Arkivalintojen merkitys ruokavalion rasvan määrään ja laatuun
Lisätietoa aiheesta
Ursula Schwab
27.10.2020
- Usein toistuvilla valinnoilla on keskeinen merkitys ruokavalion rasvan määrään ja
laatuun. Alla olevilla taulukkoon 1 merkityillä esimerkeillä havainnollistetaan, kuinka
nestemäisten maitovalmisteiden rasvapitoisuus, kahvikerman tai -maidon rasvapitoisuus
sekä leipärasvan laatu ja juuston rasvapitoisuus vaikuttavat päivä- ja vuositasolla
ruokavalion rasvan määrään ja laatuun sekä monenko päivän energiansaantia rasvamäärä
keskimäärin vastaa kevyttä työtä tekevällä, kohtuullisesti liikkuvalla ihmisellä (mies
– nainen).
- Rasvasta alle1/3 tulisi olla kovaa rasvaa, ja vähintään 2/3 tulisi olla pehmeää rasvaa.
Taulukko 1. Pienillä muutoksilla säännöllisissä ruokailutavoissa (rasvan laatu) on suuri merkitys
käytännössä (energiamäärä).
|
|
|
Ero
rasvan määrässä (vuosi)
|
Ero kovan rasvan määrässä (vuosi) |
Maitolaatu (3 lasillista/vrk) |
|
Rasvaton maito |
Kevytmaito |
|
|
Rasvaa (g) |
0 |
9 |
3,3 kg (= 12–17 päivän energian tarve) |
2,2 kg |
Kovaa rasvaa (g) |
0 |
6 |
|
|
Kahvimaito (5 kkp/vrk) |
|
Kevytmaito |
Kahvikerma |
|
|
Rasvaa (g) |
1,7 |
15 |
|
|
Kovaa rasvaa (g) |
1,2 |
10 |
4,9 kg (= 18–25 päivän energiantarve) |
3,2 kg |
Leivänpäälliset (6 viipaletta leipää/vrk) |
|
Pehmeä
margariini (70 %), kevytjuusto
|
Voi-kasviöljyseos, esim. Oivariini, keskirasvainen juusto (24 %) |
|
|
Rasvaa (g) |
33 |
42 |
|
|
Kovaa rasvaa (g |
12 |
24 |
3,3 kg (=12–17 päivän energiantarve) |
4,4 kg |
Edelliset esimerkit yhteensä |
|
|
11,5 kg (= miehellä 42 päivän, naisella 59 päivän energiantarve) |
10 kg |
Artikkelin tunnus: nix01929 (050.025)
© 2024 Suomalainen Lääkäriseura Duodecim