset interventiot ovat jo tehokkaita ehkäisyssä, mutta tulosta on pidettävä suuntaa-antavana näihin vertailuihin saatavilla olevien tutkimusten pienen määrän takia.

  • Tutkimuksen laatu: tasokas
  • Sovellettavuus suomalaiseen väestöön: kohtalainen

Systemaattisessa Cochrane-katsauksessa «Thomas RE, Baker PR, Thomas BC ym. Family-based pr...»2 tutkittiin sitä, voidaanko erilaisilla perheinterventioilla ehkäistä lasten ja nuorten tupakoinnin aloittamista. Katsaukseen hyväksyttiin 27 satunnaistettua kontrolloitua koetta, joihin osallistui 5–18-vuotiaita lapsia tai nuoria ja heidän perheensä. Interventiot saivat liittyä muihinkin teemoihin kuin tupakointiin, kunhan osallistuvat lapset ja nuoret olivat entuudestaan tupakoimattomia, ja interventioissa mitattiin lasten tai nuorten tupakointia vähintään 6 kuukauden seurannassa. Vertailuryhmät saivat tavallista tai ei lainkaan hoitoa taikka koulupohjaisen ohjelman, johon myös interventioryhmissä osallistuttiin. Interventioiden toteuttajat olivat terveys- tai kasvatusalan ammattilaisia ja niiden toteutusympäristö vaihteli. Interventiot luokiteltiin ja analysoitiin myös niiden intensiteetin eli muun muassa työmäärän mukaan.

9 tutkimuksen (4 810 osallistujaa) meta-analyysissa perhe-interventio vähensi tupakoinnin aloittamista (0,76; 95 % luottamusväli 0,68–0,84) tavalliseen hoitoon tai ilman hoitoa olemiseen verrattuna. Näistä 6 tutkimusta oli luokiteltu korkean intensiteetin interventioiksi. Pelkästään ne yhdistämällä preventiotulos oli myös parempi (0,71; 95 % luottamusväli 0,61–0,82). Lisäksi 2 tutkimuksen perusteella pystyttiin tekemään meta-analyysi, jossa verrattiin perheinterventiolla täydennettyä kouluohjelmaa pelkkään kouluohjelmaan. Yhdistelmä ehkäisi tupakoinnin aloittamista (0,85; 95 % luottamusväli 0,75–0,96) paremmin kuin pelkkä kouluohjelma. Keskeisenä yhdistävänä tekijänä tehokkaissa interventioissa oli perheen toiminnallisuuden käsittely ja ohjaavan kasvatustyylin tukeminen (autoritatiivinen kasvatus, lapsilähtöinen kasvatus). Siinä vanhempi osoittaa vahvaa kiinnostusta ja huolenpitoa nuorta kohtaan, mutta usein myös asettaa sääntöjä ja rajoja. Interventiot alkoivat yleensä, kun lapset olivat 11–14-vuotiaita.

  • Tutkimuksen laatu: tasokas
  • Sovellettavuus suomalaiseen väestöön: hyvä

Kommentti: Tutkimuksia sekä suoraan nuoreen vaikuttamisesta että myös hänen perheeseensä vaikuttamisesta tupakoinnin ehkäisyssä on suhteellisen vähän. Osassa tutkimuksia on laadullisia puutteita. Nuoreen kohdistuvien preventiointerventioiden toteutustapa ja kontaktiaika vaihteli tutkimuksissa huomattavasti. Erityisiä tehokkaita elementtejä aloittamisen ehkäisyyn keskittyvässä ohjauksessa ei ole pystytty eristämään tutkimuksista. Perheinterventioissa intervention toteuttaja oli usein joku muu kuin terveydenhuollon ammattihenkilö. Suomessa koulu- ja opiskeluterveydenhuollon laajat terveystarkastukset ja oppilas- ja opiskeluhuoltotyö tarjoavat kuitenkin hyvät puitteet perheinterventioille ja eri toimijoiden yhteistyölle myös terveydenhuollon kontekstissa.

Hyvä yhteenveto tähänastisista tutkimuskatsauksista ja hyvistä käytännöistä nuorten tupakoinnin ehkäisyssä sekä tupakoivien vanhempien ohjauksesta on saatavilla Jenssenin ym. «Jenssen BP, Walley SC, Boykan R, ym. Protecting Ch...»3 katsauksessa Yhdysvaltain lastenlääkärien yhdistykselle.

Kirjallisuutta

  1. Selph S, Patnode C, Bailey SR, ym. Primary Care-Relevant Interventions for Tobacco and Nicotine Use Prevention and Cessation in Children and Adolescents: Updated Evidence Report and Systematic Review for the US Preventive Services Task Force. JAMA 2020;323(16):1599-1608 «PMID: 32343335»PubMed
  2. Thomas RE, Baker PR, Thomas BC ym. Family-based programmes for preventing smoking by children and adolescents. Cochrane Database Syst Rev 2015;:CD004493 «PMID: 25720328»PubMed
  3. Jenssen BP, Walley SC, Boykan R, ym. Protecting Children and Adolescents From Tobacco and Nicotine. Pediatrics 2023;151(5): «PMID: 37066689»PubMed