Takaisin

Liikunta muistisairauksien hoidossa

Näytönastekatsaukset
Timo Strandberg
11.12.2023

Näytön aste: A

Liikunta kohentaa muistisairaiden fyysistä toimintakykyä ja suoriutumista päivittäistoiminnoista.

Cochrane-katsaus «Forbes D, Forbes SC, Blake CM ym. Exercise program...»1 vuodelta 2015 kokosi yhteen 17 satunnaistettua kontrolloitua tutkimusta ikääntyneiden muistisairaiden liikuntainterventioista. Tutkimuksissa oli mukana 1 067 henkilöä. Ensisijaisina muuttujina olivat kognitio, päivittäistoiminnot, neuropsykiatriset oireet, depressio ja kuolleisuus. Toissijaisina muuttujina olivat mahdollinen epäsuora vaikutus omaishoitajien kokemaan kuormittuneisuuteen, elämänlaatuun ja kuolleisuuteen sekä dementiaa sairastavien ja heidän omaishoitajiensa terveyspalvelujen käyttö.

Tutkimusten potilaat olivat hyvin heterogeenisia erityisesti muistisairauden määritelmän, keston ja vaikeusasteen sekä liikunnan määrän suhteen. Vain 2 tutkimusta käsitteli myös kotona asuvia muistisairaita henkilöitä.

Meta-analyysin perusteella (9 tutkimusta, 409 osallistujaa) selvää vaikutusta kognitioon ei voitu havaita (keskimääräinen intervention- ja kontrolliryhmien välinen ero oli 0,43 (95 % luottamusväli -0,05–0,92, p = 0,08). Tutkimusten heterogeenisyyden vuoksi tämä tulos arvioitiin Cochrane-ryhmän mukaan kuitenkin epäluotettavaksi. Päivittäistoimintojen (ADL) suhteen (6 tutkimusta, 289 osallistujaa) ryhmien välinen ero oli 0,68 (95 % luottamusväli 0,08–1,27, p = 0,02) liikuntaryhmien hyväksi. Tämänkin tuloksen merkitsevyyttä laimentaa kuitenkin tutkimusten heterogeenisyys.

Omaishoitajien kuormittuneisuuden havaittiin 1 tutkimuksessa (40 osallistujaa) vähenevän, kun he ohjasivat dementiaa sairastavaa läheistään liikuntaharjoitteissa. Ryhmien välinen ero oli -15,30 (95 % luottamusväli -24,73 – -5,87, p = 0,001).

Neuropsykiatristen oireiden tai depression suhteen liikuntainterventioilla ei havaittu vaikutusta. Elämänlaatua, mortaliteettia tai terveyspalvelujen kustannuksia ei voitu analysoida ollenkaan luotettavien tietojen puuttuessa.

Yhteenvetona Cochrane-katsaus päätyy esittämään, että liikunnalla on lupaavia positiivisia vaikutuksia muistisairaiden päivittäistoimintoihin, mutta ei kognitioon, neuropsykiatrisiin oireisiin tai depressioon.

  • Tutkimuksen laatu: tasokas
  • Sovellettavuus suomalaiseen väestöön: hyvä

Edellä kuvatun lisäksi fyysisen aktiivisuuden vaikutuksia muistisairailla (tai henkilöillä, joilla on lievä kognitiivinen heikentymä, MCI) on viime vuosina käsitelty useissa systemoiduissa katsauksissa «Li X, Guo R, Wei Z ym. Effectiveness of Exercise P...»2, «Liu L, Dong H, Jin X ym. Tackling Dementia: A Syst...»3, «Braz de Oliveira MP, Moreira Padovez RFC, Serrão P...»4, «Balbim GM, Falck RS, Barha CK ym. Effects of exerc...»5, «Venegas-Sanabria LC, Cavero-Redondo I, Martínez-Vi...»6, «Huang X, Zhao X, Li B ym. Comparative efficacy of ...»7. Niiden viesti on ollut samansuuntainen päivittäistoimintojen ja fyysisen toimintakyvyn osalta. Joissakin on lisäksi todettu edullisia, joskin vähäisiä vaikutuksia myös kognitiivisiin toimintoihin.

20 satunnaistettua ja kontrolloitua tutkimusta (RCT) käsittäneessä meta-analyysissä (2 051 muistisairasta) «Li X, Guo R, Wei Z ym. Effectiveness of Exercise P...»2 liikuntainterventioilla ei todettu tilastollisesti merkitsevää vaikutusta kognitioon (p = 0,18), päivittäisiin toimintoihin (p = 0,066) tai depressioon (p = 0,077). Kuitenkin herkkyysanalyysien mukaan vaikutusta voisi olla kognitioon ja päivittäistoimintoihin. Alaryhmäanalyyseissä liikunta vaikutti suotuisasti kognitioon alle 80-vuotiailla ja päivittäistoimintoihin, kun vertailuna oli tavanomainen hoito.

16 RCT-tutkimusta käsittäneessä meta-analyysissä (2 085 yli 65-vuotiasta muistisairasta) «Liu L, Dong H, Jin X ym. Tackling Dementia: A Syst...»3 liikuntainterventioilla oli positiivista vaikutusta fyysiseen toimintakykyyn, liikkuvuuteen ja päivittäistoimintoihin. Vaikutus kognitiivisiin toimintoihin jäi epävarmaksi.

Systemoidussa katsauksessa oli mukana 13 RCT-tutkimusta (811 henkilöä, joilla oli Alzheimerin tauti) «Braz de Oliveira MP, Moreira Padovez RFC, Serrão P...»4, joissa selvitettiin monimuotoisen, pääosin omaishoitajan toteuttaman liikuntaintervention vaikutuksia. Liikunnalla todettiin edullisia vaikutuksia päivittäistoimintoihin, ja omaishoitajan mahdollisuuksia tuotiin esiin intervention toteuttajana.

Systemoituun katsaukseen sisältyi 28 RCT-tutkimusta (2 185 muistisairasta) «Balbim GM, Falck RS, Barha CK ym. Effects of exerc...»5, joissa tutkittiin liikuntaintervention vaikutusta kognitioon. Kokonaisuutena todettiin pieni edullinen vaikutus kognitioon (p = 0,009), eikä muistisairauden tyypillä tai intervention muodolla näyttänyt olevan eroja. Hoitoon sitoutuminen kohensi hoitotulosta.

Systemoituun katsaukseen «Venegas-Sanabria LC, Cavero-Redondo I, Martínez-Vi...»6 sisältyi 8 RCT-tutkimusta, joissa oli mukana muistisairaita ja MCI-henkilöitä. Monimuotoisella liikuntainterventiolla oli edullinen vaikutus kognitioon, mutta vain silloin, kun interventioon sisältyi myös aerobista liikuntaa. Kognitiivinen tila ei näyttänyt vaikuttavan vasteeseen.

Systemoituun katsaukseen «Huang X, Zhao X, Li B ym. Comparative efficacy of ...»7 sisällytettiin 73 RCT-tutkimusta, joissa oli mukana MCI-henkilöitä. Kaikenlaisella liikunnalla oli positiivista vaikutusta kognitioon, mutta kuntosalityyppinen (resistance exercise) oli tehokkainta kognition kannalta.

Yksittäisistä tutkimuksista on syytä mainita suomalainen FINALEX-RCT-tutkimus «Pitkälä KH, Pöysti MM, Laakkonen ML ym. Effects of...»8, jossa oli mukana 210 omaishoitajan kanssa kotona asuvaa henkilöä, joilla oli Alzheimerin tauti -diagnoosi. Heidät satunnaistettiin 1 vuoden ajaksi 3 ryhmään: tavanomaista hoitoa saava kontrolliryhmä, liikunnallista ryhmäkuntoutusta saava interventioryhmä ja kolmantena ryhmä, jolla liikuntainterventio tehtiin kotona. Edullinen vaikutus fyysiseen toimintakykyyn todettiin interventioryhmissä ja etenkin kotikuntoutusta saaneessa ryhmässä. Kognition kannalta todettiin vähäistä edullista vaikutusta toiminnanohjaukseen, mutta ei muihin kognition ulottuvuuksiin «Yeh SW, Lin LF, Chen HC ym. High-intensity functio...»9.

Perinteisten liikuntamuotojen lisäksi tutkimuksia on tehty myös "eksoottisemmista" interventioista.

Systemoidussa katsauksessa «Gu R, Gao Y, Zhang C ym. Effect of Tai Chi on Cogn...»10 selvitettiin HIFT, "high-intensity functional training"-tyyppisen intervention vaikutuksia muistisairailla. Mukana oli 6 RCT-tutkimusta, joissa interventio osoittautui yleisesti turvalliseksi ja kohensi fyysistä toimintakykyä ja päivittäistoimintoja. 1 tutkimuksessa tutkittiin myös kognitiivista funktiota, johon interventiolla ei ollut vaikutusta.

Kiinalaisen Tai Chi -liikuntamuodon vaikutuksia kognitioon selvitettiin 9 RCT-tutkimusta käsittäneessä systemoidussa katsauksessa «Öhman H, Savikko N, Strandberg TE ym. Effects of E...»11. Mukana oli 827 henkilöä, joiden kognitio oli heikentynyt. Tai Chi -interventio oli turvallista, ja sillä oli edullista vaikutusta useisiin kognitiomittareihin.

Tutkimukset «Li X, Guo R, Wei Z ym. Effectiveness of Exercise P...»2, «Liu L, Dong H, Jin X ym. Tackling Dementia: A Syst...»3, «Braz de Oliveira MP, Moreira Padovez RFC, Serrão P...»4, «Balbim GM, Falck RS, Barha CK ym. Effects of exerc...»5, «Venegas-Sanabria LC, Cavero-Redondo I, Martínez-Vi...»6, «Huang X, Zhao X, Li B ym. Comparative efficacy of ...»7, «Pitkälä KH, Pöysti MM, Laakkonen ML ym. Effects of...»8, «Yeh SW, Lin LF, Chen HC ym. High-intensity functio...»9, «Gu R, Gao Y, Zhang C ym. Effect of Tai Chi on Cogn...»10, «Öhman H, Savikko N, Strandberg TE ym. Effects of E...»11:

  • Tutkimuksen laatu: tasokas
  • Sovellettavuus suomalaiseen väestöön: hyvä
  • Kommentti: tutkimuksissa esiintyi heterogeenisyyttä.

Yhteenveto: Tutkimusten mukaan liikuntainterventio on yleisesti turvallista ja siitä on hyötyä myös muistisairaille. Hyöty koskee etenkin päivittäistoimintoja ja fyysistä toimintakykyä. Vaikutukset kognitioon ovat edenneessä muistisairaudessa epävarmoja ja korkeintaan vähäisiä, sen sijaan MCI-vaiheessa tulokset ovat parempia. Liikunta on parasta suorittaa monimuotoisena, ja siinä voidaan noudattaa yleisiä iäkkäille henkilöille annettuja liikuntaohjeita «Savela S, Komulainen P, Sipilä S, Strandberg T. Ik...»12. Turvallisuus on tärkeää eikä liikunnan tule aiheuttaa psyykkistä kuormitusta.

Kirjallisuutta

  1. Forbes D, Forbes SC, Blake CM ym. Exercise programs for people with dementia. Cochrane Database Syst Rev 2015;:CD006489 «PMID: 25874613»PubMed
  2. Li X, Guo R, Wei Z ym. Effectiveness of Exercise Programs on Patients with Dementia: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Biomed Res Int 2019;2019:2308475 «PMID: 31886182»PubMed
  3. Liu L, Dong H, Jin X ym. Tackling Dementia: A Systematic Review of Interventions Based on Physical Activity. J Geriatr Phys Ther 2022;45:E169-E180 «PMID: 34570041»PubMed
  4. Braz de Oliveira MP, Moreira Padovez RFC, Serrão PRMDS ym. Effectiveness of physical exercise at improving functional capacity in older adults living with Alzheimer's disease: a systematic review of randomized controlled trials. Disabil Rehabil 2023;45:391-402 «PMID: 35171074»PubMed
  5. Balbim GM, Falck RS, Barha CK ym. Effects of exercise training on the cognitive function of older adults with different types of dementia: a systematic review and meta-analysis. Br J Sports Med 2022;: «PMID: 35577539»PubMed
  6. Venegas-Sanabria LC, Cavero-Redondo I, Martínez-Vizcaino V ym. Effect of multicomponent exercise in cognitive impairment: a systematic review and meta-analysis. BMC Geriatr 2022;22:617 «PMID: 35879665»PubMed
  7. Huang X, Zhao X, Li B ym. Comparative efficacy of various exercise interventions on cognitive function in patients with mild cognitive impairment or dementia: A systematic review and network meta-analysis. J Sport Health Sci 2022;11:212-223 «PMID: 34004389»PubMed
  8. Pitkälä KH, Pöysti MM, Laakkonen ML ym. Effects of the Finnish Alzheimer disease exercise trial (FINALEX): a randomized controlled trial. JAMA Intern Med 2013;173:894-901 «PMID: 23589097»PubMed
  9. Yeh SW, Lin LF, Chen HC ym. High-intensity functional exercise in older adults with dementia: A systematic review and meta-analysis. Clin Rehabil 2021;35:169-181 «PMID: 33040592»PubMed
  10. Gu R, Gao Y, Zhang C ym. Effect of Tai Chi on Cognitive Function among Older Adults with Cognitive Impairment: A Systematic Review and Meta-Analysis. Evid Based Complement Alternat Med 2021;2021:6679153 «PMID: 34394392»PubMed
  11. Öhman H, Savikko N, Strandberg TE ym. Effects of Exercise on Cognition: The Finnish Alzheimer Disease Exercise Trial: A Randomized, Controlled Trial. J Am Geriatr Soc 2016;64:731-8 «PMID: 27037872»PubMed
  12. Savela S, Komulainen P, Sipilä S, Strandberg T. Ikääntyneiden liikunta - minkälaista ja mihin tarkoitukseen? Duodecim 2015;131:1719-25