Ravitsemusohjaus potilaalle, jolla on krooninen alaraajahaava
Lisätietoa aiheesta
Tarja Kemppainen
9.4.2021
- Ravitsemusohjauksen tavoitteenaon tukea asiakkaan kykyä ottaa vastuuta terveydestään
ja sairautensa hoidosta sekä antaa tähän valmiuksia.
- Potilaalla, joilla on krooninen alaraajahaava se voi käsittää elintapahoidon ylipainon
ja sen liitännäissairauksien yhteydessä «Lihavuus (lapset, nuoret ja aikuiset). Käypä hoito...»1, monisairaan sairauden hoitoon suositellun ohjauksen «Gomes F, Schuetz P, Bounoure L ym. ESPEN guideline...»2 ja ravitsemushoidon tehostamisen ohjausta vajaaravitsemuksessa «Valtion ravitsemusneuvottelukunta. Ravitsemushoito...»3.
- Ravitsemushoidon onnistumisen edellytyksenä ovat potilaan hyvä motivaatio sekä riittävä
ja ammattitaitoinen ohjaus.
- Hyperkolesterolemia on keskeinen syy ateroskleroosin kehittymiseen sepelvaltimoihin,
ja se on tärkeä tekijä myös aivovaltimoiden, aortan ja alaraajavaltimoiden ateroskleroosin
synnyssä.
- Elämäntapahoito on aina ensisijainen hoitokeino lipidi häiriöissä ja sekundaaripreventiossa
«Dyslipidemiat. Käypä hoito -suositus. Suomalaisen ...»4. Monisairaan alaraajahaavaa sairastavan potilaan hoitoon kuuluu myös kyseisen ateroskleroosin
ja ylipainon elintapahoito. Lihavuuden elintapahoidon tavoitteena on yksilöllisten
tarpeiden mukaan: nykypainon ylläpitäminen (painonhallinta) tai vähintään 5 %:n painon
väheneminen (laihduttaminen) ja saavutetun painon ylläpito.
- Ruokavalio, jolla vähennetään energiansaantia maltillisesti ja huolehditaan proteiinin
ja ravintoaineiden saannin riittävyydestä, yhdistettynä lihasvoimaharjoittelun periaatteella
tehtyyn liikuntaan saattaa ehkäistä sarkopeniaa (eli lihasmassan ja lihasvoiman vähenemistä)
ja luukatoa yli 65-vuotiailla.
- Proteiinipitoiset, ravitsemukselliset tarpeet tyydyttävät ruokavaliot voivat mahdollisesti
säästää lihasta, kun ne sisältävät proteiinia 1,2–1,5 g/kehonpainokg/vrk.
- Etenkin vanhimmassa ikäryhmässä terveydenhuollon ammattilaisten tulee tapauskohtaisesti
arvioida laihdutuksen tarve, hyödyt ja haitat ja ottaa huomioon sarkopenian ja luumassan
vähenemisen ehkäisy sekä laihdutuksen mahdollinen vaikutus kokonaisterveyteen.
- Sarkopeenisen lihavan laihdutuksessa on paljon riskejä: jos menetetty paino tulee
takaisin tai rasvakudoksen määrä suhteessa lihaskudokseen kasvaa, on lopputulos lähtö
tilannetta huonompi ja fyysinen toimintakyky entistä heikompi (ks. lisätietoja Käypä
hoito -suosituksesta Lihavuus (lapset, nuoret ja aikuiset) «Lihavuus (lapset, nuoret ja aikuiset)»1 «Lihavuus (lapset, nuoret ja aikuiset). Käypä hoito...»1.
- Ravitsemushoidon huono tulos johtuu lähes poikkeuksetta siitä, ettei potilas ole saanut
riittävää ravitsemusneuvontaa eikä häntä ole motivoitu riittävästi, jolloin ruokavalion
koostaminen ei yleensä onnistu «Gomes F, Schuetz P, Bounoure L ym. ESPEN guideline...»2. Ravitsemusintervention tarve vajaaravitsemuksen hoidossa iäkkäillä on myös tiedostettu.
Tarvitaan riittävästi neuvontakertoja sisältävä, pitkä ja motivoiva ravitsemusinterventio
sairaalassa ja useiden viikkojen ajaksi sairaalajakson jälkeen kotiin aliravitsemustilaa
korjaamaan «Gomes F, Schuetz P, Bounoure L ym. ESPEN guideline...»2, «Volkert D, Beck AM, Cederholm T ym. ESPEN guidelin...»5.
- Elintapahoidossa suositellaan ohjauskertoja ensimmäisen 6–12 kuukauden aikana
1–2 kertaa kuukaudessa, yhteensä ohjauskertoja vähintään 14 kertaa tai enemmän
potilasta kohti.
- Potilas ja ravitsemusterapeutti laativat yhteistyössä konkreettisen ravitsemushoitosuunnitelman.
Ohjaus on havainnollista, käytännönläheistä (elintarvikkeiden valinta ja ruoanvalmistus)
ja käsittää sopivasti tietoa «Valtion ravitsemusneuvottelukunta. Ravitsemushoito...»3. Yksilöllisen ravitsemusohjauksen seurannassa ja ravitsemusinterventiossa voidaan
hyödyntää myös puhelinta, sähköpostia, AivoDiet-ohjelmaa «https://ravintolaskenta.wordpress.com/tag/aivodiet/»1, terveyskylän palveluja ja muita digitaalisia palveluja.
- Toimintayksiköt sopivat ravitsemusohjauksen työnjaosta ja huolehtivat ravitsemusohjauksen
jatkuvuudesta. Lääkärin tehtävänä on perustella ravitsemushoidon tarvetta ja kannustaa
potilasta omahoitoon.
- Ravitsemusneuvonnasta eli ravitsemusohjauksesta vastaa ravitsemusterapeutti «Møller G, Andersen HK, Snorgaard O. A systematic r...»6.
- Hoitaja vastaa ravitsemushoidon toteutuksesta ja seurannasta osastolla ja kotihoidossa.
Hoitaja ja lääkäri tukee ravitsemushoidon jatkumista ja tukee tehtyjen elintapamuutosten
pysymistä potilaskäyntien yhteydessä yhteistyössä ravitsemusterapeutin kanssa.
- Perioperatiivisessa vaiheessa kannustetaan moniammatilliseen kuntoutukseen, mukaan
lukien aliravitsemuksen korjaamisen ja lihasmassaa ylläpitävään fysioterapiaan «Lobo DN, Gianotti L, Adiamah A ym. Perioperative n...»7.
Kirjallisuutta
- Lihavuus (lapset, nuoret ja aikuiset). Käypä hoito -suositus 2020. Suomalaisen Lääkäriseuran
Duodecimin ja Suomen Sisätautilääkärien Yhdistys ry:n asettama työryhmä. Helsinki:
Suomalainen Lääkäriseura Duodecim 2020 Saatavilla internetissä: www.kaypahoito.fi
- Gomes F, Schuetz P, Bounoure L ym. ESPEN guidelines on nutritional support for polymorbid
internal medicine patients. Clin Nutr 2018;37:336-353 «PMID: 28802519»PubMed
- Valtion ravitsemusneuvottelukunta. Ravitsemushoito. Suositus sairaaloihin, terveyskeskuksiin,
palvelu- ja hoitokoteihin sekä kuntoutuskeskuksiin. Valtion ravitsemusneuvottelukunta.
Edita. Helsinki 2010
- Dyslipidemiat. Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen
Sisätautilääkärien Yhdistys ry:n asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura
Duodecim, 2020 (viitattu 9.5.2020). Saatavilla internetissä: www.kaypahoito.fi
- Volkert D, Beck AM, Cederholm T ym. ESPEN guideline on clinical nutrition and hydration
in geriatrics. Clin Nutr 2019;38:10-47 «PMID: 30005900»PubMed
- Møller G, Andersen HK, Snorgaard O. A systematic review and meta-analysis of nutrition
therapy compared with dietary advice in patients with type 2 diabetes. Am J Clin Nutr
2017;106:1394-1400 «PMID: 29092883»PubMed
- Lobo DN, Gianotti L, Adiamah A ym. Perioperative nutrition: Recommendations from the
ESPEN expert group. Clin Nutr 2020;39:3211-3227 «PMID: 32362485»PubMed
Artikkelin tunnus: nix02037 (050.058)
© 2024 Suomalainen Lääkäriseura Duodecim