Takaisin

Tupakoinnin osuus diabeteksen munuaistaudissa

Näytönastekatsaukset
Kaj Metsärinne
20.4.2020

Näytön aste: A

Tupakointi lisää diabeteksen munuaistaudin kehittymistä ja etenemistä.

Prospektiiviseen 1 vuoden kestäneeseen seurantatutkimukseen «Sawicki PT, Didjurgeit U, Mühlhauser I ym. Smoking...»1 osallistui 34 tupakoivaa, 35 tupakoimatonta ja 24 aiemmin tupakoinutta tyypin 1 diabetesta sairastavaa potilasta, joilla oli myös hypertensio ja diabeteksen munuaistauti. Diabeteksen munuaistaudin diagnoosi perustui jatkuvaan yli 6 vuoden ajan kestäneeseen proteinuriaan ja samanaikaisen retinopatian olemassaoloon. Diabeteksen munuaistaudin progressiota arvioitiin mittaamalla proteinurian määrä ja mittaamalla seerumin kreatiniini ja kreatiniinin puhdistuma. Vain 4:llä (11 %) tupakoimattomista todettiin diabeteksen munuaistaudin progressiota proteinurian lisääntymisen muodossa. Tupakoivilla diabeteksen munuaistauti eteni 18:lla (53 %), ja tupakoinnin lopettaneilla (n = 8) 33 %:lla. Viimemainituissa ryhmissä todettiin myös kreatiniinin puhdistuman laskua.

Ero tupakoimattomien ja muiden ryhmien välillä oli tilastollisesti erittäin merkitsevä (p < 0,001). Regressioanalyysin perusteella tupakoinnin runsaus (cigarette pack years), 24 tunnin virtsan natriumineritys ja gHbA1c liittyivät riippumattomasti diabeteksen munuaistaudin progressioon.

  • Tutkimuksen laatu: kelvollinen
  • Sovellettavuus suomalaiseen väestöön: hyvä

Amerikkalaisessa poikkileikkaustutkimuksessa «Baggio B, Budakovic A, Dalla Vestra M ym. Effects ...»2 96:lle tyypin 2 diabetesta sairastavalle potilaalle, joilla oli mikroalbuminuria, suoritettiin munuaisbiopsia. Potilaista puolet eli 48 tupakoi, ja heillä oli korkeampi HbA1c (p < 0,005), korkeampi virtsan albumiinieritys (p < 0,05) ja korkeampi GFR (p < 0,005), joka mitattiin kromiEDTA -menetelmällä, kuin tupakoimattomilla. Ensimmäisiä diabeteksen munuaistautiin liittyviä munuaiskeräsen rakenteen muutoksia on munuaiskeräsen tyvikalvon paksuuntuminen. Tyvikalvo oli selvästi paksumpi tupakoitsijoilla (p < 0,005). Tupakointi ei sen sijaan liittynyt väliaineen fibroosiin.

  • Tutkimusten laatu: kelvollinen
  • Sovellettavuus suomalaiseen väestöön: hyvä

Suomalaisen FinnDiane-tutkimukseen «Feodoroff M, Harjutsalo V, Forsblom C ym. Smoking ...»3 osallistuneen 3 613 tyypin 1 diabetesta sairastavien 12 vuoden kumulatiivinen albuminurian ja vaikea-asteisen munuaisvaurion riski määritettiin tupakoiville, entisille tupakoitsijoille, ja tupakoimattomille. Albuminurian kehittymisen riski oli tupakoiville 18,9 %, entisille tupakoitsijoille 15,1 % ja tupakoimattomille 10,0 %. Vastaavat prosenttiluvut näissä ryhmissä proteinurian suhteen olivat 14,4 %, 6,1 % ja 4,7 %. Vaikea-asteisen munuaisvaurion riskin luvut olivat 10,3 %, 10,0 % ja 5,6 %.

Entisillä tupakoitsijoilla proteinurian ja vaikean munuaisvaurion kehittymisen riski ei poikennut tupakoimattomien vastaavasta. Tupakoivilla sen sijaan riski kasvoi tilastollisesti merkitsevästi askivuosien myötä.

  • Tutkimuksen laatu: tasokas
  • Sovellettavuus suomalaiseen väestöön: erinomainen

Kommentti: Tupakointi näyttää liittyvän mikroalbuminurian kehittymiseen ja diabeteksen munuaistaudin progressioon tyypin 1 ja 2 diabetesta sairastavilla potilailla. Myös huono glukoositasapaino tulee näissä tutkimuksissa selvästi esiin epäedullisena tekijänä. Tupakoinnin vaikutus näkyy sekä toiminnallisissa mittareissa että rakenteen muutoksessa. Tupakoinnin epäedullisen vaikutuksen mekanismi on epäselvä, mutta saattaa liittyä munuaiskeräsen hyperfiltraatioon.

Kirjallisuutta

  1. Sawicki PT, Didjurgeit U, Mühlhauser I ym. Smoking is associated with progression of diabetic nephropathy. Diabetes Care 1994;17:126-31 «PMID: 8137682»PubMed
  2. Baggio B, Budakovic A, Dalla Vestra M ym. Effects of cigarette smoking on glomerular structure and function in type 2 diabetic patients. J Am Soc Nephrol 2002;13:2730-6 «PMID: 12397043»PubMed
  3. Feodoroff M, Harjutsalo V, Forsblom C ym. Smoking and progression of diabetic nephropathy in patients with type 1 diabetes. Acta Diabetol 2016;53(4):525-33 «PMID: 26668013»PubMed