Takaisin

Albuminurian seulontamenetelmä

Näytönastekatsaukset
Satu Mäkelä
20.4.2020

Näytön aste: B

Aamun kertavirtsanäytteestä tutkittu albumiinin ja kreatiniinin suhde on suositeltava albuminurian seulontamenetelmä.

Houlihan ym. «Houlihan CA, Tsalamandris C, Akdeniz A ym. Albumin...»1 tutkivat virtsan albumiinin ja kreatiniinin suhteen (U-AlbKre) mikroalbuminurian (MAU) käyttökelpoisuutta seulontamenetelmänä. Tutkimuksessa määritettiin virtsan albumiinineritys (AER) 24 tunnin vuorokausikeräyksellä 314 diabetespotilaalla (ikä 18–84 vuotta, miehiä 173, naisia 141). Aamun kertavirtsanäytteestä tutkittiin U-AlbKre. Miehistä 53 %:lla ja naisista 32 %:lla AER oli > 20 µg/min. Sekä U-AlbKre että AER nousivat iän myötä. AlbKre-suhteessa käytettiin sukupuoliriippuvaisia raja-arvoja (≥ 3,5 mg/mmol naisilla ja ≥ 2,5 mg/mmol miehillä), kertanäytteen sensitiivisyys löytää MAU oli hyvä (95,7 % miehillä ja 93,5 % naisilla). Myös ROC-käyrät olivat erinomaiset. Kuitenkin väärien positiivisten löydösten määrä lisääntyi iän noustessa; miehillä 15,9 %:sta (ikä 40–65 vuotta) 31,8 %:iin (ikä > 65 vuotta), ja vastaavasti naisilla 10,5 %:sta 28,3 %:iin.

Tutkijat päättelivät, että virtsan albumiinin ja kreatiniinin suhde on hyvä mikroalbuminurian seulontamenetelmä.

  • Tutkimuksen laatu: tasokas
  • Sovellettavuus suomalaiseen väestöön: hyvä

Bakker «Bakker AJ. Detection of microalbuminuria. Receiver...»2 vertasi virtsan albumiinin ja kreatiniinin suhdetta ja virtsan kertanäytteen albumiinin pitoisuutta mikroalbuminurian löytämisessä. Vertailumenetelmänä oli yönaikainen ajastettu albumiinin eritys. Tutkimukseen osallistui 2 374 diabetesta sairastavaa potilasta (1 171 miestä ja 1 223 naista).

U-AlbKre tunnisti mikroalbuminurian herkemmin (sensitiivisyys 94 % sekä miehillä että naisilla) kuin kertanäytteen albumiinin pitoisuus (sensitiivisyys 89 % naisilla ja 90 % miehillä). Tutkimuksessa todettiin myös, että U-AlbKre-suhteella pitäisi olla eri raja-arvot sukupuolen ja iän mukaan.

  • Tutkimuksen laatu: tasokas
  • Sovellettavuus suomalaiseen väestöön: hyvä

Gansevoort ym. «Gansevoort RT, Verhave JC, Hillege HL ym. The vali...»3 tutkivat kerta-aamunäytteestä mitatun albumiinin pitoisuuden (UAC) ja albumiini-kreatiniini-suhteen (U-AlbKre) kykyä löytää mikroalbuminuria. Tutkittavat 2 527 henkilöä kuuluivat ns. terveeseen väestöön. Poissulkukriteerinä oli tiedossa oleva proteinuria, munuaistauti tai tutkimuksessa todettu muu poikkeava virtsalöydös (pyuria, hematuria). Mikroalbuminurian rajana käytettiin UAC yli 11,2 mg/l ja U-AlbKre yli 9,9 mg/g. Vertailumenetelmänä oli 24 tunnin vuorokausikeräys (dU-alb ≥ 30 mg). UAC:n sensitiivisyys oli 85,0 % ja spesifisyys 85,0 %, ja vastaavasti U-AlbKre:n sensitiivisyys 87,5 % ja spesifisyys 87,5 %. ROC-käyrän mukaan AUC:t olivat 0,92 ja 0,93 eli varsin hyvät eikä ja käyrien välillä (UAC vs. U-AlbKre) ei ollut eroa.

Tutkijat päättelivät, että kummallakin menetelmällä pystyttiin tyydyttävästi löytämään mikroalbuminuria. Tutkittavien menetelmien välillä ei ollut merkitsevää eroa. Tutkijat kuitenkin suosittivat, että positiivinen löydös pitää varmistaa virtsankeräyksellä.

  • Tutkimuksen laatu: tasokas
  • Sovellettavuus suomalaiseen väestöön: hyvä

Vuonna 2014 julkaistiin systemaattinen katsaus ja meta-analyysi «Wu HY, Peng YS, Chiang CK ym. Diagnostic performan...»4, jossa selvitettiin virtsan albumiinipitoisuuden ja albumiini-kreatiniinisuhteen diagnostista käytettävyyttä diabetesta sairastavien mikroalbuminurian seulonnassa. Analyysiin kuului 14 tutkimusta ja 2 078 potilasta. Kumpikin tutkimus tunnisti mikroalbuminurian yhtä hyvin: albumiini-kreatiniinisuhteen sensitiivisyys oli 0,87, ja albumiinipitoisuuden 0,85 (p = 0,70). Kummankin testin spesifisyys oli 0,88.

Tutkijat totesivat, että molemmat testit ovat käyttökelpoisia mikroalbuminurian seulonnassa diabetesta sairastavilla.

  • Tutkimuksen laatu: tasokas
  • Sovellettavuus suomalaiseen väestöön: hyvä

Kommentit

Aamulla otettu virtsan kertanäytteen albumiini-kreatiniinisuhde on käyttökelpoinen albuminurian seulontamenetelmä. Sukupuoli ja ikä vaikuttavat tulokseen. Kreatiniinin eritys virtsaan riippuu henkilön lihasmassasta, joten eritys on pienempää naisilla kuin miehillä, ja vähenee iän noustessa tai sairauksien vaikutuksesta lihasmassaan. Kreatiniinin erityksen vähentyessä U-AlbKre suurenee (ns. väärä positiivinen tulos), vaikka ajastetussa keräyksessä albumiinin eritys virtsaan ei muutu. Miehillä viitealueen alarajan tulisi olla matalampi kuin naisilla, ja nuorilla matalampi kuin vanhemmilla henkilöillä. Houlihanin ja kumppaneiden tutkimuksessa U-AlbKre antoi väärän positiivisen tuloksen noin kolmasosalla yli 65-vuotiaista henkilöistä. Viiterajat tulisikin siten ilmoittaa erikseen molemmille sukupuolille ja eri ikäryhmille. Käytännön työssä tämä on kuitenkin hankalaa. U-AlbKre-tutkimuksen sensitiivisyys on hyvä, joten negatiivinen testitulos on varsin luotettava. Jos U-AlbKre-tulos ylittää seulontarajan, voi positiivisen tuloksen varmistaa uusintamittauksella tai määrittämällä ajastetun yönaikaisen albumiinin erityksen.

Meta-analyysin tulosten perustella myös kertavirtsanäytteen albumiinin pitoisuutta voitaisiin mahdollisesti käyttää mikroalbuminurian seulontatestinä. Huomioitavaa kuitenkin on, että nautitun nesteen määrä vaikuttaa albumiinin pitoisuuteen virtsassa, jolloin sekä väärät positiiviset ja negatiiviset testitulokset ovat mahdollisia. Tästä syystä esimerkiksi Amerikan Diabetesyhdistys ADA suosittelee seulontatestiksi kertavirtsan albumiini-kreatiniinisuhdetta eikä albumiinipitoisuutta.

Kirjallisuutta

  1. Houlihan CA, Tsalamandris C, Akdeniz A ym. Albumin to creatinine ratio: a screening test with limitations. Am J Kidney Dis 2002;39:1183-9 «PMID: 12046029»PubMed
  2. Bakker AJ. Detection of microalbuminuria. Receiver operating characteristic curve analysis favors albumin-to-creatinine ratio over albumin concentration. Diabetes Care 1999;22:307-13 «PMID: 10333950»PubMed
  3. Gansevoort RT, Verhave JC, Hillege HL ym. The validity of screening based on spot morning urine samples to detect subjects with microalbuminuria in the general population. Kidney Int Suppl 2005;(94):S28-35 «PMID: 15752236»PubMed
  4. Wu HY, Peng YS, Chiang CK ym. Diagnostic performance of random urine samples using albumin concentration vs ratio of albumin to creatinine for microalbuminuria screening in patients with diabetes mellitus: a systematic review and meta-analysis. JAMA Intern Med 2014;174(7):1108-15 «PMID: 24798807»PubMed