Takaisin

Siklosporiinin tehokkuus (lyhytaikaisessa) atooppisen ekseeman hoidossa

Näytönastekatsaukset
Laura Korhonen
30.5.2023

Näytön aste: C

Siklosporiini saattaa vähentää aikuisten atooppisen ekseeman kliinisiä löydöksiä lyhytaikaisessa (6–8 viikkoa) hoidossa.

Vuonna 2021 julkaistussa systemaattisessa katsauksessa ja meta-analyysissa selvitettiin keskivaikean ja vaikean atooppisen ekseeman hoidossa käytettävien systeemisten lääkkeiden tehoa ja turvallisuutta aikuisilla ja lapsilla «Siegels D, Heratizadeh A, Abraham S ym. Systemic t...»1. Alkuperäistutkimuksista mukaan otettiin satunnaistetut kontrolloidut tutkimukset (RCT). Alkuperäistutkimukset koottiin 1.1.2007–28.2.2019 julkaistuista kliinisistä hoitosuosituksista (Scottish Intercollegiate Guidelines Network (SIGN)-, Guideline Library of the Guidelines International Network (GIN)- ja National Institute for Health and Care Excellence (NICE) -tietokannoista) ja systemaattisista katsauksista (MEDLINE-, EMBASE-, Cochrane Database of Systematic Reviews (CDSR)- ja Database of Reviews of Effectiveness (DARE) -tietokannoista). Lisäksi haettiin 1.1.2013–6.2.2020 julkaistut RCT-tutkimukset MEDLINE-, EMBASE-, Cochrane Controlled Register of Trials (CENTRAL)- ja Global Resource of Eczema Trials (GREAT) -tietokannoista.

Sisäänottokriteerit täytti 50 RCT-tutkimusta. Meta-analyysi tehtiin tutkimuksista, joissa oli käytetty samaa tehon tulosmittaria ja samoja vertailuajankohtia ja joissa tutkittavat olivat samanikäisiä (≤ 12-vuotiaat lapset, 13–17-vuotiaat nuoret ja aikuiset).

Siklosporiinin osalta katsauksen sisäänottokriteerit täyttäviä tutkimuksia oli 19, joista 5 tutkimusta oli lumekontrolloituja. Kaikissa lumekontrolloiduissa tutkimuksissa siklosporiini osoittautua lumelääkettä tehokkaammaksi. Lumekontrolloiduista tutkimuksista 3 voitiin yhdistää meta-analyysiin, jossa oli yhteensä 103 potilasta. Potilaat olivat ≥ 17-vuotiaita, hoitoaika oli 6–8 viikkoa ja siklosporiiniannos 5 mg/kg/vrk. Meta-analyysissa atooppisen ekseeman kliiniset löydökset vähenivät siklosporiinilla, vakioitu keskiero (SMD) -2,01 (95 % luottamusväli -2,22 – -1,36) lumehoitoon verrattuna.

Kahden lumekontrolloidun tutkimuksen vakavien haittatapahtumien kumulatiivinen ilmaantuvuus (cumulative incidence rate) oli ilmoitettu, ja se oli 0–13 % sekä siklosporiini- että lumeryhmässä. Siklosporiiniryhmässä yleisimpiä haittatapahtumia olivat munuaistoksisuus ja hypertensio.

  • Tutkimuksen laatu: tasokas
  • Sovellettavuus: hyvä

Kommentti: Siklosporiinitutkimuksissa käytetyt tehomittarit vaihtelivat huomattavasti, ja haittavaikutuksia ei aina raportoitu systemaattisesti. Useimmissa tutkimuksissa hoitoaika oli lyhyt, mikä tulee huomioida haittavaikutusriskiä arvioidessa. Meta-analyysissa oli mukana vain kolme tutkimusta, joista kahdessa harhan riski arvioitiin suureksi ja yhdessä oli joitain puutteita ("some concerns"). Meta-analyysissa mukana olevissa alkuperäistutkimuksissa on käytetty validoimattomia ihottuman laajuuden ja vaikeusasteen mittareita, ja meta-analyysissa käytettyä tehomittaria ei ilmoiteta tarkemmin, mikä vaikeuttaa tuloksen kliinisen merkityksen arviointia. Kirjallisuuskatsauksessa ei ilmoiteta riittäviä tietoja siklosporiinihoidon ja lumehoidon aikaisten ei-vakavaksi luokiteltujen haittavaikutusten arvioimiseksi.

Kirjallisuutta

  1. Siegels D, Heratizadeh A, Abraham S ym. Systemic treatments in the management of atopic dermatitis: A systematic review and meta-analysis. Allergy 2021;76:1053-1076 «PMID: 33074565»PubMed