Takaisin Tulosta

Ravitsemusohjaus potilaalle, jolla on krooninen alaraajahaava

Lisätietoa aiheesta
Tarja Kemppainen
9.4.2021
  • Ravitsemusohjauksen tavoitteenaon tukea asiakkaan kykyä ottaa vastuuta terveydestään ja sairautensa hoidosta sekä antaa tähän valmiuksia.
  • Potilaalla, joilla on krooninen alaraajahaava se voi käsittää elintapahoidon ylipainon ja sen liitännäissairauksien yhteydessä «Lihavuus (lapset, nuoret ja aikuiset). Käypä hoito...»1, monisairaan sairauden hoitoon suositellun ohjauksen «Gomes F, Schuetz P, Bounoure L ym. ESPEN guideline...»2 ja ravitsemushoidon tehostamisen ohjausta vajaaravitsemuksessa «Valtion ravitsemusneuvottelukunta. Ravitsemushoito...»3.
  • Ravitsemushoidon onnistumisen edellytyksenä ovat potilaan hyvä motivaatio sekä riittävä ja ammattitaitoinen ohjaus.
  • Hyperkolesterolemia on keskeinen syy ateroskleroosin kehittymiseen sepelvaltimoihin, ja se on tärkeä tekijä myös aivovaltimoiden, aortan ja alaraajavaltimoiden ateroskleroosin synnyssä.
  • Elämäntapahoito on aina ensisijainen hoitokeino lipidi häiriöissä ja sekundaaripreventiossa «Dyslipidemiat. Käypä hoito -suositus. Suomalaisen ...»4. Monisairaan alaraajahaavaa sairastavan potilaan hoitoon kuuluu myös kyseisen ateroskleroosin ja ylipainon elintapahoito. Lihavuuden elintapahoidon tavoitteena on yksilöllisten tarpeiden mukaan: nykypainon ylläpitäminen (painonhallinta) tai vähintään 5 %:n painon väheneminen (laihduttaminen) ja saavutetun painon ylläpito.
  • Ruokavalio, jolla vähennetään energiansaantia maltillisesti ja huolehditaan proteiinin ja ravintoaineiden saannin riittävyydestä, yhdistettynä lihasvoimaharjoittelun periaatteella tehtyyn liikuntaan saattaa ehkäistä sarkopeniaa (eli lihasmassan ja lihasvoiman vähenemistä) ja luukatoa yli 65-vuotiailla.
  • Proteiinipitoiset, ravitsemukselliset tarpeet tyydyttävät ruokavaliot voivat mahdollisesti säästää lihasta, kun ne sisältävät proteiinia 1,2–1,5 g/kehonpainokg/vrk.
  • Etenkin vanhimmassa ikäryhmässä terveydenhuollon ammattilaisten tulee tapauskohtaisesti arvioida laihdutuksen tarve, hyödyt ja haitat ja ottaa huomioon sarkopenian ja luumassan vähenemisen ehkäisy sekä laihdutuksen mahdollinen vaikutus kokonaisterveyteen.
  • Sarkopeenisen lihavan laihdutuksessa on paljon riskejä: jos menetetty paino tulee takaisin tai rasvakudoksen määrä suhteessa lihaskudokseen kasvaa, on lopputulos lähtö tilannetta huonompi ja fyysinen toimintakyky entistä heikompi (ks. lisätietoja Käypä hoito -suosituksesta Lihavuus (lapset, nuoret ja aikuiset) «Lihavuus (lapset, nuoret ja aikuiset)»1 «Lihavuus (lapset, nuoret ja aikuiset). Käypä hoito...»1.
  • Ravitsemushoidon huono tulos johtuu lähes poikkeuksetta siitä, ettei potilas ole saanut riittävää ravitsemusneuvontaa eikä häntä ole motivoitu riittävästi, jolloin ruokavalion koostaminen ei yleensä onnistu «Gomes F, Schuetz P, Bounoure L ym. ESPEN guideline...»2. Ravitsemusintervention tarve vajaaravitsemuksen hoidossa iäkkäillä on myös tiedostettu. Tarvitaan riittävästi neuvontakertoja sisältävä, pitkä ja motivoiva ravitsemusinterventio sairaalassa ja useiden viikkojen ajaksi sairaalajakson jälkeen kotiin aliravitsemustilaa korjaamaan «Gomes F, Schuetz P, Bounoure L ym. ESPEN guideline...»2, «Volkert D, Beck AM, Cederholm T ym. ESPEN guidelin...»5.
  • Elintapahoidossa suositellaan ohjauskertoja ensimmäisen 6–12 kuukauden aikana 1–2 kertaa kuukaudessa, yhteensä ohjauskertoja vähintään 14 kertaa tai enemmän potilasta kohti.
  • Potilas ja ravitsemusterapeutti laativat yhteistyössä konkreettisen ravitsemushoitosuunnitelman. Ohjaus on havainnollista, käytännönläheistä (elintarvikkeiden valinta ja ruoanvalmistus) ja käsittää sopivasti tietoa «Valtion ravitsemusneuvottelukunta. Ravitsemushoito...»3. Yksilöllisen ravitsemusohjauksen seurannassa ja ravitsemusinterventiossa voidaan hyödyntää myös puhelinta, sähköpostia, AivoDiet-ohjelmaa «https://ravintolaskenta.wordpress.com/tag/aivodiet/»1, terveyskylän palveluja ja muita digitaalisia palveluja.
  • Toimintayksiköt sopivat ravitsemusohjauksen työnjaosta ja huolehtivat ravitsemusohjauksen jatkuvuudesta. Lääkärin tehtävänä on perustella ravitsemushoidon tarvetta ja kannustaa potilasta omahoitoon.
  • Ravitsemusneuvonnasta eli ravitsemusohjauksesta vastaa ravitsemusterapeutti «Møller G, Andersen HK, Snorgaard O. A systematic r...»6.
  • Hoitaja vastaa ravitsemushoidon toteutuksesta ja seurannasta osastolla ja kotihoidossa. Hoitaja ja lääkäri tukee ravitsemushoidon jatkumista ja tukee tehtyjen elintapamuutosten pysymistä potilaskäyntien yhteydessä yhteistyössä ravitsemusterapeutin kanssa.
  • Perioperatiivisessa vaiheessa kannustetaan moniammatilliseen kuntoutukseen, mukaan lukien aliravitsemuksen korjaamisen ja lihasmassaa ylläpitävään fysioterapiaan «Lobo DN, Gianotti L, Adiamah A ym. Perioperative n...»7.

Kirjallisuutta

  1. Lihavuus (lapset, nuoret ja aikuiset). Käypä hoito -suositus 2020. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Sisätautilääkärien Yhdistys ry:n asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim 2020 Saatavilla internetissä: www.kaypahoito.fi
  2. Gomes F, Schuetz P, Bounoure L ym. ESPEN guidelines on nutritional support for polymorbid internal medicine patients. Clin Nutr 2018;37:336-353 «PMID: 28802519»PubMed
  3. Valtion ravitsemusneuvottelukunta. Ravitsemushoito. Suositus sairaaloihin, terveyskeskuksiin, palvelu- ja hoitokoteihin sekä kuntoutuskeskuksiin. Valtion ravitsemusneuvottelukunta. Edita. Helsinki 2010
  4. Dyslipidemiat. Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Sisätautilääkärien Yhdistys ry:n asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2020 (viitattu 9.5.2020). Saatavilla internetissä: www.kaypahoito.fi
  5. Volkert D, Beck AM, Cederholm T ym. ESPEN guideline on clinical nutrition and hydration in geriatrics. Clin Nutr 2019;38:10-47 «PMID: 30005900»PubMed
  6. Møller G, Andersen HK, Snorgaard O. A systematic review and meta-analysis of nutrition therapy compared with dietary advice in patients with type 2 diabetes. Am J Clin Nutr 2017;106:1394-1400 «PMID: 29092883»PubMed
  7. Lobo DN, Gianotti L, Adiamah A ym. Perioperative nutrition: Recommendations from the ESPEN expert group. Clin Nutr 2020;39:3211-3227 «PMID: 32362485»PubMed