Seppä ym. «Seppä K, Laippala P, Saarni M. Macrocytosis as a c...»1 totesivat kolmensadan peräkkäisen terveyskeskuspotilaan aineistossa, että 2,4 %:lla oli suurentunut MCV-arvo (raja-arvona ≥ 100 fl). Ainoastaan 4,7 % näistä potilaista oli aneemisia. 80,2 % (89,3 % yli 60-vuotiaista) miehistä ja 34,1 % naisista oli alkoholin riskikuluttajia. Myöhemmässä ja laajemmassa aineistossa (n = 9 527) alkoholin ongelmakäyttö osoittautui suurentuneen MCV:n (≥ 100 fl) syyksi 80 %:lla miehistä ja 46 %:lla naisista «Seppä K, Heinilä K, Sillanaukee P ym. Evaluation o...»2. Savage ym. «Savage DG, Ogundipe A, Allen RH ym. Etiology and d...»3 totesivat kohonneen MCV:n ilmaantuvuudeksi avohoidossa 4 %, ja näistä tapauksista 65 % selittyi alkoholin liikakäytöllä. Sairaalamateriaalissa (n = 144), jossa tehtiin luuydintutkimus kohonneen MCV:n ja 1–3 solulinjan sytopenian takia, alkoholin liikakäyttöä löytyi taustalta 40 %:lla tapauksista «Latvala J, Parkkila S, Niemelä O. Excess alcohol c...»4.
Neumannin ja Spiesin katsauksen «Neumann T, Spies C. Use of biomarkers for alcohol ...»5mukaan valikoimattomassa sairaala-aineistossa suurentuneista CDT-arvoista 81–98 %, GT-arvoista 63–85 % ja MCV-arvoista 85–91 % johtui alkoholin ongelmakäytöstä.
Bortolottin ym. kriittisessä katsauksessa «Bortolotti F, De Paoli G, Tagliaro F. Carbohydrate...»6spesifisyys on arvioitu 19 eri tutkimuksessa – joissakin käyttäen erilaisia CDT-määritysmetodeja ja vertaillen eri viitearvoja erikseen naisilla ja miehillä. Positiivisista löydöksistä 47–100 % johtui alkoholin ongelmakäytöstä. Nykyaikaisilla CDT-menetelmillä, jotka eivät ole enää herkkiä elimistön transferriinipitoisuuden vaihteluille, on harvinaista, että CDT olisi koholla muusta syystä kuin juuri alkoholin suurkulutuksesta johtuen (spesifisyys ≥ 98 %) «Hietala J, Koivisto H, Anttila P ym. Comparison of...»7, «McDonald H, Borinskya S, Kiryanov N ym. Comparativ...»8.
Kommentit
GT-arvot ovat herkkiä myös ylipainon ja lihavuuden vaikutuksille, mikä voi laskea GT:n spesifisyyttä merkittävästi. Alkoholia käyttämättömillä henkilöillä ylipaino nostaa GT-entsyymiä keskimäärin 20 % ja lihavuus keskimäärin 30–40 % normaalitasosta, joka on laskettu normaalipainoisille alkoholia käyttämättömille henkilöille (miehet alle 60 U/L, naiset alle 40 U/L) «Alatalo PI, Koivisto HM, Hietala JP ym. Effect of ...»9, «Danielsson J, Kangastupa P, Laatikainen T ym. Impa...»10.