Haku Haku
Hakutulokset
Kipu on läsnä monen ihmisen elämässä. Suomalaisen väestötutkimuksen mukaan 35 % aikuisista on kokenut vähintään 3 kuukautta kestänyttä kipua ja päivittäin kroonista kipua esiintyy 14 %:lla aikuisista. Uusi Käypä hoito -suositus Kivun hoidosta pyrkii edistämään kivun tehokasta ja turvallista hoitoa.
Yksilön kärsimyksen lisäksi kipu aiheuttaa seurauksia myös yhteiskunnalle. Kivun aiheuttamista kokonaiskustannuksista suurimman osan muodostavat epäsuorat kustannukset, kuten poissaolot työstä ja toimintakyvyn heikkeneminen. Esimerkiksi selkäkivun ja -sairauksien takia vuonna 2013 käytettiin Suomessa noin 2 miljoonaa sairauspäivärahapäivää, joiden kustannukset olivat 118,3 miljoonaa euroa.
Käypä hoito -suositus kivun hoidosta käsittelee muun muassa kipupotilaan kohtaamista ja kivun arviointia, lääke- ja lääkkeettömän hoidon periaatteita, kipulääkkeiden käyttöä, fibromyalgiaa ja kivun kroonistumisen ehkäisyä. Suositus korostaa kivun hoidossa lääkkeettömiä hoitoja.
Kipupotilas tarvitsee empatiaa
Potilaan kipu on aina todellinen riippumatta sen etiologiasta ja patofysiologiasta. Kipupotilaan hyvä hoito perustuu toimivaan hoitosuhteeseen, johon sisältyy empaattinen ja kuunteleva suhtautuminen. Pitkäkestoisen kivun hyvä hoito pohjautuu jatkuvaan hoitosuhteeseen. Hoitosuunnitelma laaditaan yhdessä potilaan kanssa, jolloin molemmat osapuolet sitoutuvat siihen.
– Vastaanotolla kipupotilaan haastatteluun täytyy varata riittävästi aikaa. Potilaalle tehdään perusteellinen kliininen tutkimus, jonka löydökset ja taudinmääritys selitetään ymmärrettävästi. Vastaanottotilanteessa on tärkeää varmistaa, että potilaan kipuongelma, näkemykset ja tavoitteet on ymmärretty. Yksilölliseen ohjauksen tulee panostaa jokaisella vastaanottokäynnillä. Terveydenhuollon ammattilaisen on hyvä tukea potilaan aktiivisuutta, pystyvyyttä, vastuuta ja rauhallista suhtautumista kipuun, sanoo kivun Käypä hoito -suosituksen työryhmän puheenjohtaja, LT, professori Pekka Mäntyselkä.
Lääkkeetön hoito ensisijaista kivun hoidossa
Kipupotilaan hoidossa lääkkeettömät hoidot ovat ensisijaisia, ja lääkehoito yhdistetään muihin hoitomenetelmiin. Hoidon tavoitteita ovat kivun lievittyminen, toimintakyvyn koheneminen ja elämänlaadun paraneminen. Pitkäkestoista kipua ei yleensä pystytä kokonaan poistamaan, mutta sitä voidaan lievittää ja potilaan selviytymistä voidaan tukea.
Pitkäkestoisen kivun hoidossa ja kuntoutuksessa moniammatillinen lähestymistapa on tarpeen. Siihen voivat sisältyä esimerkiksi fysio- ja toimintaterapeuttinen ohjaus, psyykkinen tuki ja hoitajan antama ohjaus. Potilasta ohjataan myös sosiaaliturvaan liittyvissä kysymyksissä. Potilaalla itsellään on aktiivinen rooli kivun hoidossa ja kuntoutuksessa, jolloin potilaan selviytymiskeinojen käyttö tukee kivun kanssa selviytymistä.
– Kivun hoidossa voidaan käyttää lääkkeettöminä hoitona mm. liikuntaa, terapeuttista harjoittelua, kognitiivis-behavioraalista terapiaa, kylmä- ja lämpöhoitoa sekä TNS-hoitoa. Kognitiivis-behavioraaliset terapiat voivat auttaa kivunhallintamenetelmien oppimisessa, vaikka ne eivät itse kipua poistaisikaan, Mäntyselkä kertoo.
Lääkkeettömään hoitoon voidaan yhdistää myös lääkehoitoa, kuten parasetamolin ja tulehduskipulääkkeiden käyttöä. Mikäli muiden lääkkeiden teho on riittämätön, hoitoon voidaan yhdistää mieto opioidi, mutta vahvoja opioideja käytetään vain erityistilanteissa.
– Opioidilääkitys aloitetaan vain säännöllisessä pitkäaikaisessa hoitosuhteessa, ei ennestään tuntemattomalle potilaalle eikä päivystyksessä. Opioidilääkityksen harkitsematon aloitus ja käyttö pitkäaikaiseen kipuun voi altistaa potilaan pitkäaikaiskäytön haitoille, kuten toleranssin kehittymiselle, väärinkäytölle ja hormonaalisille vaikutuksille, Mäntyselkä sanoo.
Lisätietoja:
LT, yleislääketieteen erikoislääkäri, professori Pekka Mäntyselkä, etunimi.sukunimi@uef.fi, p. 050 4499 436
viestintäpäällikkö Anna Kojo, Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, p. 09 6188 5227, etunimi.sukunimi@duodecim.fi
/image/journal/article?img_id=122104&t=1449561645665Tiedote 9.12.2013
Purentaelimistön toimintahäiriöt ovat yleisiä vaivoja ja hammassäryn jälkeen tavallisin pään alueen kiputila, jonka vuoksi hakeudutaan hoitoon. Hoidon tavoitteena on kipuoireiden vähentäminen ja purentaelimistön hyvän toiminnan varmistaminen. Suurin osa näistä häiriöistä kärsivistä potilaista pystytään hoitamaan perusterveydenhuollossa suhteellisen yksinkertaisilla hammaslääketieteellisillä hoitomuodoilla.
Purentaelimistön toimintahäiriöt (temporomandibular disorders, TMD) on yhteisnimitys leukanivelten, puremalihasten, hampaiston ja niihin läheisesti liittyvien kudosten sairaus- ja kiputiloille ja toimintahäiriöille. Niiden hoidon tavoitteena on vähentää kipua ja palauttaa ja ylläpitää purentaelimistön hyvä toiminta.
Oireina tylppä, jomottava ja häiritsevä kipu ja alaleuan liikevaikeudet
Purentaelimistön toimintahäiriöiden tavallisimpia oireita ovat leukaniveläänet, leukanivelten tai puremalihasten kipu, suun rajoittunut avautuminen ja alaleuan liikehäiriöt. Muita oireita ovat päänsärky, kasvokipu ja korvakipu. TMD-vaivat ovat yleisiä, ja ne ovat hammassäryn jälkeen tavallisin pään alueen kiputila, jonka takia potilas hakeutuu hoitoon. Vaivat voivat olla lihasperäisiä, nivelperäisiä tai niiden yhdistelmiä. Vaivat alkavat yleensä vähitellen ja voimistuvat hiljalleen. Tyypillinen TMD-kipu on toispuolista ja vaihtelee vuorokaudenaikojen mukaan niin, että kipu on voimakkainta aamuisin. Kipua kuvataan tylpäksi, jomottavaksi ja häiritseväksi. Myös bruksismi eli hampaiden narskuttelu tai yhteen pureminen voi aiheuttaa TMD-oireita.
Purentaelimistön toimintahäiriöiden diagnostiikka voi usein olla vaikeaa oireiden epämääräisyyden vuoksi. Potilaat voivat ensin hakeutua muualle kuin hammaslääkärin vastaanotolle ja jäädä ilman asianmukaista diagnoosia ja hoitoa. Purentaelimistön toimintahäiriöiden mahdollisuus tulee sekä hammaslääkärien että lääkärien pitää mielessä myös päivystystilanteissa. Suppea TMD-tutkimus tulisi olla osa jokaiselle potilaalle tehtävää suun tutkimusta.
Hammaslääkäri tutkii alaleuan liikekapasiteetin, leukanivelet ja puremalihakset sekä hampaat ja niiden kosketussuhteet. Vakavien sairauksien poissulkemiseksi kuvantamisessa käytetään panoraamakuvausta ja tarvittaessa magneettikuvausta ja kartiokeilatietokonetomografiaa. Hammasperäisten syiden lisäksi huomioon on otettava myös päänsäryn eri muodot, muut korvasäryn syyt, kaularangan toimintahäiriöt, fibromyalgia ja muihin yleissairauksiin liittyvät nivelperäiset kiputilat.
Omahoito ja purentakiskot avainasemassa
Akuutteja kiputiloja voi hoitaa kotona alaleuan rentoutuksella, puremalihasten hieronnalla ja käyttämällä lämpö- tai kylmäpakkauksia kipualueilla, esimerkiksi poskilihasten kohdalla. Lääkehoitoina käytetään kuuriluonteisesti ensisijaisesti tulehduskipulääkkeitä tai parasetamolia.
Stabilisaatiokiskon käyttöä suositellaan sekä lihas- että nivelperäisten TMD-vaivojen hoidossa. Kisko voi olla tehokas hoito myös lapsilla ja nuorilla, joilla kiskon käyttö on kuitenkin rajoitettua. Heillä sitä ei pidä käyttää muutamaa kuukautta pidempään, jottei se estä hampaiden puhkeamista kasvun aikana.
Myös fysioterapiasta voi olla hyötyä, vaikka sen tehosta ei olekaan tieteellistä näyttöä. Hammaslääkäri kannustaa potilasta myös aktiiviseen ohjattuun alaleuan liikeharjoitteluun. Lisäksi voidaan käyttää akupunktiota ja kognitiivisia hoitomuotoja.
Akuutin tilanteen jälkeen voidaan tarvita korjaavia toimenpiteitä toimivan purennan aikaansaamiseksi. Myös bruksismin haittavaikutuksia voidaan vähentää purentakiskon käytöllä. Vaikeiden purentaelimen häiriötilojen korjaamisessa voidaan tarvita myös hammasproteeseja, oikomishoitoa tai leukakirurgisia toimenpiteitä. Nämä toimenpiteet eivät kuitenkaan ole ensisijaisia TMD:n hoidossa.
Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia ry:n asettama työryhmä on päivittänyt vuonna 2007 laaditun purentaelimen toimintahäiriöitä käsittelevän Käypä hoito -suosituksen tuoreimman tutkimustiedon mukaisesti. Käypä hoito -suositus potilasversioineen on luettavissa Internetissä, osoitteessa www.kaypahoito.fi
Lisätietoja:
Puheenjohtaja: Yrsa Le Bell, HLT, professori h.c., purentafysiologian erikoishammaslääkäri, Turun yliopisto; puh. 040 553 6553, sposti: yrsa.lebell (at) utu.fi
Työryhmän muut jäsenet:
Jari Ahlberg, dosentti, protetiikan ja purentafysiologian erikoishammaslääkäri; PKS-SEHYK, Helsingin yliopisto ja Oulun yliopisto; sposti: etunimi.sukunimi (at) helsinki.fi
Pentti Kemppainen, professori, protetiikan ja purentafysiologian erikoishammaslääkäri, ylihammaslääkäri; Turun yliopisto ja TYKS; sposti: etunimi.sukunimi (at) utu.fi
Seppo Kuttila, LT, korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri; Jyväskylä; sposti: etunimi.sukunimi (at) otonhammas.fi
Mauno Könönen, professori, protetiikan ja purentafysiologian erikoishammaslääkäri, ylihammaslääkäri; Helsingin yliopisto ja HUS; sposti: etunimi.sukunimi (at) helsinki.fi
Matti Närhi, professori; Itä-Suomen yliopisto; sposti: etunimi.sukunimi (at) uef.fi
Marja Pöllänen, HLT, parodontologian erikoishammaslääkäri, Käypä hoito -toimittaja; Suomalainen Lääkäriseura Duodecim; sposti: etunimi.sukunimi (at) duodecim.fi
Aune Raustia, professori, protetiikan ja purentafysiologian erikoishammaslääkäri, ylihammaslääkäri; Oulun yliopisto ja OYS; sposti: etunimi.sukunimi (at) oulu.fi
Taina Remes-Lyly, HLL, johtava hammaslääkäri; Kirkkonummen terveyskeskus; sposti: etunimi.sukunimi (at) kirkkonummi.fi
Virusflunssassa ja sivuontelotulehduksessa oireet ja löydökset ovat etenkin taudin alkuvaiheessa hyvin samankaltaisia. Löydökset ja oireilun luonne ja voimakkuus ohjaavat diagnoosia ja hoitoja. Flunssan yhteydessä esiintyvät sivuontelo-oireet paranevat useimmiten itsestään.
Päivitetyn Sivuontelotulehdus Käypä hoito -suosituksen mukaan sivuontelotulehduksen diagnoosi perustuu oireiden luonteeseen ja voimakkuuteen ja löydöksiin. Diagnoosi vaatiikin potilaan kliinistä tutkimista erityisesti nenän ja nielun osalta. Jos oireet ja löydökset ovat lievät tai kohtalaiset, katsotaan kyseessä olevan flunssaan liittyvä sivuontelo-oireilu. Äkilliseen, bakteerien aiheuttamaan sivuontelotulehdukseen viittaavat mm. märkäinen erite takanielussa ja voimakas paikallinen kipu, joka voi olla voimakkaampi toisella puolella.
Oireenmukainen hoito riittää potilaille, joiden oireet, löydökset sopivat flunssaan. Oireita voidaan lievittää suolavesihuuhteluilla, limakalvoja supistavilla lääkkeillä, antihistamiineilla ja kipulääkkeillä sekä nenään suihkutettavilla kortikosteroideilla. Kun oireet ja löydökset ovat voimakkaita ja viittaavat äkilliseen bakteerien aiheuttamaan sivuontelotulehdukseen, harkitaan mikrobilääkehoitoa (ks.Vältä viisaasti -suositus).
Lue koko Käypä hoito -suositus >>
Korvatulehdus on ikävä ja tavallinen vaiva erityisesti 6–24 kuukauden ikäisillä lapsilla. Noin 70 % lapsista on kaksivuotiaaksi mennessä sairastanut vähintään yhden korvatulehduksen. Päivitetty Käypä hoito -suositus välikorvatulehduksesta korostaa kivun hoidon merkitystä varsinkin taudin alkuvaiheessa.
Äkillisen välikorvatulehduksen oikeaan diagnoosiin tulee kiinnittää erityistä huomiota, koska se vaikuttaa ratkaisevasti siihen, miten tautia hoidetaan. Juuri päivitetyn Käypä hoito -suosituksen tavoitteena on parantaa korvatulehduksen hoidon laatua ja yhtenäistää hoitokäytäntöjä. Suositus ottaa kantaa erityisesti alle kouluikäisten lasten äkillisten välikorvatulehdusten hoitoon.
Kipu hoidetaan ensin
Korvatulehduksen hoidossa on ensisijaista tulehduksen aiheuttaman kivun tehokas hoito, todetaan Käypä hoito -suosituksessa.
– Jos kipua pystytään hoitamaan kotona, ei ole tarvetta lähteä yöaikaan lääkäriin pelkästään mikrobilääkityksen aloitusta varten, kertoo Käypä hoito -suosituksen laatineen työryhmän puheenjohtaja, professori Terho Heikkinen.
Pienen lapsen korvatulehdusta ei kuitenkaan voi luotettavasti diagnosoida pelkkien oireiden perusteella, vaan diagnoosiin tarvitaan lääkärin tekemä korvan tutkimus, jossa tärykalvo ja sen tilanne nähdään.
– Jos diagnoosi on varma ja äkillisen välikorvatulehduksen kriteerit täyttyvät, suositellaan yleensä mikrobilääkehoitoa, koska sen teho on nykyään hyvin osoitettu, kertoo Heikkinen.
Mikrobilääkehoitoa ei pidä aloittaa varmuuden vuoksi silloin, jos diagnoosi on epäselvä. Jos mikrobilääkitystä ei aloiteta, lapsi tulee tutkia uudelleen 2–3 päivän kuluttua, jollei hän ole selvästi paranemassa.
Käypä hoito -suosituksen mukaan korvien jälkitarkastuksen tarve tulee arvioida yksilöllisesti niin, että otetaan huomioon lapsen ikä. Jälkitarkastuksia ei tarvita etenkään isommille lapsille, joilla ei epäillä kuulon alenemaa ja jotka ovat parantuneet oireettomiksi, suositus linjaa.
Korvatulehduksia voi ehkäistä
Kaikki keinot, joilla lasten sairastumista ylähengitystieinfektioon pystyttäisiin vähentämään, ehkäisisivät todennäköisesti myös korvatulehduksia.
– Influenssarokotuksella voidaan estää huomattava osa influenssan jälkitauteina syntyvistä korvatulehduksista, joten rokotetta suositellaan erityisesti pienimmille lapsille, Heikkinen korostaa.
Nyt päivitetyssä Käypä hoito -suosituksessa todetaan myös, että säännöllisesti viisi kertaa päivässä käytetyn ksylitolipurukumin ja -mikstuuran on osoitettu vähentävän välikorvatulehduksen ilmaantumista.
– Kitarisaleikkaus ei ole toistuvien välikorvatulehdusten ehkäisyssä rutiinimainen toimenpide, vaan sen tulee perustua jokaisen lapsen kohdalla erittäin huolelliseen yksilölliseen harkintaan, muistuttaa Heikkinen lopuksi.
Tutustu päivitettyyn Käypä hoito -suositukseen >>
/image/journal/article?img_id=187613&t=1504677594448
Vastikään päivitetyn alaselkäkipua käsittelevän Käypä hoito -suosituksen tavoitteena on edistää selkäkipupotilaan toimintakyvyn mahdollisimman hyvää palautumista.
Kun vakavat tilat on suljettu pois, on hoidon tavoitteena vähentää sekä potilaan kokemaa kipua että kipuun liittyviä toiminnan ja osallistumisen rajoitteita. Silloin, kun alaselkäkivut ovat kestäneet pitkään, terveydenhuollon ammattilaisten ei tarvitse edellyttää itseltään kykyä parantaa potilas. Potilasta pyritään auttamaan seuraavin keinoin: näyttöön perustuva tieto taudin ennusteesta, aktiivisuuteen rohkaiseva asenne ja kipua lievittävä sekä työ- ja toimintakykyä parantava hoito ja kuntoutus.
Lue lisää: Alaselkäkipu
/image/journal/article?img_id=72704&t=1410339242792
Uuden Käypä hoito -suosituksen mukaan olkapään jännevaivojen ensisijainen hoitomuoto on kuntoutus. Leikkaushoitoon ryhtymisessä tulisi olla nykyistä kriittisempi. Nykytiedon mukaan olkapään jännevaivojen taustalla on yleensä olkapään heikko lihashallinta, huono ryhti tai muut toiminnalliset seikat. Jänteen repeämien esiintyvyys kasvaa iän myötä.
– Olkapään jännevaivojen on aiemmin ajateltu syntyvän lähinnä mekaanisten tekijöiden, esimerkiksi jänteen ahtauden, seurauksena. Olkapään jännevaivojen tausta on kuitenkin hyvin pitkälle toiminnallinen eli lihaskunnon tai ryhdin heikkouteen liittyvä. Tästä seuraa myös merkittävä muutos suositeltaviin hoitoihin: rappeumaperäisissä jännevaivoissa tärkein hoitomuoto on kuntoutus sen sijaan, että vaivoja hoidettaisiin leikkaushoidolla, sanoo suositustyöryhmän puheenjohtaja, LT, ortopedian ja traumatologian sekä liikuntalääketieteen erikoislääkäri Vesa Lepola.
Leikkaushoito tulee harkittavaksi heti alkuvaiheessa, mikäli taustalla on merkittävä tapaturma. Muutoin hoito on ensisijaisesti fysioterapeutin ohjaama terapeuttinen harjoittelu.
Yleisin olkapään jännevaiva on kiertäjäkalvosimen jänteen rappeumaperäinen tauti, jota nimitetään tendinopatiaksi. Tämä tarkoittaa jänteen ohentumaa, rispaantumista, ärtymistä. Edenneen rappeuman myötä tilanne voi kehittyä myös jänteen läpäiseväksi repeämäksi. Läpäisevä jännerepeämä voi tulla myös äkillisen tapaturman seurauksena.
Jännevaivojen riskiä lisäävät olkaniveltä kuormittavat suuret voimat, toistoliikkeet ja pitkään jatkuneet olkavarren kohoasennot työssä tai vapaa-aikana. Kaatuminen tai muut tapaturmat voivat johtaa äkilliseen vaurioon. Jänne voi revetä pienemmälläkin kuormituksella, jos jänteen kestävyys on heikentynyt aiemman rappeuman pohjalta.
Olkapään jännevaivan tyypillinen oire on levossa, rasituksessa tai molemmissa tuntuva kipu olkapään ja olkavarren yläosan seudussa. Rasituskipu ilmenee etenkin vaakatason yläpuolisissa liikkeissä. Läpäisevään repeämään liittyviä oireita ovat lisäksi liikelaajuuden rajoittuminen ja voiman aleneminen. Samantyyppisiä oireita esiintyy muissakin olkapään sairauksissa, tarkempi diagnostiikka tapahtuu lääkärin vastaanotolla.
Hyvä lihaskunto ehkäisee vaivan kroonistumista
Vaurion syntyä ja oireiden pahenemista ja niistä aiheutuvaa haittaa voidaan ehkäistä vähentämällä liiallista mekaanista kuormitusta ja vahvistamalla jänteen kestokykyä lihasvoima- ja koordinaatioharjoittelulla. Fysioterapeutin ohjaaman harjoittelun avulla voidaan parantaa olkapään, lavan ja keskivartalon lihasvoimaa, asentoa ja hallintaa sekä pyrkiä palauttamaan olkanivelen normaali liikkuvuus.
Monia työn ja vapaa-ajan tehtäviä voidaan opetella tekemään kivuliasta liikettä välttäen esimerkiksi apuvälineiden avulla. Työtä voidaan mahdollisuuksien mukaan räätälöidä rasitukseltaan sopivaksi.
Monipuolinen liikunta jo kasvuiässä luo perustan liikuntaelinten rakenteiden kestävyydelle. Liikunta lisää kudosten kestävyyttä myös aikuisilla ja hidastaa iän myötä tapahtuvaa heikentymistä. Myös hyvä ryhti ja keskivartalon hallinta ovat olkapään optimaalisen toiminnan kannalta tärkeitä. Diabetes, lihavuus ja tupakointi suurentavat jännevaivojen riskiä.
Jännevaivat lisääntyvät iän myötä
Terveys 2000 -tutkimuksen mukaan olkapään vaivoista oli kärsinyt kuudesosa miehistä ja lähes neljäsosa naisista. Jännevaivoja oli noin kahdella prosentilla työikäisestä väestöstä. Olkapään jännevaivojen esiintyvyys alkaa lisääntyä noin 40. ikävuoden jälkeen. Läpäiseviä repeämiä on noin neljänneksellä 60-vuotiaista ja puolella 80-vuotiaista.
Suuri osa repeämistä on oireettomia tai hyvin vähäoireisia. Noin puolet olkakivuista paranee 2–3 kuukauden aikana ilman erityisiä hoitoja. Vaiva voi kuitenkin kroonistua, ja jopa 40 prosentilla olkakipuisista oireet ovat kestäneet yli vuoden.
Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin, Suomen Fysiatriyhdistyksen ja Suomen Ortopediyhdistyksen asettama työryhmä on laatinut olkapään jännevaivoja koskevan Käypä hoito -suosituksen tuoreimman tutkimustiedon mukaisesti. Suositus on luettavissa kokonaisuudessaan osoitteessa www.kaypahoito.fi
Lisätietoja:
Puheenjohtaja:
Vesa Lepola, LT, ortopedian ja traumatologian sekä liikuntalääketieteen erikoislääkäri; TAYS:n TULES-vastuualue, ortopedia, vesa.lepola@uta.fi, p. 040 5877346
Muut työryhmän jäsenet:
Kokoava kirjoittaja:
Juha Paloneva, LT, osastonylilääkäri; Keski-Suomen keskussairaala, ortopedia
Jäsenet:
Marja-Liisa Huuskonen, LL, vastuualuejohtaja; TYKS:n medisiininen toimialue, työlääketiede
Mauri Kallinen, LT, dosentti, ylilääkäri; OYS, lääkinnällinen kuntoutus
Jaro Karppinen, LT, dosentti, professori; Työterveyslaitos ja Oulun yliopisto, fysiatria
Kimmo Mattila, LT, dosentti, osastonylilääkäri; Varsinais-Suomen kuvantamiskeskus, TYKS, radiologia
Ville Mattila, LT, dosentti, vs. ortopedian ja traumatologian professori, ylilääkäri; TAYS:n TULES-vastuualue, ortopedia; (Käypä hoito -toimittaja)
Jukka Raittinen, LL, terveyskeskuslääkäri; Vantaan kaupunki
Jari Rautiainen, OMT-fysioterapeutti; Jyväskylän Fysioterapia, DBC
Esa-Pekka Takala, LKT, dosentti, ylilääkäri; Työterveyslaitos
Ville Äärimaa, LT, dosentti, vastuualuejohtaja; TYKS, TULES-toimialue, ortopedia
Asiantuntijat:
Tapio Flinkkilä, LT, dosentti, apulaisylilääkäri; OYS:n operatiivinen tulosalue, ortopedia
Harri Heliö, LL, ortopedi, ylilääkäri; Diacor-sairaala
Mika Paavola, LT, erikoislääkäri; HYKS Töölön sairaala, ortopedia
Tiina Suomela-Markkanen, LL, asiantuntijalääkäri; Kelan terveysosasto
/image/journal/article?img_id=80802&t=1416924693023Opi ja ota käyttöön
Käypä hoito -suositusten käyttöönoton tueksi laaditaan implementoinnin materiaaleja: interaktiiviset diagnoosi- ja hoitokaaviot, muut kaaviot, laatuindikaattorit, lomakkeet, luentomateriaalit, potilasohjeet ja videot.
Käypä hoito -toimitus julkaisee valmistuville suosituksille implementointisuunnitelman.
Keskeisimmät implementoinnin materiaalit löytyvät suosituskohtaisesti tältä sivulta ja ovat vapaasti käytettävissä (ei kaupalliseen käyttöön) ammattilaisten arjessa.
Tutustu myös Vältä viisaasti -suosituksiin, jotka ohjaavat luopumaan vanhentuneista ja mahdollisesti haitallisista hoitokäytännöistä.
Duodecimin verkkokurssit löytyvät Oppiportista.
ADHD (aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö)
Implementointisuunnitelma
Interaktiivinen kaavio: ADHD:n diagnostiikka
Interaktiivinen kaavio: ADHD:n hoito
Luentomateriaali (10.8.2017, PowerPoint -esitys)
Potilasohje: Keinoja aikuisille ja nuorille arjen hallinnan parantamiseksi ja ADHD-oireiden hallitsemiseksi
Potilasohje: Vanhemmille annettavat ohjeet ADHD-lapsen tai -nuoren ohjaamisesta
Video: ADHD:n psykososiaaliset hoidot (kesto 6:37 minuuttia)
Video: ADHD:n lääkehoito (kesto 6:57 minuuttia)
Video: ADHD aikuisella (kesto 8:03 minuuttia)
Ahdistuneisuushäiriöt
Implementointisuunnitelma
Kaavio: Toimintamalli ahdistuneisuushäiriötä epäiltäessä
Kaavio: Toistuvan tai pitkäkestoisen ahdistuneisuushäiriön hoito
Vältä viisaasti -suositus: Bentsodiatsepiinilääkehoidon aloitus ahdistuneisuushäiriöihin
Aivoinfarkti ja TIA
Implementointisuunnitelma
Luentomateriaali (14.11.2016, PowerPoint -esitys)
Aivovammat
Implementointisuunnitelma
Kaavio: Ohjeisto trombiprofylaksian aloittamisesta aivovammapotilaalla
Potilasohje: Ohjeita lievän pään vamman saaneille
Video: Aivovammojen diagnostiikka (kesto 12:34 minuuttia)
Video: Aivovammojen luokittelu vaikeusasteen mukaan (kesto 3:56 minuuttia)
Video: Aivovamman tunnistaminen ja ensivaiheen diagnostiikka (kesto 25:19 minuuttia)
Video: Lievän aivovamman ennuste ja ennusteeseen vaikuttavat tekijät (kesto 4:43 minuuttia)
Video: Päivystyksellisen pään TT-tutkimuksen aiheet pään vamman jälkeen – interaktiivisen kaavion esittely (kesto 3:04 minuuttia)
Alaraajojen tukkiva valtimotauti
Luentomateriaali (12.5.2010, PowerPoint -esitys)
Alaselkäkipu
Luentomateriaali (16.9.2014, PowerPoint -esitys)
TULES-vaivojen yleinen hoitoketju
Alkoholiongelmaisen hoito
Implementointisuunnitelma
Lomake: Alkoholinkäyttöpäiväkirja
Lomake: AUDIT-kysely
Luentomateriaali (4.11.2015, PowerPoint -esitys)
Astma
Luentomateriaali (15.2.2013, PowerPoint -esitys)
Potilasohje: PEF-kotiseuranta
Atooppinen ekseema
Implementointisuunnitelma
Potilasohje: Atooppisen ihottuman ohjattu omahoito aikuisilla
Potilasohje: Atooppisen ihottuman ohjattu omahoito lapsilla
Potilasohje: Ohje vanhemmille atooppisesta ekseemasta
Potilasohje: Potilasohje kostean kääreen käytöstä atooppisen ekseeman hoidossa
Videoita atooppisesta ekseemasta ja sen hoidosta aikuisilla
Videoita atooppisesta ekseemasta ja sen hoidosta lapsilla
Depressio
Implementointisuunnitelma
Luentomateriaali (27.1.2015, PowerPoint -esitys)
Potilasohje: Keinot, joilla voi itse vaikuttaa mielialaansa
Diabeettinen retinopatia
Laatumittari: Diabetesta sairastavien potilaiden silmänpohjaseulonta
Diabeetikon jalkaongelmat
Potilasohje: Jalkojen omahoito-ohje
Dyslipidemiat
Implementointisuunnitelma
Interaktiivinen kaavio: Millaisia elintapamuutoksia tarvitaan?
Interaktiivinen kaavio: Valtimosairauksien kokonaisriskin arviointi
Finriski-laskuri
FH-laskuri (Familiaalisen hyperkolesterolemian diagnostiset kriteerit) (vaatii Lääkärin tietokantojen käyttöoikeuden)
Luentomateriaali: Dyslipidemioiden hoito perustuu valtimosairauksien riskinarvioon (11.4.2018, PowerPoint -esitys)
Luentomateriaali: Dyslipidemioiden ravitsemushoito (11.4.2018, PowerPoint -esitys)
Luentomateriaali: Statiinit ovat tehokkaita ja turvallisia valtimosairauksien ehkäisyssä (11.4.2018, PowerPoint -esitys)
Luentomateriaali: Dyslipidemiat: lapset (11.4.2018, PowerPoint -esitys)
Ektooppinen (kohdunulkoinen) raskaus
Luentomateriaali (23.10.2014, PowerPoint -esitys)
Vuokaavio: Ektooppisen (kohdunulkoinen) raskauden avohoito
Vuokaavio: Ektooppisen (kohdunulkoinen) raskauden sairaalahoito
Elvytys
Kaavio: Aikuisen peruselvytys
Kaavio: Lapsen peruselvytys
Kaavio: Maallikon toiminta sydänpysähdyksessä
Kaavio: Aikuisen hoitoelvytys
Kaavio: Lapsen hoitoelvytys
Kaavio: Vammapotilaan elvytys
Elvytys (vastasyntynyt)
Luentomateriaali (22.9.2014, PowerPoint -esitys)
Ennenaikainen synnytys
Luentomateriaali (20.6.2018, PowerPoint -esitys)
Taulukko. Ennenaikaisen synnytyksen oireita, löydöksiä ja anamnestisia riskitekijöitä
Taulukko. Lähettäminen perusterveydenhuollosta erikoissairaanhoitoon
Epileptinen kohtaus (pitkittynyt; status epilepticus)
Potilasohje: Epilepsiakohtauksen ensiapu
Epävakaa persoonallisuus
Implementointisuunnitelma
Luentomateriaali (17.11.2015, PowerPoint -esitys)
Eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu
Implementointisuunnitelma
Kaavio: Eturauhasen hyvänlaatuisen liikakasvun hoito perusterveydenhuollossa
Kaavio: Eturauhasen hyvänlaatuisen liikakasvun kajoava hoito
Vältä viisaasti -suositus: Mirabegroni eturauhasen hyvänlaatuisen liikakasvun hoidossa
Vältä viisaasti -suositus: Sahapalmu eturauhasen hyvänlaatuisen liikakasvun hoidossa
Glaukooma
Luentomateriaali (19.11.2014, PowerPoint -esitys)
Hammasperäiset äkilliset infektiot ja mikrobilääkkeet
Luentomateriaali (17.8.2017, PowerPoint -esitys)
Hampaan juurihoito
Hoitokaavio
Video: Kavumavaus (kesto 4:10 minuuttia)
Video: Kofferdam alamolaari (kesto 2:06 minuuttia)
Video: Kofferdamin laitto (kesto 2:26 minuuttia)
Hampaan paikkaushoito
Implementointisuunnitelma
Luentomateriaali (20.6.2018, PowerPoint -esitys)
Lisätietoa: Matriisityypit ja käyttötarkoitus
Lisätietoa: Sidosaineiden ja menetelmien luokitus
Lisätietoa: MIH-hampaiden diagnostiikasta, hoidosta ja seurannasta
Vuokaavio: Paikkaustarpeen arvio
Huumeongelmaisen hoito
Implementointisuunnitelma
Hoitosopimusmalli: Opiaattiriippuuden vieroitus-/korvaushoidon säännöt
Lomake: Päihderiippuvuuden vakavuuden arviointiasteikko (SDS)
Lomake: Vastasyntyneen vieroitusoireiden seurantalomake
Luentomateriaali (28.5.2018, PowerPoint -esitys)
Insuliininpuutosdiabetes
Implementointisuunnitelma
Kaavio: Insuliinipumppuhoitoisen hoidonohjaus
Kaavio: Tyypin 1 diabetesta sairastavan omahoidon ohjaus ja tuki eri elämänvaiheissa
Potilasohje: Diabeetikon hoidonohjauksen järjestäminen, toteutus ja sisältö
Potilasohje: Insuliinihoito ja annostelu
Potilasohje: Diabetesta sairastavan sopeutumisvalmennus ja kuntoutus
Potilasohje: Äkillisen hypoglykemian hoito insuliinihoitoisella diabeetikolla
Luentomateriaali (20.3.2018, PowerPoint -esitys)
Itselääkitys
Implementointisuunnitelma
Potilasohje: Flunssa (aikuiset)
Potilasohje: Flunssa (lapset)
Potilasohje: Emättimen hiivatulehdus
Potilasohje: Jännityspäänsärky
Potilasohje: Kuukautiskipu
Potilasohje: Migreeni
Potilasohje: Närästys
Potilasohje: Ripuli
Potilasohje: Selkäkipu
Potilasohje: Siitepölyallergia
Potilasohje: Ummetus (aikuiset)
Potilasohje: Ummetus (lapset)
Potilasohje: Varvasvälisilsa
Kaksisuuntainen mielialahäiriö
Luentomateriaali (19.6.2013, PowerPoint -esitys)
Potilasohje: Mielialapäiväkirja
Karies
Luentomateriaali (18.1.2016, PowerPoint -esitys)
Potilasohje: Fluorihammastahnan käyttösuositus
Keuhkoahtaumatauti
Luentomateriaali (1.9.2014, PowerPoint -esitys)
Keliakia
Implementointisuunnitelma
Luentomateriaali (29.1.2019, PowerPoint -esitys)
Kielellinen erityisvaikeus (dysfasia, lapset ja nuoret)
Luentomateriaali (27.4.2010, PowerPoint -esitys)
Potilasohje: Ohjeita lähiympäristölle, kun lapsella on kielellinen erityisvaikeus
Potilasohje: Kommunikointi dysfaattisen lapsen kanssa (Lähde: Aivoliitto)
Kipu
Implementointisuunnitelma
Interaktiivinen kaavio: Kipulääkkeen valinta
Interaktiivinen kaavio: Kipu, hoitoketjukuvaus
Luentomateriaali (4.12.2015, PowerPoint -esitys)
Potilasohje: Fibromyalgiakysely
Kohonnut verenpaine
Luentomateriaali (23.10.2014, PowerPoint -esitys)
Potilasohje: Verenpainekortti (Lähde: Suomen Verenpaineyhdistys)
Kostea silmänpohjan ikärappeuma (AMD)
Kosteus- ja homeongelmista oireileva potilas
Implementointisuunnitelma
Luentomateriaali (6.10.2016, PowerPoint -esitys)
Potilasohje: Ohjeita epäiltäessä kosteus- ja homevaurioita
Käytöshäiriöt (lapset ja nuoret)
Implementointisuunnitelma
Lisätietoartikkeli: Vanhemmuustaitojen ohjauksen teoreettinen tausta, työskentelyote ja menetelmät
Kaavio: Lasten käytösongelmien ja -häiriöiden arvioinnin ja hoidon porrastus
Kaavio: Nuorten käytöshäiriöoireiden ja käytöshäiriöiden tutkimuksen ja hoidon porrastus
Lisätietoartikkeli: Käytöshäiriöiden diagnostiikan apuvälineitä (kyselylomakkeet)
Lisätietoartikkeli: Lasten ja nuorten psykososiaalisen terveyden mittareita
Luentomateriaali (11.1.2019, PowerPoint -esitys)
Video: Mitä lasten ja nuorten käytöshäiriöt ovat ja mistä ne johtuvat?
Video: Voidaanko lasten ja nuorten käytöshäiriöitä ehkäistä?
Video: Miten lasten ja nuorten käytöshäiriöitä hoidetaan?
Laskimotukos ja keuhkoembolia
Implementointisuunnitelma
Luentomateriaali (30.3.2016, PowerPoint -esitys)
Lihavuus (aikuiset)
Interaktiivinen kaavio: Aikuisten lihavuuden hoito
Laatuindikaattori: BMI:n kirjaamisen arviointilomake ja ohje
Luentomateriaali (18.1.2011, PowerPoint -esitys)
Video: Aikuisten lihavuuden hoito (kesto 29 minuuttia)
Lihavuus (lapset)
Interaktiivinen kaavio: Lihavan lapsen diagnostinen hoitopolku
Interaktiivinen kaavio: Lapsen painon taustatekijät
Luentomateriaali (14.6.2013, PowerPoint -esitys)
Verkkokurssi (9.10.2013, Oppiportti)
Liikunta
Implementointisuunnitelma
Interaktiivinen kaavio: Liikuntakelpoisuuden arviointi
Luentomateriaali: Liikuntasuositukset, liikuntakelpoisuus ja liikuntaharjoittelun perusteet (7.3.2016, PowerPoint -esitys)
Luentomateriaali: Keskeiset pitkäaikaissairaudet sekä raskaana olevat ja ikääntyneet (7.3.2016, PowerPoint -esitys)
Potilasohje: Liikuntasuositus 65 vuotta täyttäneille tai niille 50-64-vuotiaille, joilla on pitkäaikaissairaus tai liikkumiseen vaikuttava toimintakyvyn rajoite
Potilasohje: Yleinen liikuntasuositus ja tarkennettuja liikuntaohjeita ikääntyneille terveydentilan ja liikuntatavoitteiden mukaan
Potilasohje: Tyypin 2 diabeetikon liikuntaohjelma
Potilasohje: Liikuntaan liittyviä vinkkejä keuhkopotilaille
Potilasohje: Yleisimpiä liikuntaan liittyviä vaaroja ja niiden vähentämiseksi suositeltavia keinoja
Potilasohje: Liikkumisresepti (UKK-instituutti)
Videot: TULE-vaivoihin liittyviä terapeuttisia harjoitteita
Lonkkamurtuma
Implementointisuunnitelma
Luentomateriaali (24.10.2017, PowerPoint -esitys)
Lyhentyneen hammaskaaren hoito
Interaktiivinen vuokaavio: Lyhentynyt ja lyhentymisvaarassa oleva hammaskaari
Luentomateriaali (3.9.2013, PowerPoint -esitys)
Migreeni
Luentomateriaali (4.9.2015, PowerPoint -esitys)
MS-tauti
Muistisairaudet
Implementointisuunnitelma
Interaktiivinen kaavio: Muistioireiden perusselvitys
Luentomateriaali: Yhteenveto
Luentomateriaali: Muistioireiden tunnistus ja perusselvitykset
Luentomateriaali: Lääkehoito
Luentomateriaali: Käytösoireiden hoito
Luentomateriaali: Hoidon kokonaisuus
Kaavio: Dementian käytösoireiden hoitomuotojen porrastus
Kaavio: Vuokaavio Alzheimerin taudin (AT) diagnostiikasta
Ohje potilaille ja läheisille: Etenevien muistisairauksien ehkäisy
Ohje potilaille ja läheisille: Mitä teen, kun epäilen muistisairautta?
Ohje potilaille ja läheisille: Alzheimerin tauti
Ohje potilaille ja läheisille: Aivoverenkiertosairauden muistisairaus
Ohje potilaille ja läheisille: Parkinsonin taudin muistisairaus
Ohje potilaille ja läheisille: Lewyn kappale -tauti
Ohje potilaille ja läheisille: Otsa-ohimolohkorappeumat (frontotemporaalidementia, sujumaton afasia ja semanttinen dementia)
Ohje potilaille ja läheisille: Muistipotilaiden käytösoireet (masennus, ahdistuneisuus, levottomuus, aistiharhat, harha-ajatukset)
Video: Ajoterveyden arviointi (kesto 5:06 minuuttia)
Video: Muistikoordinaattorin rooli (kesto 3:53 minuuttia)
Niskakipu (aikuiset)
Implementointisuunnitelma
Luentomateriaali (27.3.2017, PowerPoint -esitys)
Lomake: NDI-FI-kysely (niskakipuindeksi)
Video: Niskakivun diagnostiikasta ja hoidosta – tietoa Käypä hoito -suosituksen päivityksestä (kesto 4:34 minuuttia)
Nivelreuma
Implementointisuunnitelma
Interaktiivinen taulukko: Nivelreuman luokittelukriteerit (ACR/EULAR) 2010
Olkapään jännevaivat
Videot: Olkapään kliininen tutkiminen (kestot 0:26–2:48 minuuttia; käyttö vaatii Lääkärin tietokantojen käyttöoikeuden)
Videot: Olkanivelen ja lapaluun tukilihasten spesifejä harjoitteita (kestot 0:50–4:14 minuuttia; käyttö vaatii Lääkärin tietokantojen käyttöoikeuden)
TULES-vaivojen yleinen hoitoketju
Osteoporoosi
Kaavio: Osteoporoosin lääkehoidon aiheet
Luentomateriaali (24.4.2014, PowerPoint -esitys)
Palliatiivinen hoito ja saattohoito
Implementointisuunnitelma
Luentomateriaalit (7.6.2018, PowerPoint -esitys):
Yleinen osa
Kipu
Psyykkiset oireet
Parkinsonin tauti
Implementointisuunnitelma
Kaavio: Suositus hoidon aloittamisesta
Kaavio: Geenitesti Parkinsonin taudin diagnostiikassa
Polvi- ja lonkkanivelrikko
Luentomateriaali (13.12.2012, kohdennettu päivitys 8.5.2018, PowerPoint -esitys)
Potilasohje: Liike- ja liikuntaharjoittelu polvi- ja lonkkanivelrikossa
Psoriaasi
Potilasohje: Sisäiset lääkkeet (metotreksaatti, siklosporiini, asitretiini) ihopsoriaasin hoidossa
Purentaelimistön toimintahäiriöt (TMD)
Video: Jäljennösten ja indeksin otto
Video: Stabilisaatiokiskon suuhun sovitus
Päänsärky (lapset)
Potilasohje: Päänsärkypäiväkirja (Lähde: Suomen Migreeniyhdistys ry)
Raskauden ehkäisy
Luentomateriaali (21.12.2015, PowerPoint -esitys)
Video: Raskauden ehkäisy (kesto 3:20 minuuttia)
Raskaudenkeskeytys
Luentomateriaali (6.2.2013, PowerPoint -esitys)
Potilasohje: Raskaudenkeskeytys imukaavinnalla
Potilasohje: Lääkkeellinen raskaudenkeskeytys (raskauden kesto alle 9 viikkoa, osittainen kotitoteutus)
Potilasohje: Lääkkeellinen raskaudenkeskeytys (kesto raskauden alle 12 viikkoa, sairaalassa)
Potilasohje: Raskaudenkeskeytys (raskauden kesto yli 12 viikkoa)
Raskausdiabetes
Liikuntaohjeita raskaana oleville (kohdassa "Asiakkaille")
Luentomateriaali (26.6.2013, PowerPoint -esitys)
Runsaat kuukautisvuodot
Implementointisuunnitelma
Lomake: Runsaiden kuukautisvuotojen kyselylomake
Lomake: Kuukautisvuodon määrän arviointi lomake
Kaavio: Runsaiden kuukautisvuotojen vuokaavio
Taulukko: Hoitovaihtoehdot
Ruoka-allergia (lapset)
Luentomateriaali (12.3.2015, PowerPoint -esitys)
Potilasohje: Imettävän äidin maidoton ruokavalio
Potilasohje: Kala-allergisen ruokavalio
Potilasohje: Kananmuna-allergisen ruokavalio
Potilasohje: Maapähkinä-allergisen ruokavalio
Potilasohje: Maitoallergisen ruokavalio
Potilasohje: Vehnäallergisen ruokavalio
Video: Maitoa-allergian diagnostiikka (kesto 2:17 minuuttia)
Video: Maidon eliminaatiodieettiä ei suositella imettävälle äidille (kesto 1:57 minuuttia)
Video: Ruoka-allergian altistuskokeet (kesto 1:24 minuuttia)
Video: Mitä yleislääkärin tulee tietää komponenttidiagnostiikasta (kesto 2:02 minuuttia)
Seksitaudit
Implementointisuunnitelma
Luentomateriaali (17.9.2018, PowerPoint -esitys)
Lisätietoa: Ohjeita näytteiden otosta epäiltäessä sukupuolitautia
Lisätietoa: Malli kutsukirjeestä mahdollisesti tartutetuille kumppaneille
Lisätietoa: Haastattelulomake tartuntariskin ja -ajankohta selvittämiseksi luotettavan näytteidenoton suunnittelua varten
Potilasohje: Klamydiapotilaan ohje
Sepsis (aikuiset)
Luentomateriaali (2.1.2014, PowerPoint -esitys)
Siedätyshoito
Potilasohje: Kielenalussiedätyshoito
Potilasohje: Pistossiedätyshoito
Sivuontelotulehdus
Implementointisuunnitelma
Kaavio: Sivuontelo-oireita sairastavan aikuispotilaan tutkiminen ja hoito avohoidossa
Skitsofrenia
Laatuindikaattori: Skitsofrenian hoito
Luentomateriaali: Diagnosointi ja tutkimukset (14.2.2013, PowerPoint -esitys)
Luentomateriaali: Hoito ja kuntoutus (14.2.2013, PowerPoint -esitys)
Stabiili sepelvaltimotauti
Implementointisuunnitelma
Luentomateriaali (13.4.2015, PowerPoint -esitys)
ST-nousuinfarkti
Luentomateriaali (29.3.2012, PDF)
Suusyöpä
Luentomateriaali (20.9.2013, PowerPoint -esitys)
Potilasohje: Pään ja kaulan alueen sädehoitoa saavan potilaan suunhoito-ohjeet
Potilasohje: Kotihoito-ohjeet suun punajäkälää sairastaville potilaille
Video: Suun limakalvojen tutkiminen (kesto 5:42 minuuttia)
Sydämen vajaatoiminta
Implementointisuunnitelma
Luentomateriaali (27.3.2017, PowerPoint -esitys)
Syömishäiriöt
Interaktiivinen kaavio: Syömishäiriöpotilaan hoitoketjukuvaus
Internetpohjainen itsehoito-ohjelma: Irti ahminnasta (Lähde: Mielenterveystalo)
Luentomateriaali (9.2.2015, PowerPoint -esitys)
Potilasohje: Ruokapäiväkirja
Tupakka- ja nikotiiniriippuvuuden ehkäisy ja hoito
Implementointisuunnitelma
Taulukko: Fagerströmin nikotiiniriippuvuustesti
Taulukko: Vieroitushoidossa käytettävät lääkkeet
Taulukko: Hoidon organisointi terveydenhuollon eri toimintapisteissä
Lisätietoa: Motivoivan keskustelun soveltaminen
Lisätietoa: Motivoiva keskustelu 5 R
Lisätietoa: Esimerkki terveys- ja hoitosuunnitelmasta
Tyypin 2 diabetes
Interaktiivinen kaavio: Hyperglykemian hoidon valinta
Potilasohje: Diabetesta sairastavan alkukartoitus
Potilasohje: Diabetesta sairastavan sopeutumisvalmennus ja kuntoutus
Luentomateriaali (20.3.2018, PowerPoint -esitys)
Unettomuus
Implementointisuunnitelma
Luentomateriaali (10.2.2016, PowerPoint -esitys)
Potilasohje: Uni-valvepäiväkirja
Video: Unettomuus-suosituksen keskeiset asiat
Uniapnea
Viisaudenhammas
Luentomateriaali (10.9.2014, PowerPoint -esitys)
Potilasohje: Viisaudenhampaan poistoleikkauksen jälkihoito
Virtsankarkailu (naiset)
Implementointisuunnitelma
Potilasohje: Lantionpohjan lihasten omatoiminen harjoittelu
Potilasohje: Virtsarakon kouluttaminen pakkoinkontinenssin hoidossa
Välikorvatulehdus (lasten äkillinen)
Värttinäluun alaosan murtuma (rannemurtuma)
Implementointisuunnitelma
Potilasohje: Ranteen liikeharjoitukset (PDF)
Potilasohje: Ranteen liikeharjoitukset (diasarja)
Video: Rannemurtuma (kesto 3:41 minuuttia)
Ylävatsavaivaisen potilaan tutkiminen ja hoito
Interaktiivinen vuokaavio: Ylävatsavaivaisen aikuispotilaan tutkiminen
Luentomateriaali (23.5.2013, PowerPoint -esitys)
Video: Perusgastroskopia (kesto 0:59 minuuttia)
Video: Fundoplikaatioleikkaus (kesto 5:21 minuuttia)
Opi ja ota käyttöön
Tähän vielä selittävä teksti, jossa kerrotaan mitä käyttöönoton välineitä sivulle on kerätty.
ADHD (aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö, lapset ja nuoret)
Luentomateriaali (29.6.2012, PowerPoint -esitys)
Potilasohje: Vanhemmille annettavat ohjeet ADHD-lapsen tai -nuoren ohjaamisesta
Aivovammat
Potilasohje: Ohjeita lievän pään vamman saaneille
Alaraajojen tukkiva valtimotauti
Luentomateriaali (12.5.2010, PowerPoint -esitys)
Alaraajojen laskimoiden vajaatoiminta
Potilasohje: Hoitosukan käyttö
Alaselkäkipu
Luentomateriaali (16.9.2014, PowerPoint -esitys)
Alkoholiongelmaisen hoito
Luentomateriaali (21.4.2010, PowerPoint -esitys)
Diaserie: Vård av personer med alkoholproblem (21.4.2010, PowerPoint -presentation)
Verkkokurssi (14.9.2010, Duodecimin verkkokurssit)
Astma
Luentomateriaali (15.2.2013, PowerPoint -esitys)
Potilasohje: PEF-kotiseuranta
Depressio
Luentomateriaali (27.1.2015, PowerPoint -esitys)
Potilasohje: Keinot, joilla voi itse vaikuttaa mielialaansa
Diabeettinen retinopatia
Verkkokurssi (9.1.2008, Duodecimin verkkokurssit)
Diabeetikon jalkaongelmat
Potilasohje: Jalkojen omahoito-ohje
Diabetes
Interaktiivinen diabeteksen hoitokaavio
Luentomateriaali (12.9.2013, PowerPoint -esitys)
Dyslipidemiat
Interaktiivinen valtimosairauksien kokonaisriskin arviointikaavio
Luentomateriaali: Valtimosairauksien riskinarvio (8.4.2013, PowerPoint -esitys)
Luentomateriaali: Statiinit valtimosairauksien ehkäisyssä (8.4.2013, PowerPoint -esitys)
Luentomateriaali: Sydänystävällinen ravinto (8.4.2013, PowerPoint -esitys)
Video: Dyslipidemiat Käypä hoito -suositus (kesto 3:43 minuuttia)
Ektooppinen (kohdunulkoinen) raskaus
Luentomateriaali (23.10.2014, PowerPoint -esitys)
Vuokaavio: Ektooppisen (kohdunulkoinen) raskauden avohoito
Vuokaavio: Ektooppisen (kohdunulkoinen) raskauden sairaalahoito
Elvytys
Aikuisen painelu-puhalluselvytys maallikolle
Lapsen painelu-puhalluselvytysohje maallikoille
Verkkokurssi (päivitetty 18.3.2011, Duodecimin verkkokurssit)
Elvytys (vastasyntynyt)
Luentomateriaali (22.9.2014, PowerPoint -esitys)
Ennenaikainen synnytys
Luentomateriaali (10.1.2011, PowerPoint -esitys)
Epileptinen kohtaus (pitkittynyt; status epilepticus)
Glaukooma
Luentomateriaali (19.11.2014, PowerPoint -esitys)
Hammasperäiset äkilliset infektiot ja mikrobilääkkeet
Luentomateriaali (27.5.2011, PowerPoint -esitys)
Huumeongelmaisen hoito
Luentomateriaali (13.12.2012, PowerPoint -esitys)
Kaksisuuntainen mielialahäiriö
Luentomateriaali (19.6.2013, PowerPoint -esitys)
Potilasohje: Mielialapäiväkirja
Karies
Potilasohje: Fluorihammastahnan käyttösuositus
Keuhkoahtaumatauti
Luentomateriaali (1.9.2014, PowerPoint -esitys)
Kielellinen erityisvaikeus (dysfasia, lapset ja nuoret)
Luentomateriaali (27.4.2010, PowerPoint -esitys)
Potilasohje: Ohjeita lähiympäristölle, kun lapsella on kielellinen erityisvaikeus
Potilasohje: Kommunikointi dysfaattisen lapsen kanssa (Lähde: Aivoliitto)
Kohdunkaulan, emättimen ja ulkosynnytinten solumuutokset
Verkkokurssi (päivitetty 2.5.2014, Duodecimin verkkokurssit)
Kohonnut verenpaine
Luentomateriaali (23.10.2014, PowerPoint -esitys)
Potilasohje: Verenpainekortti (Lähde: Suomen Verenpaineyhdistys)
Krooninen alaraajahaava
Verkkokurssi (5.5.2011, Duodecimin verkkokurssit) Verkkokurssia ei päivitetä ja se tullaan poistamaan 5/2015
Kuolevan potilaan oireiden hoito
Luentomateriaali: Yleinen osa (8.7.2013, PowerPoint -esitys)
Luentomateriaali: Gastrointestinaaliset oireet (8.7.2013,PowerPoint -esitys)
Luentomateriaali: Hengitystieoireet (8.7.2013, PowerPoint -esitys)
Luentomateriaali: Kipu (8.7.2013, PowerPoint -esitys)
Luentomateriaali: Psyykkiset oireet (8.7.2013, PowerPoint -esitys)
Lihavuus (aikuiset)
Aikuisten lihavuuden interaktiivinen hoitokaavio
Luentomateriaali (18.1.2011, PowerPoint -esitys)
Verkkokurssi (15.2.2011, Duodecimin verkkokurssit)
Lihavuus (lapset)
Lihavan lapsen diagnostinen hoitopolku -kaavio
Lapsen painon taustatekijät
Luentomateriaali (14.6.2013, PowerPoint -esitys)
Verkkokurssi (9.10.2013, Oppiportti)
Video: Aikuisten lihavuuden hoito (kesto 29 minuuttia)
Liikunta
Luentomateriaali (21.3.2012, PowerPoint -esitys)
Potilasohje: Luuliikuntasuositus aikuisille
Potilasohje: Luuliikuntasuositus ikääntyville
Potilasohje: Liikuntasuositus kaikille 65 vuotta täyttäneille sekä 50–64-vuotiaille henkilöille, joilla on joku pitkäaikainen sairaus tai toimintakyvyn rajoite, joka vaikuttaa liikuntaan osallistumiseen tai kuntoon
Lonkkamurtuma
Luentomateriaali (10.6.2011, PowerPoint -esitys)
Lyhentyneen hammaskaaren hoito
Interaktiivinen vuokaavio: Lyhentynyt ja lyhentymisvaarassa oleva hammaskaari
Luentomateriaali (3.9.2013, PowerPoint -esitys)
Migreeni
Luentomateriaali (18.9.2008, PowerPoint -esitys)
Muistisairaudet
Interaktiivinen kaavio: Muistioireiden perusselvitys
Luentomateriaali: Diagnostiikka ja lääkehoito (13.8.2010, PowerPoint -esitys)
Luentomateriaali: Tunnistus ja perusselvitykset (13.8.2010, PowerPoint -esitys)
Luentomateriaali: Käytösoireiden hoito (13.8.2010, PowerPoint -esitys)
Luentomateriaali: Hoidon kokonaisuus (13.8.2010, PowerPoint -esitys)
Ohje potilaille ja läheisille: Etenevien muistisairauksien ehkäisy
Ohje potilaille ja läheisille: Mitä teen, kun epäilen muistisairautta?
Ohje potilaille ja läheisille: Alzheimerin tauti
Ohje potilaille ja läheisille: Aivoverenkiertosairauden muistisairaus
Ohje potilaille ja läheisille: Parkinsonin taudin muistisairaus
Ohje potilaille ja läheisille: Lewyn kappale -tauti
Ohje potilaille ja läheisille: Otsa-ohimolohkorappeumat (frontotemporaalidementia, sujumaton afasia ja semanttinen dementia)
Ohje potilaille ja läheisille: Muistipotilaiden käytösoireet (masennus, ahdistuneisuus, levottomuus, aistiharhat, harha-ajatukset)
Olkapään jännevaivat
Videot: Olkapään kliininen tutkiminen (kesto 1:25, 2:31, 1:01, 2:48, 0:43, 1:07 ja 0:26 minuuttia; käyttö vaatii Lääkärin tietokantojen käyttöoikeuden)
Videot: Olkanivelen ja lapaluun tukilihasten spesifejä harjoitteita ((kesto 0:50, 4:14 ja 3:50 minuuttia; käyttö vaatii Lääkärin tietokantojen käyttöoikeuden)
Osteoporoosi
Kaavio: Osteoporoosin lääkehoidon aiheet
Luentomateriaali (24.4.2014, PowerPoint -esitys)
Polvi- ja lonkkanivelrikko
Luentomateriaali (13.12.2012, PowerPoint -esitys)
Potilasohje: Liike- ja liikuntaharjoittelu polvi- ja lonkkanivelrikossa
Psoriaasi
Potilasohje: Sisäiset lääkkeet (metotreksaatti, siklosporiini, asitretiini) ihopsoriaasin hoidossa
Purentaelimistön toimintahäiriöt (TMD)
Video: Jäljennösten ja indeksin otto
Video: Stabilisaatiokiskon suuhun sovitus
Raskaudenkeskeytys
Luentomateriaali (6.2.2013, PowerPoint -esitys)
Potilasohje: Raskaudenkeskeytys imukaavinnalla
Potilasohje: Lääkkeellinen raskaudenkeskeytys (raskauden kesto alle 9 viikkoa, osittainen kotitoteutus)
Potilasohje: Lääkkeellinen raskaudenkeskeytys (kesto raskauden alle 12 viikkoa, sairaalassa)
Potilasohje: Raskaudenkeskeytys (raskauden kesto yli 12 viikkoa)
Raskausdiabetes
Liikuntaohjeita raskaana oleville (kohdassa "Asiakkaille")
Luentomateriaali (26.6.2013, PowerPoint -esitys)
Runsaat kuukautisvuodot
Ruoka-allergia (lapset)
Potilasohje: Imettävän äidin maidoton ruokavalio
Potilasohje: Kala-allergisen ruokavalio
Potilasohje: Kananmuna-allergisen ruokavalio
Potilasohje: Maapähkinä-allergisen ruokavalio
Potilasohje: Maitoallergisen ruokavalio
Potilasohje: Vehnäallergisen ruokavalio
Video: Maitoa-allergian diagnostiikka
Video: Maidon eliminaatiodieettiä ei suositella imettävälle äidille
Video: Ruoka-allergian altistuskokeet
Video: Mitä yleislääkärin tulee tietää komponenttidiagnostiikasta
Sepsis (aikuiset)
Luentomateriaali (2.1.2014, PowerPoint -esitys)
Siedätyshoito
Potilasohje: Kielenalussiedätyshoito
Potilasohje: Pistossiedätyshoito
Skitsofrenia
Luentomateriaali: Diagnosointi ja tutkimukset (14.2.2013, PowerPoint -esitys)
Luentomateriaali: Hoito ja kuntoutus (14.2.2013, PowerPoint -esitys)
ST-nousuinfarkti
Luentomateriaali (29.3.2012, PDF)
Sukupuolitaudit
Luentomateriaali (30.6.2010, PowerPoint -esitys)
Suusyöpä
Luentomateriaali (20.9.2013, PowerPoint -esitys)
Potilasohje: Pään ja kaulan alueen sädehoitoa saavan potilaan suunhoito-ohjeet
Potilasohje: Kotihoito-ohjeet suun punajäkälää sairastaville potilaille
Video: Suun limakalvojen tutkiminen
Syömishäiriöt
Internetpohjainen itsehoito-ohjelma: Irti ahminnasta (Lähde: Mielenterveystalo)
Luentomateriaali (9.2.2015, PowerPoint -esitys)
Potilasohje: Ruokapäiväkirja
Tulehduskipulääkkeet
Luentomateriaali (20.1.2009, PowerPoint -esitys)
Tupakkariippuvuus ja tupakasta vieroitus
Verkkokurssi (20.1.2012, Duodecimin verkkokurssit)
Unettomuus
Potilasohje: Uni-valvepäiväkirja
Viisaudenhammas
Luentomateriaali (10.9.2014, PowerPoint -esitys)
Potilasohje: Viisaudenhampaan poistoleikkauksen jälkihoito-ohjeet
Virtsankarkailu (naiset)
Potilasohje: Lantionpohjan lihasten omatoiminen harjoittelu
Potilasohje: Virtsarakon kouluttaminen pakkoinkontinenssin hoidossa
Ylävatsavaivaisen potilaan tutkiminen ja hoito
Interaktiivinen vuokaavio: Ylävatsavaivaisen aikuispotilaan tutkiminen
Luentomateriaali (23.5.2013, PowerPoint -esitys)
Video: Perusgastroskopia
Video: Fundoplikaatioleikkaus
Opi ja ota käyttöön
Käypä hoito -suositusten käyttöönoton tueksi laaditaan muun muassa interaktiivisia diagnoosi- ja hoitokaavioita, potilasohjeita, lomakkeita, videoita, luentomateriaaleja ja verkkokursseja.
Materiaalit on koottu suosituskohtaisesti tälle sivulle. Ne löytyvät myös kunkin suosituksen yhteydessä sivun oikeasta laidasta kohdasta Opi ja ota käyttöön.
Kaikki materiaalit ovat vapaasti käytettävissä ja apuna ammattilaisten arjessa sekä esimerkiksi henkilökunnan työpaikkakoulutuksissa. Lisää verkkokursseja löytyy Oppiportista.
ADHD (aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö, lapset ja nuoret)
Luentomateriaali (29.6.2012, PowerPoint -esitys)
Potilasohje: Vanhemmille annettavat ohjeet ADHD-lapsen tai -nuoren ohjaamisesta
Aivovammat
Potilasohje: Ohjeita lievän pään vamman saaneille
Alaraajojen tukkiva valtimotauti
Luentomateriaali (12.5.2010, PowerPoint -esitys)
Alaraajojen laskimoiden vajaatoiminta
Potilasohje: Hoitosukan käyttö
Alaselkäkipu
Luentomateriaali (16.9.2014, PowerPoint -esitys)
Alkoholiongelmaisen hoito
Luentomateriaali (21.4.2010, PowerPoint -esitys)
Diaserie: Vård av personer med alkoholproblem (21.4.2010, PowerPoint -presentation)
Verkkokurssi: Testaa tietosi alkoholiongelmaisen hoidosta (14.9.2010, Duodecimin verkkokurssit)
Astma
Luentomateriaali (15.2.2013, PowerPoint -esitys)
Potilasohje: PEF-kotiseuranta
Depressio
Luentomateriaali (27.1.2015, PowerPoint -esitys)
Potilasohje: Keinot, joilla voi itse vaikuttaa mielialaansa
Diabeettinen retinopatia
Laatumittari: Diabetesta sairastavien potilaiden silmänpohjaseulonta
Verkkokurssi: Tunnetko diabeettisen retinopatian? (tarkastettu 9.6.2015, Duodecimin verkkokurssit)
Diabeetikon jalkaongelmat
Potilasohje: Jalkojen omahoito-ohje
Diabetes
Interaktiivinen diabeteksen hoitokaavio
Luentomateriaali (12.9.2013, PowerPoint -esitys)
Dyslipidemiat
Interaktiivinen kaavio: Valtimosairauksien kokonaisriskin arviointi
Luentomateriaali: Valtimosairauksien riskinarvio (8.4.2013, PowerPoint -esitys)
Luentomateriaali: Statiinit valtimosairauksien ehkäisyssä (8.4.2013, PowerPoint -esitys)
Luentomateriaali: Sydänystävällinen ravinto (8.4.2013, PowerPoint -esitys)
Video: Dyslipidemiat Käypä hoito -suositus (kesto 3:43 minuuttia)
Ektooppinen (kohdunulkoinen) raskaus
Luentomateriaali (23.10.2014, PowerPoint -esitys)
Vuokaavio: Ektooppisen (kohdunulkoinen) raskauden avohoito
Vuokaavio: Ektooppisen (kohdunulkoinen) raskauden sairaalahoito
Elvytys
Aikuisen painelu-puhalluselvytys, ohje maallikolle
Lapsen painelu-puhalluselvytysohje, ohje maallikolle
Verkkokurssi (päivitetty 18.3.2011, Duodecimin verkkokurssit)
Elvytys (vastasyntynyt)
Luentomateriaali (22.9.2014, PowerPoint -esitys)
Ennenaikainen synnytys
Luentomateriaali (10.1.2011, PowerPoint -esitys)
Epileptinen kohtaus (pitkittynyt; status epilepticus)
Potilasohje: Epilepsiakohtauksen ensiapu
Glaukooma
Luentomateriaali (19.11.2014, PowerPoint -esitys)
Hammasperäiset äkilliset infektiot ja mikrobilääkkeet
Luentomateriaali (27.5.2011, PowerPoint -esitys)
Huumeongelmaisen hoito
Luentomateriaali (13.12.2012, PowerPoint -esitys)
Kaksisuuntainen mielialahäiriö
Luentomateriaali (19.6.2013, PowerPoint -esitys)
Potilasohje: Mielialapäiväkirja
Karies
Potilasohje: Fluorihammastahnan käyttösuositus
Keuhkoahtaumatauti
Luentomateriaali (1.9.2014, PowerPoint -esitys)
Kielellinen erityisvaikeus (dysfasia, lapset ja nuoret)
Luentomateriaali (27.4.2010, PowerPoint -esitys)
Potilasohje: Ohjeita lähiympäristölle, kun lapsella on kielellinen erityisvaikeus
Potilasohje: Kommunikointi dysfaattisen lapsen kanssa (Lähde: Aivoliitto)
Kohdunkaulan, emättimen ja ulkosynnytinten solumuutokset
Verkkokurssi: Osaatko ehkäistä kohdunkaulan syöpää? (päivitetty 2.5.2014, Duodecimin verkkokurssit)
Kohonnut verenpaine
Luentomateriaali (23.10.2014, PowerPoint -esitys)
Potilasohje: Verenpainekortti (Lähde: Suomen Verenpaineyhdistys)
Kuolevan potilaan oireiden hoito
Luentomateriaali: Yleinen osa (8.7.2013, PowerPoint -esitys)
Luentomateriaali: Gastrointestinaaliset oireet (8.7.2013,PowerPoint -esitys)
Luentomateriaali: Hengitystieoireet (8.7.2013, PowerPoint -esitys)
Luentomateriaali: Kipu (8.7.2013, PowerPoint -esitys)
Luentomateriaali: Psyykkiset oireet (8.7.2013, PowerPoint -esitys)
Lihavuus (aikuiset)
Interaktiivinen kaavio: Aikuisten lihavuuden hoito
Laatuindikaattori: BMI:n kirjaamisen arviointilomake ja ohje
Luentomateriaali (18.1.2011, PowerPoint -esitys)
Verkkokurssi (15.2.2011, Duodecimin verkkokurssit)
Video: Aikuisten lihavuuden hoito (kesto 29 minuuttia)
Lihavuus (lapset)
Interaktiivinen kaavio: Lihavan lapsen diagnostinen hoitopolku
Interaktiivinen kaavio: Lapsen painon taustatekijät
Luentomateriaali (14.6.2013, PowerPoint -esitys)
Verkkokurssi (9.10.2013, Oppiportti)
Liikunta
Luentomateriaali (21.3.2012, PowerPoint -esitys)
Potilasohje: Luuliikuntasuositus aikuisille
Potilasohje: Luuliikuntasuositus ikääntyville
Potilasohje: Liikuntasuositus kaikille 65 vuotta täyttäneille sekä 50–64-vuotiaille henkilöille, joilla on joku pitkäaikainen sairaus tai toimintakyvyn rajoite, joka vaikuttaa liikuntaan osallistumiseen tai kuntoon
Lonkkamurtuma
Luentomateriaali (10.6.2011, PowerPoint -esitys)
Lyhentyneen hammaskaaren hoito
Interaktiivinen vuokaavio: Lyhentynyt ja lyhentymisvaarassa oleva hammaskaari
Luentomateriaali (3.9.2013, PowerPoint -esitys)
Migreeni
Luentomateriaali (18.9.2008, PowerPoint -esitys)
Muistisairaudet
Interaktiivinen kaavio: Muistioireiden perusselvitys
Luentomateriaali: Diagnostiikka ja lääkehoito (13.8.2010, PowerPoint -esitys)
Luentomateriaali: Tunnistus ja perusselvitykset (13.8.2010, PowerPoint -esitys)
Luentomateriaali: Käytösoireiden hoito (13.8.2010, PowerPoint -esitys)
Luentomateriaali: Hoidon kokonaisuus (13.8.2010, PowerPoint -esitys)
Ohje potilaille ja läheisille: Etenevien muistisairauksien ehkäisy
Ohje potilaille ja läheisille: Mitä teen, kun epäilen muistisairautta?
Ohje potilaille ja läheisille: Alzheimerin tauti
Ohje potilaille ja läheisille: Aivoverenkiertosairauden muistisairaus
Ohje potilaille ja läheisille: Parkinsonin taudin muistisairaus
Ohje potilaille ja läheisille: Lewyn kappale -tauti
Ohje potilaille ja läheisille: Otsa-ohimolohkorappeumat (frontotemporaalidementia, sujumaton afasia ja semanttinen dementia)
Ohje potilaille ja läheisille: Muistipotilaiden käytösoireet (masennus, ahdistuneisuus, levottomuus, aistiharhat, harha-ajatukset)
Nivelreuma
Interaktiivinen taulukko: Nivelreuman luokittelukriteerit (ACR/EULAR) 2010
Olkapään jännevaivat
Videot: Olkapään kliininen tutkiminen (kestot 0:26–2:48 minuuttia; käyttö vaatii Lääkärin tietokantojen käyttöoikeuden)
Videot: Olkanivelen ja lapaluun tukilihasten spesifejä harjoitteita (kestot 0:50–4:14 minuuttia; käyttö vaatii Lääkärin tietokantojen käyttöoikeuden)
Osteoporoosi
Kaavio: Osteoporoosin lääkehoidon aiheet
Luentomateriaali (24.4.2014, PowerPoint -esitys)
Polvi- ja lonkkanivelrikko
Luentomateriaali (13.12.2012, PowerPoint -esitys)
Potilasohje: Liike- ja liikuntaharjoittelu polvi- ja lonkkanivelrikossa
Psoriaasi
Potilasohje: Sisäiset lääkkeet (metotreksaatti, siklosporiini, asitretiini) ihopsoriaasin hoidossa
Purentaelimistön toimintahäiriöt (TMD)
Video: Jäljennösten ja indeksin otto
Video: Stabilisaatiokiskon suuhun sovitus
Raskaudenkeskeytys
Luentomateriaali (6.2.2013, PowerPoint -esitys)
Potilasohje: Raskaudenkeskeytys imukaavinnalla
Potilasohje: Lääkkeellinen raskaudenkeskeytys (raskauden kesto alle 9 viikkoa, osittainen kotitoteutus)
Potilasohje: Lääkkeellinen raskaudenkeskeytys (kesto raskauden alle 12 viikkoa, sairaalassa)
Potilasohje: Raskaudenkeskeytys (raskauden kesto yli 12 viikkoa)
Raskausdiabetes
Liikuntaohjeita raskaana oleville (kohdassa "Asiakkaille")
Luentomateriaali (26.6.2013, PowerPoint -esitys)
Runsaat kuukautisvuodot
Ruoka-allergia (lapset)
Potilasohje: Imettävän äidin maidoton ruokavalio
Potilasohje: Kala-allergisen ruokavalio
Potilasohje: Kananmuna-allergisen ruokavalio
Potilasohje: Maapähkinä-allergisen ruokavalio
Potilasohje: Maitoallergisen ruokavalio
Potilasohje: Vehnäallergisen ruokavalio
Video: Maitoa-allergian diagnostiikka (kesto 2:17 minuuttia)
Video: Maidon eliminaatiodieettiä ei suositella imettävälle äidille (kesto 1:57 minuuttia)
Video: Ruoka-allergian altistuskokeet (kesto 1:24 minuuttia)
Video: Mitä yleislääkärin tulee tietää komponenttidiagnostiikasta (kesto 2:02 minuuttia)
Sepsis (aikuiset)
Luentomateriaali (2.1.2014, PowerPoint -esitys)
Siedätyshoito
Potilasohje: Kielenalussiedätyshoito
Potilasohje: Pistossiedätyshoito
Skitsofrenia
Laatuindikaattori: Skitsofrenian hoito
Luentomateriaali: Diagnosointi ja tutkimukset (14.2.2013, PowerPoint -esitys)
Luentomateriaali: Hoito ja kuntoutus (14.2.2013, PowerPoint -esitys)
ST-nousuinfarkti
Luentomateriaali (29.3.2012, PDF)
Sukupuolitaudit
Luentomateriaali (30.6.2010, PowerPoint -esitys)
Suusyöpä
Luentomateriaali (20.9.2013, PowerPoint -esitys)
Potilasohje: Pään ja kaulan alueen sädehoitoa saavan potilaan suunhoito-ohjeet
Potilasohje: Kotihoito-ohjeet suun punajäkälää sairastaville potilaille
Video: Suun limakalvojen tutkiminen (kesto 5:42 minuuttia)
Syömishäiriöt
Internetpohjainen itsehoito-ohjelma: Irti ahminnasta (Lähde: Mielenterveystalo)
Luentomateriaali (9.2.2015, PowerPoint -esitys)
Potilasohje: Ruokapäiväkirja
Tulehduskipulääkkeet
Luentomateriaali (20.1.2009, PowerPoint -esitys)
Tupakkariippuvuus ja tupakasta vieroitus
Verkkokurssi: Tupakasta vieroitus: riippuvuuden hoito ja motivoiva haastattelu (20.1.2012, Duodecimin verkkokurssit)
Unettomuus
Potilasohje: Uni-valvepäiväkirja
Viisaudenhammas
Luentomateriaali (10.9.2014, PowerPoint -esitys)
Potilasohje: Viisaudenhampaan poistoleikkauksen jälkihoito
Virtsankarkailu (naiset)
Potilasohje: Lantionpohjan lihasten omatoiminen harjoittelu
Potilasohje: Virtsarakon kouluttaminen pakkoinkontinenssin hoidossa
Ylävatsavaivaisen potilaan tutkiminen ja hoito
Interaktiivinen vuokaavio: Ylävatsavaivaisen aikuispotilaan tutkiminen
Luentomateriaali (23.5.2013, PowerPoint -esitys)
Video: Perusgastroskopia (kesto 0:59 minuuttia)
Video: Fundoplikaatioleikkaus (kesto 5:21 minuuttia)
Vältä viisaasti -suositukset
Terveydenhuollon vaikuttavuutta, tuottavuutta ja turvallisuutta voidaan parantaa systemaattisella näyttöön perustumattomista vanhentuneista ja mahdollisesti haitallisista käytännöistä luopumisella. Vältä viisaasti -suositusten laatiminen on kuvattu Hoitosuositustyöryhmien käsikirjassa.
Tutustu ensimmäisiin Vältä viisaasti -suosituksiin ja anna niistä palautetta (khpalaute[at]duodecim.fi):
Satunnainen ja pitkäaikainen unettomuus on lisääntynyt erityisesti työtätekevällä väestöllä viime vuosikymmenien aikana. Väestötutkimusten mukaan aikuisväestöstä noin kolmannes kärsii ajoittain unettomuusoireista. Pitkäaikaisesta unettomuudesta kärsii liki 12 % aikuisväestöstä. Unettomuuden päivitetyn Käypä hoito -suosituksen tavoitteena on yhtenäistää unettomuuden diagnostiikkaa ja syiden selvittämistä, hoitoa ja hoidon porrastusta, unettomuuden vaikutusten arviointia sekä unettomuuden ehkäisyä.
Päivitetty Unettomuuden Käypä hoito -suositus painottaa, että tilapäinen unettomuus kuuluu tavanomaiseen elämään. Äkillisissä elämänmuutoksissa unettomuus on luonnollinen reaktio ja tällöin tuki, lohduttaminen ja neuvonta ovat ensisijaisia. Unettomuuden taustalla olevat syyt ja laukaisevat tekijät tulee selvittää ja käsitellä. Jos unettomuus jatkuu, on tärkeä kiinnittää huomiota unirytmiin ja muuhun unihuoltoon, eli otollisten olosuhteiden luomiseen nukkumiselle.
– Elleivät tuki ja unihuolto tuo apua tai oirehdinta on kovin voimakasta, lyhytkestoinen pienellä annoksella aloitettu unilääkitys saattaa joskus olla tarpeen pitkäkestoisen unettomuuden kehittymisen ehkäisemiseksi. Lääkityksen aloitus tulee kuitenkin harkita yksilöllisesti, sillä tilapäisen unettomuuden pitkittynyt hoito unilääkkeellä on yleinen pitkäaikaisen unettomuuden syy.
Pitkäaikainen eli yli 3 kuukautta kestävä unettomuus suurentaa monien sairauksien ja tapaturmien riskiä, heikentää toimintakykyä ja huonontaa elämänlaatua. Unettomuutta voivat aiheuttaa myös muut sairaudet, jolloin ne tulee hoitaa asianmukaisesti. Kognitiivis-behavioraalisia menetelmiä pidetään ensisijaisina hoitoina pitkäaikaisen unettomuuden hoidossa, koska ne vaikuttavat unettomuutta ylläpitäviin tekijöihin ja niiden teho säilyy hoidon lopettamisen jälkeen. Kognitiivis-behavioraalisilla menetelmillä pyritään vaikuttamaan erityisesti unettomuutta ylläpitäviin tekijöihin ja katkaisemaan noidankehä.
– Unilääkkeiden käytön aloittaminen suurentaa riskiä olla selvittämättä unettomuuden syitä: mitä vähemmän hoitavalla lääkärillä on aikaa potilaalle, sitä todennäköisemmin tämä saa unilääkereseptin. Unilääkkeiden pitkäaikaiskäytön hyödystä ei ole näyttöä. Pitkäaikaiskäytön haitoista on sen sijaan useita tutkimuksia. Esimerkiksi yli 60-vuotiailla unilääkkeen pitkäaikaiskäytön haitat ovat hyötyjä suurempia. Jatkuva unilääkkeen käyttö on harvoin aiheellista.
Unettomuuden Käypä hoito -suosituksessa käsitellään aikuisten, ikääntyneiden, nuorten ja kouluikäisten (yli 6-vuotiaiden lasten) unettomuutta. Päivitettyyn suositukseen on lisätty tietoa raskauteen, vaihdevuosi-ikään, kipuun ja uniapneaan liittyvästä unettomuudesta sekä unilääkkeiden käytön vaikutuksesta ajokykyyn.
Lisätietoja:
LKT, neurologian dosentti, professori Markku Partinen, Helsingin uniklinikka, Tutkimuskeskus Vitalmed ja Helsingin yliopiston kliinisten neurotieteiden laitos, p. 010 2311481, markku.partinen@helsinki.fi (suosituksen yleiset linjaukset, lääkitys)
PsL, psykoterapeutti Soili Kajaste, p. 050 5770229, soili.kajaste@pp.inet.fi (kognitiivis-behavioraaliset menetelmät)
viestintäpäällikkö Anna Kojo, Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, p. 09 6188 5227, anna.kojo@duodecim.fi
Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Unitutkimusseura ry:n asettama työryhmä asettama työryhmä on laatinut Unettomuuden Käypä hoito -suosituksen tuoreimman tutkimustiedon mukaisesti.
/image/journal/article?img_id=121102&t=1449135999728Juuri julkaistun värttinäluun alaosan murtuman (rannemurtuman) Käypä hoito -suosituksen tavoite on yhdenmukaistaa murtuman hoitolinjoja ja vähentää murtumista aiheutuvaa työkyvyttömyyttä. Suosituksella pyritään myös vähentämään sellaisia hoitoja, jotka tutkimusten perusteella eivät ole vaikuttavia.
Värttinäluun alaosan murtuma on yleisin yläraajamurtuma, jota esiintyy eniten vaihdevuosi-iän ohittaneilla naisilla ja toisaalta kasvuikäisillä pojilla. Se syntyy useimmiten ojennetun käsivarren varaan kaatuessa. Murtumia hoidetaan ensisijaisesti kipsaamalla, mutta uuden Käypä hoito -suosituksen mukaan leikkaushoitoa tulisi harkita työikäisillä potilailla, jos murtumaa ei ilman leikkausta saada hyväksyttävään asentoon.
Hoidon tavoitteena on ranteen kivuttomuus ja toimintakyvyn palauttaminen mahdollisimman lähelle vammaa edeltänyttä tasoa. Murtumien paranemista voidaan arvioida erilaisilla mittareilla, jotka mittaavat ja pisteyttävät käden ja yläraajan toimintakykyä ja arvioivat potilaan kokemaa kipua.
– Hoidossa käytettävien menetelmien tulisi olla vaikuttavia ja turvallisia, korostaa suosituksen laatineen työryhmän puheenjohtaja LT, dosentti Nina Lindfors. Esimerkiksi rannemurtumien leikkaushoidosta ei yli 65-vuotiailla todennäköisesti ole hyötyä. Heillä kirurgisen hoidon tarve tulee harkita tapauskohtaisesti.
Käytännössä hoidon valintaan vaikuttavat sekä potilaaseen että vammaan liittyvät tekijät kuten muu sairastavuus ja murtuman tyyppi.
Tavoitteena kivuton ranne ja hyvä toimintakyky
Värttinäluun alaosan murtumasta toipuminen kestää 6–12 kuukautta. Osalle potilaista jää ranteeseen toiminnallista haittaa riippumatta hoitomuodosta tai murtuman asennosta. Riski kuitenkin pienenee selvästi iän myötä.
Aiemmin värttinäluun alaosan murtuman sairastaneilla on todettu olevan 2,5-kertainen riski saada uusi murtuma. Uusi suositus ohjaa kiinnittämään huomiota kaatumisten ehkäisyyn erityisesti silloin, jos potilaalla on suuri kaatumisvaara. Kaatumisten ehkäisyssä on tärkeää arvioida muun muassa potilaan ravitsemustila ja kodin vaaratekijät sekä tarkistaa lääkehoito ja näkökyky.
Uudessa suosituksessa otetaan kantaa myös rannemurtuman jälkeiseen kuntoutukseen. Sen tavoitteena on vamman aiheuttaman toiminnanrajoituksen minimoiminen. Päämääränä ovat mahdollisimman kivuton ranne, nivelten täysi liikkuvuus ja käden hyvä puristusvoima. Valtaosalla potilaista vamma ei aiheuta pysyvää haittaa päivittäisiin toimintoihin.
– Toivomme että uusi Käypä hoito -suositus yhdenmukaistaa murtumien diagnostiikkaa, hoitoa ja seurantaa ja edistää parhaaseen mahdolliseen hoitotulokseen pääsemistä kaikilla potilailla, toteaa Lindfors.
Katso esittelyvideo uudesta Käypä hoito -suosituksesta Värttinäluun alaosan murtuma (kesto 03:40).
Lisätietoja:
LT, dosentti Nina Lindfors, opetus- ja tutkimuslinjajohtaja, yl, Tukielin- ja plastiikkakirurgia, HYKS, p. 050 4270845, nina.c.lindfors(at)hus.fi,
viestintäpäällikkö Anu Koivusipilä, Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, p. 09 6188 5252, anu.koivusipila(at)duodecim.fi
Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin, Suomen Fysiatriyhdistys ry:n, Suomen Käsikirurgiyhdistys ry:n ja Suomen Ortopediyhdistys ry:n asettama työryhmä on laatinut värttinäluun alaosan murtuman Käypä hoito -suosituksen tuoreimman tutkimustiedon mukaisesti. Käypä hoito -suositus on luettavissa osoitteessa www.kaypahoito.fi
/image/journal/article?img_id=146502&t=1464772318502
Tulehduskipulääkkeiden käyttöön liittyy useilla potilasryhmillä riskejä, joiden perusteella tulehduskipulääkkeiden käyttöä on syytä välttää. Aiheesta on julkaistu kolme uutta Vältä viisaasti -suositusta.
Kaikkien tulehduskipulääkkeiden käyttöön liittyy suurentunut akuutin sydäninfarktin vaara. Jo viikon pituisessa käytössä sydäninfarktin riski on noin 1,5-kertainen (50 % suurempi) kuin niillä, jotka eivät käytä tulehduskipulääkkeitä.
Tulehduskipulääkkeiden käyttöä tulee sen vuoksi välttää henkilöillä, joilla on valtimotauti tai sen riskitekijöitä, todetaan tuoreessa Vältä viisaasti -suosituksessa Tulehduskipulääkkeiden sydänriskit.
Myös sydämen vajaatoimintaa sairastavilla tulehduskipulääkkeiden käyttöä tulee välttää. Tulehduskipulääkkeiden käyttö lisää sydämen vajaatoiminnan vaikeutumisen ja siitä aiheutuvan sairaalahoitoon joutumisen riskiä. Riskin lisäys on pieni, mutta näyttö tutkimuksissa on yhdenmukaista, Vältä viisaasti -suositus linjaa.
Sydämen vajaatoimintapotilailla suositellaan kivun hoitamista ensisijaisesti muilla keinoilla kuin tulehduskipulääkkeillä, kuten esimerkiksi parasetamolilla. Mikäli tulehduskipulääkkeitä on perusteltua käyttää oireiden lievittämiseksi, tulee käyttää pienintä tehokasta annosta mahdollisimman lyhyen ajan.
Ruoansulatuskanavan vuodon riski tulehduskipulääkkeitä käyttävillä on noin 1,5–4-kertainen verrattuna henkilöihin, jotka eivät käytä tulehduskipulääkkeitä. Siksi myös niillä potilailla, jolla on ruuansulatuskanavan vuodon riski tai verenhyytymisen estolääkitys, tulee tulehduskipulääkkeiden käyttö arvioida erittäin huolellisesti. Tulehduskipulääkkeet aiheuttavat varfariinihoitoa käyttävillä suuren verenvuotoriskin, joka ei ole hallittavissa tehostetullakaan INR-seurannalla.
Katso lisätietoja interaktiivisesta kaaviosta Kipulääkkeen valinta ja lue Vältä viisaasti -suositus Tulehduskipulääkkeisiin liittyvät vuotoriskit.
Tutustu myös muihin uusiin Vältä viisaasti -suosituksiin:
Kalsiumkanavan salpaajien käyttö sydämen systolisessa vajaatoiminnassa
Vältä sydämen systolisen vajaatoiminnan hoidossa pääasiassa sydämeen vaikuttavien kalsiumkanavan salpaajien (diltiatseemi, verapamiili) ja lyhytvaikutteisen nifedipiinin käyttöä.
Glitatsonien käyttö diabeteksen hoitoon sydämen vajaatoimintapotilailla
Vältä diabeteksen hoitoa glitatsoneilla sydämen vajaatoimintaa sairastavilla
Tramadolin ja serotoniinioireyhtymän riski
Vältä tramadolin ja muiden opioidien käyttöä yhdessä trisyklisten antidepressanttien, SSRI-lääkkeiden, SNRI-lääkkeiden tai moklobemidin kanssa.
Liikkumisen rajoitteet kaatumisten ehkäisyssä laitoshoidossa
Älä rajoita laitoshoidossa olevien potilaiden liikkumista lonkkamurtuman välttämiseksi.
Lonkkatekonivelen kiinnitys lonkkamurtumapotilaalla
Älä käytä sementitöntä osa- tai kokotekoniveltä lonkkamurtumapotilaan hoitona.
Vältä viisaasti -suositusten tavoitteena on ohjata luopumaan vaikuttamattomista ja mahdollisesti haitallisista terveydenhuollon menetelmistä. Suositukset perustuvat kansallisiin Käypä hoito -suosituksiin. Lisätietoa ja tähän mennessä julkaistut Vältä viisaasti -suositukset löydät Käyvän hoidon sivuilta.
/image/journal/article?img_id=202718&t=1512632728886
Akuutti munuaisvaurio (Acute Kidney Injury, AKI) on yleistyvä ongelma, jonka hoidossa keskeisintä ovat riskipotilaiden löytäminen, lääkityksiin sekä varjoaineisiin ja kuivumiseen liittyvän munuaisvaurion ehkäiseminen, verenpaineen saaminen normaaliksi sekä riittävä nestehoito elektrolyyttiliuoksella. Akuutti munuaisvaurio huonontaa lievänäkin itsenäisesti potilaan ennustetta. Sen pitkäaikaisennuste on myös varsin huono ja hoidon kustannukset suuret.
Päivitetyn suosituksen mukaan akuutin munuaisvaurion riskiä suurentavat monet tekijät, kuten korkea ikä, diabetes, yleinen ateroskleroosi, useat lääkehoidot sekä röntgenvarjoaineet, kuivuminen ja munuaisten lieväkin krooninen vajaatoiminta. Riskipotilaalta tulee ennen munuaistoksisten lääkkeiden aloitusta määrittää laskennallinen glomerulusten suodatusnopeus (Glomerular Filtration Rate, GFR), ja se tulee myös tarkistaa lääkkeiden käytön aloituksen ja annosten suurentamisen jälkeen. Potentiaalisti munuaistoksisia aineita ovat tulehduskipulääkkeet, ACE:n estäjät, ATR:n salpaajat, vankomysiini, aminoglykosidit, spironolaktoni ja hydroksietyylitärkkelysliuokset. Metformiinia tulee välttää munuaisten vajaatoiminnassa, sillä se kumuloituu, mikä suurentaa maitohappoasidoosin riskiä.
Varjoainevaurion ehkäisyyn nesteytyksellä tulee kiinnittää erityistä huomiota. Lääkkeistä (esim. dopamiinista, mannitolista tai furosemidista) ei ole hyötyä AKI:n ehkäisyssä eikä hoidossa.
Lue koko suositus tästä linkistä.
Joka kolmas nainen kokee jossain elämänsä vaiheessa kuukautisvuotonsa runsaiksi. Asianmukainen hoito ja seuranta parantavat huomattavasti heidän elämänlaatuaan.
Päivitetyn Käypä hoito -suosituksen mukaan runsaiden kuukautisten diagnoosi perustuu potilaan antamiin tietoihin vuodon määrästä, vuodosta aiheutuvasta haitasta ja muista terveystiedoista. Anemian mahdollisuus on aina selvitettävä, ja rautalääkitys tulee aloittaa kaikille, joille anemia on kehittynyt. Kohtuperäisten ja systeemisten syiden selvittämiseksi tehdään tarvittaessa laboratoriotutkimuksia ja emättimen kautta tehtävä kaikututkimus ja otetaan kohdun limakalvonäyte.
Lääkkeellisiä hoitovaihtoehtoja on useita, ja niitä voidaan myös yhdistää. Kirurgiset hoitovaihtoehdot ovat yleensä toissijaisia. Diagnosointi ja hoito aloitetaan perusterveydenhuollossa. Jos ensisijaiset hoitovaihtoehdot, joita ovat traneksaamihappo, tulehduskipulääkkeet, yhdistelmäehkäisyvalmisteet, hormonikierukka ja näiden yhdistelmät, eivät johda toivottuun tulokseen, on syytä lähettää potilas erikoissairaanhoitoon.
/image/journal/article?img_id=216704&t=1525345904096Uuden Käypä hoito -suosituksen mukaan stabiilin sepelvaltimotaudin tunnistamisessa tulee käyttää ensisijaisesti rasitus-EKG-tutkimusta. Hoidon perustana ovat riskitekijöiden minimointi ja ennustetta parantava ja oireita lievittävä lääkehoito.
Stabiilia sepelvaltimotautia koskevalla Käypä hoito -suosituksella halutaan parantaa hoidon tuloksia yhtenäistämällä diagnostiikkaa ja sepelvaltimotautia sairastavien hoitoa. Tavoitteena on ehkäistä sydänperäisiä kuolemia.
Vakaaoireisesta sepelvaltimotaudista on kyse, kun potilaan oireet ovat stabiilit ja hänellä on osoitus sydänlihasiskemiasta tai merkittävästä sepelvaltimoahtaumasta. Iskemian osoitus voidaan saada eri menetelmillä, ensisijaisesti tulee käyttää rasituskoetta.
– Diagnoosin perustana ovat potilaan kertomus oireista sekä rasituskoe. Myös ennakkotodennäköisyys tulee ottaa huomioon, käytännössä arviointi tehdään iän, sukupuolen ja rintakivun tyypin perusteella. Kaikilla tauti ei oireile rintakivun muodossa vaan saattaa tuntua epämukavuutena, paineena, hengenahdistuksena, närästyksenä tai pahoinvointina, sanoo dosentti, sisätautien ja kardiologian erikoislääkäri Pekka Porela, joka on suositustyöryhmän puheenjohtaja.
Lääkehoitoa ja kuntoutusta
– Oireinen potilas tarvitsee lääkehoitoa. Jokaisen sepelvaltimotautipotilaan lääkitykseen kuuluvat ennustetta parantavat asetyylisalisyylihappo sekä statiini ja tarvittaessa muut lääkkeet. Tavoitteena on ehkäistä sydänperäisiä kuolemia ja infarkteja ja parantaa potilaan elämänlaatua oireita lievittämällä. Mikäli oireilu ei pysy hallinnassa lääkityksellä, tulee harkita kajoavia hoitotoimia, pallolaajennusta stenttien kanssa tai ohitusleikkausta. Leikkaushoitoon voidaan lisäksi päätyä, mikäli potilaalla on todettu ennusteeseen vaikuttavia suuren vaaran merkkejä, sanoo LL, kardiologian ja sisätautien erikoislääkäri Ilkka Tierala.
Sydänkuntoutus edistää sepelvaltimotautiin sairastuneen toipumista ja voi mahdollistaa työikäisillä työkyvyn säilyttämisen tai palauttamisen. Liikuntapainotteisen kuntoutuksen on osoitettu pienentävän kokonais- ja sydänkuolleisuutta ja vaikuttavan edullisesti sydän- ja verisuonitautien vaaratekijöihin.
Elintavoilla valtimotautia vastaan
Vähäinen liikunta, keskivartalolihavuus, tupakointi sekä kohonnut verenpaine ja diabetes ovat sepelvaltimotaudin riskitekijöitä, joihin on itse mahdollista vaikuttaa omilla elintavoillaan. Myös perintötekijät vaikuttavat merkittävästi sepelvaltimotautiin sairastumisen riskiin. Riski kasvaa, mikäli ensimmäisen asteen sukulaisilla on ollut valtimotaudista johtuvia rintakipuja tai sepelvaltimotautikohtaus tai jos heille on tehty ohitusleikkaus tai pallolaajennus.
Arvioidaan, että kroonista sepelvaltimotautia sairastaa Suomessa yli 180 000 henkilöä. Heistä 60 % on miehiä ja 66 % vähintään 65-vuotiaita. Työelämän kannalta sairaus painottuu työelämän vanhimpiin ikäluokkiin. Iskeemisen sydänsairauden vuoksi työkyvyttömyyseläkkeellä vuonna 2013 oli noin 3 000 henkilöä.
Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Kardiologisen Seuran asettama suositustyöryhmä on laatinut stabiilia sepelvaltimotautia koskevan Käypä hoito -suosituksen tuoreimman tutkimustiedon mukaisesti. Käypä hoito -suositus ja potilasversio ovat luettavissa osoitteessa www.kaypahoito.fi.
Suositustyöryhmän kokoonpano:
Puheenjohtaja:
Porela Pekka, dosentti, sisätautien ja kardiologian erikoislääkäri
Sydänkeskus, Turku
Kokoava kirjoittaja:
Mäntylä Pirjo, sisätautien ja kardiologian erikoislääkäri, kardiologian ylilääkäri
Pohjois-Karjalan sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymä (PKSSK)
Työryhmän jäsenet:
Blek-Vehkaluoto Mari, TtM, th, projektisuunnittelija
Suomen Sydänliitto ry
Ilveskoski Erkki, LT, dosentti, sisätautien ja kardiologian erikoislääkäri
TAYS, Sydänsairaala
Juvonen Tatu, LT, kirurgian professori, ylilääkäri
Oulun yliopisto ja OYS
Kujanpää Tero, LL, yleislääketieteen erikoislääkäri
Kokkolan terveyskeskus
Loimaala Antti, LT, dosentti, osastoylilääkäri
HYKS, HUS-Kuvantaminen, Isotooppiyksikkö, Meilahti
Meinander Tuula, LL, sisätauteihin erikoistuva lääkäri
TAYS
Käypä hoito -toimittaja
Mäenpää Eliisa, LT, työterveyshuollon erikoislääkäri
Suomen Terveystalo
Romppanen Hannu, LT, kardiologian apulaisylilääkäri
KYS, Sydänkeskus
Saraste Antti, apulaisprofessori, kardiologian erikoislääkäri
TYKS, Sydänkeskus, Turku
Tierala Ilkka, LL, kardiologian ja sisätautien erikoislääkäri
HYKS, Sydän- ja keuhkokeskus
Lisätietoja
dosentti, sisätautien ja kardiologian erikoislääkäri Pekka Porela, p. 050-5289448, etunimi.sukunimi@tyks.fi
viestintäpäällikkö Outi Romero, p. 09-6188 5218, etunimi.sukunimi@duodecim.fi
Käypä hoito -suositukset ovat riippumattomia, tutkimusnäyttöön perustuvia kansallisia hoitosuosituksia. Niissä käsitellään tärkeitä suomalaisten terveyteen ja sairauksien hoitoon ja ehkäisyyn liittyviä kysymyksiä. Suosituksia laaditaan lääkäreille, terveydenhuollon ammattihenkilöstölle ja kansalaisille hoitopäätösten pohjaksi.
Suosituksia laatii Suomalainen Lääkäriseura Duodecim yhdessä erikoislääkäriyhdistysten kanssa. Suositusten tuottamisesta vastaavat asiantuntijatyöryhmä ja Käypä hoito -toimitus julkisella rahoituksella.
/image/journal/article?img_id=99517&t=1428995426849Päivitetty Käypä hoito -suositus liikunnasta korostaa liikunnan merkitystä pitkäaikaissairauksien ehkäisyssä ja hoidossa. Liikuntahoidon toteutumisessa on edelleen parannettavaa. Lääkärin ja muiden terveydenhuollon ammattilaisten velvollisuus on kysyä potilaan liikuntatottumuksista. Hoitavan ammattilaisen on myös tärkeää kirjata tiedot ja kannustaa liikkumaan varsinkin, jos liikunnan lisääminen on aiheellista jonkin sairauden vuoksi.
Liikunnan avulla voidaan ehkäistä, hoitaa ja kuntouttaa monia pitkäaikaissairauksia, kuten kohonnutta verenpainetta, lihavuutta, tyypin 2 diabetesta, sepelvaltimotautia, sydämen vajaatoimintaa, polven ja lonkan nivelrikkoa, niska- ja alaselkäkipuja, nivelreumaa, keuhkoahtaumatautia, astmaa, masennusta ja monia syöpäsairauksia.
Liikuntamuodolla ei ole väliä, kunhan liikkuu
Kaikille aikuisille suositellaan kohtuukuormitteista kestävyysliikuntaa kuten reipasta kävelyä ainakin 150 minuuttia viikossa tai raskasta liikuntaa kuten juoksua 75 minuuttia viikossa. Lisäksi suositukseen kuuluu lihasvoimaa ja -kestävyyttä ylläpitävää tai lisäävää liikuntaa vähintään kahtena päivänä viikossa. Kaikki liikunta voidaan toteuttaa vähintään 10 minuutin pätkissä. Ikääntyneillä suositellaan kestävyys- ja lihasvoimaharjoittelun lisäksi nivelten liikkuvuutta ja tasapainoa ylläpitävää ja kehittävää liikuntaa erityisesti kaatumisvaarassa oleville sekä niille, joilla on liikkumiskykyyn vaikuttavia pitkäaikaissairauksia tai toimintakyvyn rajoitteita.
Liikunta tehoaa depressioon yhtä hyvin kuin kognitiivinen terapia tai lääkehoito
Paljon liikkuvilla on vähemmän itse ilmoitettuja depressio-oireita. Vähän liikkuvat sairastuvat useammin depressioon kuin paljon liikkuvat. Liikunta vähentää masennusoireita kääntämällä huomion pois negatiivisista ajatuksista. Ryhmäliikunta antaa sosiaalista tukea. Liikunta lievittää masennusoireita myös iäkkäillä ja toimintakyvyltään heikompikuntoisilla henkilöillä. Aiemmin vähän liikkuneiden iäkkäiden henkilöiden psyykkisen hyvinvoinnin parantamisessa saadaan edullisia vaikutuksia jo liikunnan yleisiä suosituksia vähäisemmillä liikuntamäärillä, kuten kahdesti viikossa toistuvilla 45 minuutin kestoisilla liikuntaharjoituksilla.
Liikuntaharjoittelu näyttää olevan yhtä vaikuttavaa kuin kognitiivinen terapia tai lääkehoito. Mitä raskaampaa ja useammin toistuvaa liikunta on, sitä enemmän se vähentää depressio-oireita, mutta vaikuttavimmasta liikuntamuodosta ei toistaiseksi ole varmuutta.
Iäkkäänäkin aloitettu liikunta tuo terveyshyötyjä
Suositukseen on päivitetty iäkkäiden liikuntaa koskeva osio. Liikunta hidastaa lihaskatoa, lihasvoiman, -tehon ja -kestävyyden pienenemistä, luukatoa, aerobisen kestävyyden huononemista, notkeuden vähenemistä sekä tasapainon ja kävelykyvyn huononemista. Säännöllinen kohtuukuormitteinen kestävyysliikunta, kuten päivittäinen reipas kävely sekä lihasvoima- ja tasapainoharjoittelu ja nivelten liikkuvuusharjoittelu, jotka voi toteuttaa kotivoimisteluna, ovat keskeisiä toimintakyvyn ylläpitämisessä.
Vielä iäkkäänäkin aloitettu liikunta hidastaa toiminnanvajausten kehittymistä ja parantaa itsenäistä suoriutumista. Kaatumisten ehkäisemiseksi liikunnan pääpainon pitää olla alaraajojen lihasvoimaa ja tasapainoa parantavassa harjoittelussa. Liikuntaharjoittelu saattaa lisäksi parantaa useita kognition osa-alueita dementiaan sairastumisriskissä olevilla tai siihen jo sairastuneilla.
Liikkuminen suojaa syövältä
Tutkimusnäyttö liikunnan vaikuttavuudesta on vahvistunut syöpäsairauksien ehkäisyssä, hoidossa ja kuntoutuksessa. Liikunnan määrän kasvaessa erityisesti rinta- ja paksusuolisyövän riski pienenee. Liikunta pidentää myös syöpäpotilaiden elossa oloaikaa erityisesti paksusuolisyöpää ja vaihdevuosien jälkeen ilmenevää rintasyöpää sairastavilla. Liikuntaharjoittelu edistää syöpäpotilaiden toimintakykyä ja parantaa elämänlaatua.
Lisätietoja:
LKT, LitM, liikuntalääketieteen erikoislääkäri, liikuntalääketieteen professori, johtajaylilääkäri Rainer Rauramaa, p. 044 037 5513, etunimi.sukunimi@uef.fi
viestintäpäällikkö Anna Kojo, Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, p. 09 6188 5227, etunimi.sukunimi@duodecim.fi
Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Käypä hoito -johtoryhmän asettama työryhmä on laatinut Liikunnan Käypä hoito -suosituksen tuoreimman tutkimustiedon mukaisesti. Käypä hoito -suositus ja potilasversio ovat luettavissa tiedotteen julkaisun aikaan osoitteessa www.kaypahoito.fi
/image/journal/article?img_id=127302&t=1452848682024Videot terapeuttiseen harjoitteluun
![]() | ![]() |
Videoissa esitetään ja opastetaan TULE-vaivoihin liittyviä terapeuttisia harjoitteita niin potilaille kuin terveydenhuollon ammattihenkilöllekin. Näitä harjoituksia voi opettaa vastaanotolla TULE-vaivoissa. Terapeuttisen harjoittelun asiantuntija on fysioterapeutti, joka valitsee asiakkaalle yksilöllisesti sopivat harjoitteet, ohjaa oikean suoritustekniikan ja harjoittelun progression.
Mitä on terapeuttinen harjoittelu? (PDF)
Videoartikkelit:
Epäspesifi alaselkäkipu, liikkuvuusharjoitukset ja lihasvenytykset
Epäspesifi alaselkäkipu, liikehallinta ja keskivartalon vahvistaminen
Epäspesifi niskakipu, kestovoimaharjoitukset
Epäspesifi niskakipu, lihasvenytykset
Epikondyliitti lateraalinen, eksentrinen harjoitus ja venytys
Epikondyliitti mediaalinen, eksentrinen harjoitus ja venytys
Polvinivelrikko, vahvistavat harjoitukset
Polvinivelrikko, liikkuvuusharjoitukset ja venyttelyt
Lonkkanivelrikko, liikkuvuusharjoitukset
Lonkkanivelrikko, lihasvoimaharjoitukset
Huom! Videoiden katselussa on havaittu ongelmia käytettäessä Internet Explorer -selainta. Jos huomaat ongelmia, kokeile käyttää toista internetselainta (esim. Moxilla Firefox tai Chrome).
Seminaari: Potilaasta kuntoutujaksi – kuntoutujasta pärjääjäksi
Aika: Tiistaina 16.2.2016 klo 9.45–16.00
Paikka: Biomedicum (luentosali 1), Haartmaninkatu 8, 00290 Helsinki
Kohderyhmät: Perusterveydenhuollon, sosiaalihuollon, erikoissairaanhoidon ja kuntoutuksen ammattilaiset
Tavoitteet:
- Esitellä vaikuttavia kuntoutuksen menetelmiä eri elämänvaiheissa
- Edistää oikea-aikaisen ja oikein kohdistuvan kuntoutuksen toteutusta hoitoketjussa
- Edistää näyttöön perustuvan kuntoutuksen käyttöönottoa ja arviointia Suomessa
Muuta: Seminaari on osallistujille maksuton ja sisältää kahvitarjoilun. Lounas on omakustanteinen.
Katso myös Twitter-kommenteista kerätty Storify-kooste!
OHJELMA (lataa PDF)
9.00–9.45
Ilmoittautuminen ja kahvitarjoilu
9.45–10.00
Seminaarin avaus (PDF)
Dosentti, päätoimittaja
Jorma Komulainen, Duodecim
Nuorten syrjäytymiskehityksen ehkäisy
Puheenjohtaja Eila Laukkanen
10.00–10.35
Käytösongelmien varhainen perhekeskeinen hoito väestötasolla
Professori Andre Sourander
Turun yliopisto
10.35–11.10
Nuorten mielialaongelmien hoito ja kuntoutus (PDF)
PsL, psykoterapian erikoispsykologi Vera Gergov
HUS
11.10–11.45
Nuorten psykoosit – kuinka elämässä eteenpäin? (PDF)
Professori, ylilääkäri Pirjo Mäki
Psykiatria, Oulun yliopisto ja Nuorisopsykiatrian pkl, Psykiatria, Oulun yliopistollinen sairaala
11.45–12.45
Lounas (omakustanteinen)
Työikäisten tuki- ja liikuntaelinsairauksien kuntoutus
Puheenjohtaja Antti Malmivaara
12.45–13.20
Niska-, hartia- ja selkäsairaudet (PDF)
Professori Jaro Karppinen
Oulun yliopisto ja Työterveyslaitos
13.20–13.55
Olkapään sairaudet (PDF)
Dosentti Mauri Kallinen
Oulun yliopistollinen sairaala
Esityksen piti:
Dosentti Esa-Pekka Takala
Työterveyslaitos
13.55–14.30
Reumataudit (PDF)
Professori Marja Mikkelsson
Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveysyhtymä ja Tampereen yliopisto
14.30–15.00
Kahvitarjoilu
Kuntoutuksen järjestäminen
Puheenjohtaja Kirsi Vainiemi
15.00–15.30
Kuntoutussuunnitelma nuorilla: koulutus, ammatti ja hoito (PDF)
Asiantuntijalääkäri Tiina Suomela-Markkanen
Kela
15.30–16.00
Kuntoutussuunnitelma työikäisillä (PDF)
Dosentti Timo Pohjolainen
Orton
Seminaarissa jaettavana olleita materiaaleja Käypä hoito -suosituksista:
ADHD:n diagnostinen hoitokaavio (PDF)
Depressiopotilaan työssä jatkamisen ja työhön paluun tuki (s. 1) (PDF)
Keinoja, joilla voi itse vaikuttaa mielialaansa (s. 2) (PDF)
Epävakaa persoonallisuushäiriö perusterveydenhuollossa (PDF)
Skitsofrenian alueellinen hoitomalli (PDF)
Kivun lääkehoito aikuisille (PDF)
Liikuntaharjoittelun uudet videot (PDF)
Arvioi nivelreumapotilaasi toimintakykyä (PDF)
Työfysioterapeutin työpaikalla käynti: Työkyvyn ja työhönpaluun tukitoimet pitkittyneessä olkapään jännevaivoissa (s. 1) (PDF)
Olkapään jännevaivojen diagnostiikka- ja hoitokaavio (s. 2) (PDF)
Katso myös Twitter-kommenteista kerätty Storify-kooste!
Erikoistumispisteet:
Helsingin yliopiston lääketieteellinen tiedekunta on hyväksynyt koulutustilaisuuden teoreettiseksi kurssimuotoiseksi koulutukseksi seuraavasti:
Päätös: HY15/318
Alat (tuntimäärä): Fysiatria (6), Käsikirurgia (6), Lastenneurologia (6), Lastenpsykiatria (3), Lastentaudit (3), Liikuntalääketiede (6), Nuorisopsykiatria (3), Ortopedia ja traumatologia (6), Psykiatria (6), Reumatologia (4), Terveydenhuolto (6), Työterveyshuolto (6), Yleislääketiede (6), Kirurgia/runkokoulutus (6), Psykiatria/runkokoulutus (6), Hallinnollinen koulutus kaikille aloille (6)
Kuntoutuksen erityispätevyystoimikunta on hyväksynyt koulutustilaisuuden kuntoutuksen erityispätevyyteen liittyväksi teoreettiseksi koulutukseksi (6 tuntia).
Lisätiedot: Mari Honkanen, puh. (09) 6188 5456, mari.honkanen(at)duodecim.fi
![]() |
| ![]() |
Suomessa itsehoitoon hyväksytyt lääkkeet ovat oikein käytettynä turvallisia ja riski vaarallisille haittavaikutuksille on pieni. Ilman reseptiä saatavaa lääkettä valittaessa täytyy kuitenkin ottaa huomioon muut samanaikaisesti käytössä olevat lääkkeet ja näiden mahdolliset haitalliset yhteisvaikutukset. Juuri valmistuneen, uuden itsehoitolääkitystä käsittelevän Käypä hoito -suosituksen tavoite on ohjata ilman reseptiä saatavien lääkkeiden käyttöä siten, että ne ovat osa vaikuttavaa ja turvallista hoitoa.
Suosituksessa otetaan kantaa muun muassa päänsäryn, äkillisen selkäkivun, allergiaoireiden, yskän ja muiden yleisten vaivojen itselääkitykseen. Suositus esittelee tutkimustietoon perustuen näiden terveysongelmien hoitoon parhaiten sopivat itsehoitolääkkeet sekä tilanteet, joissa potilas voi hoitaa vaivaansa ilman, että on tarpeen hakeutua lääkäriin.
Itsehoitolääkityksessä käytettävillä lääkkeillä on kuitenkin myös haitta- ja yhteisvaikutuksia, jotka voivat tulla esille jo lyhytaikaisessa käytössä. Siksi on tärkeää, että terveydenhuollon ammattilainen arvioi potilaan antamien tietojen perusteella lääkityksen kokonaisuuden.
– Asiakkaan kannattaa itsehoitolääkkeitä apteekista ostaessaan neuvotella apteekin henkilökunnan kanssa ja kertoa paitsi vaivastaan myös siitä, mitä lääkkeitä ja rohdoksia hän muutoin käyttää, toteaa Käypä hoito suosituksen laatineen työryhmän puheenjohtaja LT, dosentti Jorma Komulainen. Esimerkiksi jos asiakkaalla on käytössä kaksi kipulääkevalmistetta, on yliannosvaaran vuoksi varmistettava, etteivät ne sisällä samaa lääkeainetta. Myös flunssan hoitoon käytettävät lääkkeet saattavat sisältää tulehduskipulääkettä, joten yliannoksen vaara on todellinen, jos käyttää samanaikaisesti muita kipulääkkeitä, Komulainen jatkaa.
Itsehoitolääkkeet sopivat allergiaoireisiin hyvin
Uusi suositus sisältää hyviä uutisia siitepölyallergiasta kärsiville. Tyypillisiä allergiaoireita, nuhaa ja silmien kutinaa ja valumista voi tutkimusnäytön perusteella lievittää tehokkaasti paikallisesti
annosteltavilla itsehoitolääkkeillä kuten glukokortikoidinenäsuihkeilla ja antihistamiinisilmätipoilla. Lisäksi näillä lääkevalmisteilla haittavaikutukset ovat lieviä ja niiden riski pieni.
– Suun kautta otettavien antihistamiinien käyttö yhdessä glukokortikoidisuihkeiden kanssa ei näyttäisi parantavan merkitsevästi hoidon tehoa verrattuna pelkän paikallisvalmisteen käyttöön. Joissakin tapauksissa antihistamiinin käytöstä lisälääkkeenä voi toki olla hyötyä, toteaa suosituksen laatineen työryhmän jäsen FaT, apteekkari Janne Mikkola. Allergiaoireiden takia ei ole siis välttämätöntä hakeutua lääkärin vastaanotolle, itselääkityksellä on mahdollista saada riittävä helpotus, Mikkola jatkaa.
Tutkittu ja kriittisesti arvioitu lääketieto palvelee niin ammattilaista kuin maallikkoakin
Itselääkityksen Käypä hoito -suositus laadittiin yhteistyössä Apteekkariliiton kanssa, ja siinä käsiteltyjä terveysongelmia valittaessa kuultiin myös potilasjärjestöjen edustajia.
– Suosituksessa käsitellyistä terveysongelmista on laadittu yleiskielisiä potilasohjeita, joita apteekin henkilökunta voi suositella asiakkaille. Potilasohjeissa on kuvattu sairauksien oireet, syyt hakeutua lääkäriin, suositeltu itsehoito sekä itselääkityksessä huomiotavat asiat. Toivon näiden käytön vakiintuvan apteekkien arkipäivään, korostaa työryhmän puheenjohtaja Komulainen.
Lisätietoja:
LT, dosentti Jorma Komulainen, p. 050 591 2526, jorma.komulainen(at)duodecim.fi
FaT, apteekkari Janne Mikkola, p. 040 526 0360, janne.mikkola(at)apteekit.net
viestintäpäällikkö Anu Koivusipilä, Suomalainen Lääkäriseura Duodecim,
p. 040 741 8654, anu.koivusipila(at)duodecim.fi
Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Käypä hoito -johtoryhmän asettama työryhmä on laatinut Itselääkitys Käypä hoito -suosituksen tuoreimman tutkimustiedon mukaisesti. Käypä hoito -suositus on luettavissa tiedotteen julkaisun aikaan osoitteessa www.kaypahoito.fi
Suomen Apteekkariliitto ry (www.apteekkariliitto.fi) on yksityisiä apteekkeja edustava yhdistys. Apteekkariliitto kehittää eettisesti ja ammatillisesti korkeatasoista apteekkitoimintaa osana terveydenhuoltoa ja tuottaa jäsenilleen apteekkitoimintaa tukevia palveluita.
/image/journal/article?img_id=142710&t=1461311685010
Päivitykseen on lisätty tietoa niskapotilaan kliinisestä tutkimuksesta. Kaularangan röntgenkuvausta suositellaan niskapotilaille perusterveydenhuollossa vain erityistilanteissa.
Passiivisten hoitomenetelmien vaikuttavuudesta - mukaan lukien niskan mobilisaatio - ei ole tullut lisää näyttöä vuoden 2009 jälkeen. Sen sijaan potilaan aktivoinnin merkitys on korostunut. Spesifisti niskalihaksiin ja hartia-olkalihaksiin kohdistuva lihasvoimaa, lihaskestävyyttä, joustavuutta tai koordinaatiota parantava harjoittelu saattaa vähentää kroonista niskakipua kun taas hartia-olkalihasten dynaamiset lihasharjoitteet kevyillä punnuksilla ja yhdistettynä venytysharjoituksiin eivät toimistotyötä tekevillä naisilla vähentäne kroonista niskakipua.
/image/journal/article?img_id=163502&t=1484569437923Lonkkamurtumapotilaiden ennustetta voidaan parantaa ja hoidon kustannuksia pienentää keskittämällä lonkkamurtumapotilaiden hoito ja kuntoutus vanhusten sairauksiin perehtyneisiin yksiköihin.
Lonkkamurtuma on vakava iäkkäiden kaatumisvamma. Se johtaa usein liikunta- ja toimintakyvyn heikentymiseen, ja lonkkamurtumapotilaiden kuolleisuus on suuri. Yhteiskunnan kannalta lonkkamurtumat ovat merkityksellisimpiä avuntarpeeseen ja pitkäaikaishoitoon johtavia sairauksia. Suomessa leikataan vuosittain noin 6 000 lonkkamurtumaa.
Lonkkamurtumapotilaan kivun tehokas hoito luo pohjan mobilisaatiolle ja auttaa ehkäisemään komplikaatioita. Hyvä kivun hoito käsittää kipulääkityksen ja johtopuudutukset. Lonkkamurtumaleikkaus voidaan tehdä yleisanestesiassa tai spinaalipuudutuksessa viivytyksettä. Siinä tulee käyttää sellaista menetelmää, joka mahdollistaa täyspainovarauksen. On tärkeää aloittaa mobilisaatio heti leikkauksen jälkeen. Leikkauksen jälkeisen liikuntaharjoittelun tulee sisältää myös progressiivista lihasvoimaharjoittelua.
Lonkkamurtumapotilaiden ennustetta voidaan parantaa ja hoidon kustannuksia pienentää keskittämällä lonkkamurtumapotilaiden hoito ja kuntoutus ikääntyneiden sairauksiin perehtyneisiin yksiköihin. Moniammatillisesta geriatrisesta kuntoutuksesta hyötyvät myös muistisairaat lonkkamurtumapotilaat. Lonkkamurtuman jälkeen on ehkäistävä aktiivisesti uusia luunmurtumia. Tärkeintä on selvittää ensimmäisen lonkkamurtuman syyt ja puuttua kaatumisriskiä suurentaviin tekijöihin.
/image/journal/article?img_id=194413&t=1508148139418Indikaattoreista työkaluja terveydenhuollon arviointiin
Mitä ovat laatuindikaattorit?
Laatuindikaattorit ovat mitattavissa olevia terveydenhuollon ominaisuuksia, jotka pohjautuvat näyttöön tai konsensukseen siitä, että niiden avulla voidaan mitata laatua ja kehittää toimintaa. Indikaattoreilla voidaan mitata rakenteita, toimintaa tai kliinistä lopputulosta.
Käypä hoito -indikaattorit
Osaan Käypä hoito -suosituksista laaditaan ehdotukset indikaattoreista. Tavoitteena on saada työkaluja Käypä hoito -suositusten keskeisten asioiden toteutumisen seurantaan ja terveydenhuollon toiminnan arviointiin. Suosituskohtaisesti valitaan alle 10 indikaattoriehdotusta. Indikaattoreita voidaan seurata kolmella eri tasolle: kansallinen tai alueellinen, organisaatio ja terveydenhuollon ammattilainen.
Miten indikaattoreita laaditaan?
Työssä on mukana asiantuntijapaneeli, johon pyydetään mukaan edustaja suositustyöryhmästä. Laatiminen on kaksivaiheinen. Ensimmäisessä vaiheessa suosituksesta eristetään laatukriteerit (hyvän hoidon kriteerit), jotka arvioidaan ja osa valitaan indikaattoreiksi muokattavaksi. Toisessa vaiheessa laaditus indikaattoriluonnokset arvioidaan ja arvioinnin perusteella valitaan julkaistavat indikaattorit. Ks. tarkemmin indikaattorien prosessikuvaus.
Laaditut Käypä hoito -indikaattorit
Alla olevasta listasta pääset katsomaan laadittuja indikaattoreita. Kunkin aiheen kohdalta on julkaistu vain asiantuntijapaneelin suosittelemat indikaattorit.
ADHD (aktiivisuuden ja tarkkaavuuden hoito) (pohjautuu vuoden 2017 päivitykseen)
Aivoinfarkti (pohjautuu vuoden 2014 päivitykseen)
Alahengitystieinfektiot (pohjautuu vuoden 2015 suositukseen)
Alaselkäkipu (pohjautuu vuoden 2017 päivitykseen)
Depressio (pohjautuu vuoden 2014 päivitykseen)
Diabetes (pohjautuu useaan suositukseen: Diabetes (2013), Diabeettinen nefropatia (2007), Diabeettinen retinopatia (2014), Diabeetikon jalkaongelmat (2009) ja Raskausdiabetes (2013))
Muistisairaudet (pohjautuu vuoden 2017 päivitykseen)
Ylähengitystieinfektiot (pohjautuu useaan suositukseen: Nielutulehdus (2013), Sivuontelotulehdus (2013) ja Välikorvatulehdus (äkillinen) (2010))
Seminaari: Näyttöön perustuva kuntoutus läpi hoitoketjun: Miten edistämme moniammatillisesti potilaittemme kuntoutumista?
- Aika: Torstai 30.1.2014 klo 9.30–16.00
- Paikka: Marina Congress Center, Katajanokanlaituri 6, 00160 Helsinki
- Kohderyhmät: Perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon ammattilaiset
- Järjestäjä: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, Käypä hoito
Seminaarin esitykset PDF-muodossa:
Päivän avaus (Jorma Komulainen)
Käyvän hoidon kuntoutushanke (Antti Malmivaara)
Lonkkamurtuma (Tiina Huusko)
Aivoinfarkti (Sinikka Peurala)
Alaselkäkipu (Timo Pohjolainen)
Miten rahoittajat arvioivat kuntoutuksen vaikuttavuutta? (Seija Sukula)
Miten hyödynnän TOIMIA-verkoston suosituksia kuntoutustulosten mittaamisessa? (Heli Valkeinen)
HY:n kurssimuotoinen koulutus
Helsingin yliopiston lääketieteellinen tiedekunta on hyväksynyt koulutustilaisuuden teoreettiseksi kurssimuotoiseksi koulutukseksi seuraavasti:
Fysiatria (6), Geriatria (6), Lastenneurologia (6), Lastenpsykiatria (6), Lastentaudit (6), Liikuntalääketiede (6), Ortopedia ja traumatologia (6), Psykiatria (6), Reumatologia (6), Sisätaudit (6), Terveydenhuolto (6), Työterveyshuolto (6), Yleiskirurgia (4), Yleislääketiede (6), Kirurgia / runkokoulutus (6), Psykiatria / runkokoulutus (6), Sisätaudit /runkokoulutus (6), Hallinnollinen koulutus kaikille aloille (3)
Keliakian toteamiseksi ei aina tarvita ohutsuolen limakalvon koepalaa, todetaan päivitetyssä Keliakian Käypä hoito -suosituksessa. Keliakian ainoa hoito on elinikäinen gluteeniton ruokavalio, joka tulee toteuttaa ravitsemusterapeutin ohjauksessa. Keliakiaa diagnosoidaan Suomessa yleisemmin kuin muissa maissa.
Verinäytteen korkeat vasta-ainepitoisuudet ovat riittävä diagnostinen kriteeri keliakialle uuden Käypä hoito -suosituksen mukaan. Ensivaiheen tutkimus keliakiaepäilyssä on kudostransglutaminaasivasta-aineiden määritys.
– Aiemmin vaadittu ohutsuolen limakalvon koepala ei ole välttämätön, mikäli transglutaminaasivasta-ainepitoisuus on yli kymmenen kertaa viitealueen rajaa suurempi ja endomysiumvasta-aineet ovat positiivisia. Ihokeliakian diagnosoimiseen tarvitaan aina ihokoepala, kertoo suositustyöryhmän puheenjohtaja, LT, professori Katri Kaukinen.
Keliakiatutkimukset tulee tehdä normaalin gluteenipitoisen ruokavalion aikana. Mikäli gluteeninkäyttöä on rajoitettu, tulee se aloittaa uudestaan ainakin 1–2 kuukauden ajaksi ennen vasta-aineiden määritystä.
Ravitsemusterapeutti ohjaamaan ruokavaliota
Keliakian hoitona on elinikäinen gluteeniton ruokavalio. Käytännössä se tarkoittaa vehnän, rukiin ja ohran poistamista ruokavaliosta kokonaan ja niiden korvaamista ravitsemuksellisesti vastaavilla gluteenittomilla elintarvikkeilla. Sairastuneen on tärkeää saada ravitsemusterapeutin ohjausta ruokavalion noudattamiseen.
– Ravitsemusterapeutin ohjaus annetaan kuukauden sisällä diagnoosista. Suositeltavaa on saada ohjausta toisen kerran, kun ruokavaliohoito on kestänyt muutaman kuukauden, sanoo FT, professori, ravitsemusterapeutti Ursula Schwab.
Hoidon tavoitteena ovat gluteenin aiheuttaman immunologisen häiriön, ohutsuolen limakalvovaurion ja imeytymishäiriöiden korjaantuminen, oireettomuus sekä hyvä ravitsemustila. Hoidolla pyritään myös ehkäisemään keliakiaan liittyviä komplikaatioita, joita ovat esimerkiksi luukato ja lymfoomat. Gluteenia ei tule välttää ennen diagnoosia.
Suomessa keliakiaa diagnosoidaan yleisemmin kuin muualla
Keliakia on autoimmuunivälitteinen sairaus, jossa viljaperäinen gluteeni johtaa autovasta-aineiden kehittymiseen ja ohutsuolen limakalvovaurioon siihen geneettisesti alttiilla henkilöillä. Keliakiaa esiintyy Suomessa noin kahdella prosentilla väestöstä ja diagnosoituja potilaita on 0,7 prosenttia, mikä on suurimpia lukuja maailmassa. Suurentuneet esiintymisluvut johtuvat pääosin parantuneesta diagnostiikasta, mutta ilmeisesti myös taudin todellinen esiintyvyys on lisääntynyt.
Keliakian oireet voivat olla monenlaisia eikä mikään yksittäinen oire tai löydös ole taudille tyypillinen. Oireettomuus ei myöskään sulje pois keliakiaa. Erilaiset suoliperäiset oireet, kuten esimerkiksi pitkäaikainen ripuli, löysät ulosteet tai vatsakipu sekä laihtuminen ja imeytymishäiriöt sekä suolen ulkopuoliset oireet kuten esimerkiksi kutiseva pienirakkulainen ihottuma, hampaiden kiillevauriot tai kasvuhäiriö herättävät keliakiaepäilyn.