Systemaattisessa katsauksessa «Chaston TB, Dixon JB, O'Brien PE. Changes in fat-f...»1 tarkasteltiin lihaskadon määrää laihdutuksen aikana. Katsauksessa tehtiin Medline-haku vuosilta 1966–2006 tutkimuksista, joissa oli arvioitu rasvan ja rasvattoman kudoksen muutoksia laihdutuksen aikana. Löydetyistä 958 viitteestä hyväksyttiin mukaan 16 interventiotutkimusta ruokavalio- ja käyttäytymismuutoksista, 3 satunnaistettua tutkimusta (RCT) liikunnan vaikutuksista ja 17 tutkimusta kirurgisesta laihdutuksesta.
Rasvattoman kudoksen (karkeasti lihaksen) kato oli suurempi, kun energiarajoitus oli suurempi ja laihtuminen täten nopeampaa ja mikäli laihdutusohjelmassa ei ollut liikuntaa. Konservatiivisissa laihdutustutkimuksissa, joissa ei ollut liikuntaa, lihaskato oli 4,3–37,4 %. Aerobista liikuntaa harjoittavien laihduttajien lihaskato oli 8,7–17,5 % ja voimaharjoittelijoilla 13,0–20,6 %.
Lihavuusleikkauksissa leikkaustekniikan valinta vaikuttaa lihaskatoon. Suomessa yleisimmin käytetyssä mahalaukun ohitusleikkauksessa lihaskato oli 21,2–36,3 % kokonaispainonlaskusta.
Laihdutusmenetelmä | Rasvattoman kudoksen määrän lasku kokonaispainonlaskusta (%) |
---|---|
Ruokavalio ja käyttäytymismuutos | Mediaani (kvartiiliväli) |
Niukkaenergiainen dieetti, LCD | 14,0 (10) |
Erittäin niukkaenergiainen dieetti, ENED | 23,4 (8) |
Ruokavalio ja liikunta | |
ENED + liikunta | 22,5 (11) |
Liikunta (RCT:t) | Keskiarvo (SD?) |
LCD | 27,8 (6,4) |
LCD + aerobinen liikunta | 13,4 (4,1) |
LCD + lihasvoimaharjoittelu | 16,6 (3,7) |
Kirurgia | Mediaani (kvartiiliväli, inter-quartile range) |
Mahalaukun ohitus (RYGB) | 31,3 (12,2) |
Pantaleikkaus (LAGB) | 17,5 (3,7) |
RCT=satunnaistettu kontrolloitu hoitokoe RYGB=Roux-en-Y gastric bypass LAGB=Laparoscopic adjustable gastric banding |