Takaisin

Kortikosteroidin valinta ja annostelu ennenaikaisen synnytyksen uhatessa

Näytönastekatsaukset
Outi Tammela
17.5.2018

Näytön aste: C

Suositeltava valmiste ennenaikaisen synnytyksen uhatessa lienee beetametasoni, jonka annos on 12 mg kahdesti 24 tunnin välein lihakseen annettuna.

Robertsin ja Dalzielin meta-analyysissä «Roberts D, Dalziel S. Antenatal corticosteroids fo...»1oli mukana hoitokokeita, joissa käytettiin beetametasonia (12 mg kahdesti 24 tunnin välein lihakseen) tai deksametasonia (5–6 mg neljästi 6 tunnin välein lihakseen). Meta-analyysissä on arvioitu erikseen beetametasonin ja deksametasonin vaikutukset kuolleisuuteen sekä RDS-taudin ja aivoverenvuotojen ilmaantuvuuteen. Beetametasonin osalta tiedot löytyvät noin 2 000–2 500 lapsesta ja deksametasonin osalta 700–1 460 lapsesta.

Näiden tulosten perusteella beetametasonin ja deksametasonin vaikutuksissa ei ole eroa.

  • Tutkimuksen laatu: tasokas
  • Sovellettavuus suomalaiseen väestöön: hyvä

Beetametasonin ja deksametasonin tehoa on vertailtu yhdysvaltalaisessa satunnaistetussa hoitokokeessa «Elimian A, Garry D, Figueroa R ym. Antenatal betam...»2, johon osallistui 299 raskaana olevaa naista ja 359 vastasyntynyttä.

Tutkimuksessa ei havaittu eroja ryhmien välillä kuolleisuudessa tai sairastavuudessa. Poikkeava aivojen ultraäänilöydös havaittiin useammin beetametasonia saaneilla (18 vs. 7 %; p = 0,02). Löydöksen merkitys jää epävarmaksi, koska aivojen ultraäänitutkimus tehtiin vain 57 %:lle vastasyntyneistä.

  • Tutkimuksen laatu: kelvollinen
  • Sovellettavuus suomalaiseen väestöön: kohtalainen

Takautuvassa ranskalaisessa 3 perinataalisen yksikön tutkimuksessa «Baud O, Foix-L'Helias L, Kaminski M ym. Antenatal ...»3 selvitettiin antenataalisen deksametasonin ja beetametasonin vaikutuksia keskosen iskeemisen aivovaurion eli kystisen periventrikulaarisen leukomalasian ilmaantumiseen. Tutkimuksessa oli mukana 831 pientä keskosta, jotka olivat syntyneet raskausviikoilla 24–31.

Beetametasonin käyttöön liittyi alentunut periventrikulaarisen leukomalasian vaara verrattuna deksametasoniin tai niihin, jotka eivät olleet altistuneet lainkaan kortikosterodille.

  • Tutkimuksen laatu: kelvollinen
  • Sovellettavuus suomalaiseen väestöön: kohtalainen

Yhdysvaltalaisessa prospektiivisessa rekisteritutkimuksessa «Lee BH, Stoll BJ, McDonald SA ym. Adverse neonatal...»4 oli mukana 3 600 pientä keskosta, joiden syntymäpaino oli 401–1 500 g. Tutkimuksessa verrattiin beetametasonille ja deksametasonille altistuneita pieniä keskosia. Ryhmien välillä oli eroja etnisessä taustassa ja äidin koulutuksessa, joskaan erot beetametasoni- ja deksametasoniryhmän välillä eivät olleet merkittäviä.

Kun monimuuttujamallissa verrattiin antenataalista beetametasonia ja deksametasonia, beetametasonin käyttöön liittyi alentunut neonataalikuolleisuuden vaara. Aivoverenvuodon tai periventrikulaarisen leukomalasian ilmaantumisessa ei havaittu eroja deksametasonia tai beetametasonia saaneilla, ei myöskään muussa sairastavuudessa.

  • Tutkimuksen laatu: kelvollinen
  • Sovellettavuus suomalaiseen väestöön: kohtalainen

Yhdysvaltalaisessa prospektiivisessa rekisteritutkimuksessa «Lee BH, Stoll BJ, McDonald SA ym. Neurodevelopment...»5 oli mukana 1 124 erittäin pientä keskosta (syntymäpaino 401–1 000 g), joista raportoitiin varhaislapsuuden seurantatietoja. Tutkimuksessa verrattiin antenataaliselle beetametasonille ja deksametasonille altistuneita lapsia. Ryhmien välillä oli merkittävät erot etnisessä taustassa ja äidin koulutuksessa siten, että beetametasonia saaneet äidit olivat useammin valkoisia ja heillä oli korkeampi koulutus.

Monimuuttujamallissa antenataaliseen beetametasonin käyttöön liittyi pienempi neurologisen, aistivamman ja kehitysviivästymän vaara kuin deksametasonin käyttöön.

  • Tutkimuksen laatu: kelvollinen
  • Sovellettavuus suomalaiseen väestöön: heikko

Kommentit

Luotettava vertaileva tutkimus beetametasonin ja deksametasonin vaikutuksista puuttuu. Tutkimusten tulokset ovat osittain ristiriitaisia. 3 laajan väestötutkimuksen perusteella beetametasonilla voi olla suotuisammat vaikutukset kuin deksametasonilla. Beetametasonin annostelu on yksinkertaisempaa (2 annosta) kuin deksametasonin (4 annosta). Osin käytännöllisten syiden perusteella suositellaan beetametasonin käyttöä. Mikäli beetametasonia ei ole saatavilla, voidaan käyttää deksametasonia.

Kirjallisuutta

  1. Roberts D, Dalziel S. Antenatal corticosteroids for accelerating fetal lung maturation for women at risk of preterm birth. Cochrane Database Syst Rev 2006;3:CD004454 «PMID: 16856047»PubMed
  2. Elimian A, Garry D, Figueroa R ym. Antenatal betamethasone compared with dexamethasone (betacode trial): a randomized controlled trial. Obstet Gynecol 2007;110:26-30 «PMID: 17601892»PubMed
  3. Baud O, Foix-L'Helias L, Kaminski M ym. Antenatal glucocorticoid treatment and cystic periventricular leukomalacia in very premature infants. N Engl J Med 1999;341:1190-6 «PMID: 10519896»PubMed
  4. Lee BH, Stoll BJ, McDonald SA ym. Adverse neonatal outcomes associated with antenatal dexamethasone versus antenatal betamethasone. Pediatrics 2006;117:1503-10 «PMID: 16651303»PubMed
  5. Lee BH, Stoll BJ, McDonald SA ym. Neurodevelopmental outcomes of extremely low birth weight infants exposed prenatally to dexamethasone versus betamethasone. Pediatrics 2008;121:289-96 «PMID: 18245420»PubMed