Takaisin

Kohdun runko-osan polyyppien (endometrium polyypit) poisto ja runsaaat kuukautiset

Näytönastekatsaukset
Riikka Aaltonen
3.5.2018

Näytön aste: B

Pelkkä endometriumpolyypin poisto ei välttämättä vähennä säännöllistä runsasta kuukautisvuotoa merkittävästi.

Norjalaisessa satunnaistetussa kontrolloidussa tutkimuksessa «Lieng M, Istre O, Sandvik L ym. Clinical effective...»1satunnaistettiin 150 premenopausaalista potilasta, joilla oli keittosuolaruiskutusavusteisessa UÄ-tutkimukessa todettu endometrimpolyyppi, joko hysteroskooppiseen polyypinpoistoon tai 6 kk:n seurantaan. UÄ-tutkimuksessa polyypit olivat molemmissa ryhmissä kooltaan keskimäärin 15 mm (SD 4 mm). Potilaiden kuukautisvuodon määrää arvioitiin PBAC-kaaviolla ja VAS-asteikolla. Potilailta seurattiin hemoglobiini- ja ferritiinipitoisuutta sekä kysyttiin gynekologisia oireita (välivuodot, runsaat kuukautisvuodot, epäsäännölliset vuodot tai valkovuoto). Tavallisin vaiva oli välivuodot. Puolen vuoden seurannan jälkeen vuodon määrän vähenemisessä ei PBAC-kaavioissa ollut tilastollisesti merkittävää eroa ryhmien välillä (P=0,56), mutta VAS-asteikolla arvioituna hoitoryhmässä naiset kokivat vuodon määrän vähentyneen enemmän kuin kontrolliryhmässä (p=0,02). Hemoglobiini- tai ferritiinipitoisuudet eivät muuttuneet tilastollisesti merkittävästi. Gynekologiset oireet vähenivät toimenpideryhmässä merkittävästi (p=0,001). Vain 12 %:lla tutkimuspotilaista pääasiallinen oire oli runsaat kuukautisvuodot. Tässäkin alryhmässä polyypinposto vähensi oiretta enemmän kuin seurantaryhmässä, mutta pienen potilasmäärän takia ei eron tilastollista merkitsevyyttä ole mielekästä arvioida.

Tutkimuksen perusteella voi ajatella, että polyypin poisto vähentää vuotohäiriöitä puolen vuoden seurannassa enemmän kuin seuranta. Voi kuitenkin olla, että se yksinään ei ole riittävä, jos potilaan ainoa oire on säännölliset, runsaat kuukautiset.

  • Tutkimuksen laatu: tasokas
  • Sovellettavuus: Tutkimuksen tulokset ovat hyvin sovellettavissa suomalaiseen väestöön.

Hollantilaisen systemaatttisen katsausartikkelin «van Dijk MM, van Hanegem N, de Lange ME ym. Treatm...»2 tarkoituksena oli verrata levonorgestreeli-IUS:n ja hysteroskooppisen polyypinpoiston tehoa potilailla, joilla on endometriumpolyyppi ja runsaat kuukautiset. Kirjallisuushaussa (MEDLINE ja Embase 1990-2105) ei löytynyt yhtäkään julkaisua, joissa näitä kahta hoitoa olisi vertailu. Kirjallisuudesta löytyi 13 julkaisua, joissa oli raportoitu polyypin poiston tehoa ja/tai potilastyytyväisyyttä ym. potilasryhmässä. Julkaisuista 2 oli systemaattisia katsauksia (joista mukaan valittiin uudempi, jossa oli mukana 15 tutkimusta, joissa oli yhteensä 1034 potilasta), 1 RCT (Lieng ym.) ja 10 havainnoivaa tutkimusta (21-255 potilasta/tutkimus). Katsauksessa löydettiin 11 tutkimusta (2 systemaattista katsausta (8 ja 5 tutkimusta, 304 ja 230 potilasta) ja 9 kohorttitutkimusta (11-35 potilasta), joissa tutkittiin LNG-IUS:n vaikutusta runsaisiin kuukautisiin. LNG-IUS-tutkimuksissa ei ollut raportoitu endometiumpolyyppien määrää potilailla.

Polypektomian jälkeen

Katsaus päätyy siihen, että varsin suurella osalla potilaista polyypin poisto ei poista oiretta (runsaat kuukautiset) tai oire palaa seurannassa.

  • Tutkimuksen laatu: Tasokas
  • Sovellettavuus: Hyvä, vaikkakin eri tutkimukset ovat varsin heterogeenisiä.

Kommentti: Tutkimuksen lähtökohtaisena tarkoituksena ei ollut selvittää polyypin poiston kliinistä vaikuttavuutta runsaiden kuukautisten hoidossa.

Kirjallisuutta

  1. Lieng M, Istre O, Sandvik L ym. Clinical effectiveness of transcervical polyp resection in women with endometrial polyps: randomized controlled trial. J Minim Invasive Gynecol 2010;17:351-7 «PMID: 20417427»PubMed
  2. van Dijk MM, van Hanegem N, de Lange ME ym. Treatment of Women With an Endometrial Polyp and Heavy Menstrual Bleeding: A Levonorgestrel-Releasing Intrauterine Device or Hysteroscopic Polypectomy? J Minim Invasive Gynecol 2015;22:1153-62 «PMID: 26151760»PubMed