Takaisin

Rivastigmiini lievän tai keskivaikean Alzheimerin taudin neuropsykiatristen oireiden hoidossa

Näytönastekatsaukset
Ari Rosenvall
11.12.2023

Näytön aste: C

Rivastigmiini ei liene tehokas lievän tai keskivaikean Alzheimerin taudin neuropsykiatristen oireiden hoidossa.

Vuonna 2015 päivitetty Cochrane-katsaus «Birks JS, Chong LY, Grimley Evans J. Rivastigmine ...»1 käsitteli pääosin rivastigmiinin tehoa ja turvallisuutta lumeeseen verrattuna joko peroraalisesti (suun kautta otettavilla) annoksella 9–12 mg/vrk taikka iholle asetettavalla 9,5 mg/24 tunnin laastarimuodolla. Mukaan otettiin englanninkieliset satunnaistetut ja kontrolloidut kaksoissokkotutkimukset, joiden kesto oli vähintään 12 viikkoa. Mukana oli myös rivastigmiinin eri lääkemuotoja vertailevia tutkimuksia. Mukaan otettiin yhteensä 13 tutkimusta, joiden kesto oli 12–52 viikkoa. Vanhemmat tutkimukset käsittelivät rivastigmiinin peroraalista käyttöä aina 12 mg päiväannokseen asti ja vuoden 2007 jälkeen julkaistut transdermaalista (ihon kautta imeytyvää) laastarimuotoa vahvuuksilla 4,6, 9,5 ja 17,7 mg/24 tuntia. 7 suurimpaan tutkimukseen osallistui 3 450 potilasta. Kaikki tutkimukset olivat monikeskustutkimuksia (ainakin 2 suuressa tutkimuksessa oli mukana myös suomalainen keskus), ja potilailla oli diagnosoitu lievä tai keskivaikea Alzheimerin tauti. Tutkittavien ikä oli keskimäärin 75 vuotta. Riskin tulosten vääristymisestä satunnaistamisen tai potilaiden jakautumisen takia arvioitiin kaikissa tutkimuksissa vähäiseksi, mutta keskeyttämisten osalta riski oli epäselvä 4 tutkimuksessa, vähäinen 1 tutkimuksessa ja suuri 2 tutkimuksessa.

Neuropsykiatrisia oireita arvioitiin NPI-asteikolla (The Neuropsychiatric Instrument), CMAI-asteikolla (Cohen-Mansfield Agitation Inventory) tai BEHAVE-AD-asteikolla (The Behavioral Pathology in AD), ja lisäksi 1 tutkimuksessa oli arvioitu hoitavan omaisen kuormittumista NPI-D (carer distress) -asteikolla.

Lumeryhmän ja lääkehoitoryhmän välillä ei ollut eroa: standardipoikkeamalla (SMD) mitattuna ero oli -0,04 rivastigmiinihoitoryhmän eduksi (95 % luottamusväli 0,14 – -0,06). Tuloksen luotettavuus oli GRADE-asteikolla moderate.

  • Tutkimuksen laatu: tasokas
  • Sovellettavuus suomalaiseen väestöön: hyvä

Kirjallisuutta

  1. Birks JS, Chong LY, Grimley Evans J. Rivastigmine for Alzheimer's disease. Cochrane Database Syst Rev 2015;9:CD001191 «PMID: 26393402»PubMed