Haku Haku

Palaa sivulle
Hakutulokset

Hakutulokset

Keskeiset hoitosuositukset (2)
Kaikki hengitysteissä esiintyvät virukset voivat aiheuttaa lasten alahengitystieinfektioita (yskä, laryngiitti, bronkioliitti, obstruktiivinen bronkiitti, keuhkokuume ja hinkuyskä). Lapsen virusinfektioon liittyvä yskä on itsestään paraneva tauti, jota ei hoideta antibiooteilla.
Potilasversio: suomeksi | ruotsiksi
Akuutin keuhkoputkitulehduksen ja keuhkokuumeen oireet ovat pitkälti samanlaiset. Mikrobilääkehoito kohdistetaan keuhkokuumeeseen ja tapauksiin, joissa on vahva epäily keuhkokuumeesta.
Potilasversio: suomeksi | ruotsiksi
Toissijaiset hoitosuositukset (20)
Tupakointi on keuhkosyövän tärkein riskitekijä: se aiheuttaa 90 % keuhkosyövistä. Tärkeimmät oireet ovat yskä tai sen paheneminen, hengenahdistus, rintakehän kipu, veriyskä, toistuvat keuhkokuumeet, laihtuminen ja väsymys.
Potilasversio: suomeksi | ruotsiksi
Keuhkoahtaumataudille (COPD) tyypillisiä piirteitä ovat hitaasti etenevä, pääosin korjaantumaton hengitysteiden ahtauma ja keuhkojen hidastunut uloshengitysvirtaus. Tärkein yksittäinen keuhkoahtaumataudin syy on tupakointi.
Potilasversio: suomeksi | ruotsiksi
Alempien virtsateiden äkillinen infektio voidaan hoitaa aiemmin terveellä naisella antibiootilla oireiden perusteella ilman virtsa- tai muita tutkimuksia. Infektio voidaan tunnistaa puhelinhaastattelulla ja hoitaa saatavien tietojen perusteella.
Potilasversio: suomeksi | ruotsiksi
Virukset aiheuttavat suurimman osan akuuteista nielutulehduksista. Akuutti nielutulehdus on yleensä lievä ja itsestään parantuva tauti.
Potilasversio: suomeksi | ruotsiksi
Äkillinen bakteerien aiheuttama sivuontelotulehdus kehittyy yleensä flunssan seurauksena. Sivuontelo-oireita voidaan helpottaa oireenmukaisella hoidolla (kipulääke, nenää avaava lääkitys).
Näytä lisää
Vältä viisaasti (1)
Näytönastekatsaukset (74)
Pneumokokkirokote ilmeisesti vähentää pneumokokin aiheuttamia keuhkokuumeita keuhkoahtaumatautipotilailla.
Jos P-CRP on < 20 mg/l eikä potilaalla ole keuhkokuumeeseen sopivia löydöksiä, keuhkokuume on epätodennäköinen.
Normaali thoraxkuva ei sulje pois pneumoniaa.
Keuhkojen röntgenkuvan tulkitsijoiden yksimielisyys löydöksestä vaihtelee.
Doksisykliinin teho keuhkokuumeen hoidossa on kohtalainen.
Näytä lisää
Muut (8)
Näytä lisää