Takaisin

Fysikaaliset laitehoidot kiertäjäkalvosinsairauksissa

Näytönastekatsaukset
Jukka Raittinen
12.4.2022

Näytön aste: A

Fysikaalisista laitehoidoista ei ole hyötyä kiertäjäkalvosinsairauksissa.

Australialaisessa järjestelmällisessä kirjallisuuskatsauksessa «Page MJ, Green S, Mrocki MA ym. Electrotherapy mod...»1 selvitettiin elektrofysiologisten (ultraääni, matala-annoslaserhoito, TENS, pulssimagneettiterapia) hoitojen tehoa lumeeseen, toiseen elektrofysiologiseen hoitoon tai muuhun konservatiiviseen hoitomuotoon (mm. kortisoni-injektio).

Kirjallisuushaut tehtiin maaliskuuhun 2015 saakka. Katsausta varten käytettiin seuraavia tietokantoja: Cochrane Central Register of Controlled Trials (CENTRAL; 2015, Issue 3), Ovid MEDLINE, Ovid EMBASE, CINAHL Plus, ClinicalTrials.gov ja WHO ICTRP clinical trials registries.

Mukaan hyväksyttiin kontrolloidut tutkimukset ja (quasi-randomised) tutkimukset, jotka käsittelivät aikuisten kiertäjäkalvosinsairauksia. Traumoja, reumaattisia tauteja ja nivelrikkoa käsittelevät tutkimukset jätettiin ulkopuolelle.

Tutkimusten mukaan ultraäänen käyttö fysioterapian hoitomuotona ei ollut lumetta parempi hoitomuoto lyhyellä eikä pitkällä seurantavälillä kivun helpotuksen tai toimintakyvyn suhteen. Ultraäänihoito ei myöskään eronnut akupunktiohoidosta lyhyellä tai pitkällä aikavälillä. Ultraäänihoito osoittautui yhtä tehokkaaksi lyhyellä aikavälillä (4 viikkoa) kuin kortikosteroidi-injektiot. Ultraäänihoito ei osoittautunut lyhyellä aikavälillä (6 viikkoa) paremmaksi kuin epäspesifi fysioterapia. Ultraäänihoito ei tuonut lisähyötyä, kun se lisättiin toiseen fysioterapian hoitomuotoon (manuaaliterapia, TENS, yhdistelmä fysioterapia).

  • Tutkimuksen laatu: tasokas
  • Sovellettavuus suomalaiseen väestöön: hyvä

Kirjallisuutta

  1. Page MJ, Green S, Mrocki MA ym. Electrotherapy modalities for rotator cuff disease. Cochrane Database Syst Rev 2016;:CD012225 «PMID: 27283591»PubMed