Sivuontelotulehdus
Ota käyttöön
- Kaavio: Sivuontelo-oireita sairastavan aikuispotilaan tutkiminen ja hoito avohoidossa «http://www.terveysportti.fi/xmedia/imk/hoi38050b.pdf»1
- Vältä viisaasti -suositus: Akuutin sivuontelotulehduksen röntgentutkimukset «http://www.kaypahoito.fi/web/kh/suositukset/suositus?id=dnd00066»2
- Vältä viisaasti -suositus: Akuutti sivuontelotulehdus ja mikrobilääkkeet «http://www.kaypahoito.fi/web/kh/suositukset/suositus?id=dnd00067»3
Miten viitata Käypä hoito -suositukseen? «K1»1
Keskeinen sisältö
- Flunssan yhteydessä esiintyy sivuontelo-oireita, jotka useimmiten paranevat itsestään.
- Äkillisen sivuontelotulehduksen diagnoosi vaatii potilaan kliinistä tutkimista erityisesti
nenän ja nielun osalta.
- Sädediagnostisia tutkimuksia ei yleensä tarvita.
- Poskiontelon kaikututkimuksen perusteella ei voi tehdä erotusdiagnostiikkaa virus- ja bakteeriperäisen sivuontelotulehduksen välillä.
- Sivuontelo-oireita voidaan helpottaa oireenmukaisella hoidolla (tulehduskipulääke, nenää avaava lääkitys, nenän kostutus). Myös nenään suihkutettavista kortikosteroideista voi olla hyötyä äkillisen sivuontelotulehduksen hoidossa.
- Mikrobilääkehoitoa käytetään vain, jos oireet ja löydökset sopivat bakteerin aiheuttamaan
sivuontelotulehdukseen
- Valtaosa sivuontelotulehduspotilaista paranee ilman mikrobilääkehoitoa.
- Mikrobilääkehoitoa ei tule käyttää lieväoireisen sivuontelotulehduksen hoitoon, koska hoidon haitat ovat todennäköisempiä kuin sen hyödyt.
- Potilaat, joilla todetaan märkäistä eritettä nenänielussa tai nielun takaseinämässä, saattavat hyötyä mikrobilääkehoidosta muita useammin.
- Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäriä konsultoidaan, jos äkillisen sivuontelotulehduksen oireet eivät helpotu konservatiivisella hoidolla tai epäillään komplikaatiota.
- Pitkittyneen tai usein toistuvan sivuontelotulehduksen diagnostiikka, konservatiivinen hoito ja mahdollisten taustatekijöiden selvittely voidaan toteuttaa avohoidossa.
Tiivistelmä ja potilasversio
- Suosituksen tiivistelmä «Sivuontelotulehdus»1 ja lyhyt abstrakti englanniksi «Sinusitis»2
- Suosituksen yleiskielinen potilasversio suomeksi «Sivuontelotulehdus (poski- tai otsaontelotulehdus)»3 ja ruotsiksi «Bihåleinflammation (inflammation i käk- eller pannhålorna, sinuit)»4
Tavoitteet ja kohderyhmät
- Suositus koskee nenän sivuontelotulehduksia, ja se on ensisijaisesti tarkoitettu niitä sairastavia potilaita avohoidossa diagnosoiville ja hoitaville lääkäreille.
- Tavoitteena on
- välttää turhia mikrobilääkehoitoja
- välttää turhia radiologisia tutkimuksia
- tunnistaa tapaukset, jotka saattavat hyötyä mikrobilääkehoidosta tai toimenpiteistä
- tunnistaa sivuontelotulehdukselle altistavat tekijät ja tuntea mahdollisuudet puuttua niihin
- tunnistaa pitkittynyt sivuontelotulehdus ja tuntea sen hoitomahdollisuudet sekä hoidon porrastus.
Sivuontelotulehduksen määritelmä ja etiologia
- Sivuonteloita ovat poski-, otsa- ja kitaontelot sekä seulalokerostot (kuva «Nenäontelon ja sivuonteloiden rakenne»1).
- Sivuontelotulehdus (sinuiitti) tarkoittaa tulehdusta yhdessä tai useammassa näistä onteloista. Aiemmin oli tavallista erottaa nenäontelotulehdus (riniitti) ja sivuontelotulehdus (sinuiitti). Koska hengitystieinfektiossa oireita ja löydöksiä on usein samanaikaisesti sekä nenäontelon että sivuonteloiden alueella, nykyisin käytetään yleisesti myös termiä rinosinuiitti.
- Tulehduksen aiheuttajana voivat olla virukset, bakteerit tai virusten ja bakteerien sekainfektio, sienet, allerginen reaktio, trauma, kasvain, vierasesine tai sädehoitoreaktio.
- Sivuontelotulehdus määritetään kestonsa perusteella äkilliseksi tai pitkittyneeksi. Äkillisen sivuontelotulehduksen kesto on alle 12 viikkoa ja pitkittyneen sivuontelotulehduksen yli 12 viikkoa «Fokkens WJ, Lund VJ, Mullol J ym. European Positio...»1.
- Usein toistuva sivuontelotulehdus tarkoittaa, että äkillinen märkäinen sivuontelotulehdus toistuu vähintään 3–4 kertaa vuodessa.
- Flunssan yhteydessä aikuisilla esiintyy nenän tukkoisuutta, eritystä ja sivuonteloiden paine- ja kipuoireita, jotka useimmiten paranevat itsestään eivätkä yleensä vaadi
aktiivista hoitoa «Flunssaan liittyvää rinosinuiittia sairastavat potilaat paranevat ilman mikrobilääkehoitoa 3 viikossa.»B.
- Seulalokerosto tulehtuu todennäköisesti jokseenkin aina flunssan yhteydessä, ja sen spontaani paranemistaipumus on suuri.
- Poskiontelon yhdistää nenäonteloon kapea aukko, ostium (kuva «Nenäontelon ja sivuonteloiden rakenne»1). Sen ahtautuminen turvotuksen vuoksi voi aiheuttaa paineoiretta ja hidastaa poskiontelotulehduksen paranemista. Spontaani paraneminen on kuitenkin tavallista, olipa aiheuttajana virus tai bakteeri.
- Pitkittyneen sivuontelotulehduksen taustalla on useimmiten limakalvon jatkuva ei-märkäinen tulehdus, inflammaatio, johon voi liittyä äkillisiä märkäisen tulehduksen jaksoja.

Nenäontelon ja sivuonteloiden rakenne.
a) sivukuva, b) etukuva, c) eri sivuonteloleikkausten jälkeisiä rakenteellisia muutoksia
Äkillisen sivuontelotulehduksen etiologia
- Flunssaa esiintyy aikuisilla keskimäärin 2–3 kertaa vuodessa ja alle kouluikäisillä
lapsilla 6–8 kertaa vuodessa «Wald ER, Guerra N, Byers C. Frequency and severity...»2. Koska tutkimusten sisäänottokriteerit ja sivuontelotulehduksen määritelmät vaihtelevat,
ei kuitenkaan ole tarkkaa tietoa siitä, kuinka usein tavanomainen ylähengitystieinfektio
kehittyy bakteerien aiheuttamaksi sivuontelotulehdukseksi.
- Suomalaisessa tutkimuksessa flunssan aikana noin 40 %:lla nuorista aikuisista oli todettavissa röntgenkuvalla poskionteloissa eritettä tai limakalvopaksunnos. Kaikilla potilailla oireet hävisivät ilman mikrobilääkitystä «Puhakka T, Mäkelä MJ, Alanen A ym. Sinusitis in th...»3.
- Vuonna 2016 kaikista perusterveydenhuollon avosairaanhoitokäynneistä 1,3 %:ssa potilaalle oli tehty diagnoosi ryhmästä "J01 Nenän sivuonteloiden äkilliset tulehdukset" ja 4,5 %:ssa diagnoosi ryhmästä "J06 Useissa tai määrittämättömissä ylähengitysteiden kohdissa esiintyvä akuutti infektio", minkä diagnooseja käytetään tavanomaisessa flunssassa (Avohilmo, THL) «https://www.thl.fi/fi/tilastot/tiedonkeruut/perusterveydenhuollon-avohoidon-hoitoilmoitus-avohilmo»4.
Altistavat tekijät ja ehkäisy
- Tutkimustietoja eri altistavista tekijöistä on varsin vähän, ja ne ovat usein ristiriitaisia. Useita eri tekijöitä on pidetty joko äkilliselle tai pitkittyneelle sivuontelotulehdukselle altistavina.
- Sivuontelotulehdukselle altistavia tekijöitä ovat
- limakalvosairaudet
- esimerkiksi allerginen nuha
- tulehdusta ylläpitävät tekijät
- esimerkiksi biofilmien muodostus limakalvoille
- tietyt systeemisairaudet
- esimerkiksi kystinen fibroosi ja primaari siliaarinen dyskinesia
- immuunipuutostilat
- muun muassa agammaglobulinemia, hypogammaglobulinemia ja spesifisten vasta-aineiden yksittäiset puutostilat «de Vries E, Clinical Working Party of the European...»4 ja HIV «Porter JP, Patel AA, Dewey CM ym. Prevalence of si...»5
- sivuonteloiden ostiomeataalista yksikköä (kuva «Nenäontelon ja sivuonteloiden rakenne»1) ahtauttavat rakenteelliset poikkeavuudet «Alkire BC, Bhattacharyya N. An assessment of sinon...»6, «Bomeli SR, Branstetter BF 4th, Ferguson BJ. Freque...»7, «Mathew AL, Pai KM, Sholapurkar AA. Maxillary sinus...»8
- hengitysilman epäpuhtaudet «Stanley PJ, Wilson R, Greenstone MA ym. Effect of ...»9, «Bonham GS, Wilson RW. Children's health in familie...»10, «Zuskin E, Mustajbegovic J, Schachter EN ym. Respir...»11, «Lin SY, Reh DD, Clipp S ym. Allergic rhinitis and ...»12, «Brook I. Effects of exposure to smoking on the mic...»13, «Rosenfeld RM, Piccirillo JF, Chandrasekhar SS ym. ...»14, «Davis KS, Casey SE, Mulligan JK ym. Murine complem...»15, «Tomassen P, Newson RB, Hoffmans R ym. Reliability ...»16.
- Tupakansavulle altistuminen suurentaa lapsilla ylähengitystieinfektioiden riskiä. Aikuisilla sivuontelotulehdukset ovat vastaavasti yleisempiä tupakoivilla kuin tupakoimattomilla «Fokkens WJ, Lund VJ, Mullol J ym. European Positio...»1, «Hur K, Liang J, Lin SY. The role of secondhand smo...»17.
- Kosteusvaurioon liittyvä sisäilman heikentyminen on haitta, johon liitetään paljon ylähengitystieoireita, mutta sen yhteyttä sivuontelotulehduksiin ei ole tutkimuksissa löytynyt «Koskinen OM, Husman TM, Meklin TM ym. The relation...»18, «Committee on Damp indoor spaces and health. Board ...»19, «Kosteus- ja homevaurioista oireileva potilas. Käyp...»20.
- huono hammashygienia «Patel NA, Ferguson BJ. Odontogenic sinusitis: an a...»21, «Brook I. Sinusitis of odontogenic origin. Otolaryn...»22.
- mielenterveysongelmat
- Muun muassa masentuneisuuden ja ahdistuneisuuden on todettu altistavan äkillisille sivuontelotulehduksille. Niiden altistavan vaikutuksen mekanismi on kuitenkin tuntematon «Adams TB, Wharton CM, Quilter L ym. The associatio...»23.
- limakalvosairaudet
- Sivuontelotulehduksien ehkäisystä on hyvin vähän tutkimustietoa.
- Sivuontelotulehduksia voidaan ehkäistä vähentämällä virusperäisiä hengitystieinfektioita käsihygienian parantamisen ja infektiotautien leviämistä koskevan yleisen valistuksen avulla «Jefferson T, Del Mar CB, Dooley L ym. Physical int...»24, «Pittet D, Allegranzi B, Sax H ym. Evidence-based m...»25.
- Nenään suihkutettavista kortikosteroideista tai keittosuolaliuoksen käytöstä sivuontelotulehdusten ehkäisyssä on hyvin vähän tutkimustietoa «Puhakka T, Mäkelä MJ, Malmström K ym. The common c...»26.
Äkillisen sivuontelotulehduksen diagnostiikka
Diagnostiikan periaatteet
- Diagnostiikan tavoitteena on tunnistaa ja pyrkiä erottamaan ilman mikrobilääkehoitoa paranevat, todennäköisesti virusperäiset sivuontelo-oireet mikrobilääkehoitoa tai toimenpiteitä vaativista sivuontelotulehduksista.
- Virusflunssassa ja äkillisessä bakteerien aiheuttamassa sivuontelotulehduksessa oireet ja löydökset ovat alkuvaiheessa hyvin samankaltaisia.
- Oireilun luonne, voimakkuus ja kesto sekä löydökset on tärkeä selvittää. Myös potilaan yleisvoinnin arviointi on keskeistä.
- Ultraäänitutkimuksesta voidaan saada lisäapua diagnostiikkaan, mutta sen merkitys on toissijainen.
- Radiologinen kuvantaminen on aiheellista vain silloin, jos oireet jatkuvat hoidosta
huolimatta, äkilliset sivuontelotulehdukset toistuvat tai potilaalla epäillään komplikaatiota.
- Komplikaatiot (infektion leviäminen kallon sisään tai silmäkuoppaan) ovat aikuisilla hyvin harvinaisia.
Oireet
- Potilaalla voi esiintyä ylähengitystieinfektion yhteydessä erilaisia sivuontelo-oireita,
joita ovat
- nenän erite
- nenän tukkoisuus
- hajuaistin huononeminen
- painon tunne ja arkuus poskien alueella
- hakkaava yskä, joka mahdollisesti pahenee öisin.
- Jos oireet ovat lievät tai kohtalaiset, kyseessä katsotaan olevan flunssaan liittyvä sivuontelo-oireilu «Fokkens WJ, Lund VJ, Mullol J ym. European Positio...»1.
- Oireiden yhteydestä bakteerien aiheuttamaan sivuontelotulehdukseen on hyvin vähän
tutkimustietoa «Hauer AJ, Luiten EL, van Erp NF ym. No evidence fo...»27. Äkilliseen, bakteerien aiheuttamaan sivuontelotulehdukseen voivat viitata «Fokkens WJ, Lund VJ, Mullol J ym. European Positio...»1, «Chow AW, Benninger MS, Brook I ym. IDSA clinical p...»28, «Autio T. Development and diagnostics of bacterial ...»29, «Hansen JG, Højbjerg T, Rosborg J. Symptoms and sig...»30
- märkäinen erite nenänielussa tai nielun takaseinämässä «De Sutter AI, De Meyere MJ, Christiaens TC ym. Doe...»31, «Meltzer EO, Bachert C, Staudinger H. Treating acut...»32
- heikentynyt yleisvointi tai kuume (> 38 °C)
- hampaisiin säteilevä kipu
- voimakas paikallinen kasvojen alueen kipu, joka voi olla voimakkaampi toisella puolella.
Kliininen tutkimus
- Sivuontelotulehdusta epäiltäessä katsotaan nenään ja nieluun.
- Nenän keskikäytävästä valuva märkäinen erite viittaa vahvasti bakteerien aiheuttamaan poskiontelotulehdukseen «Autio TJ, Koskenkorva T, Närkiö M ym. Diagnostic a...»33 (kuva «Nenän keskikäytävästä valuva märkäinen erite»2). Näkyvyys nenäontelon etu- ja keskiosaan saadaan parhaiten otsalampulla ja nenäspekulalla.
Toissijaisesti voidaan käyttää otoskooppia.
- Nenän limakalvon sively adrenaliiniin kostutetulla pumpulilla parantaa näkyvyyttä «Pitkäranta A, Hytönen M. Pitkittynyt nuha. Duodeci...»34.
- Takarinoskopiassa nenänielussa tai nielun takaseinää pitkin valuva märkäerite on myös merkittävä viite bakteerien aiheuttamasta poskiontelotulehduksesta «Symptoms such as pain in bending, pain in teeth, unilateral pain, purulent nasal discharge, appear not to be prognostic factors for treatment effect of antibiotics in acute maxillary sinusitis. However, treatment effect is slightly better in patients with purulent nasal discharge (NNT=8 vs NNT=15 in general).»B, «Autio TJ, Koskenkorva T, Närkiö M ym. Diagnostic a...»33.
- Nenän keskikäytävästä valuva märkäinen erite viittaa vahvasti bakteerien aiheuttamaan poskiontelotulehdukseen «Autio TJ, Koskenkorva T, Närkiö M ym. Diagnostic a...»33 (kuva «Nenän keskikäytävästä valuva märkäinen erite»2). Näkyvyys nenäontelon etu- ja keskiosaan saadaan parhaiten otsalampulla ja nenäspekulalla.
Toissijaisesti voidaan käyttää otoskooppia.

Nenän keskikäytävästä valuva märkäinen erite. © Olli Tahkokallio
Kuvantamistutkimukset
Kaiku- eli ultraäänitutkimus
- Kaikututkimuksen etuja ovat helppo saatavuus, nopeus ja säderasituksen puuttuminen.
- Kaikututkimuksen osuvuus äkillisen sivuontelotulehduksen diagnostiikassa on verrattavissa
natiiviröntgentutkimukseen «Sinus ultrasound has similar accuracy as sinus X-ray in the diagnosis of acute maxillary sinusitis.»A↑↑.
- Suomalaisessa tutkimuksessa kaikututkimuksen sensitiivisyys poskiontelon punktiolöydökseen verrattuna oli 87 %, spesifisyys 72 %, positiivinen ennustearvo 75 % ja negatiivinen ennustearvo 85 % «Teppo H, Revonta M. Ultrasound device helps in rul...»35. Kaikututkimuksen virhelähteitä ovat muun muassa kystat, aiemmat sivuonteloiden leikkaukset ja limakalvoturvotus.
- Löydös on aina suhteutettava potilaan oireisiin.
- Takaseinämäkaiku noin 4 cm:n kohdalla viittaa nestekertymään poskiontelossa, mutta
sen perusteella ei voi tehdä erotusdiagnoosia virus- ja bakteeriperäisen sivuontelotulehduksen
välillä.
- Nestekertymät poskionteloissa ovat tavanomaisia myös flunssan aikana.
- Takaseinämäkaiun puuttuminen auttaa sulkemaan pois poskiontelotulehduksen.
- Kaikututkimus on epävarma pitkittyneen sivuontelotulehduksen diagnostiikassa .
- Ks. Lääkärin «Vento SI, Ertama LO, Hytönen ML ym. A-mode ultraso...»36tietokantojen video Takaseinäkaiku poskiontelon kaikututkimuksessa «Takaseinäkaiku poskiontelon kaikututkimuksessa»1 (vaatii käyttöoikeuden).
Muut kuvantavat tutkimukset
- Äkillisen sivuontelotulehduksen diagnostiikassa ei tarvita röntgentutkimuksia «Thomas M, Yawn BP, Price D ym. EPOS Primary Care G...»37, «Cornelius RS, Martin J, Wippold FJ 2nd ym. ACR app...»38, «Autio TJ, Koskenkorva T, Närkiö M ym. Imaging foll...»39. Ks. Vältä viisaasti -suositus «Akuutin sivuontelotulehduksen röntgentutkimukset»1.
- Toistuvissa äkillisissä tai pitkittyvissä sivuontelotulehduksissa radiologisista tutkimuksista voi olla hyötyä diagnoosin varmistamiseksi. Jos halutaan varmistaa, että oireilu on sivuonteloperäistä, tai sulkea pois sivuonteloperäisyys, tarpeellinen tieto saadaan yleensä NSO-kuvan kuutamoprojektiolla «Leo G, Triulzi F, Consonni D ym. Reappraising the ...»40, «De Sutter A, Spee R, Peersman W ym. Study on the r...»41, «Williams JW Jr, Roberts L Jr, Distell B ym. Diagno...»42, «Ebell MH, McKay B, Guilbault R ym. Diagnosis of ac...»43, kunhan muistetaan, että kuutamoprojektiolla on omat rajoituksensa seulalokeroiden ja otsaontelon diagnostiikassa «Timmenga N, Stegenga B, Raghoebar G ym. The value ...»44, «Konen E, Faibel M, Kleinbaum Y ym. The value of th...»45.
- Jos epäillään taudin intraorbitaalista tai intrakraniaalista leviämistä tai kasvainta tai suunnitellaan kroonisen sivuontelotulehduksen hoitoa leikkauksella, tarvitaan radiologisia tutkimuksia. Tietokonetomografia (TT) ja kartiokeila (KK) -TT tarjoavat parhaan resoluution luurakenteiden arviointiin (kuva «Nenän sivuonteloiden anatomisia rakenteita tietokonetomografiakuvissa»3), mutta magneettikuvaus (MRI) kuvantaa pehmytkudokset parhaiten.

Nenän sivuonteloiden anatomisia rakenteita tietokonetomografiakuvissa: koronaali- (A), aksiaali- (B) ja sagittaalileike (C) sekä ostiometaaliyksikkö (D). Otsaonteloiden luonnollinen tyhjentymisreitti kulkee recessus frontonasalisten kautta (A, kaareva nuoli). Kitaontelo tyhjentyy recessus spheno-ethmoidaliksiin (B, paksut nuolet). Poskiontelo tyhjentyy infundibulum ethmoidalen kautta (D, nuolenkärjet).
Lähde: Ilkko E, Raappana A, Kristo A, Niinimäki J, Pirilä T. Nenän sivuonteloiden kuvantaminen. Duodecim 2007;123:1831-9
Laboratoriotutkimukset
- Äkillisen sivuontelotulehduksen diagnostiikassa ei yleensä tarvita laboratoriotutkimuksia. Voimakasoireisella potilaalla tutkimukset (PVK, CRP) voivat kuitenkin olla tarpeen bakteeritulehdusten (myös muiden kuin sivuontelotulehduksen) toteamiseksi.
Mikrobiologia
- Äkillinen sivuontelotulehdus kehittyy yleensä virusten aiheuttaman ylähengitystieinfektion
aikana.
- Useat ylähengitystieinfektioita aiheuttavat virukset voivat aiheuttaa rinosinuiitin. Näitä viruksia ovat esimerkiksi rinovirukset (yleisin aiheuttaja), RS-virus, influenssa- ja parainfluenssavirukset, koronavirus, adenovirus ja harvemmin boka- tai metapneumovirukset. Sivuonteloista voi löytyä useita viruksia yhtä aikaa «Autio TJ, Tapiainen T, Koskenkorva T ym. The role ...»46, «Pitkäranta A, Starck M, Savolainen S ym. Rhinoviru...»47, «Pitkäranta A, Arruda E, Malmberg H ym. Detection o...»48.
- Äkillinen sivuontelotulehdus kehittyy harvoin bakteerien aiheuttamaksi sivuontelotulehdukseksi.
- Äkillisen poskiontelotulehduksen aikana otetuista poskionteloeritenäytteistä jää viljelynegatiivisiksi vähintään kolmasosa «Low DE, Desrosiers M, McSherry J ym. A practical g...»49, «Evans FO Jr, Sydnor JB, Moore WE ym. Sinusitis of ...»50, «Gwaltney JM Jr, Scheld WM, Sande MA ym. The microb...»51, «Jousimies-Somer HR, Savolainen S, Ylikoski JS. Bac...»52, «Wald ER. Microbiology of acute and chronic sinusit...»53, «Smith SS, Ference EH, Evans CT ym. The prevalence ...»54 ja selvästi silmämääräisesti märkäisiksi arvioiduista eritteistä noin 20 % «Jousimies-Somer HR, Savolainen S, Ylikoski JS. Mac...»55, «Savolainen S, Ylikoski J, Jousimes-Somer H. Predic...»56.
- Tavallisimmat äkillisen märkäisen bakteerien aiheuttaman sivuontelotulehduksen aiheuttajat
ovat Streptococcus pneumoniae ja Haemophilus influenzae (joita kumpaakin löytyi noin kolmasosasta tutkituista poskionteloeritteistä) sekä
Moraxella catarrhalis ja Staphylococcus aureus (kumpaankin löytyi noin kymmenesosasta) «Pitkäranta A, Arruda E, Malmberg H ym. Detection o...»48, «Evans FO Jr, Sydnor JB, Moore WE ym. Sinusitis of ...»50, «Gwaltney JM Jr. Acute community-acquired sinusitis...»57, «Savolainen S, Ylikoski J, Jousimies-Somer H. Diffe...»58, «Payne SC, Benninger MS. Staphylococcus aureus is a...»59
- Suomessa noin 13 %:lla pneumokokkikannoista on todettu olevan vähentynyt herkkyys penisilliinille (ja amoksisilliinille). Pneumokokit eivät tuota beetalaktamaasia. Pneumokokkien sulfatrimetopriimi resistenssi on noin 9 % ja makrolidiresistenssi noin 13 %.
- Noin 25 % H. influenzae -kannoista on resistenttejä amoksisilliinille ja pieni osa (5–6 %) myös amoksisilliini-klavulaanihapolle. Kaikki H. influenzae -kannat ovat resistenttejä makrolideille.
- Lähes kaikki M. catarrhalis -kannat ovat resistenttejä amoksisilliinille.
- Lisätietoa lääkeresistenssin esiintyvyydestä Suomessa on Finres-raporteissa «http://www.finres.fi/»5.
- Äkillisessä bakteerien aiheuttamassa poskiontelotulehduksessa näkökontrollissa keskikäytävästä otettu bakteeriviljelynäyte korreloi hyvin poskiontelosta otettuun näytteeseen «Benninger MS, Payne SC, Ferguson BJ ym. Endoscopic...»60.
Äkillisen sivuontelotulehduksen hoito
- Oireenmukainen hoito riittää potilaille, joiden oireet ja löydökset sopivat flunssaan, joka on virustauti. Mikrobilääkehoito ei ole aiheellinen virustautiin.
- Hoidon tavoitteena on helpottaa oireita ja vähentää kudosturvotusta sekä palauttaa ontelon normaali limakalvotoiminta, jolloin oireet helpottuvat ja mahdollisesti taudin pitkittymiseltä vältytään.
- Limakalvoja supistavien lääkkeiden, antihistamiinien ja kipulääkkeiden yhdistelmävalmisteet näyttävät lievittävän ylähengitystieinfektioiden oireita. Hoidetuista potilaista lähes 20 %:lla nämä lääkkeet kuitenkin aiheuttavat myös haittavaikutuksia «Limakalvoja supistavien lääkkeiden, antihistamiinien ja kipulääkkeiden yhdistelmävalmisteet näyttävät lievittävän ylähengitystieinfektioiden yleisoireita. Kuitenkin lähes viidesosa hoidetuista potilaista saa näistä lääkkeistä myös haittavaikutuksia.»B.
- Nenään annosteltava steroidi lievittää ja vähentää akuutin sivuontelotulehduksen oireita «Intranasal corticosteroids as a monotherapy or adjunct therapy are effective in acute sinusitis.»A.
- Kun potilaan oireet ja löydökset viittaavat äkilliseen bakteerien aiheuttamaan sivuontelotulehdukseen
(kuva «Nenä- ja sivuontelo-oireita sairastavan aikuispotilaan tutkiminen ja hoito avohoidossa»4), harkitaan mikrobilääkehoitoa.
- Mikrobilääkehoitoa ei suositella lieväoireisen sivuontelotulehduksen hoitoon, koska sen haitat ovat todennäköisempiä kuin hyödyt (number needed to benefit NNTB = 15, number needed to harm NNTH = 8) «The potential benefit of antibiotics to treat acute rhinosinusitis diagnosed either clinically or confirmed by imaging is marginal and needs to be seen in the context of the risk of adverse effects. Only 5 to 11 more people per 100 will be cured faster if they receive antibiotics instead of placebo or no treatment.»A. Ks. Vältä viisaasti -suositus «Akuutti sivuontelotulehdus ja mikrobilääkkeet»2.
- Potilaat, joilla todetaan märkäistä eritettä nenänielussa,saattavat hyötyä mikrobilääkehoidosta muita useammin «De Sutter AI, De Meyere MJ, Christiaens TC ym. Doe...»31, «Meltzer EO, Bachert C, Staudinger H. Treating acut...»32.
- Ks. kaaviokuva potilaan tutkimisesta ja hoidosta avohoidossa (kuva «Nenä- ja sivuontelo-oireita sairastavan aikuispotilaan tutkiminen ja hoito avohoidossa»4).

Nenä- ja sivuontelo-oireita sairastavan aikuispotilaan tutkiminen ja hoito avohoidossa. Kaavion tulostettava versio: «hoi38050b.pdf»1
© Suomalainen Lääkäriseura Duodecim
Tulehduskipulääkkeet, suolavesihuuhtelut ja nenän tukkoisuusoiretta helpottavat valmisteet
- Flunssaan ja sivuontelotulehdukseen liittyviä särkyoireita voidaan helpottaa tulehduskipulääkkeillä.
- Paikallisesti ja systeemisesti käytettävät nenän tukkoisuutta vähentävät valmisteet eivät nopeuta sivuontelotulehduksen paranemista «Fokkens WJ, Lund VJ, Mullol J ym. European Positio...»1. Ne voivat kuitenkin helpottaa särkyä ja paineen tunnetta sivuonteloissa sekä vähentää limaneritystä.
- Suolavesihuuhtelut saattavat lievittää oireita niin flunssapotilailla «Nasal saline irrigation might possibly have benefits for relieving the symptoms of acute upper respiratory tract infections (URTIs), but the evidence is insufficient.»D kuin pitkittyneessä sivuontelotulehduksessa «Nasal saline irrigation may relief symptoms in chronic rhinosinusitis.»C.
Antihistamiinit
- Antihistamiineista on hyötyä limakalvo-oireiden helpottamisessa allergista nuhaa sairastavilla.
- Lyhytaikaisessa käytössä antihistamiinien ja sympatomimeettien yhdistelmälääkkeistä voi olla hyötyä limakalvoturvotuksen vähentämisessä ja oireiden helpottamisessa ylähengitystieinfektioissa «Limakalvoja supistavien lääkkeiden, antihistamiinien ja kipulääkkeiden yhdistelmävalmisteet näyttävät lievittävän ylähengitystieinfektioiden yleisoireita. Kuitenkin lähes viidesosa hoidetuista potilaista saa näistä lääkkeistä myös haittavaikutuksia.»B.
Kortikosteroidi
- Nenään suihkutettavien kortikosteroidien käytöstä 2–3 viikon ajan on todettu olevan apua äkillisen sivuontelotulehduksen hoidossa «Intranasal corticosteroids as a monotherapy or adjunct therapy are effective in acute sinusitis.»A.
- Lieväoireiset potilaat näyttävät hyötyvän kortikosteroidista parhaiten «Williamson IG, Rumsby K, Benge S ym. Antibiotics a...»61. Suositeltava annos on sama kuin yliherkkyysnuhaa hoidettaessa «Hytönen M, Suvilehto J, Seppänen M, Pirilä T, Numm...»62.
- Systeemisestä kortikosteroidista ei ole hyötyä äkillisen lievän tai keskivaikeaoireisen sivuontelotulehduksen hoidossa avohoidossa «Venekamp RP, Thompson MJ, Hayward G ym. Systemic c...»63, «Venekamp RP, Thompson MJ, Rovers MM. Systemic cort...»64.
- Potilasvideo nenäsuihkeen käytöstä on nähtävissä Terveyskylän Allergia- ja astmatalossa «https://www.terveyskyla.fi/allergia-astmatalo/allerginen-nuha/allergisen-nuhan-hoito/nen%C3%A4suihkeen-ja-tippojen-k%C3%A4ytt%C3%B6»6.
Mikrobilääkehoito
- Kun mikrobilääkehoitoon päädytään (ks. kuva «Nenä- ja sivuontelo-oireita sairastavan aikuispotilaan tutkiminen ja hoito avohoidossa»4), amoksisilliini, amoksisilliini-klavulanihappo ja doksisykliini ovat sopivia mikrobilääkkeitä. Ks. taulukko «Mikrobilääkehoito, suositellut annokset ja lääkkeen valinnassa huomioitavat tekijät...»1.
- Lääkekuurin suositeltava pituus on 7 päivää.
- Jos ensisijainen lääke ei ole tehonnut, suositellaan ottamaan bakteeriviljely keskikäytävästä imulla tai vanunkuljettimella (adrenaalisupistus parantaa näkyvyyttä (ks. «Viljelynäytteen ottaminen sivuontelotulehduspotilaalla»3 ja kohta Diagnostiikka «A1»2) tai harkitsemaan punktiota poskionteloeritteen bakteeriviljelyä varten ja mikrobilääkehoidon muutosta bakteeriherkkyysmääritystulosten mukaisesti.
- On mahdollista, että myös lyhyempi, esimerkiksi 5 vuorokauden, mikrobilääkekuuri on riittävä «Falagas ME, Karageorgopoulos DE, Grammatikos AP ym...»65. Tutkimukset lyhyemmistä hoidoista on kuitenkin pääosin tehty mikrobilääkkeillä, joita ei suositella ensisijaisina vaihtoehtoina.
- Penisilliini- tai doksisykliiniallergikoille voidaan harkita sulfa-trimetopriimia, toisen polven kefalosporiineja tai makrolideja. Uudet fluorokinolonit ja telitromysiini tulee säästää reservilääkkeiksi esimerkiksi resistenttejä hemofiluksia ja pneumokokkeja varten.
- Lääkehoidon tehosta komplikaatioiden ehkäisemisessä ei ole tietoa.
- Vakavia komplikaatioita, kuten infektion leviämistä kallon sisään tai silmäkuoppaan, ei ole raportoitu yhdessäkään äkillisen bakteerien aiheuttaman sivuontelotulehduksen hoitotutkimuksessa «de Ferranti SD, Ioannidis JP, Lau J ym. Are amoxyc...»66. Vain yhdessä tutkimuksessa potilaita on seurattu pitempään, yhden vuoden ajan. Tänä aikana poskiontelotulehduksen uusiutuminen ja pitkittyminen olivat yhtä yleisiä amoksisilliinilla kuin lumelääkkeellä hoidetuilla «van Buchem FL, Knottnerus JA, Schrijnemaekers VJ y...»67.
- Jos potilaalla on voimakkaat oireet, huono yleiskunto tai muu infektioalttiutta lisäävä perussairaus (ks. kohta Altistavat tekijät «A3»3), ennen mikrobilääkehoidon aloittamista on hyvä ottaa bakteeriviljelynäyte keskikäytävästä tai poskiontelopunktiolla ja tarvittaessa vaihtaa mikrobilääkitys viljelytuloksen ja herkkyysmäärityksen mukaan «Viljelynäytteen ottaminen sivuontelotulehduspotilaalla»3.
Annos | |||
---|---|---|---|
Lääke | Aikuiset | Lapset | Huomioitavaa |
Ensisijaiset | |||
Amoksisilliini | 500 mg x 3 tai 750 mg x 2–3 | 40 mg/kg/vrk jaettuna 2 tai 3 annokseen | 25 % H. influenzae- ja lähes 100 % M. catarrhalis -kannoista resistenttejä |
Doksisykliini | Alkuannos 150–200 mg, sen jälkeen 100–150 mg × 1 | Ei ensisijainen lapsilla | |
Amoksisilliini-klavulaanihappo | 500/125 mg x 3 ja 875/125 mg x 2–3 | 40/5,7 mg/kg/vrk jaettuna 2 tai 3 annokseen | Suolistohaittavaikutukset, 5–6 % H. influenzae -kannoista resistenttejä |
Erityistapauksissa | |||
Sulfa-trimetopriimi | 160/500 mg x 2 | 8 mg/kg/vrk trimetopriimia ja 25 mg/kg/vrk sulfadiatsiinia jaettuna 2 annokseen | 10 % pneumokokeista ja yli 20 % H. influenzae -kannoista resistenttejä |
Toisen polven kefalosporiinit, makrolidit (atsitromysiini, klaritromysiini, roksitromysiini) | Ks. Pharmaca Fennica | 30 % pneumokokeista ja 100 % H. influenzae -kannoista resistenttejä makrolideille |
Poskiontelopunktio
- Tutkimuksia poskiontelopunktion tehosta äkillisen sivuontelotulehduksen hoidossa on tehty hyvin vähän «von Sydow C, Axelsson A, Jensen C. Acute maxillary...»68, «Axelsson A, Grebelius N, Jensen C ym. Treatment of...»69. Kliinisen kokemuksen perusteella poskiontelopunktiosta voi kuitenkin olla hyötyä tietyissä potilasryhmissä.
- Työryhmän näkemyksen mukaan poskiontelopunktiolla saavutetaan mahdollisesti seuraavia
hyötyjä:
- Märkäerite saadaan poistetuksi.
- Painekipu helpottuu.
- Eritteestä saadaan bakteeriviljelynäyte.
- Negatiivinen punktiolöydös sulkee pois märkäisen poskiontelotulehduksen.
- Poskiontelotulehduksessa punktiota voidaan harkita, jos oireet ovat voimakkaita tai tauti pitkittyy asianmukaisesta lääkityksestä huolimatta.
- Potilaat eivät yleensä koe punktiota niin epämiellyttäväksi kuin luullaan «Blomgren K, Eliander L, Hytönen M ym. How patients...»70.
- Video poskiontelon huuhtelutekniikasta on nähtävissä Terveysportissa «Poskiontelopunktio»2 (vaatii käyttöoikeuden).
- Puudutus ennen punktiota voidaan yhtä hyvin tehdä lidokaiini-prilokaiinivoiteella kuin lidokaiinipumpulitikuilla. Limakalvon sively adrenaliiniin kostutetulla pumpulitikulla ennen puudutusta vähentää verenvuotoa limakalvosta. Voidepuudutus saattaa näistä olla potilaalle miellyttävämpi «EMLA cream instilled with a suction needle and syringe appears to produce similar anesthesia as lidocain-adrenaline solution and be better tolerated by patients.»B.
Äkillinen otsaontelotulehdus
- Äkillisen otsaontelotulehduksen tyypillisenä oireena on aiemmin mainittujen sivuontelo-oireiden lisäksi kipu (usein voimakas) otsaontelon kohdalla kulmakarvan mediaaliosan seudussa. Yli puolessa tapauksista tulehdukseen liittyy märkäinen poskiontelotulehdus «Ruoppi P, Seppä J, Nuutinen J. Acute frontal sinus...»71.
- Hoidossa noudatetaan äkillisen poskiontelotulehduksen hoitolinjoja. Otsaontelokanavan limakalvoturvotusta alentamaan voidaan käyttää lisäksi paikallisesti tippoina kortikosteroidihoitoa.
- Potilaan lähettämistä päivystyksellisesti erikoissairaanhoitoon tulee harkita, jos kipu jatkuu voimakkaana, potilaan yleisvointi on heikentynyt ja erityisesti jos yläluomessa tai otsalla esiintyy kudosturvotusta «Bayonne E, Kania R, Tran P ym. Intracranial compli...»72.
Lasten sivuontelotulehdus
Periaatteet
- Tämä suositus koskee yli 1-vuotiaita muuten terveitä lapsia.
- Jos äkillistä bakteerien aiheuttamaa sivuontelotulehdusta epäillään alle 1-vuotiaalla tai lapsella, jolla on vaikea perussairaus (esim. immuunivajaus) tai immunosuppressiivinen lääkitys, hänet ohjataan suoraan korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkärin hoitoon.
- Selkeää määritelmää lasten sivuontelotulehduksesta ei ole. Tärkeintä on ymmärtää, milloin lapsen oireet ja löydöksen poikkeavat normaalista flunssasta.
- Poskionteloiden rakenteen vuoksi lapsilla erite ei pääse kerääntymään onteloihin ja
äkillistä bakteerien aiheuttamaa sivuontelotulehdusta esiintyy harvoin.
- Syntymähetkellä poskiontelot ovat hyvin pienet ja väljästi auki nenäkäytävään. Lapsen kasvaessa poskiontelot kasvavat alaspäin ja poskiontelon aukko, ostium, pienenee suhteessa ontelon kokoon (kuva «Nenän poski- ja otsaonteloiden kehitys»5). Vasta teini-ikäisellä poskionteloiden rakenne alkaa vastata aikuisten poskionteloiden rakennetta.
- Lapsilla on flunssan aikana eritettä nenäkäytävän lisäksi lähes aina sivuonteloissa (ns. rinosinuiitti), eikä se vaadi mikrobilääkehoitoa.
- Kuvantamistutkimuksia ei tarvita.
- Turhia mikrobilääkehoitoja tulee välttää.
- Pitkittyneen märkäisen nuhan taustalla voi olla kookas tulehtunut kitarisa. Tyypillisiä oireita nuhan lisäksi ovat suuhengitys ja kuorsaaminen.
- Lapsilla sivuontelotulehduksen komplikaatio voi kehittyä nopeasti. Lapsi, jolla esiintyy silmäluomen, otsan pehmytkudoksen tai posken turvotusta ylähengitystieinfektion yhteydessä, on lähetettävä viipymättä päivystyspotilaana korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkärin hoitoon.

Nenän poski- ja otsaonteloiden kehitys.
Kuvan lähde: Korva-, nenä- ja kurkkutaudit ja foniatrian perusteet. Nuutinen Juhani (toim.). Korvatieto Oy 2011, s.116
© Korvatieto Oy
Diagnostiikka
- Diagnostiikan perustana on ymmärrys siitä, millainen on lapsen tavanomaisen flunssan
luonnollinen kulku.
- Virusten aiheuttama ylähengitystieinfektio alkaa usein muutaman päivän kuumeella. Muut oireet, kuten nuha ja päiväaikainen yskä, ovat pahimmillaan 1–3 päivää infektion alusta, kunnes ne helpottavat vähitellen seuraavan 2 viikon aikana «Lasten tavanomaisessa flunssassa esiintyy yleensä nenän tukkoisuutta, nuhaa, kuivaa yskää ja aivastelua. Oireet ovat pahimmillaan 1–3 päivää flunssan alusta ja lievittyvät 1–2 viikon aikana.»A, «Pappas DE, Hendley JO, Hayden FG ym. Symptom profi...»73, «Troullos E, Baird L, Jayawardena S. Common cold sy...»74, «Thompson M, Vodicka TA, Blair PS ym. Duration of s...»75.
- Noin 6–7 %:lla lapsista oireilun voimakkuus tai kesto poikkeaa tavanomaisesta
ylähengitystieinfektiosta «Pappas DE, Hendley JO, Hayden FG ym. Symptom profi...»73, «Wald ER, Applegate KE, Bordley C ym. Clinical prac...»76:
- Oireet (nuha ja päiväaikainen yskä) jatkuvat samanlaisina yli 10 päivää ilman merkkejä paranemisesta.
- Oireet ensin helpottavat mutta palaavat voimakkaina (double sickening).
- Oireet ovat voimakkaita (kuume ≥ 39°C, märkäinen nuha, huono yleistila) heti alusta saakka ja jatkuvat vähintään 3 peräkkäisen päivän ajan.
- Tällöin lapsi tulee tutkia huolellisesti ja mahdollisuuksien mukaan tulee selvittää
muut oireilun selittävät tekijät, kuten
- mahdollinen uusi virusinfektio
- allerginen oireilu tai allerginen nuha
- mahdollinen muu sairaus, kuten keuhkokuume tai virtsatieinfektio, joka selittää kuumeilun ja huonon yleistilan.
- Äkillistä bakteerien aiheuttamaa sivuontelotulehdusta voidaan epäillä, jos lapsen ylähengitystieinfektion kulku poikkeaa merkittävästi tavanomaisesta (oireet muuttumattomina yli 10 päivää, oireiden paheneminen, voimakkaat oireet) ja muut syyt on suljettu pois «Wald ER, Applegate KE, Bordley C ym. Clinical prac...»76.
- Lasten sivuontelotulehduksen diagnostiikka perustuu kliiniseen taudinkuvaan. Flunssan aikana kuvantamislöydökset sivuonteloissa ovat hyvin tavallisia «Kristo A, Uhari M, Luotonen J ym. Paranasal sinus ...»77, eikä röntgentutkimuksia tule lapsilla tehdä.
- Sivuonteloiden kaikututkimus on kehitetty ja tutkittu aikuispotilailla. Koska lapsilla poskionteloiden koko ja muoto vastaavat aikuisen poskionteloita vasta teini-ikäisenä, poskionteloiden kaikututkimus ei ole sitä ennen luotettava.
- Erotusdiagnostiikassa on muistettava, että vierasesine nenäkäytävässä voi aiheuttaa toispuoleisen märkäisen erityksen.
Hoito
- Lapsen äkilliseen flunssaan liittyy virusten aiheuttama rinosinuiitti, joka paranee ilman mikrobilääkitystä «Kristo A, Uhari M, Luotonen J ym. Cefuroxime axeti...»78.
- Lapset, joilla oireiden ja löydösten perusteella epäillään äkillistä bakteerien aiheuttamaa sivuontelotulehdusta (ks. kohta Diagnostiikka «A2»4), saattavat hyötyä mikrobilääkehoidosta «Mikrobilääkehoito saattaa olla tehokas lasten sivuontelotulehduksen hoidossa.»C.
- Ensisijaiset mikrobilääkkeet ovat amoksisilliini ja amoksisilliini-klavulaanihappo (ks. taulukko «Mikrobilääkehoito, suositellut annokset ja lääkkeen valinnassa huomioitavat tekijät...»1).
- Tulehduksen pitkittyessä mikrobilääkkeen valintaa voi tukea nenäeritteen viljelyn tulos «Kristo A, Uhari M, Kontiokari T ym. Nasal middle m...»79, «Shaikh N, Wald ER, Jeong JH ym. Predicting respons...»80.
- Tukihoitojen hyödystä lasten sivuontelotulehduksen hoidossa ei ole tutkimusnäyttöä
- Oireenmukaista hoitoa, kuten nenän limakalvoturvotusta vähentäviä lääkkeitä, voidaan käyttää tilapäisesti.
- Nenän suolavesihuuhtelu saattaa helpottaa rinosinuiitin oireita ja on pienilläkin lapsilla hyvin siedetty «Nasal saline irrigation might possibly have benefits for relieving the symptoms of acute upper respiratory tract infections (URTIs), but the evidence is insufficient.»D, «Jeffe JS, Bhushan B, Schroeder JW Jr. Nasal saline...»81.
- Lasten toistuvissa sivuontelotulehduksissa tai tulehduksen pitkittyessä tehdään lähete erikoissairaanhoitoon. Tällöin voidaan harkita kitarisaleikkausta, jonka yhteydessä tarvittaessa poskiontelot huuhdellaan ja otetaan bakteeriviljelynäyte resistenssimääritystä varten «Fokkens WJ, Lund VJ, Mullol J ym. European Positio...»1, «Ramadan HH. Surgical management of chronic sinusit...»82, «Lieser JD, Derkay CS. Pediatric sinusitis: when do...»83, «Brietzke SE, Brigger MT. Adenoidectomy outcomes in...»84.
Komplikaatiot
- Äkillisen bakteerien aiheuttaman sivuontelotulehduksen vakavat komplikaatiot ovat lapsilla harvinaisia, mutta niiden mahdollisuus on pidettävä mielessä, koska ne voivat kehittyä nopeasti ja vaatia välitöntä sairaalahoitoa «Pitkäranta A, Atula T, Hytönen M. Lasten sivuontel...»85.
- Komplikaatioita ovat silmäluomen turvotus (preseptaalinen selluliitti) ja silmäkuopan selluliitti tai märkäpesäke (kuva «Lapsen orbitaselluliitti äkillisen bakteerien aiheuttaman sivuontelotulehduksen komplikaationa»6). Silmäkuopan komplikaatio voi olla näköä uhkaava ja vaatia päivystysleikkaushoitoa. Kallonsisäisiä komplikaatioita ovat epiduraali- ja subduraaliabsessi sekä sinus cavernosuksen tai sagittaliksen tromboosi.
- Vakavan komplikaation mahdollisuuteen viittaavia oireita ovat nuhaisen lapsen toispuoleinen luomiturvotus, voimakas päänsärky, otsan alueen turvotus ja arkuus, värinäön heikkenemä, näön heikkenemä, kaksoiskuvat ja heikentynyt yleistila.

Lapsen orbitaselluliitti äkillisen bakteerien aiheuttaman sivuontelotulehduksen komplikaationa.© Maija Hytönen
Pitkittynyt tai usein toistuva sivuontelotulehdus
- Pitkittynyt sivuontelotulehdus jaetaan kahteen muotoon: tulehdukseen, jossa todetaan nenäpolyyppeja, ja muotoon, jossa polyyppeja ei ole «Fokkens WJ, Lund VJ, Mullol J ym. European Positio...»1.
- Usein toistuva sivuontelotulehdus tarkoittaa, että äkillinen märkäinen sivuontelotulehdus toistuu vähintään 3–4 kertaa vuodessa.
- Pitkittyneen tai usein toistuvan sivuontelotulehduksen diagnostiikka, konservatiivinen hoito ja mahdollisten taustatekijöiden selvittely voidaan toteuttaa avohoidossa «Fokkens WJ, Lund VJ, Mullol J ym. European Positio...»1, «Kaplan A. Canadian guidelines for chronic rhinosin...»86.
- Erikoislääkäriä konsultoidaan, jos hoidosta huolimatta tulehdusoireet tai löydökset pitkittyvät tai potilaalla on ollut vähintään 3 erillistä sivuontelotulehdusta vuoden aikana.
- Kiireellinen lähete erikoissairaanhoitoon tulee tehdä, jos oireilu on selvästi toispuoleista ja potilaalla esiintyy nenäverenvuotoa, nenän karstoittumista tai jatkuvaa tukkoisuutta, pahaa hajua, kasvojen turvotusta tai näköoireita.
Etiologia
- Pitkittynyttä sivuontelotulehdusta ylläpitäviksi tekijöiksi on arveltu bakteereita, bakteerien muodostamia biofilmejä, sieniä, viruksia, allergiaa tai ympäristötoksiineja «Ramakrishnan Y, Shields RC, Elbadawey MR ym. Biofi...»87. Erityisesti toispuoleisissa sivuontelotulehduksissa etiologisena tekijänä on usein hammasinfektio «Matsumoto Y, Ikeda T, Yokoi H ym. Association betw...»88.
- Pitkittyneissä sivuontelotulehduksissa todetaan samoja bakteereja kuin äkillisissä, mutta myös niistä poikkeavia bakteereja, kuten Pseudomonas aeruginosaa «Fokkens WJ, Lund VJ, Mullol J ym. European Positio...»1, «Jervis Bardy J, Psaltis AJ. Next Generation Sequen...»89.
- Usein toistuvat sivuontelotulehdukset liittyvät toistuviin ylähengitystieinfektioihin, tartuntakuormaan ja huonosti tunnettuihin vaihteluihin paikallisessa ja yleisessä vastustuskyvyssä infektioille.
- Polyypit ovat hyvänlaatuisia nenän limakalvon pullistumia, joiden aiheuttajaa ei tiedetä. Ne tukkivat nenäkäytävää ja aiheuttavat hajuaistin heikkenemistä. Polypoottisessa limakalvossa todetaan usein eosinofiilinen inflammaatio, joka aiheuttaa limakalvoturvotusta ja huonontaa limakalvon värekarvatoimintaa, jolloin nenäkäytäviin ja sivuonteloihin kerääntyy paksua, sitkeää limaa. Astmaatikoista nenäpolyyppeja todetaan noin 10–15 %:lla «Larsen K. The clinical relationship of nasal polyp...»90, «Stevens WW, Schleimer RP, Kern RC. Chronic Rhinosi...»91.
- Pitkittyneen tai usein toistuvan sivuontelotulehduksen diagnostiikka perustuu anamneesiin,
kliiniseen tutkimukseen, kuvantamistutkimuksiin ja märkäeritteen mikrobiviljelyihin.
- Oireet ja löydökset ovat pääosin samoja kuin äkillisessä tulehduksessa, mutta voimakas paikallinen kipu ja kuume ovat epätyypillisiä oireita.
- Diagnoosiin saadaan lisävarmuutta kuvantamistutkimuksilla tai poskiontelopunktiolla.
- Jos tulehdusoireilua on toistuvasti myös alemmissa hengitysteissä, harkitaan mahdollisten immuunipuutostilojen selvittämistä «Schwitzguébel AJ, Jandus P, Lacroix JS ym. Immunog...»92.
Hoito
- Pitkittyneiden sivuontelotulehdusoireiden ensisijainen hoito ovat nenäontelon suolavesihuuhtelut
«Nasal saline irrigation may relief symptoms in chronic rhinosinusitis.»C ja nenän paikallinen kortikosteroidi «Topical steroid may have beneficial effects on symptom control of chronic rhinosinusitis with or without polyps. For disease severity, there may be improvement for all symptoms.»C, «Fokkens WJ, Lund VJ, Mullol J ym. European Positio...»1.
- Nenästeroidit voivat kuivattaa limakalvoa. Nenän limakalvoa voi tarvittaessa kostuttaa keittosuolatipoilla, -suihkeella tai nenäkannulla tai öljytipoilla tai -suihkeilla.
- Potilasvideot nenähuutelukannun sekä nenäsuihkeen käytöstä ovat nähtävissä Terveyskylän Allergia- ja astmatalossa «https://www.terveyskyla.fi/allergia-astmatalo/allerginen-nuha/allergisen-nuhan-hoito/nen%C3%A4suihkeen-ja-tippojen-k%C3%A4ytt%C3%B6»6.
- Jos nenässä tai nenänielussa todetaan märkäistä eritettä, otetaan bakteeriviljely ja sen perusteella harkitaan mikrobilääkehoitoa.
- Kliinistä kontrollia suositellaan 1–2 kuukauden kuluttua «Fokkens WJ, Lund VJ, Mullol J ym. European Positio...»1.
- Jos oireet ovat parantuneet, hoidon jatkosta päätetään potilaan aiemman sivuontelotulehdusanamneesin perusteella.
- Jos oireet jatkuvat, suositellaan NSO-kuvausta ja mikrobiviljelyn tekemistä keskikäytävästä tai poskiontelopunktion yhteydessä. Niiden perusteella arvioidaan lisälääkityksen tarve. Lisähoidon jälkeen tehdään seurantatutkimus. Jos oireet eivät ole helpottaneet hoidon avulla, suositellaan lähetettä erikoissairaanhoitoon.
- Altistavat tekijät (esim. tupakointi ja allergiat) tulee selvittää ja hoitaa mahdollisuuksien mukaan ennen leikkaushoidon harkitsemista «Fokkens WJ, Lund VJ, Mullol J ym. European Positio...»1.
Nenäpolyyppipotilaan hoidon erikoispiirteitä
- Nenäpolypoosin ensisijainen hoito on nenän paikallinen kortikosteroidi. Flutikasonitipat
ovat etenkin hoidon alkuvaiheessa suositeltavia «Vento S, Virkkula P. Nenän polyypit. Duodecim 2012...»93.
- Nenän paikallissteroidilla on pitkäaikaisessa käytössä nenän limakalvoa kuivattava vaikutus varsinkin nenän väliseinän etuosassa. Lääkkeen pitempikestoisessa käytössä annostuksen tulisi olla yksilöllinen: suurempi aloitusannos pienennetään vähitellen annokseen, jonka potilas sietää ilman limakalvon kuivumista.
- Jos noin 2 kuukauden paikallishoito ei riittävästi helpota oireita, voidaan harkita
paikallishoidon lisäksi peroraalista 2 viikon kortikosteroidikuuria. Kuuri voidaan
uusia korkeintaan 3–4 kertaan vuodessa «Fokkens WJ, Lund VJ, Mullol J ym. European Positio...»1, «Vento S, Virkkula P. Nenän polyypit. Duodecim 2012...»93. Kuuria määrättäessä tulee huomioida haittavaikutukset, kuten veren glukoosipitoisuuden mahdollinen suurentuminen diabeetikolla, osteoporoosi, maha-suolikanavan oireet ja
uni- ja mielialamuutokset Jos potilaan oireet ovat voimakkaita tai polypoosi on tukkivaa
eikä vasta-aiheita ole, paikalliseen kortikosteroidihoitoon kannattaa jo ensi vaiheessa
liittää peroraalinen kortikosteroidikuuri.
- Useita eri annossuosituksia on julkaistu. Predinosolonia voidaan esimerkiksi antaa 30 mg aamuisin viikon ajan ja sen jälkeen 15 mg aamuisin viikon ajan «Vento S, Virkkula P. Nenän polyypit. Duodecim 2012...»93, «Hytönen M. Tukkoinen nenä. Duodecim 2003;119:1431-...»94.
- Muita hoitoja, joista on tutkimusnäyttöä, ovat 3 viikon doksisykliinikuuri ja leukotrieeniantagonistit «Rudmik L, Soler ZM. Medical Therapies for Adult Ch...»95, «Van Zele T, Gevaert P, Holtappels G ym. Oral stero...»96.
- Nenäpolyypit ovat lähes aina molemminpuoliset. Jos polyyppiin sopiva löydös on vain toisessa nenäontelossa, tulee konsultoida korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäriä kasvaimen sulkemiseksi pois.
Usein toistuva sivuontelotulehdus
- Tutkimusnäyttöä toistuvan äkillisen sivuontelotulehduksen ehkäisystä on hyvin vähän «van Loon JW, van Harn RP, Venekamp RP ym. Limited ...»97.
- Osalla potilaista saattaa olla taustalla hoitamaton allerginen tai ei-allerginen nuha tai tupakointi. Infektiokuorman merkityksen ymmärtäminen saattaa helpottaa pienten lasten vanhempia.
- Kokemusperäisesti jotkut potilaat näyttävät hyötyvän 2–3 viikon nenän kortikosteroidikuurista, joka aloitetaan ylähengitystieoireiden alkaessa, ja nenäontelon kostutuksesta tai huuhtelusta.
Leikkaushoito
- Leikkaushoitoa suositellaan pitkittyneissä tai usein toistuvissa sivuontelotulehduksissa,
kun muilla hoidoilla ei ole päästy riittävän hyvään tulokseen «Fokkens WJ, Lund VJ, Mullol J ym. European Positio...»1, «Patel ZM, Thamboo A, Rudmik L ym. Surgical therapy...»98.
- Sivuonteloiden tähystysleikkauksessa (Functional Endoscopic Sinus Surgery, FESS) onteloiden aukkoja laajennetaan ja tarvittaessa muita rakenteellisia ahtauksia avataan (kuva «Nenäontelon ja sivuonteloiden rakenne»1) «Alkire BC, Bhattacharyya N. An assessment of sinon...»6. Lievissä tapauksissa on viime vuosina käytetty myös onteloiden luonnollisten aukkojen pallolaajennusta.
- Konservatiivista hoitoa tulee jatkaa myös leikkaushoidon jälkeen.
Erityisongelmat
Hammasperäinen poskiontelotulehdus
- Poskiontelotulehdus voi syntyä yläleuan poski- tai välihampaan tulehduksen seurauksena. Yleisin hammasperäinen syy on juuren kärjen tulehdus eli apikaalinen parodontiitti. Muita syitä voivat olla pitkälle edennyt hampaan kiinnityskudoskato eli parodontiitti, hampaan poiston yhteydessä syntynyt yhteys poskiontelon ja suuontelon välille, hammastrauma, hammasimplanttiin liittyvä tulehdus, poskiontelon pohjan nosto ja luusiirteiden käyttö implanttihoitojen yhteydessä «Vidal F, Coutinho TM, Carvalho Ferreira D ym. Odon...»99.
- Tyypillisessä tapauksessa poskiontelotulehdus on pitkittynyt ja toispuoleinen, erite
on pahanhajuista ja bakteeriviljelyssä esiintyy anaerobeja. Infektion aiheuttanut
hammas voi olla kipeä, mutta myös oireeton.
- Toispuoleisissa poskiontelotulehduksissa hammasetiologia on yleisempi ja saattaa olla taustalla jopa 70 %:ssa tapauksista «Matsumoto Y, Ikeda T, Yokoi H ym. Association betw...»88.
- Märkäeritteen viljelynäyte on aiheellinen mikrobiologian selvitystä varten «Puglisi S, Privitera S, Maiolino L ym. Bacteriolog...»100.
- Jos äkillisen poskiontelotulehduksen syyksi epäillään hammastulehdusta, otetaan ortopantomografia tai hampaan kartiokeilatutkimus, aloitetaan anaerobit huomioon ottaen mikrobilääkitys ja potilas ohjataan hammaslääkärin hoitoon.
Astma ja sivuontelotulehdus
- Sivuontelotulehdus pahentaa astmaoireita, joten tulehduksen hoidossa kannattaa olla aktiivinen «Huang CC, Wang CH, Fu CH ym. The link between chro...»101, «Rix I, Håkansson K, Larsen CG ym. Management of ch...»102.
- Jos astmaatikolla todetaan nenäpolyypit ja ASA-yliherkkyys, tautikokonaisuudesta käytetään nimeä Samterin triadi ja nykyisin myös Aspirin-exacerbated respiratory disease, AERD.
Raskaus ja sivuontelotulehdus
- Raskauden aikana elimistössä esiintyy turvotusta. Myös nenän limakalvoturvotus on yleistä, ja se voi tukkia sivuonteloiden aukot nenäonteloon. Tällöin sivuontelotulehduksen riski suurenee ja infektiot voivat olla oireiltaan tavallista hankalampia «Incaudo GA. Diagnosis and treatment of allergic rh...»103, «Lal D, Jategaonkar AA, Borish L ym. Management of ...»104.
- Raskaana olevan potilaan sivuontelotulehduksen paikallishoito voidaan toteuttaa samalla tavoin kuin muilla potilailla mutta mahdollinen mikrobilääke valitaan niin, että huomioidaan lääkkeen sopivuus raskauden aikana (esim. amoksisilliini ja kefaleksiini).
Leikatun poskiontelon äkilliset tulehdukset
- Leikatussa ontelossa esiintyy usein vähäistä nestekertymää «Räsänen L, Kuusisto P, Penttilä M ym. Comparison o...»105.
- Leikattujen potilaiden poskionteloeritteen viljelyssä löydetään useammin Pseudomonas aeruginosaa ja gramnegatiivisia aerobisia bakteereja mutta vähemmän anaerobeja kuin leikkaamattomilla potilailla. Myös beetalaktamaasia tuottavat bakteerikannat ovat leikatuissa onteloissa yleisiä «Brook I, Frazier EH. Correlation between microbiol...»106, «Bhattacharyya N, Kepnes LJ. The microbiology of re...»107.
- Jos potilaalla on voimakkaita äkillisen poskiontelotulehduksen oireita, FESS-leikkauksessa olleilla ontelo voidaan huuhdella tylpällä lavaatiokärjellä keskikuorikon alta tai vaihtoehtoisesti punktoida normaaliin tapaan alakuorikon alta. Terveysportissa on video lavaatiosta «Poskiontelolavaatio keskikäytävän kautta»3 (vaatii käyttöoikeuden). Muutoin hoito toteutetaan kuten äkillisessä sivuontelotulehduksessa.
- Jos potilaalle on tehty poskiontelon radikaalileikkaus (Caldwell–Lucin leikkaus),
hänellä on alakuorikon alla aukko (kuva «Nenäontelon ja sivuonteloiden rakenne»1), jonka kautta erite voidaan huuhdella lavaatiokärjellä. Poskiontelopunktiota ei
voi tehdä.
- Caldwell-Lucin leikkauksella leikattu poskiontelo arpeutuu, joten tavallisesta NSO-kuvasta tai ultraäänitutkimuksesta ei ole diagnostiikassa hyötyä.
Seuranta
- Äkillisissä tai pitkittyneissä sivuontelotulehduksissa seuranta ei ole tarpeen, jos oireet häviävät.
- Seurantakäyntejä tarvitaan, jos tauti pitkittyy tai uusii toistuvasti. Seurantakäyntien määrään ja paikkaan vaikuttaa potilaan oireiden voimakkuus.
Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Korva-, nenä- ja kurkkutaudit – Pään ja kaulan kirurgia ry:n asettama työryhmä
Sivuontelotulehdus-suosituksen historiatiedot «Sivuontelotulehdus, Käypä hoito -suosituksen historiatiedot»4
Puheenjohtaja:
Maija Hytönen, dosentti, osastonylilääkäri, korva-, nenä- ja kurkkutautien ja allergologian erikoislääkäri; HYKS Korva-, nenä- ja kurkkutaudit
Kokoava kirjoittaja:
Johanna Nokso-Koivisto, LT, korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri; HYKS Korva-, nenä- ja kurkkutaudit
Jäsenet:
Eero Ilkko, dosentti, neuroradiologi
Jukkapekka Jousimaa, LT, yleislääketieteen ja työterveyshuollon erikoislääkäri, päätoimittaja; Lääkärin Tietokannat, Kustannus Oy Duodecim
Helena Liira, dosentti, yleislääketieteen ja työterveyshuollon erikoislääkäri; Helsingin yliopisto
Jura Numminen, dosentti, ylilääkäri; TAYS:n korva- ja suusairauksien vastuualue
Tapio Pirilä, dosentti, korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri
Marjo Renko, dosentti, lastentautien ja lasten infektiosairauksien erikoislääkäri; Tampereen yliopisto
Raija Sipilä, LT, terveydenhuollon erikoislääkäri, toimituspäällikkö; Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, Käypä hoito -toimittaja
Jaana Vuopio, professori, kliinisen mikrobiologian erikoislääkäri; Turun yliopisto
Asiantuntija:
Marja Pöllänen, HLT, EHL, kliininen hammashoito, parodontologia; Suomalainen Lääkäriseura Duodecim
Sidonnaisuudet
Maija Hytönen: Korvaukset koulutus- ja kongressikuluista (Medtronic FESS-kongressin osallistumismaksu lokakuu 2016)
Eero Ilkko: Ei sidonnaisuuksia
Jukkapekka Jousimaa: Ei sidonnaisuuksia
Helena Liira: Aiempi työsuhde Attendo Terveyspalvelut Oy. Ei ole osallistunut päätöksentekoon palvelujen järjestämistä koskevien kysymysten osalta.
Johanna Nokso-Koivisto: Ei sidonnaisuuksia
Jura Numminen: Luentopalkkio (Medtronic, Olympus), Osakeomistus (Orion)
Tapio Pirilä: Luentopalkkio (Useat lääkealan yritykset), Korvaukset koulutus- ja kongressikuluista (Useat lääkealan yritykset )
Marjo Renko: Ei sidonnaisuuksia
Raija Sipilä: Ei sidonnaisuuksia
Jaana Vuopio: Lisenssitulo tai tekijänpalkkio (Suomalainen Lääkäriseura Duodecim), konsultaatiopalkkio Thermo Fisher Scientific Oy
Kirjallisuusviite
Sivuontelotulehdus. Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Korva-, nenä- ja kurkkutaudit – Pään ja kaulan kirurgia ry:n asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2018 (viitattu pp.kk.vvvv). Saatavilla internetissä: www.kaypahoito.fi
Tarkemmat viittausohjeet: «http://www.kaypahoito.fi/web/kh/viittaaminen»7
Vastuun rajaus
Käypä hoito -suositukset ja Vältä viisaasti -suositukset ovat asiantuntijoiden laatimia yhteenvetoja yksittäisten sairauksien diagnostiikan ja hoidon vaikuttavuudesta. Suositukset toimivat lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen päätöksenteon tukena hoitopäätöksiä tehtäessä. Ne eivät korvaa lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen omaa arviota yksittäisen potilaan parhaasta mahdollisesta diagnostiikasta, hoidosta ja kuntoutuksesta hoitopäätöksiä tehtäessä.
Tiedonhakukäytäntö
Systemaattinen kirjallisuushaku on hoitosuosituksen perusta. Lue lisää artikkelista khk00007
Kirjallisuutta
- Fokkens WJ, Lund VJ, Mullol J ym. European Position Paper on Rhinosinusitis and Nasal Polyps 2012. Rhinol Suppl 2012;23:3 p preceding table of contents, 1-298 «PMID: 22764607»PubMed
- Wald ER, Guerra N, Byers C. Frequency and severity of infections in day care: three-year follow-up. J Pediatr 1991;118:509-14 «PMID: 2007922»PubMed
- Puhakka T, Mäkelä MJ, Alanen A ym. Sinusitis in the common cold. J Allergy Clin Immunol 1998;102:403-8 «PMID: 9768580»PubMed
- de Vries E, Clinical Working Party of the European Society for Immunodeficiencies (ESID).. Patient-centred screening for primary immunodeficiency: a multi-stage diagnostic protocol designed for non-immunologists. Clin Exp Immunol 2006;145:204-14 «PMID: 16879238»PubMed
- Porter JP, Patel AA, Dewey CM ym. Prevalence of sinonasal symptoms in patients with HIV infection. Am J Rhinol 1999;13:203-8 «PMID: 10392239»PubMed
- Alkire BC, Bhattacharyya N. An assessment of sinonasal anatomic variants potentially associated with recurrent acute rhinosinusitis. Laryngoscope 2010;120:631-4 «PMID: 20131360»PubMed
- Bomeli SR, Branstetter BF 4th, Ferguson BJ. Frequency of a dental source for acute maxillary sinusitis. Laryngoscope 2009;119:580-4 «PMID: 19160401»PubMed
- Mathew AL, Pai KM, Sholapurkar AA. Maxillary sinus findings in the elderly: a panoramic radiographic study. J Contemp Dent Pract 2009;10:E041-8 «PMID: 20020080»PubMed
- Stanley PJ, Wilson R, Greenstone MA ym. Effect of cigarette smoking on nasal mucociliary clearance and ciliary beat frequency. Thorax 1986;41:519-23 «PMID: 3787531»PubMed
- Bonham GS, Wilson RW. Children's health in families with cigarette smokers. Am J Public Health 1981;71:290-3 «PMID: 7468862»PubMed
- Zuskin E, Mustajbegovic J, Schachter EN ym. Respiratory findings in mail carriers. Int Arch Occup Environ Health 2000;73:136-43 «PMID: 10741512»PubMed
- Lin SY, Reh DD, Clipp S ym. Allergic rhinitis and secondhand tobacco smoke: a population-based study. Am J Rhinol Allergy 2011;25:e66-71 «PMID: 21679502»PubMed
- Brook I. Effects of exposure to smoking on the microbial flora of children and their parents. Int J Pediatr Otorhinolaryngol 2010;74:447-50 «PMID: 20129680»PubMed
- Rosenfeld RM, Piccirillo JF, Chandrasekhar SS ym. Clinical practice guideline (update): adult sinusitis. Otolaryngol Head Neck Surg 2015;152:S1-S39 «PMID: 25832968»PubMed
- Davis KS, Casey SE, Mulligan JK ym. Murine complement deficiency ameliorates acute cigarette smoke-induced nasal damage. Otolaryngol Head Neck Surg 2010;143:152-8 «PMID: 20620635»PubMed
- Tomassen P, Newson RB, Hoffmans R ym. Reliability of EP3OS symptom criteria and nasal endoscopy in the assessment of chronic rhinosinusitis--a GA² LEN study. Allergy 2011;66:556-61 «PMID: 21083566»PubMed
- Hur K, Liang J, Lin SY. The role of secondhand smoke in sinusitis: a systematic review. Int Forum Allergy Rhinol 2014;4:22-8 «PMID: 24574074»PubMed
- Koskinen OM, Husman TM, Meklin TM ym. The relationship between moisture or mould observations in houses and the state of health of their occupants. Eur Respir J 1999;14:1363-7 «PMID: 10624768»PubMed
- Committee on Damp indoor spaces and health. Board of health promotion and Damp indoor spaces and health. Institute of medicine of the national academies. The National diseases prevention. Academies Press. Washington D.C. 2004
- Kosteus- ja homevaurioista oireileva potilas. Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2016 (viitattu 7.12.2017). Saatavilla internetissä: www.kaypahoito.fi
- Patel NA, Ferguson BJ. Odontogenic sinusitis: an ancient but under-appreciated cause of maxillary sinusitis. Curr Opin Otolaryngol Head Neck Surg 2012;20:24-8 «PMID: 22157162»PubMed
- Brook I. Sinusitis of odontogenic origin. Otolaryngol Head Neck Surg 2006;135:349-55 «PMID: 16949963»PubMed
- Adams TB, Wharton CM, Quilter L ym. The association between mental health and acute infectious illness among a national sample of 18- to 24-year-old college students. J Am Coll Health 2008;56:657-63 «PMID: 18477521»PubMed
- Jefferson T, Del Mar CB, Dooley L ym. Physical interventions to interrupt or reduce the spread of respiratory viruses. Cochrane Database Syst Rev 2011;7:CD006207 «PMID: 21735402»PubMed
- Pittet D, Allegranzi B, Sax H ym. Evidence-based model for hand transmission during patient care and the role of improved practices. Lancet Infect Dis 2006;6:641-52 «PMID: 17008173»PubMed
- Puhakka T, Mäkelä MJ, Malmström K ym. The common cold: effects of intranasal fluticasone propionate treatment. J Allergy Clin Immunol 1998;101:726-31 «PMID: 9648698»PubMed
- Hauer AJ, Luiten EL, van Erp NF ym. No evidence for distinguishing bacterial from viral acute rhinosinusitis using fever and facial/dental pain: a systematic review of the evidence base. Otolaryngol Head Neck Surg 2014;150:28-33 «PMID: 24357394»PubMed
- Chow AW, Benninger MS, Brook I ym. IDSA clinical practice guideline for acute bacterial rhinosinusitis in children and adults. Clin Infect Dis 2012;54:e72-e112 «PMID: 22438350»PubMed
- Autio T. Development and diagnostics of bacterial acute rhinosinusitis in young adults. Acta Univ. Oul. D 1404, 2017 Juvenes Print, Tampere
- Hansen JG, Højbjerg T, Rosborg J. Symptoms and signs in culture-proven acute maxillary sinusitis in a general practice population. APMIS 2009;117:724-9 «PMID: 19775340»PubMed
- De Sutter AI, De Meyere MJ, Christiaens TC ym. Does amoxicillin improve outcomes in patients with purulent rhinorrhea? A pragmatic randomized double-blind controlled trial in family practice. J Fam Pract 2002;51:317-23 «PMID: 11978253»PubMed
- Meltzer EO, Bachert C, Staudinger H. Treating acute rhinosinusitis: comparing efficacy and safety of mometasone furoate nasal spray, amoxicillin, and placebo. J Allergy Clin Immunol 2005;116:1289-95 «PMID: 16337461»PubMed
- Autio TJ, Koskenkorva T, Närkiö M ym. Diagnostic accuracy of history and physical examination in bacterial acute rhinosinusitis. Laryngoscope 2015;125:1541-6 «PMID: 25782075»PubMed
- Pitkäranta A, Hytönen M. Pitkittynyt nuha. Duodecim 2006;122:827-31 «http://www.duodecimlehti.fi/web/guest/etusivu/artikkeli?tunnus=duo95643»8
- Teppo H, Revonta M. Ultrasound device helps in ruling out maxillary sinus fluid in acute rhinosinusitis: how we do it. Clin Otolaryngol 2011;36:491-4 «PMID: 22032449»PubMed
- Vento SI, Ertama LO, Hytönen ML ym. A-mode ultrasound in the diagnosis of chronic polypous sinusitis. Acta Otolaryngol 1999;119:916-20 «PMID: 10728934»PubMed
- Thomas M, Yawn BP, Price D ym. EPOS Primary Care Guidelines: European Position Paper on the Primary Care Diagnosis and Management of Rhinosinusitis and Nasal Polyps 2007 - a summary. Prim Care Respir J 2008;17:79-89 «PMID: 18438594»PubMed
- Cornelius RS, Martin J, Wippold FJ 2nd ym. ACR appropriateness criteria sinonasal disease. J Am Coll Radiol 2013;10:241-6 «PMID: 23420025»PubMed
- Autio TJ, Koskenkorva T, Närkiö M ym. Imaging follow-up study of acute rhinosinusitis. Laryngoscope 2016;126:1965-70 «PMID: 27557439»PubMed
- Leo G, Triulzi F, Consonni D ym. Reappraising the role of radiography in the diagnosis of chronic rhinosinusitis. Rhinology 2009;47:271-4 «PMID: 19839249»PubMed
- De Sutter A, Spee R, Peersman W ym. Study on the reproducibility of the Waters' views of the maxillary sinuses. Rhinology 2005;43:55-60 «PMID: 15844503»PubMed
- Williams JW Jr, Roberts L Jr, Distell B ym. Diagnosing sinusitis by X-ray: is a single Waters view adequate? J Gen Intern Med 1992;7:481-5 «PMID: 1403202»PubMed
- Ebell MH, McKay B, Guilbault R ym. Diagnosis of acute rhinosinusitis in primary care: a systematic review of test accuracy. Br J Gen Pract 2016;66:e612-32 «PMID: 27481857»PubMed
- Timmenga N, Stegenga B, Raghoebar G ym. The value of Waters' projection for assessing maxillary sinus inflammatory disease. Oral Surg Oral Med Oral Pathol Oral Radiol Endod 2002;93:103-9 «PMID: 11805785»PubMed
- Konen E, Faibel M, Kleinbaum Y ym. The value of the occipitomental (Waters') view in diagnosis of sinusitis: a comparative study with computed tomography. Clin Radiol 2000;55:856-60 «PMID: 11069741»PubMed
- Autio TJ, Tapiainen T, Koskenkorva T ym. The role of microbes in the pathogenesis of acute rhinosinusitis in young adults. Laryngoscope 2015;125:E1-7 «PMID: 25093843»PubMed
- Pitkäranta A, Starck M, Savolainen S ym. Rhinovirus RNA in the maxillary sinus epithelium of adult patients with acute sinusitis. Clin Infect Dis 2001;33:909-11 «PMID: 11512099»PubMed
- Pitkäranta A, Arruda E, Malmberg H ym. Detection of rhinovirus in sinus brushings of patients with acute community-acquired sinusitis by reverse transcription-PCR. J Clin Microbiol 1997;35:1791-3 «PMID: 9196195»PubMed
- Low DE, Desrosiers M, McSherry J ym. A practical guide for the diagnosis and treatment of acute sinusitis. CMAJ 1997;156 Suppl 6:S1-14 «PMID: 9347786»PubMed
- Evans FO Jr, Sydnor JB, Moore WE ym. Sinusitis of the maxillary antrum. N Engl J Med 1975;293:735-9 «PMID: 169466»PubMed
- Gwaltney JM Jr, Scheld WM, Sande MA ym. The microbial etiology and antimicrobial therapy of adults with acute community-acquired sinusitis: a fifteen-year experience at the University of Virginia and review of other selected studies. J Allergy Clin Immunol 1992;90:457-61; discussion 462 «PMID: 1527337»PubMed
- Jousimies-Somer HR, Savolainen S, Ylikoski JS. Bacteriological findings of acute maxillary sinusitis in young adults. J Clin Microbiol 1988;26:1919-25 «PMID: 3182986»PubMed
- Wald ER. Microbiology of acute and chronic sinusitis in children. J Allergy Clin Immunol 1992;90:452-6 «PMID: 1527336»PubMed
- Smith SS, Ference EH, Evans CT ym. The prevalence of bacterial infection in acute rhinosinusitis: a Systematic review and meta-analysis. Laryngoscope 2015;125:57-69 «PMID: 24723427»PubMed
- Jousimies-Somer HR, Savolainen S, Ylikoski JS. Macroscopic purulence, leukocyte counts, and bacterial morphotypes in relation to culture findings for sinus secretions in acute maxillary sinusitis. J Clin Microbiol 1988;26:1926-33 «PMID: 3182987»PubMed
- Savolainen S, Ylikoski J, Jousimes-Somer H. Predictive value of nasal bacterial culture for etiological agents in acute maxillary sinusitis. Rhinology 1987;25:49-55 «PMID: 3554464»PubMed
- Gwaltney JM Jr. Acute community-acquired sinusitis. Clin Infect Dis 1996;23:1209-23; quiz 1224-5 «PMID: 8953061»PubMed
- Savolainen S, Ylikoski J, Jousimies-Somer H. Differential diagnosis of purulent and non-purulent acute maxillary sinusitis in young adults. Rhinology 1989;27:53-61 «PMID: 2787046»PubMed
- Payne SC, Benninger MS. Staphylococcus aureus is a major pathogen in acute bacterial rhinosinusitis: a meta-analysis. Clin Infect Dis 2007;45:e121-7 «PMID: 17968816»PubMed
- Benninger MS, Payne SC, Ferguson BJ ym. Endoscopically directed middle meatal cultures versus maxillary sinus taps in acute bacterial maxillary rhinosinusitis: a meta-analysis. Otolaryngol Head Neck Surg 2006;134:3-9 «PMID: 16399172»PubMed
- Williamson IG, Rumsby K, Benge S ym. Antibiotics and topical nasal steroid for treatment of acute maxillary sinusitis: a randomized controlled trial. JAMA 2007;298:2487-96 «PMID: 18056902»PubMed
- Hytönen M, Suvilehto J, Seppänen M, Pirilä T, Numminen J. Aikuisen äkillisen sivuontelotulehduksen diagnostiikka ja hoito. Suom Lääkäril 2011;39:2837-41
- Venekamp RP, Thompson MJ, Hayward G ym. Systemic corticosteroids for acute sinusitis. Cochrane Database Syst Rev 2014;3:CD008115 «PMID: 24664368»PubMed
- Venekamp RP, Thompson MJ, Rovers MM. Systemic corticosteroid therapy for acute sinusitis. JAMA 2015;313:1258-9 «PMID: 25803348»PubMed
- Falagas ME, Karageorgopoulos DE, Grammatikos AP ym. Effectiveness and safety of short vs. long duration of antibiotic therapy for acute bacterial sinusitis: a meta-analysis of randomized trials. Br J Clin Pharmacol 2009;67:161-71 «PMID: 19154447»PubMed
- de Ferranti SD, Ioannidis JP, Lau J ym. Are amoxycillin and folate inhibitors as effective as other antibiotics for acute sinusitis? A meta-analysis. BMJ 1998;317:632-7 «PMID: 9727991»PubMed
- van Buchem FL, Knottnerus JA, Schrijnemaekers VJ ym. Primary-care-based randomised placebo-controlled trial of antibiotic treatment in acute maxillary sinusitis. Lancet 1997;349:683-7 «PMID: 9078199»PubMed
- von Sydow C, Axelsson A, Jensen C. Acute maxillary sinusitis--a comparison between 27 different treatment modes. Rhinology 1982;20:223-9 «PMID: 6187058»PubMed
- Axelsson A, Grebelius N, Jensen C ym. Treatment of acute maxillary sinusitis. IV. Ampicillin, cephradine and erythromycinestolate with and without irrigation. Acta Otolaryngol 1975;79:466-72 «PMID: 1155056»PubMed
- Blomgren K, Eliander L, Hytönen M ym. How patients experience antral irrigation. Clin Med Insights Ear Nose Throat 2015;8:13-7 «PMID: 26005362»PubMed
- Ruoppi P, Seppä J, Nuutinen J. Acute frontal sinusitis: etiological factors and treatment outcome. Acta Otolaryngol 1993;113:201-5 «PMID: 8475737»PubMed
- Bayonne E, Kania R, Tran P ym. Intracranial complications of rhinosinusitis. A review, typical imaging data and algorithm of management. Rhinology 2009;47:59-65 «PMID: 19382497»PubMed
- Pappas DE, Hendley JO, Hayden FG ym. Symptom profile of common colds in school-aged children. Pediatr Infect Dis J 2008;27:8-11 «PMID: 18162930»PubMed
- Troullos E, Baird L, Jayawardena S. Common cold symptoms in children: results of an Internet-based surveillance program. J Med Internet Res 2014;16:e144 «PMID: 24945090»PubMed
- Thompson M, Vodicka TA, Blair PS ym. Duration of symptoms of respiratory tract infections in children: systematic review. BMJ 2013;347:f7027 «PMID: 24335668»PubMed
- Wald ER, Applegate KE, Bordley C ym. Clinical practice guideline for the diagnosis and management of acute bacterial sinusitis in children aged 1 to 18 years. Pediatrics 2013;132:e262-80 «PMID: 23796742»PubMed
- Kristo A, Uhari M, Luotonen J ym. Paranasal sinus findings in children during respiratory infection evaluated with magnetic resonance imaging. Pediatrics 2003;111:e586-9 «PMID: 12728114»PubMed
- Kristo A, Uhari M, Luotonen J ym. Cefuroxime axetil versus placebo for children with acute respiratory infection and imaging evidence of sinusitis: a randomized, controlled trial. Acta Paediatr 2005;94:1208-13 «PMID: 16278986»PubMed
- Kristo A, Uhari M, Kontiokari T ym. Nasal middle meatal specimen bacteriology as a predictor of the course of acute respiratory infection in children. Pediatr Infect Dis J 2006;25:108-12 «PMID: 16462285»PubMed
- Shaikh N, Wald ER, Jeong JH ym. Predicting response to antimicrobial therapy in children with acute sinusitis. J Pediatr 2014;164:536-41 «PMID: 24367985»PubMed
- Jeffe JS, Bhushan B, Schroeder JW Jr. Nasal saline irrigation in children: a study of compliance and tolerance. Int J Pediatr Otorhinolaryngol 2012;76:409-13 «PMID: 22266167»PubMed
- Ramadan HH. Surgical management of chronic sinusitis in children. Laryngoscope 2004;114:2103-9 «PMID: 15564828»PubMed
- Lieser JD, Derkay CS. Pediatric sinusitis: when do we operate? Curr Opin Otolaryngol Head Neck Surg 2005;13:60-6 «PMID: 15654218»PubMed
- Brietzke SE, Brigger MT. Adenoidectomy outcomes in pediatric rhinosinusitis: a meta-analysis. Int J Pediatr Otorhinolaryngol 2008;72:1541-5 «PMID: 18723228»PubMed
- Pitkäranta A, Atula T, Hytönen M. Lasten sivuontelotulehduksiin liittyvät vakavat komplikaatiot. Duodecim 1999;115:1306-10 «http://www.duodecimlehti.fi/web/guest/etusivu/artikkeli?tunnus=duo90320»9
- Kaplan A. Canadian guidelines for chronic rhinosinusitis: Clinical summary. Can Fam Physician 2013;59:1275-81, e528-34 «PMID: 24336538»PubMed
- Ramakrishnan Y, Shields RC, Elbadawey MR ym. Biofilms in chronic rhinosinusitis: what is new and where next? J Laryngol Otol 2015;129:744-51 «PMID: 26120023»PubMed
- Matsumoto Y, Ikeda T, Yokoi H ym. Association between odontogenic infections and unilateral sinus opacification. Auris Nasus Larynx 2015;42:288-93 «PMID: 25638394»PubMed
- Jervis Bardy J, Psaltis AJ. Next Generation Sequencing and the Microbiome of Chronic Rhinosinusitis: A Primer for Clinicians and Review of Current Research, Its Limitations, and Future Directions. Ann Otol Rhinol Laryngol 2016;125:613-21 «PMID: 27056556»PubMed
- Larsen K. The clinical relationship of nasal polyps to asthma. Allergy Asthma Proc 1996;17:243-9 «PMID: 8922143»PubMed
- Stevens WW, Schleimer RP, Kern RC. Chronic Rhinosinusitis with Nasal Polyps. J Allergy Clin Immunol Pract 2016;4:565-72 «PMID: 27393770»PubMed
- Schwitzguébel AJ, Jandus P, Lacroix JS ym. Immunoglobulin deficiency in patients with chronic rhinosinusitis: Systematic review of the literature and meta-analysis. J Allergy Clin Immunol 2015;136:1523-1531 «PMID: 26329513»PubMed
- Vento S, Virkkula P. Nenän polyypit. Duodecim 2012;128:219-24 «http://www.duodecimlehti.fi/web/guest/etusivu/artikkeli?tunnus=duo10029»10
- Hytönen M. Tukkoinen nenä. Duodecim 2003;119:1431-5 «http://www.duodecimlehti.fi/web/guest/etusivu/artikkeli?tunnus=duo93705»11
- Rudmik L, Soler ZM. Medical Therapies for Adult Chronic Sinusitis: A Systematic Review. JAMA 2015;314:926-39 «PMID: 26325561»PubMed
- Van Zele T, Gevaert P, Holtappels G ym. Oral steroids and doxycycline: two different approaches to treat nasal polyps. J Allergy Clin Immunol 2010;125:1069-1076.e4 «PMID: 20451040»PubMed
- van Loon JW, van Harn RP, Venekamp RP ym. Limited evidence for effects of intranasal corticosteroids on symptom relief for recurrent acute rhinosinusitis. Otolaryngol Head Neck Surg 2013;149:668-73 «PMID: 24013138»PubMed
- Patel ZM, Thamboo A, Rudmik L ym. Surgical therapy vs continued medical therapy for medically refractory chronic rhinosinusitis: a systematic review and meta-analysis. Int Forum Allergy Rhinol 2017;7:119-127 «PMID: 27863163»PubMed
- Vidal F, Coutinho TM, Carvalho Ferreira D ym. Odontogenic sinusitis: a comprehensive review. Acta Odontol Scand 2017;75:623-633 «PMID: 28877613»PubMed
- Puglisi S, Privitera S, Maiolino L ym. Bacteriological findings and antimicrobial resistance in odontogenic and non-odontogenic chronic maxillary sinusitis. J Med Microbiol 2011;60:1353-9 «PMID: 21498651»PubMed
- Huang CC, Wang CH, Fu CH ym. The link between chronic rhinosinusitis and asthma: A questionnaire-based study. Medicine (Baltimore) 2016;95:e4294 «PMID: 27495032»PubMed
- Rix I, Håkansson K, Larsen CG ym. Management of chronic rhinosinusitis with nasal polyps and coexisting asthma: A systematic review. Am J Rhinol Allergy 2015;29:193-201 «PMID: 25975250»PubMed
- Incaudo GA. Diagnosis and treatment of allergic rhinitis and sinusitis during pregnancy and lactation. Clin Rev Allergy Immunol 2004;27:159-77 «PMID: 15576899»PubMed
- Lal D, Jategaonkar AA, Borish L ym. Management of rhinosinusitis during pregnancy: systematic review and expert panel recommendations. Rhinology 2016;54:99-104 «PMID: 26800862»PubMed
- Räsänen L, Kuusisto P, Penttilä M ym. Comparison of immunologic tests in the diagnosis of occupational asthma and rhinitis. Allergy 1994;49:342-7 «PMID: 8092431»PubMed
- Brook I, Frazier EH. Correlation between microbiology and previous sinus surgery in patients with chronic maxillary sinusitis. Ann Otol Rhinol Laryngol 2001;110:148-51 «PMID: 11219522»PubMed
- Bhattacharyya N, Kepnes LJ. The microbiology of recurrent rhinosinusitis after endoscopic sinus surgery. Arch Otolaryngol Head Neck Surg 1999;125:1117-20 «PMID: 10522504»PubMed
- Belic B, Erdevicki L, Stojanovic J ym. [A-mode ultrasonography and roentgenography in diagnosing chronic nonpolypoid maxillary rhinosinusitis]. Acta Chir Iugosl 2009;56:139-44 «PMID: 20218119»PubMed
- Chong LY, Head K, Hopkins C ym. Different types of intranasal steroids for chronic rhinosinusitis. Cochrane Database Syst Rev 2016;4:CD011993 «PMID: 27115215»PubMed
- Chong LY, Head K, Hopkins C ym. Intranasal steroids versus placebo or no intervention for chronic rhinosinusitis. Cochrane Database Syst Rev 2016;4:CD011996 «PMID: 27115217»PubMed
- Chong LY, Head K, Hopkins C ym. Saline irrigation for chronic rhinosinusitis. Cochrane Database Syst Rev 2016;4:CD011995 «PMID: 27115216»PubMed
- Cronin MJ, Khan S, Saeed S. The role of antibiotics in the treatment of acute rhinosinusitis in children: a systematic review. Arch Dis Child 2013;98:299-303 «PMID: 23418037»PubMed
- De Sutter AI, van Driel ML, Kumar AA ym. Oral antihistamine-decongestant-analgesic combinations for the common cold. Cochrane Database Syst Rev 2012;:CD004976 «PMID: 22336807»PubMed
- Fufezan O, Asavoaie C, Chereches Panta P ym. The role of ultrasonography in the evaluation of maxillary sinusitis in pediatrics. Med Ultrason 2010;12:4-11 «PMID: 21165447»PubMed
- Garbutt JM, Goldstein M, Gellman E ym. A randomized, placebo-controlled trial of antimicrobial treatment for children with clinically diagnosed acute sinusitis. Pediatrics 2001;107:619-25 «PMID: 11335733»PubMed
- Joki-Erkkilä VP, Penttilä M, Kääriäinen J ym. Local anesthesia with EMLA cream for maxillary sinus puncture. Ann Otol Rhinol Laryngol 2002;111:80-2 «PMID: 11800375»PubMed
- King D, Mitchell B, Williams CP ym. Saline nasal irrigation for acute upper respiratory tract infections. Cochrane Database Syst Rev 2015;4:CD006821 «PMID: 25892369»PubMed
- Kristo A, Uhari M, Luotonen J ym. Cefuroxime axetil versus placebo for children with acute respiratory infection and imaging evidence of sinusitis: a randomized, controlled trial. Acta Paediatr 2005;94:1208-13 «PMID: 16278986»PubMed
- Kuusela T, Kurri J, Sirola R. Ultraschall in der Sinusitis-Diagnostik bei Rekruten - Vergleich der Befunde der Punktion, Ultraschall- und Röntgenuntersuchung. Wehrmed Mschr Heft 1983;11:461-4
- Laine K, Määttä T, Varonen H ym. Diagnosing acute maxillary sinusitis in primary care: a comparison of ultrasound, clinical examination and radiography. Rhinology 1998;36:2-6 «PMID: 9569433»PubMed
- McNeill RA. Comparison of the findings on transillumination, x-ray and lavage of the maxillary sinus. J Laryngol Otol 1962:1009-13
- Puhakka T, Mäkelä MJ, Alanen A ym. Sinusitis in the common cold. J Allergy Clin Immunol 1998;102:403-8 «PMID: 9768580»PubMed
- Ragab A, Farahat T, Al-Hendawy G ym. Nasal saline irrigation with or without systemic antibiotics in treatment of children with acute rhinosinusitis. Int J Pediatr Otorhinolaryngol 2015;79:2178-86 «PMID: 26514931»PubMed
- Revonta M, Suonpää J, Luukkala M, Meriläinen P. Diagnostic ultrasound of maxillary and frontal sinusitis - a new simple echoscope and method. Acta Otolaryngol Suppl 1982; 386:265-7.
- Savolainen S, Pietola M, Kiukaanniemi H ym. An ultrasound device in the diagnosis of acute maxillary sinusitis. Acta Otolaryngol Suppl 1997;529:148-52 «PMID: 9288296»PubMed
- Snidvongs K, Kalish L, Sacks R ym. WITHDRAWN: Topical steroid for chronic rhinosinusitis without polyps. Cochrane Database Syst Rev 2016;4:CD009274 «PMID: 27111710»PubMed
- Tugrul S, Dogan R, Eren SB ym. The use of large volume low pressure nasal saline with fluticasone propionate for the treatment of pediatric acute rhinosinusitis. Int J Pediatr Otorhinolaryngol 2014;78:1393-9 «PMID: 24972936»PubMed
- Wald ER, Chiponis D, Ledesma-Medina J. Comparative effectiveness of amoxicillin and amoxicillin-clavulanate potassium in acute paranasal sinus infections in children: a double-blind, placebo-controlled trial. Pediatrics 1986;77:795-800 «PMID: 3520469»PubMed
- Wald ER, Nash D, Eickhoff J. Effectiveness of amoxicillin/clavulanate potassium in the treatment of acute bacterial sinusitis in children. Pediatrics 2009;124:9-15 «PMID: 19564277»PubMed
- van Buchem L, Peeters M, Beaumont J, Knottnerus JA. Acute maxillary sinusitis in general practice: the relation between clinical picture and objective findings. Eur J Gen Pract 1995;1:155-60
- Varonen H, Mäkelä M, Savolainen S ym. Comparison of ultrasound, radiography, and clinical examination in the diagnosis of acute maxillary sinusitis: a systematic review. J Clin Epidemiol 2000;53:940-8 «PMID: 11004420»PubMed
- Young J, De Sutter A, Merenstein D ym. Antibiotics for adults with clinically diagnosed acute rhinosinusitis: a meta-analysis of individual patient data. Lancet 2008;371:908-14 «PMID: 18342685»PubMed
- Zalmanovici Trestioreanu A, Yaphe J. Intranasal steroids for acute sinusitis. Cochrane Database Syst Rev 2013;12:CD005149 «PMID: 24293353»PubMed