Takaisin

Streptokokkiepidemian leviäminen ruoan välityksellä

Näytönastekatsaukset
Tarkastanut Terhi Manner; alkuperäinen kirjoittaja Hannele Kotilainen
11.6.2020

Näytön aste: A

Streptokokki A:lla kontaminoitunut ruoka voi aiheuttaa nielutulehdusepidemian.

Vuonna 2006 Ruotsissa ruoanvalmistajan käden haavabakteeri, streptokokki A, aiheutti ruoan kontaminoitumisen ja nielukipuepidemian ruokailijoille «Asteberg I, Andersson Y, Dotevall L ym. A food-bor...»1. Paikallinen pitopalvelu tarjosi 16 eri tilaisuudessa voileipäkakkua vuonna 2003. Yhteensä 153 henkilöä sairastui syötyään voileipäkakkua, 143 turvautui terveydenhuoltoon, ja mikrobilääkitys annettiin 137 potilaalle. 76 potilasta oli sairaana yli 4 päivää. Tapahtuma tutkittiin kyselyin retrospektiivisesti. Eri tilaisuuksien tartunta-aste (attack-rate) vaihteli 13–100 %, keskimäärin 72 %. Sairauden oireina 95 %:lla oli nielukipu, 84 %:lla kuume ja 56 %:lla vilunväristykset, muita oireita olivat nivel- ja lihaskivut ja päänsärky. Ruoan kanssa nautitut juomat eivät vaikuttaneet sairastumiseen.

StrA ja identtiset T-tyypitykset eristettiin potilaiden nielusta, ruoanlaittajan sormihaavoista ja voileipäkakusta osoittaen ruokavälitteisen epidemian. Keskimääräinen sairastamisaika oli ollut 7,3 vuorokautta, sairastuneista 14 oli sairaana yli 10 vuorokautta. 27 henkilöä joutui hakeutumaan toistetusti lääkäriin, 19 sai useamman mikrobilääkehoidon ja 6 henkilöä ei ollut toipunut 3 kuukauden kuluessa nivelkipuvaivan vuoksi. Myöhäiskomplikaationa reumakuumetta tai glomerulonefriittiä ei todettu. Epidemiakuvan ja laboratoriolöydösten perusteella epidemialle voitiin osoittaa yhteinen lähde: keittiöhenkilön sormihaava, sama henkilö oli valmistanut tarjotut voileipäkakut.

  • Tutkimuksen laatu: tasokas
  • Sovellettavuus: hyvä

Japanilaisella Kitasaton yliopistokampuksella streptokokki A aiheutti ruokavälitteisen tonsilliitin vuonna 2005 «Takayama Y, Hikawa S, Okada J ym. A foodborne outb...»2. 461 opiskelijaa söi eväsrasioista lounaan. 298 opiskelijan nielu kipeytyi tai he saivat kuumetta. Ruokamyrkytys alkoi äkillisesti: ensimmäiset 13 potilasta sairastuivat alle 12 tuntia ruokailusta, jonka jälkeen alle 24 tuntia ruokailusta sairastui 112, alle 48 tunnin kuluessa sairastui 90 ja 21 potilaalla oireiden itämisaika oli alle 72 tuntia. Pääoireet olivat nielukipu (233 potilasta) ja kuume yli 37,0 °C (159 potilasta). Suolistokanavan oireet olivat harvinaisia eikä kukaan oksentanut. Sairastuneista opiskelijoista 285 kävi lääkärin tutkimuksessa, ja nieluviljelyssä eristettiin 150 potilaalta StrA, T-25-kantaa. Todettuun StrA-infektioon määrättiin amoksisilliinia. Niistä 65:tä potilaasta, jotka saivat 3 vuorokauden amoksisilliinilääkehoidon, streptokokki A eradikoitui 46:lta (70,8 %) ennen ensimmäistä kontrollinäytettä.

StrA pystyttiin eristämään tarjotuista ruoista kevätkääryleistä, maissin jyvistä ja friteeratusta riisistä. Myös keittiötilat tutkittiin, ja työntekijöiltä (26) tutkittiin StrA-nieluviljely. Selvityksen mukaan työntekijöillä ei ollut käsissään haavoja ja he olivat oireettomia, mutta 7 työntekijällä StrA-nieluviljely oli positiivinen. 6 nieluviljelypositiivisen työntekijän (jotka olivat valmistaneet eväsrasioita) ja 14 opiskelijan StrA-kannat olivat pulssikenttäanalyysin (PFGE) mukaan identtiset. Löydöksen perusteella varmistui ruokaperäinen tartunta. Lääkehoidettujen nieluviljely toistettiin 24 tunnin kuluttua, ja edelleen positiiviset saivat toisen mikrobilääkityksen.

  • Tutkimuksen laatu: tasokas
  • Sovellettavuus: hyvä

Kirjallisuutta

  1. Asteberg I, Andersson Y, Dotevall L ym. A food-borne streptococcal sore throat outbreak in a small community. Scand J Infect Dis 2006;38:988-94 «PMID: 17148066»PubMed
  2. Takayama Y, Hikawa S, Okada J ym. A foodborne outbreak of a group A streptococcal infection in a Japanese university hospital. Eur J Clin Microbiol Infect Dis 2009;28:305-8 «PMID: 18716803»PubMed