Takaisin

Levofloksasiini sairaalassa hoidettavan keuhkokuumeen hoidossa

Näytönastekatsaukset
Asko Järvinen
1.11.2014

Näytön aste: A

Levofloksasilliini on tehokas sairaalahoitoisen keuhkokuumeen hoidossa.

Levofloksasiinista on tehty yksi avoin tutkimus keuhkokuumeen hoidosta kotona ja useita avoimia tutkimuksia keuhkokuumeen hoidosta sairaalassa. Tutkimus, jossa levofloksasiinia on verrattu moksifloksasiiniin, on ainoa sokkoutettu tutkimus levofloksasiinista keuhkokuumeen hoidossa. Levofloksasiinista on kuitenkin myös tutkimuksia, joissa sen tehoa on tutkittu keskivaikean tai vaikean keuhkokuumeen hoidossa.

Avoimeen, satunnaistettuun monikeskustutkimukseen «Frank E, Liu J, Kinasewitz G ym. A multicenter, op...»1 otettiin sairaalahoitoista keuhkokuumetta (PSI-pisteet Finen luokituksen mukaan 71–130) sairastavia potilaita, joiden keuhkokuume oli radiologisesti varmennettu. Myös pitkäaikaislaitoksessa hoidossa olevat potilaat hyväksyttiin tutkimukseen. Siten potilaiden keski-ikä (67,6 vuotta) olikin korkeampi kuin useissa muissa keuhkokuumetutkimuksissa. Potilaista 110 hoidettiin levofloksasiinilla (500 mg x 1) ja 114 potilasta atsitromysiinillä 500 mg x 1. Atsitromysiini annettiin vähintään kahden vuorokauden ajan suonensisäisesti. Atsitromysiinillä hoidetut potilaat saivat myös kaksi 1 g annosta keftriaksonia vuorokauden välein. Suonensisäisesti antibioottihoito annettiin keskimäärin 3,7 vuorokauden ajan levofloksasiiniryhmässä ja 3,8 vuorokauden ajan atsitromysiiniryhmässä.

Levofloksasiinihoitoa saaneista 87 % katsottiin hoidon päättyessä parantuneiksi eikä se eronnut vertailuryhmän 80 % parantuneiden osuudesta. Vain yksi levofloksasiinia saaneiden potilaiden 36:sta heiltä eristetystä bakteerista oli levofloksasiinille herkkyydeltään alentunut. Vastaavasti yhdeksän atsitromysiinihoitoa saaneiden potilaiden kaikkiaan 35 eristetystä bakteerista ei ollut atsitromysiinille herkkiä. Pneumokokkeja kaikista 71 eristetyistä bakteerista oli 29.

  • Tutkimuksen laatu: tasokas
  • Sovellettavuus suomalaiseen väestöön: kohtalainen

Korkeaa levofloksasiiniannosta 500 mg kahdesti vuorokaudessa verrattiin avoimessa satunnaistetussa monikeskustutkimuksessa «Norrby SR, Petermann W, Willcox PA ym. A comparati...»2 korkeaan keftriaksoniannokseen 4 g kerran vuorokaudessa sairaalassa hoidettavassa keuhkokuumeessa. Tutkimukseen hyväksyttiin mukaan sekä koti- että sairaalasyntyiset keuhkokuumeet, mutta epäily klamydian, mykoplasman tai legionellan aiheuttamasta keuhkokuumeesta kuului tutkimuksen poissulkukriteereihin. Edeltävää antibioottihoitoa keuhkokuumeeseen oli saanut 25 % potilaista, ja 93 %:lla potilaista oli jokin perussairaus. Vain 6 %:lla tutkimuksen potilaista oli sairaalasyntyinen keuhkokuume, mutta 21 % potilaista sai APACHE II -luokituksessa vähintään 15 pistettä.

Parantuneiden potilaiden osuus hoitoryhmien välillä ei eronnut. Levofloksasiinihoitoon satunnaistetusta 314 potilaasta 76 % parantui ja 305 keftriksonihoidon potilaasta parani 75 %. Puuttuvan hoitovasteen vuoksi keftriaksonihoidon keskeytti kuitenkin 22 potilasta, mikä oli merkitsevästi enemmän kuin levofloksasiinihoidon keskeyttäneet 14 potilasta (p < 0,05).

  • Tutkimuksen laatu: tasokas
  • Sovellettavuus suomalaiseen väestöön: hyvä

Levofloksasiinia on verrattu vaikean keuhkokuumeen hoidossa keftriaksonin ja erytromysiinin yhdistelmähoitoon avoimessa, satunnaistetussa yhdysvaltalaisessa monikeskustutkimuksessa «Fogarty C, Siami G, Kohler R ym. Multicenter, open...»3 (Internet-linkki «http://cid.oxfordjournals.org/content/38/Supplement_1/S16.full»1). Levofloksasiinia annettiin 500 mg kerran vuorokaudessa, mutta keftriaksonin annos vaihteli 1–2 g kerran vuorokaudessa ja sen kanssa annettiin erytromysiiniä 500–1 000 mg neljästi vuorokaudessa. Tutkimuksessa oli 134 levofloksasiinihoitoon ja 135 vertailuhoitoon satunnaistettua potilasta. Potilaiden tuli joko olla mekaanisen ventilaation tarpeessa tai heidän kliinisessä tilassaan tuli olla kaksi vaikean keuhkokuumeen ennusmerkkiä seuraavista: kuume yli 39 ºC tai alle 35.5 ºC, hengitystiheys yli 30/min, systolinen verenpaine alle 90 mmHg, pulssitaajuus yli 130/min tai muuttunut psyykkinen tila. Myös pitkäaikaishoidossa olevat potilaat hyväksyttiin tutkimukseen, mutta immunosupprimoidut potilaat olivat poissuljettuja. Potilaiden APACHE II -pisteet olivat kummassakin ryhmässä keskimäärin 16.

Parantuneiden potilaiden osuudessa ei olut eroa ryhmien välillä: 72.7 % levofloksasiinihoitoa saaneista parantui ja 64.2 % vertailuhoidon potilaista. Kummassakin ryhmässä 7 potilasta kaikkiaan yhdeksästä pneumokokkibakteremian sairastaneesta potilaasta parani. Kaikkiaan 256 eri bakteeria verifioitiin mikrobiologisesti ja niistä 30 % oli pneumokokkeja ja 39 % keuhkoklamydia, mykoplasma tai Legionella.

  • Tutkimuksen laatu: tasokas
  • Sovellettavuus suomalaiseen väestöön: hyvä

Kommentit

«Frank E, Liu J, Kinasewitz G ym. A multicenter, op...»1: Tutkimus on suoritettu Yhdysvalloissa 1997–99, jolloin etenkin pneumokokkien makrolidiresistenssi poikkesi Suomessa nykyisen havaitusta. Potilaat saivat atsitromysiiniryhmässä vähintään kaksi annosta keftriaksonia, joten tutkimusta ei voida käyttää vertailuna levofloksasiinin ja makrolidin välillä.

«Norrby SR, Petermann W, Willcox PA ym. A comparati...»2: Tutkimus osoittaa levofloksasiinin ja keftriaksonin samanarvoisen tehon keskivaikean – vaikean keuhkokuumeen hoidossa, kun keuhkoklamydia, mykoplasma ja Legionella on pyritty sulkemaan pois. Huomioitavaa tutkimuksessa on levofloksasiinin korkeampi annostaso (500 mg x 2) verrattuna muihin levofloksasiinilla tehtyihin keuhkokuumetutkimuksiin. Levofloksasiinin suositusannos amerikkalaisissa suosituksissa on nostettu joko 500 mg x 2 tai 750 mg x 1.

«Fogarty C, Siami G, Kohler R ym. Multicenter, open...»3: Merkittävin tutkimus osoittamaan levofloksasiinin tehoa yksistään käytettynä myös sairaalassa hoidetun keuhkokuumeen hoidossa. Vaikean keuhkokuumeen hoidossa tutkimusnäyttö levofloksasiinin käytöstä on kuitenkin edelleen varsin niukka.

Kirjallisuutta

  1. Frank E, Liu J, Kinasewitz G ym. A multicenter, open-label, randomized comparison of levofloxacin and azithromycin plus ceftriaxone in hospitalized adults with moderate to severe community-acquired pneumonia. Clin Ther 2002;24:1292-308 «PMID: 12240780»PubMed
  2. Norrby SR, Petermann W, Willcox PA ym. A comparative study of levofloxacin and ceftriaxone in the treatment of hospitalized patients with pneumonia. Scand J Infect Dis 1998;30:397-404 «PMID: 9817522»PubMed
  3. Fogarty C, Siami G, Kohler R ym. Multicenter, open-label, randomized study to compare the safety and efficacy of levofloxacin versus ceftriaxone sodium and erythromycin followed by clarithromycin and amoxicillin-clavulanate in the treatment of serious community-acquired pneumonia in adults. Clin Infect Dis 2004;38(Suppl 1):S16-S23