Takaisin

WOMAC-indeksin kliininen käytettävyys

Näytönastekatsaukset
Jari Arokoski
5.9.2012

Näytön aste: C

WOMAC-indeksin antamaan kuvaan nivelrikkokivusta ja suoritusrajoitteista näyttää vaikuttavan muut samanaikaiset tilat, kuten selkäsärky, masennus ja yleinen terveydentila.

Western Ontario and McMaster Universities Osteoarthritis index (WOMAC-indeksi, kysely) kehitettiin alun perin oireiden ja toimintakyvyn muutosta arvioivaksi mittariksi lonkan ja polven nivelrikon leikkaus- ja lääkehoitoa käsitteleviin tutkimuksiin. Mittarissa tai kyselyssä on 3 osiota, jotka mittaavat kipua, jäykkyyttä ja fyysistä toimintakykyä.

Vuosina 1996–98 Kansasissa, reumatologisessa poliklinikassa tehdyssä poikkileikkaustutkimuksessa «Wolfe F. Determinants of WOMAC function, pain and ...»1 arvioitiin selkäkivun ja muiden yleisoireiden sekä masennuksen vaikutusta WOMAC-indeksin osa-alueisiin nivelrikko-, nivelreuma- ja fibromyalgiapotilailla. WOMAC-kysely postitettiin osana näiden potilaiden klinikassa tehtävää pitkäaikaisseurantaa. Nivelreuma-, nivelrikko- ja fibromyalgiapotilaita oli 1 013, 625 ja 531. Tutkimus ei ollut satunnaistettu. Kaikki potilaat vastasivat WOMAC-indeksin somaattisia oireita, väsymystä ja masennusta selvittäneisiin kyselyihin.

Potilaista 51.5 % ilmoitti kärsivänsä samanaikaisesti selkäsärystä. Selkäsäryn havaittiin vaikuttavan huomattavasti WOMAC:n osa-alueiden pisteisiin (67 % kipu, 64 % toiminnanvajavuus ja 53 % jäykkyys). Lisäksi yleinen väsyneisyys (fatigue) ja masennus korreloivat niihin myös voimakkaasti.

  • Tutkimuksen laatu: kelvollinen
  • Sovellettavuus suomalaiseen väestöön: kohtalainen

Kommentit

«Wolfe F. Determinants of WOMAC function, pain and ...»1:Kyselyn antamiin pisteisiin näyttäisi vaikuttavan oleellisesti samanaikainen selkäsärky, samoin masennus ja yleinen terveydentila. Tämä tulee ottaa huomioon kyselyn kliinisessä käytössä.

Kirjallisuutta

  1. Wolfe F. Determinants of WOMAC function, pain and stiffness scores: evidence for the role of low back pain, symptom counts, fatigue and depression in osteoarthritis, rheumatoid arthritis and fibromyalgia. Rheumatology (Oxford) 1999;38:355-61 «PMID: 10378714»PubMed