Takaisin

Sykettä hidastavien kalsiumkanavan estäjien käyttö sepelvaltimotautipotilaalla

Näytönastekatsaukset
Tarkastanut Tuula Meinander
23.3.2022

Näytönastekatsauksen alkuperäinen kirjoittaja Heikki Miettinen 29.4.2014, Käypä hoito -suositus: Sepelvaltimotautikohtaus: epästabiili angina pectoris ja sydäninfarkti ilman ST-nousuja

Näytön aste: B

Jos potilas ei siedä beetasalpaajaa, voitaneen vaihtoehtoisesti käyttää sykettä hidastavia kalsiumkanavan salpaajia (verapamiili ja diltiatseemi) rintakipuoireiden helpottamiseen, kunhan potilaalla ei ole vasemman kammion toimintahäiriötä tai merkittävää johtumishäiriötä.

Sykettä hidastava kalsiumkanavan salpaaja (verapamiili ja diltiatseemi) voidaan aloittaa rintakipuoireen hoitoon vain sellaisille potilaille, jotka eivät siedä beetasalpaajaa edellyttäen, että potilaalla ei ole sydämen systolista vajaatoimintaa eikä hoitamatonta toisen tai kolmannen asteen eteiskammiojohtumisen häiriöitä.

Verapamiili ja diltiatseemi on todettu turvalliseksi monoterapiana, mikäli potilaalla ei ole sydämen systolista vajaatoimintaa tai akuuttia keuhkopöhöä.

Retrospektiivisessä MDPIT- ja DAVIT-II-tutkimusten alaryhmäanalyysiin perustuvassa työssä «Gibson RS, Hansen JF, Messerli F ym. Long-term eff...»1 tarkasteltiin 817 infarktipotilasta ilman ST-nousuja. Heillä ei ollut manifestia keuhkopöhöä. Potilaista 429 oli satunnaistettu kontrolliryhmään ja 388 kalsiumkanavan salpaaja -hoitoon (verapamiili tai diltiatseemi).

Aktiivihoitoryhmän kuolleisuus ja sydäninfarktien määrä oli 31 % kontrolliryhmää alhaisempi (p < 0,006).

  • Tutkimuksen laatu: tasokas
  • Sovellettavuus: hyvä

Toisessa retrospektiivisessä MDPIT- ja DAVIT-I ja -II-tutkimusten alaryhmäanalyysiin perustuvassa tutkimuksessa «Messerli FH, Hansen JF, Gibson RS ym. Heart rate-l...»2 tarkasteltiin 1 325 verenpainetautia sairastavaa sydäninfarktipotilasta. Potilaista 658 oli satunnaistettu kontrolliryhmään ja 677 sykettä hidastavaan kalsiumkanavan salpaaja -hoitoon (verapamiili tai diltiatseemi).

Aktiivihoitoryhmän kuolleisuus ja sydäninfarktien määrä oli 26 % vähäisempi kuin kontrolliryhmässä (p = 0,013). Päätetapahtumat vähenivät 30 % (p = 0,011) niillä potilailla, joilla ei ollut sydämen vajaatoimintaa.

Sen sijaan potilailla, joilla sydäninfarktin akuuttivaiheessa oli radiologisesti todettu sydämen vajaatoiminta, sykettä hidastavat kalsiumkanavan salpaajat lisäsivät kuolleisuutta 25 % verrattuna verrokkiryhmään, joskaan tämä ero ei ollut tilastollisesti merkitsevä (p = 0,339).

  • Tutkimuksen laatu: tasokas
  • Sovellettavuus: hyvä

Diltiatseemin vaikutusta infarktissa ilman ST-nousuja selvitettiin kontrolloidussa kaksoissokkotutkimuksessa «Gibson RS, Boden WE, Theroux P ym. Diltiazem and r...»3, jossa 1–3 vuorokauden kuluttua infarktista satunnaistettiin 287 potilasta diltiatseemi- ja 289 potilasta kontrolliryhmään. Seuranta-aika oli 14 vuorokautta.

Aktiivihoitoryhmässä entsyyminousuihin perustuvien uusintainfarktien määrä oli kontrolliryhmää pienempi (5,2 vs. 9,3 %, p = 0,03). Toissijaisesti arvioitiin myös uusiutuvan rintakivun esiintymistä, jota oli merkittävästi harvemmin diltiatseemiryhmässä (p = 0,04).

  • Tutkimuksen laatu: kelvollinen
  • Sovellettavuus: hyvä

Suuren verenpainetautia sairastavilla potilailla tehdyn INVEST-tutkimuksen alaryhmäanalyysissä «Bangalore S, Messerli FH, Cohen JD ym. Verapamil-s...»4 verrattiin verapamiilia (n = 3 622) ja beetasalpaaja atenololia (n = 3 596).

Lähes 3 vuoden seurannassa tutkimusryhmät eivät eronneet verenpaineen hoitotuloksen, kuolleisuuden eivätkä nonfataalien sepelvaltimotautikohtausten osalta.

  • Tutkimuksen laatu: kelvollinen
  • Sovellettavuus: kohtalainen

Kirjallisuutta

  1. Gibson RS, Hansen JF, Messerli F ym. Long-term effects of diltiazem and verapamil on mortality and cardiac events in non-Q-wave acute myocardial infarction without pulmonary congestion: post hoc subset analysis of the multicenter diltiazem postinfarction trial and the second danish verapamil infarction trial studies. Am J Cardiol 2000;86:275-9 «PMID: 10922432»PubMed
  2. Messerli FH, Hansen JF, Gibson RS ym. Heart rate-lowering calcium antagonists in hypertensive post-myocardial infarction patients. J Hypertens 2001;19:977-82 «PMID: 11393682»PubMed
  3. Gibson RS, Boden WE, Theroux P ym. Diltiazem and reinfarction in patients with non-Q-wave myocardial infarction. Results of a double-blind, randomized, multicenter trial. N Engl J Med 1986;315:423-9 «PMID: 3526151»PubMed
  4. Bangalore S, Messerli FH, Cohen JD ym. Verapamil-sustained release-based treatment strategy is equivalent to atenolol-based treatment strategy at reducing cardiovascular events in patients with prior myocardial infarction: an INternational VErapamil SR-Trandolapril (INVEST) substudy. Am Heart J 2008;156:241-7 «PMID: 18657652»PubMed