Takaisin

Tupakoinnin jatkaminen sepelvaltimotautikohtauksen jälkeen

Näytönastekatsaukset
Päivittänyt Pertti Pasanen
23.3.2022

Näytönastekatsauksen alkuperäinen kirjoittaja Pirjo Mäntylä 27.6.2011, Käypä hoito -suositus: ST-nousuinfarkti

Näytön aste: A

Tupakoinnin lopettaminen vähentää uusintainfarktien vaaraa.

Vuonna 2003 julkaistussa systemaattisessa katsauksessa ja meta-analyysissä «Critchley JA, Capewell S. Mortality risk reduction...»1 tutkittiin tupakoinnin lopettamisen vaikutusta kokonaiskuolleisuuteen potilailla, joilla oli sepelvaltimotauti. Toissijaisena päätetapahtumana laskettiin myös uuden sydäninfarktin riskin muuttuminen. Katsaukseen valittiin prospektiiviset kohorttitutkimukset, jotka oli julkaistu vuoteen 2003 mennessä. Valintakriteerien mukaan tutkimuspopulaatiossa piti olla potilaita, jotka tupakoivat tutkimuksen alkaessa, tupakointistatuksen muutos oli selvitetty seuranta-aikana, tutkimuksen seuranta-aika oli pidempi kuin 2 vuotta ja päätetapahtumana raportoitiin kokonaiskuolleisuus.

Katsaukseen valittiin 20 tutkimusta, joissa oli yhteensä 12 603 tupakoijaa, joista 5 659 lopetti tupakoinnin ja 6 944 jatkoi tupakointia. Suurin osa tutkimuksista oli tehty länsimaissa. Vain 20 % tutkimuksiin osallistuneista potilaista oli naisia. Suurimmassa osassa tutkimuksista potilaiden keski-ikä oli noin 55 vuotta.

8 tutkimusta raportoi uusiutuneiden sydäninfarktien määrän. Sydänperäisten kuolemien määrää ei raportoitu eivätkä raportoidut sydäninfarktit johtaneet kuolemaan. Sydäninfarktin suhteellinen riski tupakoinnin lopettaneilla verrattuna tupakointia jatkaneisiin oli 0,68 (95 % luottamusväli 0,57–0,82).

  • Tutkimuksen laatu: tasokas
  • Sovellettavuus: kohtalainen

Organization to Asses Strategies in Acute Ischemic Syndromes (OASIS) 5 «Chow CK, Jolly S, Rao-Melacini P ym. Association o...»2 tutkimus oli satunnaistettu kliininen tutkimus, jonka alkuperäinen tarkoitus oli verrata fondaparinuuksia enoksapariiniin epästabiilia angiinaa ja ei-ST-nousuinfarktia sairastaneilla. Tutkimuksen yhteydessä rekisteröitiin potilaiden sitoutuminen ruokavaliosuosituksiin, liikuntaan ja tupakoimattomuuteen. Kardiovaskulaaritapahtumia ja kuolleisuutta seurattiin 6 kuukautta. Tutkimukseen osallistui 18 809 potilasta 41 maasta. Osallistujien keski-ikä oli 66,8 vuotta (nuorin 21,4 ja vanhin 97,8 vuotta). 38,2 % heistä oli naisia, 54,6 % sairasti tutkimukseen tullessa ei-ST-nousuinfarktin ja 45,4 %:lla oli epästabiili angiina. 37,5 %:lle tehtiin PCI ja 9,9 %:lle ohitusleikkaus ennen kotiuttamista tai 30 päivän kuluessa siitä.

Tupakoinnin lopettaneilla oli sitä jatkaneisiin verrattuna pienempi todennäköisyys infarktin uusiutumiselle 30 päivän seurannassa (OR 0,57, 95 % luottamusväli 0,36–0,89).

  • Tutkimuksen laatu: kelvollinen
  • Sovellettavuus: kohtalainen

Kommentit

Katsauksen «Critchley JA, Capewell S. Mortality risk reduction...»1 tutkimusten aineistojen kerääminen oli aloitettu suurimmassa osassa tutkimuksia 1960- ja 1970-luvuilla. Sydäninfarktien ja riskitekijöiden hoito poikkesi siten selvästi nykyisistä käytännöistä. Tupakoinnin lopettamisen vaikutus oli kuitenkin selvä, ja voidaan olettaa, että hoidon muuttumisesta huolimatta vaikutus on säilynyt saman suuntaisena. Tutkimuksessa «Chow CK, Jolly S, Rao-Melacini P ym. Association o...»2 tutkimuspopulaatiossa oli mukana potilaita myös matalan ja keskisuuren tulotason maista. Korkean tulotason maiden potilaat muodostivat 57,6 % potilaista. Hoitokäytännöt vaihtelivat tulotason mukaan: alle 30 päivän kuluessa sydäntapahtumasta revaskularisaatio oli tehty korkean tulotason maissa 59,4 %:lle ja muissa 31,1 %:lle. Toisaalta matalan ja keskisuuren tulotason maissa tupakoinnin lopettaminen oli selvästi yleisempää. Koko potilasjoukolle ilmoitettiin kuitenkin vain yksi yhdistetty infarktin uusiutumisen suhteellinen riski. Tupakointistatuksen luokittelu perustui potilaan omaan ilmoitukseen. Luokittelua ei varmistettu objektiivisella mittauksella.

Kirjallisuutta

  1. Critchley JA, Capewell S. Mortality risk reduction associated with smoking cessation in patients with coronary heart disease: a systematic review. JAMA 2003;290:86-97 «PMID: 12837716»PubMed
  2. Chow CK, Jolly S, Rao-Melacini P ym. Association of diet, exercise, and smoking modification with risk of early cardiovascular events after acute coronary syndromes. Circulation 2010;121:750-8 «PMID: 20124123»PubMed