Takaisin

Monileike-TT vs. magneettikuvaus (MK) hippokampusatrofian osoittamisessa muistisairauspotilailla

Näytönastekatsaukset
Ritva Vanninen
11.12.2023

Näytön aste: C

Pään 64-rivinen monileiketietokonekerroskuvaus (monileike-TT) saattaa tarjota magneettikuvaukseen (MK) verrattavissa olevaa tietoa aivojen rakenteesta muistipotilailla, joille magneettikuvaus ei ole mahdollinen tai sitä ei ole saatavilla.

Wattjesin ym. aineistossa «Wattjes MP, Henneman WJ, van der Flier WM ym. Diag...»1 tutkittiin 30 muistiklinikan potilasta (keski-ikä 62 vuotta; 14 AD, 2 MCI, 3 FTD, 6 subjektiivinen muistihäiriö, 1 temporaaliepilepsia, 1 DLB) samana päivänä muistiprotokollalla tehdyllä monileike-TT-tutkimuksella ja MK-tutkimuksella. MK-tutkimukset tehtiin 1,5 Teslan laitteella, 8-kanavaisella pääkelalla ja seuraavin sekvenssein: T1-3D, T2- ja FLAIR-sekvenssi aksiaalisuunnassa 5 mm leikepaksuudella. TT-tutkimus tehtiin dementiaprotokollalla, 64-rivisellä laitteella siten, että kuvista tehtiin viisto-koronaali-, aksiaali- ja sagittaalirekonstruktiot 3 mm:n leikepaksuudella. 3 radiologia luokitteli sokkoutetusti TT- ja MK-tutkimukset visuaalisesti seuraavasti: 1) temporomesiaaliatrofia Scheltensin 5-portaisella asteikolla (0–4), 2) yleinen kortikaalinen atrofia 4-portaisella asteikolla Pasquierin mukaan (0−3) ja 3) valkean aineen muutokset 4-portaisella asteikolla Fazekasin mukaan (0−3).

Tuloksena saatiin korkea arvioitsijoiden välinen yhteneväisyys sekä TT- että MK-luokitteluissa. Arvioiden yhtenevyys TT- ja MK-tutkimusten välillä oli kullakin arvioitsijalla erinomainen yleisessä aivoatrofiassa (ĸ 0,83) ja temporomesiaaliatrofiassa (ĸ 0,86 oikealla ja ĸ 0,88 vasemmalla), ja arvioiden yhtenevyys oli huomattava valkean aineen muutoksissa (ĸ 0,79). Yleisen kortikaaliatrofian tai temporomesiaaliatrofian arvioinnissa ei todettu systemaattista trendiä arvioida atrofialuokka korkeammaksi joko TT:ssä tai MK:ssa. Valkean aineen muutosten arvioinnissa 1 arvioitsija 3:sta luokitteli muutokset merkitsevästi vaikea-asteisemmiksi MK:ssa kuin TT:ssä, 2 muulla ero ei ollut merkitsevä. TT löysi yhtenevästi MK:n kanssa muut kuin neurodegeneraatioon liittyvät muutokset.

  • Tutkimuksen laatu: kelvollinen
  • Sovellettavuus suomalaiseen väestöön: hyvä

Kommentit

MK on ensisijainen tutkimusmenetelmä muistihäiriöpotilaalla. Toisaalta kaikille potilaille ei ole mahdollista tehdä MK-tutkimusta johtuen muun muassa vasta-aiheista, klaustrofobiasta tai MK-tutkimusten saatavuudesta. Uusilla monirivisillä TT-laitteilla päästään hyvään spatiaaliseen erotuskykyyn, ohuempiin leikepaksuuksiin ja vapaasti valittavissa olevan leikesuunnan mukaisiin rekonstruktioihin. Muistiprotokollalla 64-rivisellä TT-laitteella tehty tutkimus on Wattjesin ym. «Wattjes MP, Henneman WJ, van der Flier WM ym. Diag...»1 mukaan sopiva ja tarkka vaihtoehtoinen menetelmä muistipotilaalle, jolle ei voida tehdä MK:ta. Tutkimuksen arvoa vähensi pienehkö potilasmäärä.

Kirjallisuutta

  1. Wattjes MP, Henneman WJ, van der Flier WM ym. Diagnostic imaging of patients in a memory clinic: comparison of MR imaging and 64-detector row CT. Radiology 2009;253:174-83 «PMID: 19635835»PubMed