Karies (hantering)
Hur kan man hänvisa till God medicinsk praxis-rekommendationen? «K1»1
Den här svenskspråkiga God medicinsk praxis-rekommendationen har översatts från den finska God medicinsk praxis-rekommendationen (Käypä hoito -suositus Karies (hallinta) «Karies (hallinta)»1). Om det finns skillnader i texterna gäller den uppdaterade finskspråkiga versionen.
Huvudsakligen finns evidenssammandragen och bakgrundsmaterialen samt internetlänkarna på finska.
Centrala rekommendationer
- Nästan alla finländare har karies, och det finns fortfarande saker att förbättra när det gäller finländarnas tandrengöring. Karies går dock att hantera. Karieshantering (se mer information i kapitlet Karieshanteringsåtgärder) innebär i första hand ett hälsosamt levnadssätt och god egenvård för tänderna genom hela livet. En god munhälsa och hälsosamma levnadsvanor stärker människors övergripande hälsa och välbefinnande «Svensson L, Hakeberg M, Wide U. Dental pain and or...»1.
- Kariesrisken, alltså exponeringen för hål i tänderna samt behovet av behandling på tandytorna, bedöms för varje patient utifrån anamnes och kliniska fynd. I samarbete med patienten görs en individuell hanterings- och behandlingsplan och man kommer överens om ett behandlingsintervall.
- Följande gäller för alla vid karieshantering:
- noggrann tandborstning med fluortandkräm två gånger om dagen
- rengöring av mellanrummen mellan tänderna varje dag från och med högstadiet
- en måltidsrytm med regelbundna och hälsosamma måltider och mellanmål
- att begränsa småätandet och låta bli att konsumera sockrade drycker och sötsaker mycket och ofta
- att använda vatten som törstsläckare
- att säkerställa hälsosamma levnadsvanor i alla skeden i livet.
- Om det inte går att hantera karies enbart genom hälsosamma levnadsvanor och egenvård, utreds orsakerna till hålen och utifrån det planeras en individuell karieshanteringsplan.
- Patientens utökade egenvård kan innefatta
- att effektivisera tandrengöringen på så sätt att patienten får handgripliga instruktioner om att fokusera på särskilda punkter med progredierande, begynnande kariesskador eller kvarvarande plack
- att effektivisera rengöringen av tänder som håller på att bryta fram
- att byta till en kost som är hälsosammare för tänderna, till exempel med hjälp av observationer i en matdagbok
- att använda xylitolprodukter efter åtminstone tre måltider (sammanlagt ≥ 5 g/dag)
- egenvård med fluortillskott utifrån en individuell plan, till exempel genom att öka mängden tandkräm eller borstningsfrekvensen, eller att börja använda fluortabletter, -skölj eller -gel. En tandläkare, läkare, sjukskötare eller munhygienist kan be personer över 16 år att använda en tandkräm som innehåller 5 000 ppm fluorid för daglig egenvård.
- Åtgärder som kan göras på mottagningen för att få progredierande, begynnande skador
att stanna av kan vara
- lokala fluorbehandlingar på tandytor som exponeras för hål och med begynnande och progredierande kariesskador
- att göra fissurförsegling av fåror på kindtändernas tuggytor hos barn och unga
- att stoppa begynnande, progredierande skador i tandmellanrum genom resininfiltration.
- Behandlingsresultaten av den individuella karieshanteringen bedöms och en fortsatt behandlingsplan görs på mottagningen efter genomförd behandling eller senast 3–6 månader efteråt.
- När det gäller karieshantering måste man tänka på barnens unika ställning. Barnens
tänder utvecklas och samtidigt lär de sig goda hälsovanor. Det är viktigt att föräldrarna
är förebilder i detta.
- Levnadsvanor som främjar karieshantering ska förankras redan i tidig barndom för att på bästa sätt skapa goda vanor som räcker hela livet.
- Man bör inte vänja små barn med socker.
- Små barn bör skyddas från att tidigt smittas av mutansstreptokocker.
- Vårdnadshavarnas uppgift är att se till att deras barns tänder rengörs två gånger per dag med fluortandkräm enligt rekommendationerna.
- Barn möter åldersrelaterade och individuella utmaningar (t.ex. tandreglering) där de behöver få stöd från goda levnadsvanor.
- Man måste också sköta tandvården för personer med förhöjd risk för hål i tänderna på grund av en allmän sjukdom eller personer som av någon anledning inte själva klarar av att sköta sin munhälsa. I samarbete med vård- och omsorgspersonal ser man till att patienter inom hemvården, omsorgstjänster och på inrättningar får en hälsosam, varierad och regelbunden kost och att deras munnar och tänder rengörs regelbundet dagligen.
- Ett bevis på lyckad karieshantering är att man kliniskt inte längre kan observera några progredierande kariesskador och att tänderna är rena.
- Personer i alla åldrar ska ha möjlighet att leva i en säker miljö, fatta hälsosamma beslut och få goda modeller för ett bra hälsobeteende från samhället när det gäller munhälsan.
Mål
- Målet med rekommendationen är
- att handleda människor att själva sköta sin karieshantering med hjälp av hälsosamma levnadsvanor och tillräcklig, individuellt planerad egenvård «Karieksen hallinta, määritelmiä»1. Karieshantering som baseras på egenvård är kostnadseffektivt både för individerna och hälsovårdssystemet
- att handleda tandvårdspersonal i att främja individers egenvård så att det inte uppstår kariesskador i tänderna
- att vägleda yrkespersonal inom munhälsa att agera så att progressionen av begynnande kariesskador stannar av och det inte uppstår nya kariesskador, särskilt inte sådana som kräver reparativ behandling
- att ge alla aktörer inom hälso-, sjukvårds- och socialvård och tredje sektorn verktyg för att främja munhälsa och få beslutsfattare att agera så att livsmiljön är hälsosam även ur ett karieshanteringsperspektiv. Det bör avsättas tillräckliga resurser till hälsovårdssystemet för att främja munhälsan.
Ämnets avgränsning
- I rekommendationen har vi samlat sådant som är gemensamt för alla åldersgrupper när det gäller karieshantering.
- Dessutom avhandlas frågor som är specifika för en åldersgrupp och specialgrupper.
- I den här rekommendationen avhandlas inte reparativ behandling av kariesskador. Det ämnet har en egen God medicinsk praxis-rekommendation: Hampaan paikkaushoito «Hampaan paikkaushoito»2 (på finska).
Målgrupper
- Rekommendationens målgrupper är
- tandvårdspersonal och deras patienter
- föräldrar eller andra vårdnadshavare till barn och unga
- personer som vårdar barn, äldre och andra som behöver hjälp i vardagen
- läkare och annan hälso- och sjukvårdspersonal samt anställda på rådgivningsbyråer
- näringsterapeuter
- anställda inom social-, undervisnings- och idrottsväsendet samt inom måltidstjänster
- anställda inom tredje sektorn, såsom idrottsföreningar, andra fria aktiviteter och församlingar
- beslutsfattare som har möjlighet att påverka hälso- och sjukvårdens resurser och hälsan i livsmiljön «Karieksen hallinnan kannalta terveellinen elinympäristö»2.
Definitioner
- Definitionerna avhandlas på ett mer omfattande sätt i materialet med mer information «Karieksen hallinta, määritelmiä»1.
Karies
- Karies är en sjukdom som sprids genom mikrober. Varför karies uppstår beror på flera faktorer. Karies orsakar skador i olika grad på tändernas hårdvävnad och kan obehandlat leda till att det uppstår en tandinfektion. Om skador uppstår och hur omfattande de är beror på mikroflorans sammansättning och organisering, näring, tändernas motståndskraft, salivmängden och den tid som tanden har varit täckt av plack, alltså biofilm. Den biofilm som är skadlig för tänderna och orsakar kariesskador kallas för dysbiotisk biofilm. Biofilmens balans, alltså homeostas, och hur den kan rubbas beskrivs i den bifogade bilden «Biofilmin tasapainotila ja sen häiriintyminen»1. För den mikrobeläggning som ansamlas på tandytorna används i den här rekommendationen termerna plack, kvarvarande plack «Karieksen hallinta, määritelmiä»1 och biofilm «Karieksen hallinta, määritelmiä»1.

Kariesrisk
- Med kariesrisk menas sannolikheten för att en patient utvecklar nya kariesskador inom en viss tid eller att patientens nuvarande skador progredierar. Riskbedömningen påverkas av patientspecifika predisponerande faktorer och det kliniska tillståndet i munnen. En individuell bedömning av kariesrisken är en väsentlig del av det kliniska beslutsfattandet. Utifrån det bestäms den individuella karieshanterings- och behandlingsplanen och hur ofta undersökningarna ska ske.
Hål i tänderna
- Det kan uppstå ett hål i en tand om biofilmen som bildas på tandytan får utvecklas fritt. Genom att konsumera socker eller andra lätt fermenterande kolhydrater producerar vissa bakterier syra på biofilmen och tandytan «Karieksen hallinta, määritelmiä»1. Gemensamt för den här typen av bakterier (mutansstreptokocker, vissa laktobacillsorter och så kallade non-mutansstreptokocker och Actinomyces-sorter osv.) «Kariesbakteerien merkitys hampaiden reikiintymiselle»3 är förmågan att producera och tåla syror «Takahashi N, Nyvad B. Caries ecology revisited: mi...»2. Syrorna löser upp tandytornas mineraler, vilket gör att tändernas ytstruktur försämras (demineralisering). När orsaken till demineraliseringen avlägsnas kan mineralerna sedimenteras och tandytan stärkas på nytt (remineralisering) «Biofilmin tasapainotila ja sen häiriintyminen»1. På så sätt kan man förhindra att en begynnande skada progredierar. Om skadan fördjupas och det uppstår en kavitation på en yta som är svår att rengöra, så kan den repareras genom lagning.
- Kariesskador uppstår oftast genom att patientens levnadsvanor är gynnsamma för att det ska uppstå hål i tänderna, men anledningen kan också vara en förhöjd risk för hål i tänderna på grund av till exempel en sjukdom eller läkemedel som minskar salivavsöndringen.
Karieshantering
- Karieshantering innebär att det finns en balans mellan upplösningen av mineralerna på tandytan och sedimenteringen, så att upplösningen inte tar över och gör att det uppstår kariesskador i tänderna.
- Den dagliga karieshanteringen (egenvården) innefattar god munhygien «Karieksen hallinta, määritelmiä»1, tillräcklig fluoranvändning, en regelbunden måltidsrytm och att undvika att konsumera sockerhaltig mat och dryck ofta och i stora mängder.
- För tandvårdspersonal innebär karieshantering att, utöver att utreda predisponerande
faktorer, även upptäcka kariesskador i ett tidigt skede, bedöma hur aktiva de är samt
att få progressionen av aktiva skador att avstanna.
- Tandvårdspersonal utreder orsakerna till hålet och planerar tillsammans med patienten hur patienten kan och vill förbättra sina levnadsvanor och sin egenvård (munhygien, fluoranvändning och matvanor). Med hjälp av karieshanteringsåtgärder som görs på mottagningen (t.ex. fluorlackning, fissurförseglingar) försöker man bevara tandens ytstruktur och förhindra att skadan progredierar utan att mekaniskt gå in i tandvävnaden.
- I den screeningkontroll som munhygienister och tandskötare gör fastställs om patienten har behov av behandling «Hyvin perehdytetty suuhygienisti pystynee tunnistamaan aikuisten seulontatarkastuksessa ne, joilla on korjaavan hammas- ja kiinnityskudoshoidon tarvetta.»C. En tandläkare gör en mer ingående undersökning, diagnos och behandlingsplan för munsjukdomar.
Behandling för att få kariesangrepp att stanna av
- Behandling för att få kariesangrepp att stanna av innebär att man genom patientens egenvård, och vid behov med hjälp av tandvårdspersonal som vidtar åtgärder för att få kariesskadorna att stanna av, lyckas få progressionen av begynnande kariesskador att stanna av och förhållandena i munnen att bli sådana att det inte uppstår nya skador.
- Den här typen av behandling fungerar bäst på aktiva, begynnande skador (skador i ICDAS-klass 1, 2 och vissa fall 3), om patienten har hälsosamma matvanor, kan hålla skadeytan ren samt använder fluortandkräm och vid behov fluorprodukter som tandvårdspersonal har rekommenderat.
- I behandlingen ingår också ofta åtgärder från tandvårdspersonal, till exempel fluorbehandlingar med 3–6 månaders mellanrum, fissurförseglingar eller resininfiltration.
- Skadorna och att tänderna hålls rena följs upp på mottagning med 3–6 månaders mellanrum. Samtidigt motiveras patienten till god egenvård och tänderna fluorbehandlas. Detta upprepas tills skadan konstateras vara avstannad.
- Om patienten utöver begynnande kariesskador också har flera djupa kariesskador innefattar behandlingen också vård av infekterade tänder (se God medicinsk praxis-rekommendationen Hampaan juurihoito «Hampaan juurihoito»3 (på finska)) och att få stora skador som kräver lagning att stanna av genom stegvis kariesborttagning utöver tidigare beskrivna åtgärder.
Förekomst av karies samt tandborstningsvanor
Förekomst av karies
- Karies är fortfarande en av de vanligaste sjukdomarna i världen «GBD 2017 Oral Disorders Collaborators., Bernabe E,...»3.
- Nuförtiden finns ingen heltäckande forskningsinformation om hål i tänderna hos barn
och unga i Finland.
- År 2003 hade 5-åringar i genomsnitt 0,9 tänder med hål, lagade tänder eller tänder som tagits bort på grund av karies (dmft/DMFT). För 12-åringar var samma siffra 1,2 och för 17-åringar 4,0 «Suominen-Taipale AL, Widström E, Sund R. [Not Avai...»4.
- Det finns registerbaserade uppgifter (se «https://sotkanet.fi/sotkanet/fi/metadata/groups/324»1), men uppgifterna varierar till exempel mellan kommuner utifrån deras undersöknings- och kontrollpraxis. Det verkar som att mängden hål i tänderna i stort sett ligger kvar på samma nivå som 2003.
- Den relativt stora mängden anestesitandvård hos barn (0,2 % av barnen) är oroväckande. Den vanligaste orsaken till anestesitandvård har varit hål i tänderna «Rajavaara P, Laitala ML, Vähänikkilä H ym. Survey ...»5, «Savanheimo N, Sundberg SA, Virtanen JI ym. Dental ...»6.
- Vid en tandhälsoundersökning för värnpliktiga som gjordes år 2011 hade de värnpliktiga
i genomsnitt 4,1 tänder med hål som tagits bort eller lagats på grund av karies (DMFT).
Antal kariesskador som krävde lagning låg i genomsnitt på 1,4, visdomständer exkluderat.
- Nästan hälften av de värnpliktiga (45 %) hade åtminstone en kariesskada som krävde lagning. Kariesskadorna var ojämnt fördelade på så sätt att ungefär 30 % av de värnpliktiga hade 90 % av alla fall med tänder som krävde lagning «Tanner T, Kämppi A, Päkkilä J ym. Prevalence and p...»7.
- Förekomsten av karies var ojämnt fördelad utifrån de värnpliktigas hemort «hoi50078e.pdf»1. Karies (DT, antal karierade tänder) förekom mest i Kajanaland och Mellersta Österbotten (DT 2,00–2,36) och minst längs väst- och sydkusten, särskilt i Kymmenedalen, där det såg bäst ut (DT 0,91–1,27) «Kämppi A, Tanner T, Päkkilä J ym. Geographical dis...»8.
- I undersökningen Hälsa 2000 hade var tredje minst 30-åriga finländare åtminstone en tand som krävt lagning på grund av karies. Av alla vuxna med tänder hade 10 % kariesskador som behövde lagas i fler än två tänder. Kariesskador som behövde lagas förekom oftare hos män än hos kvinnor. Av personer över 64 år hade 39 % minst en tand som behövde lagas «Suominen-Taipale L, Nordblad A, Vehkalahti M, Arom...»9.
- I hela Hälsa 2011-materialet hade kvinnor över 30 år i genomsnitt 0,3 kariesskadade tänder som behövde lagas och samma siffra för män var 0,7. Av män över 30 år hade 28 % kariesskadade tänder som behövde lagas och samma siffra för kvinnor var 14 %. Karies var vanligast hos personer över 75 år både för män och kvinnor (51 % och 23 %) och ovanligast hos 55–64-åringar (23 % och 13 %) «Koskinen S, Lundqvist A, Ristiluoma N (toim). Ter...»10, «http://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/90832/Rap068_2012_netti.pdf?sequence=1»2.
- För födelsekohorten 1966 i Norra Finland observerades begynnande skador (i emaljen) hos nästan alla vuxna mellan 46 och 47 år (99 %), och hos 40 % observerades åtminstone en kariesskada som behövde lagas. De hade i genomsnitt 13,8 tänder som skadats av emaljkaries och 1,0 tänder som behövde lagas på grund av dentinkaries (män 1,2 och kvinnor 0,8). Skador som behövde lagas var koncentrerade till en liten del av befolkningen: 10 % av de undersökta hade över hälften av de observerade dentinkariesskadorna «Laajala A, Pesonen P, Anttonen V ym. Association o...»11.
- I alla ovan nämnda finska undersökningar har man konstaterat att kariesskadorna har fördelats ojämnt: en stor del av skadorna uppvisas hos en liten del av befolkningen.
Tandborstningsvanor
- Andelen personer som borstar sina tänder minst två gånger om dagen har ökat under 2000-talet, men finländarnas tandrengöringsvanor har ändå visat sig vara ganska dåliga i internationell jämförelse.
- Färre än hälften av alla småbarn följer rekommendationerna för tandborstning: 45 % av 2-åringarna «Laitala ML, Laakso JM, Anttonen V. Caries risk fac...»12, 39 % av 3-åringarna och 41 % av 5-åringarna «Mäki P. THL raportti 2/2010. Lasten terveys, 2010....»13.
- Enligt 2019 års skolhälsoenkät
- berättade 67,5 % av eleverna i årskurs 4 och 5 att de borstade tänderna två gånger om dagen, flickor var något flitigare (73,8 %) än pojkar (61,1 %). Resultatet var lite bättre än år 2017 «https://sampo.thl.fi/pivot/prod/fi/ktk/ktk4/fact_ktk_ktk4?row=200101L&row=measure-199717&column=time-403056&column=gender-143993&filter=measure-187209&fo=1»3.
- rapporterade 59,2 % av eleverna i årskurs 8 och 9 att de borstade tänderna mer än en gång per dag. Även i den här åldersgruppen var flickor (70,5 %) flitigare på att borsta än pojkar (47,6 %) «https://sampo.thl.fi/pivot/prod/fi/ktk/ktk1/summary_perustulokset2?alue_0=87869&mittarit_0=187209&mittarit_1=200280&mittarit_2=199847&vuosi_0=v2017&kouluaste_0=161293»4.
- var andelen studerande på yrkesläroanstalter som borstade tänderna mer än en gång per dag 45,8 % (flickor 61,5 % och pojkar 35,2 %) «https://sampo.thl.fi/pivot/prod/fi/ktk/ktk1/summary_perustulokset2?alue_0=87869&mittarit_0=187209&mittarit_1=200280&mittarit_2=199847&vuosi_0=v2017&kouluaste_0=161219»5.
- berättade 68,4 % av gymnasiestuderande i årskurs 1 och 2 att de borstade tänderna mer än en gång per dag (76 % av flickorna och 57 % av pojkarna) «https://sampo.thl.fi/pivot/prod/fi/ktk/ktk1/summary_perustulokset2?alue_0=87869&mittarit_0=187209&mittarit_1=200280&mittarit_2=199847&vuosi_0=v2017&kouluaste_0=161123»6.
- har resultaten förbättrats lite grann de senaste åren, men skillnaderna mellan skolformerna har inte förändrats.
- Enligt en enkät för högskolestuderande som gjordes år 2016 borstade 74 % av kvinnorna och 57 % av männen som studerande på yrkeshögskola tänderna mer än en gång per dag. Motsvarande siffror för universitetsstuderande var 80 % (kvinnor) och 68 % (män) «https://www.yths.fi/app/uploads/2020/01/KOTT_2016-1.pdf»7.
- Enligt uppgifter från FinTerveys 2017 borstar 81 % av kvinnorna mellan 30 och 64 år sina tänder minst två gånger per dag. Samma siffra för män är 57 %. Motsvarande siffror för kvinnor mellan 70 och 79 år är 79 % och för män 46 %. För personer som är 80 år och äldre ligger siffrorna för kvinnor på 62 % och för män på 42 % «https://thl.fi/fi/tilastot-ja-data/tilastot-aiheittain/terveyden-ja-hyvinvoinnin-edistaminen/terveys-toimintakyky-ja-hyvinvointi-suomessa-finterveys-2017-tutkimus»8.
- Det finns uppenbarligen brister i tandborstningstekniken hos den vuxna befolkningen: av personerna som uppgav att de borstade sina tänder två gånger om dagen uppvisade 40–70 % synlig plack «Suominen-Taipale L, Nordblad A, Vehkalahti M, Arom...»9, (undersökningen Hälsa 2000 «http://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/78322/2004b16.pdf?sequence=1&isAllowed=y»9), «Laajala A, Pesonen P, Anttonen V ym. Association o...»11, «Komulainen K, Ylöstalo P, Syrjälä AM ym. Preferenc...»14, «Tuuliainen E, Nihtilä A, Komulainen K ym. The asso...»15. Synlig plack är kopplad till förekomst av begynnande kariesskador hos den vuxna befolkningen «Laajala A, Pesonen P, Anttonen V ym. Association o...»11.
Faktorer som påverkar risken för karies
- Faktorer som påverkar risken för hål i tänderna presenteras i tabell «Faktorer som påverkar fastställandet av kariesrisken. Faktorerna i fet stil höjer risken märkbart...»1. I den första kolumnen presenteras faktorer som kan observeras i patienters anamnes, och i den andra faktorer som kan observeras i munnen. I tabellens övre del finns gemensamma faktorer för alla åldersgrupper, och i den nedre delen tilläggsfaktorer för olika åldersgrupper. Uppgifter om dessa predisponerande faktorer används när man bedömer patienternas kariesrisk (tabell «Patientspecifikt fastställande av kariesrisk...»2). Patientens karieshanteringsplan upprättas med hänsyn till den bedömda kariesrisken och kariesskadorna, och hur djupa och aktiva de är (tabell «Sannolikheten för att nya skador uppstår och begynnande skador progredierar samt behandlingsplan...»3).
Liten risk | De fetmarkerade faktorerna är inte med. Man observerar inga faktorer som ökar kariesrisken, och de andra faktorerna ligger inom rekommenderade gränser (t.ex. mellanmål med mycket socker, munhygien, fluoranvändning). |
Medelstor risk | Man kan inte tydligt placera in patienten i klasserna med liten eller stor risk. Hos barn där tänder håller på att bryta fram höjs risken minst till medelstor. |
Stor risk | Man konstaterar att patienten har någon av de fetmarkerade faktorerna eller så konstateras flera faktorer från del 1 eller 2. |
Patientspecifik riskbedömning
- Risken för hål i tänderna hos en patient bedöms som antingen liten, medelstor eller stor utifrån registrerade predisponerande faktorer (tabell «Faktorer som påverkar fastställandet av kariesrisken. Faktorerna i fet stil höjer risken märkbart...»1). Grunderna för fastställandet har presenterats i tabell «Patientspecifikt fastställande av kariesrisk...»2. Man kartlägger patientspecifika symtom och predisponerande faktorer för hål i tänderna genom att ställa frågor. Man kan använda sig av en så kallad motiverande intervju när man intervjuar patienten (se mer information «Motivoiva haastattelu»5), «Motivoiva haastattelu on vaikuttava ohjausmenetelmä, kun tavoitteena on parantaa terveyttä muutamalla terveyskäyttäytymistä.»A, «Kariesaktiivisille koululaisille annettu suuhygienianeuvonta saattaa ehkäistä hampaiden reikiintymistä.»C, «Koulussa harjausneuvontaa saaneilla on vähemmän plakkia hampaiden pinnoilla kuin heillä, jotka eivät ole saaneet koulussa harjausneuvontaa.»B, «Koulussa annettu terveysneuvonta ilmeisesti lisää lasten ja nuorten tietoa suunterveyteen liittyvistä asioista ja ilmeisesti parantaa suunterveyttä edistävää käyttäytymistä.»B. Eftersom karies är en sjukdom med flera bakgrundsfaktorer kan tillförlitligheten på riskbedömningen förbättras genom att man inbegriper flera faktorer i bedömningen «Kariesriskin tasoa arvioitaessa useiden taustatekijöiden sisällyttäminen arvioon saattaa lisätä sen tarkkuutta.»C.
- Som utgångspunkt kan man använda en kontrollista som gjorts utifrån tabellen med predisponerande faktorer (tabell «Faktorer som påverkar fastställandet av kariesrisken. Faktorerna i fet stil höjer risken märkbart...»1). Se kontrollistan för utskrift «hoi50078c.pdf»2.
- För barn under skolåldern kan man till exempel använda blanketten KARIESVÅGEN (se mer information «hoi50078i.pdf»3, där det också finns versioner för äldre barn och vuxna «hoi50078j.pdf»4 och «hoi50078k.pdf»5).
- Man kan även använda applikationen Cariogram för riskbedömning «https://www.mah.se/fakulteter-och-omraden/Odontologiska-fakulteten/Avdelning-och-kansli/Cariologi/Cariogram»11.
- Det verktyget är lämpligt för att bedöma risken för hål hos unga vuxna, eftersom den också ger handledning för egenvård och för att söka vård «Korjaavan hammashoidon tarpeessa olevat noin 20-vuotiaat nuoret miehet voitaneen tunnistaa kyselytutkimuksen avulla.»C. Se riskberäknaren «hoi50078_RISKIKYSELY_v3.4.2020.xlsx»6. Beräknaren kan användas av patienterna själva eller tillsammans med tandvårdspersonal.
Klinisk undersökning
Observation av kariesskador
- För att planera individuell karieshantering krävs, utöver en bedömning av risken för hål, även en observation av hur djupa och aktiva kariesskadorna är på respektive yta. Det rekommenderas att observationen görs visuellt med hjälp av fiberljus och vid behov med röntgenbilder. Man kan också använda nya observationsmetoder, såsom digitalt fiberljus (Near Infrared Light Transillumination, NIR-LT) och laserfluorescensmätning.
- Genom att tidigt upptäcka skador och noggrant utreda predisponerande faktorer samt ingripa mot dem kan man få progressionen av skadorna att avstanna.
Visuell undersökning och klassificering av kariesskador
- Med hjälp av det som observeras vid den kliniska undersökningen kan man bedöma hur djup och aktiv kariesskadan är. Genom att använda ett standardiserat klassificeringssystem blir den visuella observationen av hur aktiva och djupa de primära kariesskadorna är mer exakt «Standardoidun luokittelujärjestelmän käyttö lisää primaarikariesvaurioiden syvyyden ja aktiivisuuden näönvaraisen havainnoinnin tarkkuutta.»A. Till exempel kan man genom ICDAS-klassificeringens kriterier (International Caries Detection and Assessment System) «Kariesvaurioiden luokittelujärjestelmä International Caries Detection and Assessment System (ICDAS)»6 göra den visuella undersökningen mer tillförlitlig «Pitts NB, Ekstrand KR, ICDAS Foundation. Internati...»42, «https://www.iccms-web.com/»12. Se bilder «Kiillevaurioiden ICDAS-luokittelu»2 och «Dentiinivaurioiden ICDAS-luokittelu»3 och mer information «hoi50078f.pdf»7, «hoi50078g.pdf»8.
- Utmärkande drag för progredierande, tidiga emaljkariesskador är en ljus färg, en kritaktig och sträv yta samt kanter som är ospecifikt avgränsade. Se bild «Kiillevaurioiden ICDAS-luokittelu»2. Progredierande dentinskador är mjuka och ljusbruna till färgen «Dentiinivaurioiden ICDAS-luokittelu»3. En progredierande rotkariesskada är ojämn och matt, mjuk eller läderaktig. Progredierande kariesskador döljs ofta av bakterieplack. På släta ytor, inklusive mellanliggande ytor, är tandköttet ofta inflammerat kring skadorna.
- Ytan på en avstannad skada är ofta hård och glansig, och kan vara mörk till färgen. Avstannade skador har tydliga avgränsningar. Se bild «Kiillevaurioiden ICDAS-luokittelu»2.
- I samband med den visuella undersökningen är det bra att känna lätt på tandytan och längs med ytan med en fickmätare eller sond med kula. En vinkelrät kraft skadar lätt ytstrukturen.
- Se exempel i bildserien «hoi50078f.pdf»7.

Kiillevaurioiden ICDAS-luokittelu

Dentiinivaurioiden ICDAS-luokittelu
Fiberljus (FOTI)
- Man kan inte hitta skador i tandmellanrum enbart genom en visuell undersökning «Laitala ML, Piipari L, Sämpi N ym. Validity of Dig...»43. Fiberljus (FOTI) kan vara ett användbart verktyg för att upptäcka skador, särskilt i permanenta tänder «Kuituvalo (FOTI) voi olla hyödyllinen visuaalisen havainnoinnin lisänä kariesvaurioiden havainnoinnissa.»C. Fiberljus kan dock inte ersätta en röntgenundersökning.
- När man genomlyser tanden antingen från kind- eller gomsidan kan man genom att observera ljuset som leds genom tandvävnaden upptäcka kariesskadad tandvävnad. Den urskiljs från den friska tandvävnaden genom sin mörka färg.
- Metoden är lätt att använda och förmånlig och finns ofta eller är lätt att ansluta till en behandlingsutrustning.
Röntgenundersökning
- Bitewingröntgen är särskilt användbart för att upptäcka dentinkariesskador på ytorna i tandmellanrummen i sidoregionerna, både när det gäller permanenta tänder «Bitewing-röntgenkuvat helpottavat dentiiniin ulottuvien ja hammasvälikariesvaurioiden havaitsemista.»A och mjölktänder «Bitewing-tekniikalla toteutettu röntgenkuvaus saattaa olla aiheellinen, jos lapsella on ainakin yksi näönvaraisessa tarkastuksessa havaittu kariesvaurio.»C.
- Bitewingröntgen är särskilt motiverat för barn och unga om man hittar en skada som gått igenom emaljen vid den visuella undersökningen.
- Även om man inte observerar någon kariesskada som gått igenom emaljen vid den visuella
undersökningen kan röntgenundersökning vara aktuellt, om
- patienten har flera progredierande, begynnande kariesskador i tänderna
- patienten konstateras ha predisponerande riskfaktorer för karies
- det finns anledning att misstänka att patienten har dolda kariesskador och det inte har tagits några röntgenbilder på patienten på flera år «Bitewing-röntgenkuvat helpottavat dentiiniin ulottuvien ja hammasvälikariesvaurioiden havaitsemista.»A.
- Intraoral bitewingröntgen är den primära radiologiska metoden för att upptäcka kariesskador. Man bör generellt sett inte ta röntgenbilder mer än en gång per år för att följa upp progressionen av kariesskador, även om man misstänker att kariesskadorna växer snabbt. Då bör man istället för röntgenbilder överväga alternativa metoder som inte innebär någon strålningsexponering (NIR-LT). Volymtomografi bör inte användas för att upptäcka kariesskador, men man bör registrera och behandla de skador man hittar som bifynd. Man kan inte heller använda röntgenbilder som screeningmetod, utan det måste finnas en behandlingsmotiverad grund för att ta röntgenbilder. Se mer information «Kühnisch J, Anttonen V, Duggal MS ym. Best clinica...»44.
Nya metoder
Digitalt fiberljus (NIR-LT)
- Att använda digitalt fiberljus (i den tidigare rekommendationen användes termen DIFOTI), Near Infrared Light Transillumination, NIR-LT, som ett tillägg till den visuella undersökningen gör det lättare att upptäcka kariesskador «Digitaalinen kuituvalo (Near Infrared Light Transillumination, NIR-LT) näönvaraisen tarkastuksen lisänä helpottaa kariesvaurioiden havainnointia.»B.
- Med hjälp av metoden kan man undersöka emalj- och dentinskador, framförallt i tandmellanrummen, på en datorskärm och spara en bild av den fiberljusgenomlysta tanden på datorn. Metoden är lika tillförlitlig som röntgenbilder när det gäller att upptäcka skador på tuggytan «Digitaalinen kuituvalo (Near Infrared Light Transillumination, NIR-LT) näönvaraisen tarkastuksen lisänä helpottaa kariesvaurioiden havainnointia.»B, «hoi50078d.pdf»9. Metoden kan användas för att följa upp skador. Genom att tidigt upptäcka skador med NIR-LT kan man få dem att stanna av och följa upp behandlingen.
- Metoden innebär ingen strålningsexponering för patienterna. För att kunna använda metoden krävs att man lär sig att använda den, och tills vidare krävs en separat dator.
- Protetiska kronor och lagningar i tandmellanrum kan begränsa metoden.
Laserfluorescens
- Laserfluorescens kan vara användbart för att lyckas följa upp progressionen och avstanningen av begynnande kariesskador «Laserfluoresenssin mittausten avulla on ilmeisesti mahdollista seurata purupintojen kariesvaurioiden etenemistä tai pysähtymistä.»B, och det kan hjälpa patienten att motiveras och att fastställa längden på undersökningsintervallen.
- Metoden bör kunna användas som ett stöd till visuell observation för att upptäcka kariesskador på tuggytor «Fluoresenssiin perustuvat menetelmät näönvaraisen tutkimuksen lisänä ilmeisesti parantavat edenneiden kariesvaurioiden havaitsemista.»B.
- På grund av felaktiga positiva fynd bör man inte fatta några beslut om reparativ behandling enbart utifrån laserfluorescensvärden.
Diagnostik för muntorrhet
- Subjektiva tecken på muntorrhet kan vara att det svider och bränner i munnens slemhinnor samt att de känns torra. Dessutom kan det vara svårare att äta, prata och använda tandproteser. Smaksinnet kan också ändras när salivavsöndringen minskar.
- Vid en klinisk undersökning kan slemhinnorna i munnen verka torra och tunna, och saliven kan vara skummande. Se «https://www.hammaslaakariliitto.fi/fi/suunterveys/suun-sairaudet-ja-tapaturmat/hampaiden-ja-suun-sairaudet/kuiva-suu#.XjxVZC1Dx-U»13.
- Salivavsöndringen kan minska av många anledningar, till exempel på grund av mediciner, allmänna sjukdomar och strålbehandling kring huvud och hals. Salivavsöndringens mängd och salivsammansättningen varierar också utifrån dygnsrytm och vätskebalans «Ligtenberg AJM, Veerman ECI, series eds. Saliva: s...»45. Muntorrhet kan också vara kopplat till narkotikaanvändning. Kariesrisken är förhöjd hos narkotikamissbrukare på grund av minskad salivavsöndring «Sordi MB, Massochin RC, Camargo AR ym. Oral health...»46, «Mateos-Moreno MV, Del-Río-Highsmith J, Riobóo-Garc...»47, dålig munhygien, dålig kost, låg benägenhet att uppsöka tandvård samt tandvårdsrädsla «Shekarchizadeh H, Khami MR, Mohebbi SZ ym. Oral He...»48.
- Känslan av muntorrhet, alltså xerostomi, kan höra samman med förändringar i salivavsöndring eller försämrad sväljfunktion (t.ex. vid Parkinsons sjukdom), men inte alltid «Pedersen AML, Sørensen CE, Proctor GB ym. Salivary...»26.
- Om det finns anledning att misstänka minskad salivavsöndring bör man mäta utsöndringshastigheten av saliv vid vila och stimulering. Se anvisningar för att mäta salivavsöndringshastigheten och gränsvärden för salivavsöndringshastighet «Syljenerityksen mittausohjeet ja viitearvot»7.
Behandlingsplan – upprättande av karieshanteringsplan
- Karieshanteringsplanen görs i samarbete mellan tandvårdspersonal och patient. Det är viktigt att tänka på patientens motivation och engagemang i behandlingen.
- När man upprättar patientspecifika karieshanteringsplaner beaktas patientens kariesrisk (tabellerna «Faktorer som påverkar fastställandet av kariesrisken. Faktorerna i fet stil höjer risken märkbart...»1 och «Patientspecifikt fastställande av kariesrisk...»2) och uppgifterna om kariesskadornas djup och aktivitet som man har fått i samband med den kliniska undersökningen. Se bild «Kiillevaurioiden ICDAS-luokittelu»2, «Dentiinivaurioiden ICDAS-luokittelu»3 och mer information «hoi50078g.pdf»8 och «hoi50078f.pdf»7 samt tabell «Sannolikheten för att nya skador uppstår och begynnande skador progredierar samt behandlingsplan...»3.
- För att illustrera upprättandet av behandlingsplanen har vi i den här rekommendationen
använt oss av färgkodning (tabell «Sannolikheten för att nya skador uppstår och begynnande skador progredierar samt behandlingsplan...»3 och «gvr00025b.pdf»10):
- Grön – Liten sannolikhet att nya skador uppstår och att begynnande skador progredierar: egenvård och vid behov en individuell, intensifierad egenvårdsplan
- Gul – Relativ sannolikhet att nya skador uppstår och att begynnande skador progredierar: en individuell, intensifierad egenvårdsplan och behandling för avstanning av skador på mottagningen samt vid behov lagning
- Röd – Stor sannolikhet för att nya skador uppstår och begynnande skador progredierar: en individuell, intensifierad egenvårdsplan och avstanning av skador på mottagningen, lagning
- Den här karieshanteringsplanen baseras också på planen om lagning och fastställandet av behandlingsintervall. Se tabell «Sannolikheten för att nya skador uppstår och begynnande skador progredierar samt behandlingsplan...»3 och «gvr00025b.pdf»10.
Patientens kariesrisk | Skador | ||
---|---|---|---|
Inga aktiva | Aktiva emaljskador eller enstaka skador som når två tredjedelar in i dentinen | Flera aktiva kariesskador som når två tredjedelar eller längre in i dentinen | |
Liten (inga predisponerande faktorer) |
|
|
|
Relativ |
|
|
|
Stor (flera predisponerande faktorer) |
|
|
|
Karieshanteringsåtgärder
- Grundprinciperna för karieshantering presenteras i bilden "Karieshantering som en del av vardagen" «Kariesta hallitaan yhteiskunnan, potilaiden ja suun terveyden ammattihenkilöiden yhteistyönä»4. I det idealiska läget lever alla människor på ett sätt som gör att deras tänder förblir friska.
- Karies hanteras i samarbete med samhället, patienter och tandvårdspersonal.
- På individnivå hanteras karies i första hand genom hälsosamma levnadsvanor. Sådana bör förankras redan i tidig barndom.
- Om det uppstår kariesskador måste levnadsvanorna förbättras. Dessutom kan det behövas åtgärder i samarbete mellan patient och tandvårdspersonal.
- Karieshanteringsåtgärderna är oftast mer kostnadseffektiva ju högre risk för hål befolkningsgruppen har. Det kan vara mer kostnadseffektivt att göra sådana här insatser för barn under skolåldern än för vuxna «Pienihäkkinen K, Jokela J, Alanen P. Risk-based ea...»49.
Levnadsvanor och egenvård som rekommenderas för alla
- Alla ska få tillräcklig handledning i god munhygien och hälsosamma matvanor. Behovet av handledning bedöms i samband med undersökningar och kontroller och uppgifterna registreras i patientjournalerna. Munhygienen och matvanorna följs upp utifrån patientens individuella behov och vid behov intensifieras handledningen och patienten motiveras till att göra förändringar.
- För alla består den vardagliga karieshanteringen av
- noggrann tandborstning med fluortandkräm två gånger om dagen
- att äta vid planerade måltider (se näringsrekommendationerna «https://www.ruokavirasto.fi/teemat/terveytta-edistava-ruokavalio/ravitsemus--ja-ruokasuositukset/»14)
- Statens näringsdelegations näringsrekommendationer: «https://www.ruokavirasto.fi/globalassets/teemat/terveytta-edistava-ruokavalio/kuluttaja-ja-ammattilaismateriaali/julkaisut/ravitsemussuositukset_2014_fi_web_versio_5.pdf»15
- Tillsammans kring matbordet – kostrekommendationer till barnfamiljer: «http://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/137459/URN_ISBN_978-952-343-254-3.pdf?sequence=1&isAllowed=y»16
- Vi äter och lär tillsammans – rekommendation för skolbespisningen: «http://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/131834/Syo%c2%a6%c3%aada%c2%a6%c3%aaa%c2%a6%c3%aan_ja_opitaan_yhdessa%c2%a6%c3%aa_korjattu_5.2017_WEB.pdf?sequence=1&isAllowed=y»17
- Hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä ruokailusta – Ruokailusuositus ammatillisiin oppilaitoksiin ja lukioihin: «https://www.oph.fi/sites/default/files/documents/hyvinvointia_ja_yhteisollisyytta_ruokailusta.pdf»18
- Rekommendation om måltider för högskolestuderande: «https://www.kela.fi/documents/10180/4204900/Korkeakouluopiskelijoiden+ruokailusuositus_2016.pdf/c0f80b39-bee7-4bbc-beb1-a5efba60daf6?version=1.1»19
- Vireyttä seniorivuosiin – ikääntyneiden ruokasuositus: «http://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/139415/THL_OHJ_4_2020_Vireytt%c3%a4%20seniorivuosiin_verkko.pdf?sequence=4&isAllowed=y»20
- att använda vatten som törstsläckare (se även Livsmedelsverkets dryckrekommendationer «https://www.ruokavirasto.fi/teemat/terveytta-edistava-ruokavalio/ruoka-aineet/juomat/»21 och Juomat ravitsemuksessa: «https://www.ruokavirasto.fi/globalassets/teemat/terveytta-edistava-ruokavalio/kuluttaja-ja-ammattilaismateriaali/julkaisut/juomat_ravitsemuksessa.pdf»22 samt Juomilla on väliä – harkitse mitä juot: «https://www.ruokavirasto.fi/globalassets/teemat/terveytta-edistava-ruokavalio/kuluttaja-ja-ammattilaismateriaali/julkaisut/juomilla-on-valia-harkitse-mita-juot.pdf»23)
- att undvika småätande och låta bli att konsumera sockrade drycker och sötsaker mycket och ofta. Ett exempel på en bra vana är att använda xylitolprodukter efter en måltid för att avvärja syraattacken «Päivittäinen ksylitolipurukumin tai -pastillien (vähintään 5 g/vrk) käyttö ilmeisesti vähentää hampaiden reikiintymistä.»B
- att skydda små barn från tidig mutansstreptokocksmitta.
- Det är viktigt att få handledning i hälsosamma levnadssätt och god egenvård, och det har en positiv effekt på hälsobeteendet «Motivoiva haastattelu on vaikuttava ohjausmenetelmä, kun tavoitteena on parantaa terveyttä muutamalla terveyskäyttäytymistä.»A och minskar mängden hål i tänderna åtminstone för barn i skolåldern «Koulussa harjausneuvontaa saaneilla on vähemmän plakkia hampaiden pinnoilla kuin heillä, jotka eivät ole saaneet koulussa harjausneuvontaa.»B, «Koulussa annettu terveysneuvonta ilmeisesti lisää lasten ja nuorten tietoa suunterveyteen liittyvistä asioista ja ilmeisesti parantaa suunterveyttä edistävää käyttäytymistä.»B, «Kariesaktiivisille koululaisille annettu suuhygienianeuvonta saattaa ehkäistä hampaiden reikiintymistä.»C och yngre «Alle kouluikäisten lasten vanhemmille suunnattu toistuva, vuorovaikutteinen terveysneuvonta auttaa ilmeisesti hallitsemaan karieksen kehittymiseen liittyviä riskitekijöitä ja vähentää lasten hampaiden reikiintymistä.»B.
- Att sköta sin munhygien och munhälsa är en del av att sköta sin hälsa överlag.
- Dålig munhygien och plack på tandytorna till följd av det visar sig vara relaterat till en större risk för hjärt- och härlsjukdomar (se God medicinsk praxis-rekommendationens evidensgradsöversikt för Parodontiitti «Parodontiittipotilailla ilmeisesti esiintyy enemmän sydän- ja verisuonitauteja, kuten sepelvaltimotautia ja aivoinfarkteja, kuin parodontaalisesti terveillä.»B (på finska), «VanWormer JJ, Acharya A, Greenlee RT ym. Oral hygi...»50, «Desvarieux M, Demmer RT, Jacobs DR ym. Changes in ...»51) samt cancerdödligheten «Söder B, Yakob M, Meurman JH ym. The association o...»52, «Chang JS, Lo HI, Wong TY ym. Investigating the ass...»53, «Dar NA, Islami F, Bhat GA ym. Poor oral hygiene an...»54.
- Parodontala sjukdomar i barndomen (gingivit och parodontit) samt karies kan ha samband med förkalkning av stora halspulsådern i vuxen ålder, särskilt hos pojkar «Pussinen PJ, Paju S, Koponen J ym. Association of ...»55.
- Genom att förbättra munhygienen hos äldre i dåligt skick har man fått en positiv effekt på förebyggande av lunginflammation och en minskad mängd dödsfall i anslutning till lunginflammation. Se God medicinsk praxis-rekommendationens evidensgradsöversikt för Parodontiitti «Huono suuhygienia saattaa lisätä keuhkokuumeen esiintymistä laitos- ja sairaalapotilailla. Suuhygienian parantamisella saatetaan voida ehkäistä keuhkokuumeen kehittymistä näillä potilailla.»C (på finska), «Ástvaldsdóttir Á, Boström AM, Davidson T ym. Oral ...»56.
Noggrann tandrengöring
- Alla bör borsta sina tänder två gånger om dagen, antingen själv eller med hjälp av någon annan «Säännöllisesti 2 kertaa päivässä hampaansa harjaavilla on vähemmän reikiä hampaissa kuin niillä, jotka harjaavat hampaansa harvemmin kuin 2 kertaa päivässä.»A, «Axelsson P, Buischi YA, Barbosa MF ym. The effect ...»57. Tänderna ska borstas med fluortandkräm «Fluorihammastahnan käyttö vähentää hampaiden reikiintymistä verrattuna fluorittoman tahnan käyttöön.»A i minst 2 minuter. Barn ska använda en mindre mängd tandkräm. Se punkten Användning av fluortandkräm och «gvr00025a.pdf»11.
- Ur ett karieshanteringsperspektiv spelar det inte så stor roll om man på morgonen borstar tänderna före eller efter frukost. Om det finns erosionsskador i tänderna kan det vara bra att borsta tänderna före frukosten. På kvällen är det alltid bra att tandborstningen är det sista man gör innan man går och lägger sig. Se anvisningar för tandrengöring «http://puhtaathampaat.fi/node/27»24, «http://puhtaathampaat.fi/node/39»25, «https://ilovesuu.fi/omahoito/hampaiden-harjaus/»26.
- Tänderna rengörs bättre med eltandborste än med vanlig tandborste «Sähköhammasharja ilmeisesti puhdistaa hampaat ja vähentää ientulehdusta paremmin kuin tavanomaisen harjan käyttö, mutta sähköhammasharjan käytön vaikutuksesta kariesvaurioiden syntyyn ei ole tutkimustietoon perustuvaa luotettavaa näyttöä.»B.
- Tuggytorna på tänder som håller på att bryta fram eller som just har brutit fram ska rengöras särskilt noggrant «Kohdennettu puhkeavien hampaiden harjausopetus ja suuhygienian yksilöllinen kontrollointi saattaa ehkäistä hampaiden reikiintymistä.»C, «Puhkeavan hampaan purupinnan puhdistaminen / Det är viktigt att man borstar de nya tänderna ordentligt»5. Det kritiska skedet för en enskild tand pågår tills tanden har brutit fram till bettnivå. Det tar i genomsnitt drygt ett år för den första permanenta kindtanden att bryta fram till bettnivå «Carvalho JC, Ekstrand KR, Thylstrup A. Dental plaq...»28. Både barnet och barnets vårdnadshavare ska få rådgivning i hur tuggytan på kindtänder som håller på att bryta fram ska rengöras (så kallad riktad borstning).
- Inte förrän i skolåldern har barn utvecklat sådana motoriska färdigheter att de kan rengöra sina tänder själva. Vårdnadshavaren ska övervaka barnet fram till högstadiet så att tänderna blir tillräckligt rengjorda «Kohdennettu puhkeavien hampaiden harjausopetus ja suuhygienian yksilöllinen kontrollointi saattaa ehkäistä hampaiden reikiintymistä.»C.
- Resultaten av tandborstningen kan kontrolleras med hjälp av färgtabletter som kan köpas på apotek «http://puhtaathampaat.fi/node/45»27.
- Om barnet har tänder med plack, tandköttsinflammation mellan tänderna eller om det finns kariesskador eller lagningar på ytorna i tandmellanrummen ska barnet dagligen rengöra tandmellanrummen med tandtråd «Hammasvälien päivittäinen tai säännöllinen lankaus vähentänee plakin määrää ja hampaiden reikiintymistä lapsilla ja nuorilla, jos se tehdään valvotusti tai sen suorittaa ammattilainen.»C. Föräldrar och vårdnadshavare ska undervisas i hur man rengör mellanrummen. Se mer information «http://puhtaathampaat.fi/node/49»28.
- Det är bra om högstadieelever och vuxna rengör sina tandmellanrum dagligen. Tandvårdspersonal hjälper till med att välja och visa hur man använder nödvändiga hjälpmedel «Hammasvälien päivittäinen tai säännöllinen lankaus vähentänee plakin määrää ja hampaiden reikiintymistä lapsilla ja nuorilla, jos se tehdään valvotusti tai sen suorittaa ammattilainen.»C.
- Anhöriga eller vårdare ska sköta munhygienen på personer som av någon anledning inte själva kan sköta den. I den här gruppen ingår många inom hemsjukvården och personer som omfattas om omsorgstjänster och som får inrättnings- eller sjukhusvård. Tandvårdspersonal bör vägleda andra aktörer i att implementera munhygien i det dagliga vårdarbetet. Se mer information i Karieshantering hos äldre «Karieksen hallinta iäkkäillä»8 och Munvård för personer inom hemvård och omsorgstjänster «Suunhoito kotihoidon asiakkailla, hoivapalveluissa ja laitoksissa»9.

Puhkeavan hampaan purupinnan puhdistamiseen on kiinnitettävä eritystä huomiota. Harjakset eivät tavoita puhkeavan hampaan purupintaa hammasrivin suuntaisesti harjattaessa (a). Hammasharja täytyy asettaa puhkeavan hampaan purupinnalle erikseen (b).
Tuggytorna på tänder som bryter fram, eller nyligen har gjort det, måste borstas speciellt noggrant.
Användning av fluortandkräm
- Alla bör borsta sina tänder två gånger om dagen (själv eller med hjälp) med fluortandkräm «Fluorihammastahnan käyttö vähentää hampaiden reikiintymistä verrattuna fluorittoman tahnan käyttöön.»A, «gvr00025a.pdf»11.
- Det kommenderas inte att man använder tandkräm utan fluor, se rekommendationen Avstå klokt «Fluoridittomat hammastahnat lapsilla ja nuorilla»10: Ge inte barn och unga rådet att använda tandkräm utan fluorid, eftersom sådan tandkräm har en dålig kariesförebyggande effekt. Effekten som skyddar mot hål är klart bättre i tandkrämer som innehåller fluor än i tandkrämer utan fluor «Fluorihammastahnan käyttö vähentää hampaiden reikiintymistä verrattuna fluorittoman tahnan käyttöön.»A.
- Efter borstningen kan munnen sköljas med en liten mängd vatten (t.ex. en matsked)
som sedan spottas ut. Riklig munsköljning minskar fluoridhalten i saliven, vilket
kan försämra fluortandkrämens effekt «Hampaiden harjauksen jälkeinen suun voimakas huuhtelu runsaalla vedellä ilmeisesti vähentää syljen fluoridipitoisuutta.»B, se rekommendationen Avstå klokt «Suun huuhtelu hampaiden harjauksen jälkeen»11: Instruera personer att inte skölja munnen rikligt efter tandborstning, eftersom
det försämrar fluortandkrämens effekt.
- Tandkrämens fluoreffekt på tänderna kan effektiviseras genom att höja fluoridhalten i tandkrämen och mängden tandkräm, genom att öka antalet borstningar samt genom att avstå från att äta och dricka ett par timmar efter tandborstningen «Hampaiden harjauksen jälkeinen suun voimakas huuhtelu runsaalla vedellä ilmeisesti vähentää syljen fluoridipitoisuutta.»B. Detta rekommenderas för alla barn i skolåldern och uppåt, där risken för hål i tänderna är förhöjd.
- Man börjar använda tandkräm när barnets första tänder bryter fram. För att förhindra
tandfluoros ska man för barn under skolåldern noggrant följa rekommendationerna för
fluortandkräm «Fluorittomien tai alhaisen fluoriditason (< 600 ppm) hammastahnojen käyttö alle kouluikäisillä ei ilmeisesti ole perusteltua, kun huomioidaan sekä hampaiden reikiintymisen että hampaiden fluoroosin ehkäisy.»B och andra fluorpreparat, vilket innebär att doseringen av produkterna ska övervakas.
- För barn under 3 år rekommenderas borstning två gånger om dagen med en mycket liten mängd fluortandkräm, i storleken av ett riskorn «Sipaisu hammastahnaa on sopiva määrä alle 3-vuotiaille kahdesti päivässä»6, som innehåller 1 000–1 100 ppm fluorid.
- För barn mellan 3 och 5 år rekommenderas en dos två gånger om dagen i storleken av
barnets lillfingernagel eller en ärta «Lapsen pikkusormen kynnen kokoinen nokare hammastahnaa on riittävä 3–5 vuotiaille aamuin illoin»7, med tandkräm som innehåller 1 000–1 100 ppm fluorid «gvr00025a.pdf»11.
- Om bruksvattnets fluoridhalt överstiger 0,7 mg/l (0,7 ppm) men är under 1,5 mg/l, rekommenderas barn under 6 år en tandkräm med en fluorhalt på högst 500 ppm «Fluoridipitoisuus juomavedessä»8.
- Om bruksvattnets fluorhalt överstiger 1,5 mg/l, rekommenderas inte att man använder fluortandkräm för barn under 6 år «Fluoridipitoisuus juomavedessä»8.
- 6-åringar och äldre barn kan använda en klick på 0,5–2 cm «Kuusivuotiaat ja vanhemmat voivat käyttää 0,5–2 cm hammastahnaa aamuin illoin»9 av en barntandkräm avsedd för den här åldersgruppen eller tandkräm för vuxna som innehåller 1 450 ppm fluorid.
- Tandkrämer för vuxna med till exempel vitgörande effekt eller tandkrämer som ska förhindra tandsten passar inte för barn.
- Oftast behövs inga andra fluorpreparat för egenvård av barn under 6 år som använder fluortandkräm två gånger om dagen «Toumba KJ, Twetman S, Splieth C ym. Guidelines on ...»58.
- Hos små barn (≤ 8 år) får den dagliga mängden svald fluorid (från kost, tandkräm, tillskott) vara högst 0,10 mg/kilo vikt. 9-åringar och äldre barn och vuxna behöver inte reflektera över vikten: den dagliga svalda mängden fluorid får vara högst 10 mg «Institute of Medicine (US) Standing Committee on t...»59, «Hammastahnasta saadun fluoridin määrä»12.
- Om ett barn får i sig en stor mängd fluor ska man följa Giftinformationscentralens
rekommendationer «http://www.hus.fi/sairaanhoito/sairaanhoitopalvelut/myrkytystietokeskus/aineluettelo/Sivut/default.aspx#pid-142»29.
- För fluortandkräm hittar du dit via > ämnes > tandkräm (som innehåller fluor).
- För fluortabletter är samma väg dit > ämnes > natriumfluorid.
- Vid behov ska du ta kontakt med Giftinformationscentralen som har öppet dygnet runt.
- Telefon 0800 147 111 (gratis), direktnummer 09 471 977 (normal samtalskostnad), växel 09 4711.

Alle 3-vuotiaille on suositeltavaa annostella kahdesti päivässä sipaisu tai riisiryynin kokoinen pieni määrä fluorihammastahnaa, jossa on 1 000–1 100 ppm fluoridia.

Lapsen pikkusormen kynnen kokoinen nokare hammastahnaa on riittävä 3–5 vuotiaille aamuin illoin.


Kuusivuotiaat ja vanhemmat voivat käyttää 0,5–2 cm hammastahnaa aamuin illoin.
Regelbundna mattider och en varierad kost
- Regelbundna mattider och en varierad kost skyddar tänderna från hål «Säännöllisesti aterioivilla on ilmeisesti pienempi riski hampaiden reikiintymiselle kuin niillä, jotka syövät epäsäännöllisesti tai tiheään.»B och gör att man får ett jämnt energiintag (statens näringsdelegations näringsrekommendation) «https://thl.fi/web/elintavat-ja-ravitsemus/ohjeet-ja-suositukset/suositukset-ja-toimenpideohjelmat»30.
- Hög sockerkonsumtion försämrar kostkvaliteten och näringstätheten, eftersom raffinerat socker bara innehåller energi, men nästan inga essentiella näringsämnen.
- Sockrets del av totalenergin, alltså energiprocenten (E %) bör vara högst 10 % (målet
är under 5 %). Det gäller för så kallade fria sockerarter. Till dem räknas allt tillsatt
socker, honung och sirap, men inte naturligt socker från fruktsaft. Rekommendationen
gäller inte naturligt socker i (hela) frukter, bär, rotfrukter och växter och inte
heller laktos i mjölkprodukter. Se mer information i statens näringsdelegations näringsrekommendationer
«https://www.ruokavirasto.fi/teemat/terveytta-edistava-ruokavalio/ravitsemus--ja-ruokasuositukset/»14.
- Hos vuxna är de vanligaste källorna till tillsatt socker «Karieksen hallinta, määritelmiä»1 socker för sötning, sötsaker, drycker, bakverk och kex. Se Finravinto 2017-undersökningen via länken «https://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/137433/Raportti_12_2018_netti%20uusi%202.4.pdf?sequence=1&isAllowed=y»31.
- Hos barn är de främsta källorna till tillsatt socker «Karieksen hallinta, määritelmiä»1 sockrad dryck och saft, sötsaker och choklad, bakverk, frukostflingor, efterrätter och sötade mjölkprodukter, till exempel sockrad kakao «Laitala ML, Vehkalahti MM, Virtanen JI. Frequent c...»60.
- Produkter som innehåller socker eller andra lätt fermenterbara kolhydrater ska inte
användas ofta och inte i stora mängder, och intaget ska begränsas till i samband med
måltider «Runsas sokerin syönti ilmeisesti lisää hampaiden reikiintymistä.»A. Sådana kolhydrater är till exempel sackaros, fruktos och stärkelsesirap (glukossirap).
- Sackaros, alltså "vanligt socker", används till exempel i saft, sylt, bakverk och sötsaker. Tillsatt fruktos, alltså fruktsocker, kan finnas i till exempel saft, läsk och i en del industriellt tillverkad barnmat. Stärkelsesirap används till exempel i bak-, sötsaks- och konserveringsindustrin.
- Man bör inte heller äta chips eller andra snacks ofta «Campain AC, Morgan MV, Evans RW ym. Sugar-starch c...»61, «Johansson I, Holgerson PL, Kressin NR ym. Snacking...»62, eftersom det fastnar i tänderna och orsakar en långvarig syraattack «Säännöllisesti aterioivilla on ilmeisesti pienempi riski hampaiden reikiintymiselle kuin niillä, jotka syövät epäsäännöllisesti tai tiheään.»B.
- Produkter som innehåller mycket socker bör ersättas med motsvarande produkter med mindre socker eller med ett hälsosammare alternativ.
- Sockeralkoholer, stevia och andra sötningsmedel orsakar inte hål i tänderna. Xylitol
till och med förhindrar hål i tänderna «Päivittäinen ksylitolipurukumin tai -pastillien (vähintään 5 g/vrk) käyttö ilmeisesti vähentää hampaiden reikiintymistä.»B.
- Det rekommenderas att man använder xylitoltuggummi eller -tabletter efter måltider.
- Det är bra att börja med en liten dos xylitol, eftersom kraftig konsumtion kan leda till magbesvär till en början.
- Barn kan tugga tuggummi när de har lärt sig att tugga utan att svälja, oftast vid ungefär 3 års ålder. Det är bra att man är på plats och övervakar små barn som suger på tabletter och tuggar tuggummi. Tuggummit kasseras efter ungefär 2–5 minuters tuggande.
- Man kan också äta hårdost och osaltade, osockrade nötter utan överdrag efter en måltid för att skydda tänderna från hål «Diet, nutrition and the prevention of chronic dise...»63. Man bör dock konsumera detta i måttlig mängd, eftersom de är mycket energirika och osten innehåller mättat fett «Giacaman RA. Sugars and beyond. The role of sugars...»64.
- Små barn bör inte vänjas vid att äta eller dricka sockerhaltiga produkter.
- Sockerhaltiga produkter gör lätt att man tappar aptiten och minskar andelen övrig, mer fullvärdig mat i kosten.
- En påse sötsaker (100 g) motsvarar i energimängd ett litet barns lunch och en chokladkaka på 200 g nästan en hel dags energibehov «Valtiovarainministerio, tammikuu 2013 Sokeriverotu...»65.
- Om det inte går att hålla intaget av sötsaker eller småätandet på en måttlig nivå i samband med måltider bör konsumtionen begränsas till en gång i veckan. Även då bör andelen socker vara under 10 % av det totala energiintaget för dagen.
- För äldre är det vanligt med undernäring och risk för undernäring, särskilt för personer
som dygnet runt får vård och omsorg eller personer inom hemvården «Soini H, Muurinen S, Savikko N et al: Iäkkäiden as...»66, «Kaipainen T, Tiihonen M, Hartikainen S, Nykänen I:...»67, «Suunhoito kotihoidon asiakkailla, hoivapalveluissa ja laitoksissa»9.
- För att korrigera näringstillståndet kan det krävas att personen äter lite och ofta, och då är det bra att planera näringsrådgivningen för att förhindra munsjukdomar tillsammans med kostexperter, anhöriga och vård- och omsorgspersonal «Soini H, Muurinen S, Savikko N et al: Iäkkäiden as...»66, «Kaipainen T, Tiihonen M, Hartikainen S, Nykänen I:...»67, «Gabre P, Twetman S. Ikäihmisille hyvä suunterveys ...»68, «Karieksen hallinta iäkkäillä»8.
- I äldres ofta torra munnar kvarstår sockrets syraeffekt länge, eftersom salivens sköljande och skyddande effekt saknas. Det är viktigt att dagligen få i sig vätska (1–1,5 liter). De bästa dryckerna är vatten, mjölk och surmjölk, vilket också är en proteinkälla.
Vatten som törstsläckare
- Som törstsläckare rekommenderas vanligt kranvatten.
- Det går också bra med naturellt vatten på flaska med eller utan kolsyra.
- Man bör vara reserverad mot smaksatt vatten, eftersom det kan innehålla syra eller socker som fräter på tänderna.
- Man bör tidigt vänja barn vid vatten som måltidsdryck.
- Drycker som innehåller socker (även fruktos) ökar hålen i tänderna.
- Drycker som innehåller socker eller syrahaltiga drycker är skadligt för tänderna «Runsas sokeristen juomien nauttiminen lisää hampaiden reikiintymistä.»A. Se mer information i statens näringsdelegations dryckrekommendation «https://www.ruokavirasto.fi/globalassets/teemat/terveytta-edistava-ruokavalio/ruoka-aineet/juomat/juomat_ravitsemuksessa.pdf»32, «Valtion ravitsemusneuvottelukunta. Juomat ravitsem...»69.
- Om man ofta konsumerar syrahaltiga drycker så fräter det på tandytorna, det vill säga orsaker tanderosioner, oavsett om dryckerna innehåller socker eller inte «Lussi A, Carvalho TS. Analyses of the Erosive Effe...»70.
- De skadligaste syrorna för tänderna är citronsyra, äppelsyra och fosforsyra.
- Att samtidigt få i sig kalcium kan kompensera syraeffekten «Larsen MJ, Nyvad B. Enamel erosion by some soft dr...»71, «Hughes JA, West NX, Parker DM ym. Development and ...»72.
Saker att tänka på när det gäller karieshantering för barn
- Det är väldigt viktigt att se till att barn och unga genomgår de munhälsoundersökningar som beskrivs förordningen, eftersom tänderna utvecklas under hela barndomstiden, och eftersom man framförallt i tidig barndom skapar grunden för en god tandhälsa «https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2011/20110338»33.
Tidig barndom
- I tidig barndom kan man hantera karies genom att förhindra kolonisering av kariogena bakterier, bland annat mutansstreptokocker. Det kan man göra genom att se till att barnet får hälsosam mat och har god munhygien.
- Mutansstreptokocksmitta kan förhindras genom att undvika att barnets mun kommer i
direkt eller indirekt kontakt med andra människors saliv (t.ex. genom att man använder
gemensamma skedar eller att en förälder tar barnets napp i munnen) «Köhler B, Bratthall D. Intrafamilial levels of Str...»73.
- Att konsumera sötsaker eller sockerhaltiga drycker främjar en tidig kolonisering av mutansstreptokocker. Därför ska särskilt barn med mjölktänder som håller på att bryta fram sällan få sockerhaltiga drycker och sötsaker, och då enbart i samband med planerade måltider.
- Det är bra om vårdnadshavare till små barn dagligen använder xylitolprodukter (minst 5–6 g xylitol per dygn), särskilt om de själva har en tendens till att få hål i tänderna «Äidin päivittäinen ksylitolin käyttö estää mutans-streptokokkien kolonisoitumista lapsen suuhun ensimmäisten elinvuosien aikana.»A.
- Spädbarn bör inte få sockerhaltig mat eller dryck. Efter helamning rekommenderas vatten som törstsläckare.
- Frekvent matning med amning eller nappflaska nattetid under lång tid (över 18 månader)
predisponerar tänderna för hål «Tham R, Bowatte G, Dharmage SC ym. Breastfeeding a...»27. Särskilt skadligt för tänderna är det om barnet sover med mammans bröst i munnen
i långa perioder.
- Amning kan ge tänderna ett bättre skydd mot hål jämfört med modersmjölksersättning hos spädbarn under ett år «Tham R, Bowatte G, Dharmage SC ym. Breastfeeding a...»27. Detta torde bero på att bröstmjölken har nyttiga effekter på munnens mikrobiom.
- Modersmjölk innehåller mycket mjölksocker, alltså laktos, som kariogena bakterier i munnen kan använda i sin ämnesomsättning, och då uppstår syror som skapar hål i tänderna «Andreas NJ, Kampmann B, Mehring Le-Doare K. Human ...»74. Därför kan lång amning orsaka risk för hål i tänderna.
- Om amningen pågår i över 12 månader är det viktigt att se till att den övriga kosten är hälsosam (hålla mängden tillsatt socker så låg som möjligt) samt att sköta barnets munhygien väldigt väl.
- I THL:s guide Vi väntar barn ges evidensbaserade anvisningar för amning och matvanor för spädbarn. Se «http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-343-367-0»34.
- I THL:s publikation Kansallinen imetyksen edistämisen toimintaohjelma vuosille 2018–2022 tar man också ställning till amningens effekt på munhälsan «https://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/135535/Ohjaus%20242017%20netti%2020.3.pdf?sequence=6&isAllowed=y»35.
- Tandborstning påbörjas så fort den första tanden har brutit fram. Tänderna borstas så noggrant som möjligt två gånger per dag med fluortandkräm. Se anvisningar för användning av fluortandkräm «gvr00025a.pdf»11.
- Enligt rådgivningsförordningen ska man i samband med munhälsokontrollen för barn i 1–2-årsåldern bedöma barnets risk för hål i tänderna, och familjen ska få stöd med att tillägna sig vanor som främjar barnets munhälsa. Om man konstaterar att risken är medelstor eller stor (tabellerna «Faktorer som påverkar fastställandet av kariesrisken. Faktorerna i fet stil höjer risken märkbart...»1 och «Patientspecifikt fastställande av kariesrisk...»2), remitteras barnet till en tandläkare för undersökning och för att upprätta en behandlingsplan.
När tänderna bryter fram
- På grund av den mognadsprocess som sker i emaljen efter att tänderna har brutit fram, och för att tänder som bryter fram är svåra att rengöra, är risken för hål i kindtänder förhöjd tills tänderna har brutit fram till bettnivå «Carvalho JC, Ekstrand KR, Thylstrup A. Dental plaq...»28.
- Det är särskilt viktigt att lära sig hur man gör riktad borstning av kindtänder som håller på att bryta fram «Kohdennettu puhkeavien hampaiden harjausopetus ja suuhygienian yksilöllinen kontrollointi saattaa ehkäistä hampaiden reikiintymistä.»C. Se bild «Puhkeavan hampaan purupinnan puhdistaminen / Det är viktigt att man borstar de nya tänderna ordentligt»5. I mjölktandsfasen och den första tandväxlingsfasen lär man ut riktad borstning till barn och deras vårdnadshavare, och i det andra tandväxlingsskedet lär man ut det direkt till den unga personen.
- Det rekommenderas särskilt att man regelbundet använder xylitoltuggummi eller -tabletter efter måltider innan de permanenta tänderna bryter fram eller när de håller på att göra det «Päivittäinen ksylitolipurukumin tai -pastillien (vähintään 5 g/vrk) käyttö ilmeisesti vähentää hampaiden reikiintymistä.»B.
Utvecklingsstörningar i tandemaljen (MIH, alltså molar-incisiv hypomineralisering samt hypomineralisering i form av amelogenesis imperfecta)
- Utvecklingsstörningar i tandemaljen, där utvecklingen av mineraliseringen av tandens emalj har blivit ofullständig (hypomineralisering), ökar risken för hål i tänderna. Om ett barn konstateras ha utvecklingsstörningar i emaljen bör de beaktas i behandlingsplanen och man bör till exempel öka fluorintaget och bestämma ett lämpligt behandlingsintervall och vid behov konsultera en specialisttandläkare inom tandvård för barn för att upprätta en behandlingsplan. Se punkten Behandling för att få kariesskador att stanna av i samarbete mellan tandvårdspersonal och patient.
Tandställningar
- Innan man börjar med tandreglering ska man klarlägga predisponerande faktorer för karies hos barnet och göra en karieshanteringsplan, särskilt när det gäller tandrengöring och fluortillskott. Behandlingsplanen kan behöva specificeras under tandregleringen.
- Tandställningar kan öka risken för hål i tänder, och de bör undvikas tills man har fått kariesen under kontroll. Under behandlingen bedöms nivån på egenvården och kariesrisken.
Saker att tänka på när det gäller karieshantering för äldre
- Vid planering av karieshanteringsåtgärder för äldre blir vikten av anamnes och intervju ännu större «Karieksen hallinta iäkkäillä»8.
- Det kan finnas stora begränsningar i hälsa och funktionsförmåga. Det försämrar ofta patienternas handlingskraft och kan göra det svårare att genomföra besök inom tandvården, och särskilt försvåra tandrengöringen.
- Hanteringsåtgärderna planeras dock utifrån risken för hål i tänderna precis som för
andra vuxna. Se tabellerna «Faktorer som påverkar fastställandet av kariesrisken. Faktorerna i fet stil höjer
risken märkbart...»1 och «Patientspecifikt fastställande av kariesrisk...»2 samt «gvr00025b.pdf»10. De äldres samarbetsförmåga, nivå av egenvård, önskemål, behov och ekonomiska situation
påverkar också planeringen av genomförbara hanteringsåtgärder. Den äldre samt anhöriga
eller vårdare som representerar den äldre måste bli delaktiga i egenvården och den
behandlingsplanering som sker på mottagningen «Muistisairaan suunhoito»13, «Kun henkilö vastustelee suun puhdistusta – vinkkejä haastaviin tilanteisiin»14, «Suunhoito kotihoidon asiakkailla, hoivapalveluissa ja laitoksissa»9, «Karieksen hallinta iäkkäillä»8, «http://puhtaathampaat.fi/node/24»36, «http://puhtaathampaat.fi/node/51»37.
- Det primära målet med behandlingen är en ren mun utan smärta och inflammationer.
- I planeringen säkerställs att tänder och proteser rengörs noggrant varje dag, antingen på egen hand, under handledning eller assisterat. Löstagbara proteser ska oftast tas ur munnen på natten.
- Oftast behöver man begränsa intaget av produkter och drycker med socker så att det inte konsumeras ofta eller i stora mängder «Karieksen hallinta iäkkäillä»8. Salivbrist eller lite saliv och försämrad motorik kring munnen kan väsentligt förlänga sockerexponeringen i munnen efter måltider.
Behandling för att få kariesskador att stanna av i samarbete mellan tandvårdspersonal och patient
Intensifierad egenvård och handledning i levnadsvanor
- Om karieshanteringen inte lyckas enbart genom hälsosamma levnadsvanor och egenvård ska tandvårdspersonal planera och tillsammans med patienten göra ett individuellt karieshanteringsprogram. Se «gvr00025b.pdf»10, «https://www.iccms-web.com/uploads/asset/592845add7ac8756944059.pdf»10. Programmet innefattar individuell undervisning i munhygien och matvanor samt att planera och vidta åtgärder för att få ytliga, progredierande skador att stanna av. Vid planeringen av det individuella egenvårdsprogrammet ska man dessutom beakta eventuella andra sjukdomar (se mer information i God medicinsk praxis-rekommendationen Parodontiitti «Parodontiitti»4 (på finska); Parodontit «Parodontit»5 (på svenska) och Suusyöpä «Suusyöpä»6 (på finska), Muncancer «Muncancer»7 (på svenska)) och patientens allmänna hälsa «Sheiham A, Watt RG. The common risk factor approac...»75, «Routasalo P, Pitkälä K. Omahoidon tukeminen. Opas ...»76.
- En rekommenderad handledningsmetod när målet är att förändra patientens hälsobeteende är «Motivoiva haastattelu»5, en motiverande intervju «Motivoiva haastattelu on vaikuttava ohjausmenetelmä, kun tavoitteena on parantaa terveyttä muutamalla terveyskäyttäytymistä.»A. Man kan också använda andra patientorienterade metoder, såsom bemyndigande handledning «Cinar AB, Freeman R, Schou L. A new complementary ...»77 eller handledning som baseras på den transteoretiska modellen för beteendeförändring «Emani S, Thomas R, Shah R ym. Application of trans...»78, «Kamalikhah T, Mazllomi Mahmood Abad S, Khalighinej...»79.
- Det är viktigt att försöka klarlägga patientens egna mål, betydelsen av förändringen man strävar efter samt tillgängliga resurser, eftersom de styr patientens motivation.
Riktad tandborstning och rengöring av tandmellanrum
- Man berättar för patienten eller patientens vårdnadshavare om de «Karieksen hallinta, määritelmiä»1 skadliga effekterna av tandplack, alltså biofilm, och visar progredierande kariesskador och svårrengjorda tandytor med kvarvarande plack «Karieksen hallinta, määritelmiä»1. På samma sätt visas också eventuella andra punkter som exponeras för kariesskador, såsom tänder som håller på att bryta fram «Kohdennettu puhkeavien hampaiden harjausopetus ja suuhygienian yksilöllinen kontrollointi saattaa ehkäistä hampaiden reikiintymistä.»C, den bakre ytan på tänderna längst bak i tandraden samt punkter där tandställningar och protetiska konstruktioner samlar plack.
- Man kan använda plackinfärgning för att illustrera kvarvarande plack.
- Man tränar handgripligen rengöring av problematiska ställen.
- Genomförd undervisning och mål som man har gått igenom tillsammans med patienten registreras i patientjournalen. Under fortsatta besök följs resultatet upp och vid behov ger man undervisning på nytt.
- Munhygien innefattar också rengöring av tandmellanrum med individuellt valda hjälpmedel och undervisning i hur de används.
- Om patienten inte själv klarar av att sköta sin munhygien ska anhöriga eller vårdpersonal dagligen borsta patientens tänder med fluortandkräm. Även proteser eller andra löstagbara strukturer ska rengöras dagligen. Det är viktigt att en person som är yrkesutbildad inom mun- och tandvård undervisar de anhöriga och vårdpersonalen i hur man sköter patientens munhygien.
Fluortillskott i egenvården
- För barn i skolåldern och äldre kan man öka mängden tandkräm som används per gång
(upp till 2 cm) eller borsta oftare om den dagliga tandkrämens fluorskydd är otillräckligt.
Enligt tandläkares anvisningar kan man också använda andra fluorpreparat än tandkräm
som egenvård.
- Lösningar som är gjorda för tandsköljning innehåller 0,05–0,2 % natrium-, amin- eller tennfluorid. Mildare lösningar är avsedda för barn mellan 6 och 12 år och 0,2-procentig NaF-fluorskölj för daglig sköljning hos personer över 12 år.
- Fördelen med fluorsugtabletter (0,25 mg fluorid) är att det är enkelt att ta med sig och använda var som helst. Ett barn i skolåldern som behöver fluortillskott och som använder fluortandkräm kan ta 4 tabletter per dag och en vuxen 6 tabletter per dag.
- En tandläkare kan också ordinera barn över 3 år fluortillskott som egenvård om det finns en stor risk för hål. Egenvården sker till exempel genom att öka mängden tandkräm eller antalet borstningar, eller att börja använda fluortabletter (0,25 mg, 1–2/dag).
- Vuxna kan själv borsta sina tänder med en fluoridgel på 1–1,5 % en gång i veckan, om fluorskyddet som den dagliga tandkrämen ger anses vara otillräckligt.
- En tandläkare, läkare, sjukskötare eller munhygienist kan be personer över 16 år att använda en tandkräm som innehåller 5 000 ppm fluorid för daglig egenvård om risken för hål är avvikande stor «Nordström A, Birkhed D. Preventive effect of high-...»80. Vården genomförs under uppföljning av tandläkare eller munhygienist, och patienten får inte samtidigt använda andra produkter som innehåller fluor. Se Fimea ytterligare råd «https://www.fimea.fi/documents/160140/1769302/Duraphat+taskukortti+%281%29.pdf/96ebaf92-3de2-4f68-253c-0fa729086d06?t=1615204035212»38. Se God medicinsk praxis-rekommendationens evidensgradsöversikt Korkean fluoridipitoisuuden hammastahna juurikarieksen pysäytyshoidossa «Päivittäinen harjaaminen hammastahnalla, jossa on korkea fluoridipitoisuus (5 mg/g), edistää jo havaittujen vaurioiden korjaantumista (pysäytys) tehokkaammin kuin harjaaminen tavanomaisella fluorihammastahnalla.»A (på finska).
- Genom att borsta tänderna två gånger per dag med en tandkräm som innehåller 5 000 ppm fluorid får man aktiva rotkariesskador att stanna av nästan lika effektivt som om man kombinerar vanlig tandkräm (1 000–1 500 ppm fluorid) med 3–4 fluorlackningar per år på mottagningen (22 600 ppm fluorid) «Heasman PA, Ritchie M, Asuni A ym. Gingival recess...»36.
- För särskilt kariesaktiva vuxna, till exempel personer som får strålbehandling kring huvud och hals, kan man tillverka en personlig fluorsked och använda en fluorgel med 1–1,5 % styrka så ofta som dagligen. Hur ofta det ska användas och hur det ska följas upp bestäms av tandläkaren i samband med behandlingsplanen.
Att begränsa sockerintaget
- Man säkerställer att matvanorna inte gynnar hålbildning. Se punkten Regelbundna mattider och en varierad kost.
- För att klarlägga och ge handledning om matvanor kan man använda en matdagbok.
Regelbunden användning av xylitol
- Att använda xylitolprodukter är en vana som är lätt att ta till sig.
- Vid karieshantering och för att få begynnande skador att stanna av ska man regelbundet använda xylitolprodukter (tuggummi eller sugtabletter). Den dagliga xylitoldosen ska vara minst 5 g «Päivittäinen ksylitolipurukumin tai -pastillien (vähintään 5 g/vrk) käyttö ilmeisesti vähentää hampaiden reikiintymistä.»B.
Att upprätthålla munhälsan för hyposalivationspatienter
- Om patientens salivavsöndring är nedsatt ska man försöka stimulera den till exempel genom xylitolprodukter som man suger på eller tuggar samt genom att äta mat som måste tuggas. Se mer information i artikeln Suun kuivuus – haittojen ehkäisy ja oireiden lievitys «http://www.terveyskirjasto.fi/xmedia/duo/duo96124.pdf»39 (kräver rätt att använda databasen).
- Dessutom ska man intensifiera tandrengöringen och säkerställa att man använder tillräckligt med fluor och har lämpliga behandlingsintervall.
- För problem som orsakas av en patients försämrade salivavsöndring kan man vid behov konsultera den behandlande läkaren, en specialisttandläkare eller den specialiserade sjukvården.
Karieshanteringsåtgärder på mottagningen
- De hanteringsåtgärder som vidtas på en mottagning har sammanfattats i bild «gvr00025b.pdf»10.
Fluorbehandling på mottagningen
- Utbildad tandvårdspersonal bör rengöra alla tänder «Axelsson P, Lindhe J. The effect of a preventive p...»81, «Axelsson P, Lindhe J. The effect of a preventive p...»81 och ge fluorbehandling i samband med det om patientens munhygien är bristfällig eller om risken för hål i tänderna är förhöjd av andra orsaker, som till exempel att tänderna befinner sig i ett växlingsskede eller på grund av minskad salivavsöndring. Det är lättare för patienten att sköta munhygienen väl om tänderna är grundligt rengjorda.
- Det är viktigt att man samtidigt undervisar patienten i att rengöra ställen med kvarvarande plack.
- För att behandla tandytor som är exponerade för hål används ett fluorpreparat (lack,
gel eller lösning) med 1–2 % styrka (10 mg/ml–20 mg/ml), vilket effektiviserar
förebyggandet av hål «Jos hampaiden reikiintymisriski on korkea, paikallinen, ammattilaisen toteuttama fluorikäsittely päivittäisen fluorihammastahnan käytön lisänä ilmeisesti tehostaa reikiintymisen ehkäisyä kouluikäisillä.»B, «Fluorin käyttö hampaiden hoidossa systeemisesti ja paikallisesti»15.
- Det vanligaste fluoridpreparatet inom finländsk tandvård är fluorlack på 2,26 % (22,6 mg/ml, 22 600 ppm) som hålls kvar länge på tandytan «de Bruyn H, Arends J. Fluoride varnishes--a review...»83.
- Fluorlack förebygger hål i permanenta tänder och mjölktänder, när lackningen upprepas med 3–6 månaders mellanrum «Marinho VC, Worthington HV, Walsh T ym. Fluoride v...»84.
- Permanenta tänder med mineraliseringsstörningar (t.ex. MIH) och en förhöjd risk för hål bör behandlas med fluorlack med 3 månaders mellanrum.
- Om man inte vill använda fluorlack av någon anledning kan man för barn i skolåldern och äldre använda en stark fluorgel eller lösning. I Finland finns på marknaden åtminstone en koncentrerad aminfluoridgel (1,2 % F-, 12 mg/ml, 12 000 ppm) och en aminfluoridlösning (1,0 % F-, 10 mg/ml, 10 000 ppm). Natriumfluoridgel och -lösningar kan beredas i olika styrkor på apoteket efter användningsområde. Se mer information i Terveysporttis artikel Paikallisfluorit «http://www.terveysportti.fi/dtk/tod/koti?p_artikkeli=tod28008&p_haku=fluorigeeli»40 (kräver behörighet till databasen).
- Silverdiaminfluoridpreparat (SDF) är starka fluoridpreparat (4,45 %), som dessutom
innehåller silver. SDF är en baktericid förening som förhindrar att biofilm, framförallt
mutansstreptokocker, växer på tandytorna, främjar remineraliseringen av demineraliserad
emalj och dentin och förebygger att dentinets kollagen går sönder «Zhao IS, Gao SS, Hiraishi N ym. Mechanisms of silv...»85, «Oliveira BH, Cunha-Cruz J, Rajendra A ym. Controll...»86.
- I USA, Australien och Asien har SDF-preparat använts mycket för att få karies hos barn och rotkaries hos äldre att stanna av «McReynolds D, Duane B. Systematic review finds tha...»87, «Tan HP, Lo EC, Dyson JE ym. A randomized trial on ...»88, «Lewis A, Wallace J, Deutsch A ym. Improving the or...»89. I Europa har preparatet använts väldigt lite, men intresset för det växer.
- I Finland och EU är indikationen för SDF eliminering av biofilm och behandling av sensitivitet i tänderna.
- SDF-behandling minskade andelen syraproducerande mikrober i biofilm som täckte rotkariesskador «Mitwalli H, Mourao MDA, Dennison J ym. Effect of S...»90.
- Preparatet kan göra nytta för äldre som har svårt att besöka tandvården och där andra metoder för behandling och förebyggande av karies är begränsade på grund av försämrad fysisk eller kognitiv funktionsförmåga, eller där sederings- och anestesilämpligheten är nedsatt på grund av nedsatt allmäntillstånd «Oliveira BH, Cunha-Cruz J, Rajendra A ym. Controll...»86.
- Eftersom preparatet kan skada mjukvävnad (pH 13), måste mjukvävnaden skyddas under behandlingen.
- SDF gör att skadade partier färgas svarta.
Fissurförseglingar
- Det rekommenderas att man fissurförseglar tuggytorna på permanenta kindtänder hos barn och unga med ett resinbaserat fissurförseglingsmaterial, om man konstaterar att det där finns progredierande, begynnande, icke-kaviterade kariesskador «Pit and fissure sealants are effective in preventing caries in occlusal surfaces of permanent molars in children and adolescents.»A, som inte har avstannat genom lokal fluorbehandling och intensifierad borstning. Fissurförseglingen läggs som ett tunt lager på tuggytans fåror.
- Det är motiverat att fissurförsegla kindtänder om
- det finns en begynnande, progredierande kariesskada på tuggytan
- tuggytans fåror är djupa eller om det finns en stor risk för hål på grund av att ytan till exempel är svår att rengöra
- man gör en liten lagning på kindtandens tuggyta, då det är bra att fissurförsegla resten av tuggytans fåror
- risken för hål i tänder är stor i övrigt till exempel på grund av att tuggyteemaljen på en eller flera kindtänder har hypomineraliserats eller för att man har konstaterat kariesskador som kräver reparation i tänderna.
- Om en kindtand fissurförseglas kan det finnas orsak att också försegla andra motsvarande kindtänder.
- Den fissurförseglade tandytan rengörs med pimpstenspasta eller någon annan motsvarande produkt som rekommenderas i fissurförseglingsmaterialets bruksanvisning innan man applicerar förseglingen. Efter rengöring applicerar man fissurförseglingsmaterialet enligt anvisningarna.
- Genom att göra en fissurförsegling på en progredierande icke-kaviterad kariesskada
på tandytans fåror eller gropar skapas ett mekaniskt hinder för bakterier att få näring
därifrån. Det förhindrar på så sätt tillväxten av biofilm, vilket gör att skadan progredierar
långsammare eller avstannar «Ahovuo-Saloranta A, Hiiri A, Nordblad A ym. Pit an...»91, «Oong EM, Griffin SO, Kohn WG ym. The effect of den...»92.
- Sådana kariesskador ska inte öppnas genom att ta bort tandvävnad före fissurförseglingen «Slayton RL, Urquhart O, Araujo MWB ym. Evidence-ba...»93.
- En fissurförsegling går lätt och relativt snabbt att göra. Att rutinmässigt fissurförsegla hela tuggytor är dock inte nödvändigt. Kostnadseffektiviteten förbättras om en tandskötare eller munhygienist gör fissurförseglingen «Söderholm KJ. The impact of recent changes in the ...»94.
- Att fissurförsegla mjölktänder kan hindra eller fördröja progressionen av kariesskador på ett effektivare sätt än bara fluorlackning «Resin-based pit and fissure sealants may prevent new and progressed caries lesions in occlusal surfaces of deciduous molars more effectively than fluoride varnish.»C.
- Hos barn under skolåldern kan bristen på samarbetsförmåga göra det svårare att hantera fukten, vilket kan påverka fissurförseglingens hållbarhet «Honkala S, ElSalhy M, Shyama M ym. Sealant versus ...»95. Det rekommenderas ändå att man fissurförseglar aktiva emaljkariesskador på icke-kaviterade mjölktänder samt att man behandlar dem med fluorlack med 3–6 månaders mellanrum, om det är möjligt med tanke på barnets samarbetsförmåga «Slayton RL, Urquhart O, Araujo MWB ym. Evidence-ba...»93.
- Vid valet av fissurförseglingsmaterial bör man beakta retentionen av förseglingen. Om det finns problem med att hantera fukten, till exempel om tanden precis delvis har brutit fram och man vill skydda den till exempel på grund av hypomineralisering av emaljen, kan det vara lämpligare att välja en mer hydrofil glasjonomerbehandling. Om tanden kan hållas mycket torr rekommenderas att man väljer ett resinbaserat fissurförseglingsmaterial «Ahovuo-Saloranta A, Hiiri A, Nordblad A ym. Pit an...»91.
Resininfiltration
- Resininfiltrationstekniken har utvecklats för att hejda begynnande icke-kaviterade kariesskador i tandmellanrum. Resininfiltration fördröjer progressionen av begynnande, icke-kaviterade kariesskador på ytorna i tandmellanrummen, både när det gäller mjölktänder och permanenta tänder «Resin infiltration seems to reduce caries progression both in primary and permanent teeth.»B, «Peters MC, Hopkins AR Jr, Zhu L ym. Efficacy of Pr...»96.
- Resininfiltrationstekniken bygger på att resin, som har låg viskositet, tränger in i den förbehandlade demineraliserade emaljen, fyller upp håligheten i emaljen och på så sätt skapar ett skydd mot kariesskadans progression. Målet är att få progressionen av kariesskadan att avstanna och på så sätt undvika eller skjuta upp behovet av reparativ behandling.
- Man rekommenderar att resininfiltrationstekniken används som ett tillägg till andra karieshanteringsåtgärder. Den används för kariesskador som nått emaljnivå eller högst gränsen mellan emalj och dentin i molarer och premolarer på tandmellanrumsytor hos barn, unga och vuxna med en stor risk för hål i tänderna där man inte förväntar sig att få skadornas progression under kontroll genom att intensifiera egenvården eller med lokal fluorbehandling «Resin infiltration seems to reduce caries progression both in primary and permanent teeth.»B, «Peters MC, Hopkins AR Jr, Zhu L ym. Efficacy of Pr...»96.
- Tekniken med resininfiltrationshantering kräver att patienten har god samarbetsförmåga och att tandvårdspersonal övar metoden. Metoden innefattar många delskeden: tanden som ska behandlas ska skyddas noggrant mot fukt och det kringliggande tandköttet med vanligt eller ljushärdat kofferdamskydd.
- Resininfiltrationsbehandling och fluorlack tillsammans är mer effektivt för mjölktänder än enbart fluorlack «Faghihian R, Shirani M, Tarrahi MJ ym. Efficacy of...»97. Fluorlack som tillägg till resininfiltration kan förbättra effekten av avstanningsbehandling även för permanenta tänder «Urquhart O, Tampi MP, Pilcher L ym. Nonrestorative...»98.
- Tekniken med resininfiltration hejdar effektivt icke-kaviterade kariesskador på tandmellanrumsytor som når till emaljen eller högst till gränsen mellan emalj och dentin. Före en resininfiltrationsbehandling ska man säkerställa att kariesskadan i tandmellanrummet inte har kaviterats. När kariesskadan når till dentinsidan verkar effekten av resininfiltration försämras «Peters MC, Hopkins AR Jr, Zhu L ym. Efficacy of Pr...»96, «Liang Y, Deng Z, Dai X ym. Micro-invasive interven...»99.
Klorhexidin
- Utgående från aktuell information rekommenderas inte att man använder klorhexidinbehandlingar för att hindra att kariesskador växer «Hampaiston klooriheksidiinikäsittelyt eivät ilmeisesti vähennä hampaiden reikiintymistä kariesaktiivisilla kouluikäisillä lapsilla, jos lapsi saa paikallisia fluorikäsittelyjä.»B.
- Klorhexidin torde kunna användas tillfälligt för att hejda rotkariesskador hos allmänt sjuka patienter. Med hjälp av det kan man minska mängden mikrober i munnen, om man av någon anledning inte lyckas rengöra biofilmen på tandytorna (t.ex. för att patientens salivavsöndring eller förmåga att sköta sin munhygien är kraftigt nedsatt) «Slot DE, Vaandrager NC, Van Loveren C ym. The effe...»100, «Rethman MP, Beltrán-Aguilar ED, Billings RJ ym. No...»101. Även då är det viktigaste att anhöriga och vårdpersonal dagligen tar bort biofilmen med eltandborste och fluortandkräm. Primära extra tandvårdspreparat som används inom egenvården för dessa patienter är fluorsköljning, fluorgel eller tandkräm som innehåller 5 000 ppm fluorid. Se punkten Fluortillskott i egenvården.
Bedömning av hur karieshanteringen har lyckats
- Karieshanteringen har lyckats när patienten, vid behov med hjälp av en annan person, genomför egenvården så att tänderna är rena och progressionen av begynnande skador har avstannat och det inte har uppstått nya skador.
- Behandlingsresultaten av den individuella karieshanteringen bedöms efter varje behandlingsepisod och vid behov efter 3–6 månader. Resultaten registreras i patientjournalen och det individuella behandlingsintervallet specificeras.
Individuellt kontroll- eller undersökningsintervall vid karieshantering
- Ur ett karieshanteringsperspektiv baseras intervallet mellan kontroll eller undersökning på hur stor risken är för att det uppstår hål i tänderna (se tabell «Faktorer som påverkar fastställandet av kariesrisken. Faktorerna i fet stil höjer risken märkbart...»1, «Patientspecifikt fastställande av kariesrisk...»2 och «Sannolikheten för att nya skador uppstår och begynnande skador progredierar samt behandlingsplan...»3 och «gvr00025b.pdf»10 och på andra riskfaktorer för munsjukdomar och andra sjukdomar. Se mer information i God medicinsk praxis-rekommendationen Parodontiitti «Parodontiitti»4 (på finska); Parodontit «Parodontit»5 (på svenska), Tyypin 2 diabetes «Tyypin 2 diabetes»8 (på finska) ja Suusyöpä «Suusyöpä»6 (på finska), Muncancer «Muncancer»7 (på svenska).
- Det individuella kontroll- eller undersökningsintervallet fastställs för varje patient i samband med en munundersökning eller senast i slutet av behandlingsepisoden. Tidpunkten för nästa kontroll eller undersökning fastställs tillsammans med patienten och registreras i patientjournalen. För patienten betonar man att patienten själv ska sköta karieshanteringen mellan behandlingsepisoderna genom hälsosamma levnadsvanor och egenvård. Vid behov försöker man intensifiera egenvården genom en motiverande intervju «Motivoiva haastattelu»5, «Motivoiva haastattelu on vaikuttava ohjausmenetelmä, kun tavoitteena on parantaa terveyttä muutamalla terveyskäyttäytymistä.»A.
- För barn beaktar man också hälsotillståndet och bedömningen av tand- och bettutvecklingen
«https://www.laakarilehti.fi/tieteessa/katsausartikkeli/lapsen-pitkaaikaissairauden-vaikutus-suun-terveyteen/»41 när man bestämmer kontroll- eller undersökningsintervall.
- Åldersgrupperna 1,5–3-åringar, 5–7-åringar och 10–13-åringar ska kontrolleras eller undersökas på ett omfattande sätt. Se Statsrådets förordning om rådgivningsverksamhet, skol- och studerandehälsovård samt förebyggande mun- och tandvård för barn och unga «https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2011/20110338»33.
- Det kan också vara motiverat att kontrollera eller undersöka barn och unga mer intensivt än vuxna eftersom kariesskador oftast progredierar snabbare hos barn än hos vuxna.
- Man ska försöka få barn och unga som har försummat regelbunden tandvård att genomgå undersökningar och behandlingar, vid behov i samarbete med andra aktörer (bl.a. rådgivning och skolhälsovård, socialtjänster och tredje sektorn).
- Det är viktigt att den regelbundna tandvården hos äldre och patienter som får dygnet runt-vård fortsätter om deras initiativförmåga och funktionsförmåga försämras.
En hälsosam miljö ur ett munhälsoperspektiv
- Personer i alla åldrar ska ha möjlighet att leva i en säker miljö, fatta hälsosamma beslut och få goda modeller för ett hälsosamt beteende från sin omgivning.
- Att göra en miljö mer hälsosam kräver samarbete mellan olika aktörer över administrativa sektorsgränser. Det ligger på kommunernas ansvar att skapa ett sådant samarbete.
- Kommunerna har ett ansvar att främja kommuninvånarnas munhälsa (Hälso- och sjukvårdslagen § 11–13, lagen om social- och hälsovårdstjänster för äldre § 13. Grunder för icke-brådskande vård STM 2019). Kommunerna garanterar hälsosamma verksamhetsmiljöer för alla kommuninvånare: daghem, skolor, vård- och omsorgsinrättningar och -hem. Kommunerna ordnar också munhälsotjänster för kommuninvånarna. En väsentlig del i det är att främja hälsan på befolkningsnivå i grupp och att främja individernas munhälsa.
- Ansvaret för att lära ut hälsosamma levnadsvanor ligger på barnets vårdnadshavare, eftersom modellen som barnet får av dem är central i förankrandet av ett hälsosamt levnadssätt. Hemmen måste också få stöd från munhälsovården, rådgivningen och andra aktörer «Karieksen hallinnan kannalta terveellinen elinympäristö»2, såsom dagvård, skolor, fria aktiviteter och annan hälso- och sjukvård.
- Munhälsovårdens handledning och hjälp behövs för att anhöriga och andra aktörer ska kunna garantera en tillräcklig daglig egenvård «Karieksen hallinta, määritelmiä»1 i situationer där en människas förmåga att ta hand om sig själv är nedsatt på grund av till exempel ålder, skada eller sjukdom «Muistisairaan suunhoito»13, «Kun henkilö vastustelee suun puhdistusta – vinkkejä haastaviin tilanteisiin»14, «Suunhoito kotihoidon asiakkailla, hoivapalveluissa ja laitoksissa»9, «Karieksen hallinta iäkkäillä»8.
Verksamhetsmodeller för att främja munhälsa inom hälso-, sjukvårds- och socialtjänster
Karieshantering i dagvården
- Eftersom dagvårdens pedagogiska verksamhet riktar sig till alla barn oavsett socioekonomisk bakgrund rekommenderas att man i verksamheten också undervisar om vanor som främjar munhälsan.
- I munhälsofrämjande verksamhet i dagvården ingår
- en regelbunden måltidsrytm och att använda vatten som törstsläckare
- att avstå från saft och sötsaker och ersätta dem med hälsosamma alternativ
- handledd tandborstning med fluortandkräm, eftersom det främjar förankringen av tandborstningsvanan och hanteringen av hål «Päiväkodissa toteutettu ohjattu hampaiden harjaus fluorihammastahnalla ehkäisee ilmeisesti hampaiden reikiintymistä.»B. Med hjälp av handledning genomförs borstning på ett sätt som gör att infektionerna inom daghemmen inte ökar. Se mer information «Hampaiden ohjattu harjaus päivähoidossa»16 och social- och hälsovårdsministeriets kommuninformation «https://valtioneuvosto.fi/-/1271139/borstning-av-tanderna-och-anvandning-av-xylitol-hos-barn-i-dagvardsaldern»42.
- handledd tandborstning till exempel efter måltider i förskolan. Det kan planeras inom kommunerna i samarbete med munhälsovården och riktas till de områden där man har mest hål i tänderna.
- handledd användning av xylitolprodukter efter måltider eller mellanmål «Päivittäinen ksylitolipurukumin tai -pastillien (vähintään 5 g/vrk) käyttö ilmeisesti vähentää hampaiden reikiintymistä.»B. Effekten är som störst om xylitol används när tänderna håller på att bryta fram eller innan det.
Karieshantering i skolor och fria aktiviteter
- Ungdomar som växer och rör sig mycket behöver energi. Det är viktigt att de får den energi de behöver från måltider och hälsosamma mellanmål. Barn och unga i skolåldern ska uppmuntras att äta hela sin skollunch som det är avsett. Maten är hälsosam och innehåller nödvändig energimängd samt nödvändiga vitaminer och mineraler.
- Det finns anledning att uppmuntra ungdomar att äta bär, frukt, rotfrukter och grönsaker.
- Sockrade mellanmål och drycker med mycket kalorier som är skadliga för både hälsan och tänderna ska ersättas med hälsosamma alternativ.
- Det rekommenderas att man använder xylitolprodukter «Päivittäinen ksylitolipurukumin tai -pastillien (vähintään 5 g/vrk) käyttö ilmeisesti vähentää hampaiden reikiintymistä.»B.
- I skolor och fritidsverksamheter ska man säkerställa att det finns möjlighet att dricka kranvatten som törstsläckare. Man bör särskilt beakta de tanderosioner och hål i tänderna som har ökat särskilt bland lagsportsutövare. Sportdrycker kan utgöra en betydande risk för hål i tänderna om man dricker dem upprepade gånger och ofta «Gallagher J, Ashley P, Petrie A ym. Oral health an...»102.
- Söta kolsyrade drycker och energidrycker är inte en del av en hälsosam matmiljö.
- Skolornas undervisningsprogram bör innefatta munhygienundervisning, så att man säkerställer att alla har tillräckliga kunskaper och färdigheter inom karieshantering.
Karieshantering i omsorgstjänster och sluten vård
- Att använda sig av förebyggande tandvård för personer inom vård- och omsorgstjänster och inom den slutna vården är särskilt viktigt, eftersom flera av dem har försämrad funktionsförmåga och initiativförmåga samt minnessjukdomar som begränsar egenvården och möjligheten till reparativ behandling «Muistisairaan suunhoito»13, «Suunhoito kotihoidon asiakkailla, hoivapalveluissa ja laitoksissa»9, «Karieksen hallinta iäkkäillä»8.
- Att sköta äldres dagliga munhygien ligger nästan helt och hållet på de anhörigas och vård- och omsorgspersonalens ansvar. Ungefär 80 % av dem som får omsorg dygnet runt behöver hjälp med sin dagliga munhygien «Vesterhus G, Stenerud G, Hede B. Suunhoito hoitoko...»38, «Kun henkilö vastustelee suun puhdistusta – vinkkejä haastaviin tilanteisiin»14.
- Tandläkares och annan tandvårdspersonals uppgift är att ge handledning och instruktioner till vårdpersonal i hur de ska sköta den dagliga munhygienen «Vesterhus G, Stenerud G, Hede B. Suunhoito hoitoko...»38.
- Även personer inom omsorgstjänster ska utifrån sina individuella behov genomgå regelbundna, planerade munhälsokontroller «Vesterhus G, Stenerud G, Hede B. Suunhoito hoitoko...»38.
- Man kan upprätthålla fungerande vårdkedjor inom munvård till exempel genom omsorgstjänsternas egen munhygienist eller en närvårdare eller sjukskötare som utbildats som ansvarig för munvård. Dessa personer som ansvarar för munvård utbildar i sin tur den övriga vård- och omsorgspersonalen i hur man sköter munvården «Gabre P, Twetman S. Ikäihmisille hyvä suunterveys ...»68, «van der Putten GJ, Mulder J, de Baat C ym. Effecti...»103.
Reparativ behandling
- Man försöker alltid när det är möjligt förebygga att kariesskador uppstår och hejda progressionen av begynnande skador.
- Man behöver sätta in reparativ behandling om man inte i tid har vidtagit åtgärder för att avstanna kariesskador eller om det inte har lyckats. Även då är det viktigt att man vid sidan om lagningen får eventuella begynnande kariesskador hos patienten att stanna av och tillsammans med patienten skapar en grund för att i framtiden förhindra hål i tänderna som en del av det dagliga livet.
- Behandling för att få skador att stanna av kompletteras med reparativ behandling (se
God medicinsk praxis-rekommendationen Hampaan paikkaushoito «Hampaan paikkaushoito»2 (på finska)), om
- det inte är möjligt att hålla skadeytan ren på grund av till exempel kavitation
- skadan har progredierat längre än halvvägs genom dentinet, även om det är möjligt
att hålla den skadade ytan ren.
- Det är alltid motiverat med reparativ behandling av mjölktänder om skadan har gått igenom emaljen.
- Reparativ behandling kan också vara nödvändigt av estetiska eller funktionella skäl.
- Om det finns ett stort behov av behandling, kan man stötta karieshanteringen genom att utöver handledning för egenvård och intensifierad profylax i början av en behandlingsepisod göra en kariessanering av tänderna, alltså behandling för att hejda kariesskador genom stegvis gjord exkavering (se God medicinsk praxis-rekommendationen Hampaan juurihoito «Hampaan juurihoito»3 kappale Täydellinen, vaiheittainen ja osittainen karieskudoksen poisto (på finska) ) samt att avlägsna tänder med dålig prognos. Kariessanering bör också göras för personer som inte klarar av egenvård och regelbundna tandvårdsbesök och där karies med sina följder innebär en risk för allmänkonditionen.
Till sist
- Goda hälsokunskaper innebär att man förstår grunderna inom karieshantering och att man behärskar färdigheter som krävs för att förhindra hål i tänderna. Dessutom behövs en känsla av förmåga, alltså att människor har en tro på sina möjligheter att förhindra hål genom enkla metoder.
- Alla ska själv eller vid behov med assistans se till att hålla sina tänder rena och äta hälsosamt dagligen, så att karieshanteringen lyckas.
- Tandvårdspersonal stöttar patienter i att tillägna sig och upprätthålla hälsosamma levnadsvanor. Tandvårdspersonal genomför också behandling på mottagning för att få kariesangrepp att avstanna.
- Personer i alla åldrar ska ha möjlighet att leva i en säker miljö, fatta hälsosamma beslut och få goda modeller för ett hälsosamt beteende från sin omgivning. Miljön får inte exponera personer för vanor som är skadliga för tänderna, till exempel småätande. Att göra en miljö mer hälsosam kräver samarbete mellan olika aktörer över administrativa sektorsgränser. Det ligger på kommunernas ansvar att skapa ett sådant samarbete.
Arbetsgrupp tillsatt av Finska Läkarföreningen Duodecim och Finska Tandläkarsällskapet Apollonia rf
För mera information om arbetsgruppsmedlemmar samt anmälan om intressekonflikter, se «Karies (hallinta)»1 (på finska)
Översättare: AAC Global Oy
Granskning av översättningen: Anders Bergman
Litteratur
Karies (hantering). God medicinsk praxis-rekommendation. Arbetsgrupp tillsatt av Finska Läkarföreningen Duodecim och Finska Tandläkarsällskapet Apollonia rf. Helsingfors: Finska Läkarföreningen Duodecim, 2020 (hänvisning dd.mm.åååå). Tillgänglig på internet: www.kaypahoito.fi
Närmare anvisningar: «https://www.kaypahoito.fi/sv/god-medicinsk-praxis/nyttjanderattigheter/citering»43
Ansvarsbegränsning
God medicinsk praxis- och Avstå klokt-rekommendationerna är sammandrag gjorda av experter gällande diagnostik och behandling av bestämda sjukdomar. Rekommendationerna fungerar som stöd när läkare eller andra yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården ska fatta behandlingsbeslut. De ersätter inte läkarens eller annan hälsovårdspersonals egen bedömning av vilken diagnostik, behandling och rehabilitering som är bäst för den enskilda patienten då behandlingsbeslut fattas.
Litteratur
- Svensson L, Hakeberg M, Wide U. Dental pain and oral health-related quality of life in individuals with severe dental anxiety. Acta Odontol Scand 2018;76:401-406 «PMID: 29782197»PubMed
- Takahashi N, Nyvad B. Caries ecology revisited: microbial dynamics and the caries process. Caries Res 2008;42:409-18 «PMID: 18832827»PubMed
- GBD 2017 Oral Disorders Collaborators., Bernabe E, Marcenes W ym. Global, Regional, and National Levels and Trends in Burden of Oral Conditions from 1990 to 2017: A Systematic Analysis for the Global Burden of Disease 2017 Study. J Dent Res 2020;99:362-373 «PMID: 32122215»PubMed
- Suominen-Taipale AL, Widström E, Sund R. [Not Available]. Open Dent J 2009;3:59-67 «PMID: 19543545»PubMed
- Rajavaara P, Laitala ML, Vähänikkilä H ym. Survey of family-related factors of children treated under dental general anaesthesia. Eur J Paediatr Dent 2018;19:139-144 «PMID: 29790778»PubMed
- Savanheimo N, Sundberg SA, Virtanen JI ym. Dental care and treatments provided under general anaesthesia in the Helsinki Public Dental Service. BMC Oral Health 2012;12:45 «PMID: 23102205»PubMed
- Tanner T, Kämppi A, Päkkilä J ym. Prevalence and polarization of dental caries among young, healthy adults: Cross-sectional epidemiological study. Acta Odontol Scand 2013;71:1436-42 «PMID: 23627898»PubMed
- Kämppi A, Tanner T, Päkkilä J ym. Geographical distribution of dental caries prevalence and associated factors in young adults in Finland. Caries Res 2013;47:346-54 «PMID: 23548873»PubMed
- Suominen-Taipale L, Nordblad A, Vehkalahti M, Aromaa A (toim). Suomalaisten aikuisten suunterveys. Terveys 2000 -tutkimus. KTL B16/2004, Helsinki: Hakapaino Oy, 2004. http://www.ktl.fi/attachments/suomi/julkaisut/julkaisusarja_b/2004b16.pdf
- Koskinen S, Lundqvist A, Ristiluoma N (toim). Terveys, toimintakyky ja hyvynvointi Suomessa 2011. THL. Raportti 69/2012. http://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/90832/URN_ISBN_978-952-245-769-1.pdf?sequence
- Laajala A, Pesonen P, Anttonen V ym. Association of Enamel Caries Lesions with Oral Hygiene and DMFT among Adults. Caries Res 2019;53:475-481 «PMID: 30917373»PubMed
- Laitala ML, Laakso JM, Anttonen V. Caries risk factors among Finnish 24-month-old children. Int J Paediatr Dent 2013; Vol (23) Suppl: 53-234(P19-575
- Mäki P. THL raportti 2/2010. Lasten terveys, 2010. http://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/80056/3ebde5ad-1be7-4268-9167-df23095fca33.pdf?sequence http://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/80056/3ebde5ad-1be7-4268-9167-df23095fca33.pdf?sequence
- Komulainen K, Ylöstalo P, Syrjälä AM ym. Preference for dentist's home visits among older people. Community Dent Oral Epidemiol 2012;40:89-95 «PMID: 21819439»PubMed
- Tuuliainen E, Nihtilä A, Komulainen K ym. The association of frailty with oral cleaning habits and oral hygiene among elderly home care clients. Scand J Caring Sci 2019;: «PMID: 31845365»PubMed
- Fejerskov O, Kidd E Dental caries: the disease and its clinical management, 2nd Edn. New Jersey: Wiley-Blackwell, 2008
- Gao X, Jiang S, Koh D ym. Salivary biomarkers for dental caries. Periodontol 2000 2016;70:128-41 «PMID: 26662487»PubMed
- Monse B, Heinrich-Weltzien R, Benzian H ym. PUFA--an index of clinical consequences of untreated dental caries. Community Dent Oral Epidemiol 2010;38:77-82 «PMID: 20002630»PubMed
- Komulainen K, Ylöstalo P, Syrjälä AM ym. Determinants for preventive oral health care need among community-dwelling older people: a population-based study. Spec Care Dentist 2014;34:19-26 «PMID: 24382367»PubMed
- Deng J, Jackson L, Epstein JB ym. Dental demineralization and caries in patients with head and neck cancer. Oral Oncol 2015;51:824-31 «PMID: 26198979»PubMed
- Svensson L, Hakeberg M, Wide U. Dental pain and oral health-related quality of life in individuals with severe dental anxiety. Acta Odontol Scand 2018;76:401-406 «PMID: 29782197»PubMed
- Olak J, Saag M, Honkala S ym. Children's dental fear in relation to dental health and parental dental fear. Stomatologija 2013;15:26-31 «PMID: 23732827»PubMed
- Goettems ML, Shqair AQ, Bergmann VF ym. Oral health self-perception, dental caries, and pain: the role of dental fear underlying this association. Int J Paediatr Dent 2018;28:319-325 «PMID: 29528150»PubMed
- Wennström A, Wide Boman U, Stenman U ym. Oral health, sense of coherence and dental anxiety among middle-aged women. Acta Odontol Scand 2013;71:256-62 «PMID: 22452573»PubMed
- Meurman PK, Pienihäkkinen K. Factors associated with caries increment: a longitudinal study from 18 months to 5 years of age. Caries Res 2010;44:519-24 «PMID: 20975269»PubMed
- Pedersen AML, Sørensen CE, Proctor GB ym. Salivary secretion in health and disease. J Oral Rehabil 2018;45:730-746 «PMID: 29878444»PubMed
- Tham R, Bowatte G, Dharmage SC ym. Breastfeeding and the risk of dental caries: a systematic review and meta-analysis. Acta Paediatr 2015;104:62-84 «PMID: 26206663»PubMed
- Carvalho JC, Ekstrand KR, Thylstrup A. Dental plaque and caries on occlusal surfaces of first permanent molars in relation to stage of eruption. J Dent Res 1989;68:773-9 «PMID: 2715469»PubMed
- Alaluusua S, Malmivirta R. Early plaque accumulation--a sign for caries risk in young children. Community Dent Oral Epidemiol 1994;22:273-6 «PMID: 7813174»PubMed
- Alm A. On dental caries and caries-related factors in children and teenagers. Swed Dent J Suppl 2008;:7-63, 1p preceding table of contents «PMID: 18637315»PubMed
- Costa FS, Silveira ER, Pinto GS ym. Developmental defects of enamel and dental caries in the primary dentition: A systematic review and meta-analysis. J Dent 2017;60:1-7 «PMID: 28347809»PubMed
- Vargas-Ferreira F, Salas MM, Nascimento GG ym. Association between developmental defects of enamel and dental caries: A systematic review and meta-analysis. J Dent 2015;43:619-28 «PMID: 25862273»PubMed
- Taskinen H, Kankaala T, Rajavaara P ym. Self-reported causes for referral to dental treatment under general anaesthesia (DGA): a cross-sectional survey. Eur Arch Paediatr Dent 2014;15:105-12 «PMID: 23918236»PubMed
- Julien KC, Buschang PH, Campbell PM. Prevalence of white spot lesion formation during orthodontic treatment. Angle Orthod 2013;83:641-7 «PMID: 23289733»PubMed
- Eltayeb MK, Ibrahim YE, El Karim IA ym. Distribution of white spot lesions among orthodontic patients attending teaching institutes in Khartoum. BMC Oral Health 2017;17:88 «PMID: 28545439»PubMed
- Heasman PA, Ritchie M, Asuni A ym. Gingival recession and root caries in the ageing population: a critical evaluation of treatments. J Clin Periodontol 2017;44 Suppl 18:S178-S193 «PMID: 28266119»PubMed
- Foley NC, Affoo RH, Siqueira WL ym. A Systematic Review Examining the Oral Health Status of Persons with Dementia. JDR Clin Trans Res 2017;2:330-342 «PMID: 30931751»PubMed
- Vesterhus G, Stenerud G, Hede B. Suunhoito hoitokodissa. Suom Hammaslääkäril 2017;6:26-31
- Allen PF, Da Mata C, Hayes M. Minimal intervention dentistry for partially dentate older adults. Gerodontology 2019;36:92-98 «PMID: 30706959»PubMed
- Minakuchi S, Tsuga K, Ikebe K ym. Oral hypofunction in the older population: Position paper of the Japanese Society of Gerodontology in 2016. Gerodontology 2018;35:317-324 «PMID: 29882364»PubMed
- Skott P, Wårdh I: Mind the gap - älä menetä yhteyttä iäkkääseen potilaaseen. Suom Hammaslääkäril 2017;5:38-45
- Pitts NB, Ekstrand KR, ICDAS Foundation. International Caries Detection and Assessment System (ICDAS) and its International Caries Classification and Management System (ICCMS) - methods for staging of the caries process and enabling dentists to manage caries. Community Dent Oral Epidemiol 2013;41:e41-52 «PMID: 24916677»PubMed
- Laitala ML, Piipari L, Sämpi N ym. Validity of Digital Imaging of Fiber-Optic Transillumination in Caries Detection on Proximal Tooth Surfaces. Int J Dent 2017;2017:8289636 «PMID: 29098003»PubMed
- Kühnisch J, Anttonen V, Duggal MS ym. Best clinical practice guidance for prescribing dental radiographs in children and adolescents: an EAPD policy document. Eur Arch Paediatr Dent 2019;: «PMID: 31768893»PubMed
- Ligtenberg AJM, Veerman ECI, series eds. Saliva: secretion and functions. Monographs in Oral Science, vol 24: 0077-0892
- Sordi MB, Massochin RC, Camargo AR ym. Oral health assessment for users of marijuana and cocaine/crack substances. Braz Oral Res 2017;31:e102 «PMID: 29267663»PubMed
- Mateos-Moreno MV, Del-Río-Highsmith J, Riobóo-García R ym. Dental profile of a community of recovering drug addicts: Biomedical aspects. Retrospective cohort study. Med Oral Patol Oral Cir Bucal 2013;18:e671-9 «PMID: 23722124»PubMed
- Shekarchizadeh H, Khami MR, Mohebbi SZ ym. Oral Health of Drug Abusers: A Review of Health Effects and Care. Iran J Public Health 2013;42:929-40 «PMID: 26060654»PubMed
- Pienihäkkinen K, Jokela J, Alanen P. Risk-based early prevention in comparison with routine prevention of dental caries: a 7-year follow-up of a controlled clinical trial; clinical and economic aspects. BMC Oral Health 2005;5:2 «PMID: 15784155»PubMed
- VanWormer JJ, Acharya A, Greenlee RT ym. Oral hygiene and cardiometabolic disease risk in the survey of the health of Wisconsin. Community Dent Oral Epidemiol 2013;41:374-84 «PMID: 23106415»PubMed
- Desvarieux M, Demmer RT, Jacobs DR ym. Changes in clinical and microbiological periodontal profiles relate to progression of carotid intima-media thickness: the Oral Infections and Vascular Disease Epidemiology study. J Am Heart Assoc 2013;2:e000254 «PMID: 24166489»PubMed
- Söder B, Yakob M, Meurman JH ym. The association of dental plaque with cancer mortality in Sweden. A longitudinal study. BMJ Open 2012;2: «PMID: 22689907»PubMed
- Chang JS, Lo HI, Wong TY ym. Investigating the association between oral hygiene and head and neck cancer. Oral Oncol 2013;49:1010-7 «PMID: 23948049»PubMed
- Dar NA, Islami F, Bhat GA ym. Poor oral hygiene and risk of esophageal squamous cell carcinoma in Kashmir. Br J Cancer 2013;109:1367-72 «PMID: 23900216»PubMed
- Pussinen PJ, Paju S, Koponen J ym. Association of Childhood Oral Infections With Cardiovascular Risk Factors and Subclinical Atherosclerosis in Adulthood. JAMA Netw Open 2019;2:e192523 «PMID: 31026022»PubMed
- Ástvaldsdóttir Á, Boström AM, Davidson T ym. Oral health and dental care of older persons-A systematic map of systematic reviews. Gerodontology 2018;35:290-304 «PMID: 30129220»PubMed
- Axelsson P, Buischi YA, Barbosa MF ym. The effect of a new oral hygiene training program on approximal caries in 12-15-year-old Brazilian children: results after three years. Adv Dent Res 1994;8:278-84 «PMID: 7865087»PubMed
- Toumba KJ, Twetman S, Splieth C ym. Guidelines on the use of fluoride for caries prevention in children: an updated EAPD policy document. Eur Arch Paediatr Dent 2019;20:507-516 «PMID: 31631242»PubMed
- Institute of Medicine (US) Standing Committee on the Scientific Evaluation of Dietary Reference Intakes. Dietary Reference Intakes for Calcium, Phosphorus, Magnesium, Vitamin D, and Fluoride. Available from url: http://www.nap.edu/catalog/5776.html
- Laitala ML, Vehkalahti MM, Virtanen JI. Frequent consumption of sugar-sweetened beverages and sweets starts at early age. Acta Odontol Scand 2018;76:105-110 «PMID: 29032715»PubMed
- Campain AC, Morgan MV, Evans RW ym. Sugar-starch combinations in food and the relationship to dental caries in low-risk adolescents. Eur J Oral Sci 2003;111:316-25 «PMID: 12887397»PubMed
- Johansson I, Holgerson PL, Kressin NR ym. Snacking habits and caries in young children. Caries Res 2010;44:421-30 «PMID: 20720422»PubMed
- Diet, nutrition and the prevention of chronic diseases. World Health Organ Tech Rep Ser 2003;916:i-viii, 1-149, backcover «PMID: 12768890»PubMed
- Giacaman RA. Sugars and beyond. The role of sugars and the other nutrients and their potential impact on caries. Oral Dis 2018;24:1185-1197 «PMID: 28898520»PubMed
- Valtiovarainministerio, tammikuu 2013 Sokeriverotusta selvittanyt tyoryhma. Sokeriverotyoryhman loppuraportti. Valtiovarainministerion julkaisuja 3/2013 www.vm.fi/julkaisut. Juvenes Print - Suomen Yliopistopaino Oy, 2013. ISBN 978- 952-251-423-3(nid.) ISSN 1459-3394 (nid.) ISBN 978-952-251-424-0 (PDF) ISSN 1797-9714 (PDF)
- Soini H, Muurinen S, Savikko N et al: Iäkkäiden asukkaiden ravitsemustila Helsingissä ympärivuorokautisen hoidon yksiköissä 2003-2017 - kehittämistyön tuloksia: Gerontologia 2019;3:121-32
- Kaipainen T, Tiihonen M, Hartikainen S, Nykänen I: Prevalence and risk factors for malnutrition and associated factors among home care clients. Jour Nursing Home Res 2015;1:47-51
- Gabre P, Twetman S. Ikäihmisille hyvä suunterveys - kuinka ehkäistä juurikaries, ientulehdus ja suun kandidoosi. Suom Hammaslääkäril 2017;5:22-29
- Valtion ravitsemusneuvottelukunta. Juomat ravitsemuksessa. Valtion ravitsemusneuvottelukunnan nimeämä työryhmä: Valsta LM, Borg P, Heiskanen S, Keskinen H, Männistö S, Rautio T, Sarlio-Lähteenkorva S, Kara R. 2008, Helsinki: Yliopistopaino. https://www.ruokavirasto.fi/globalassets/teemat/terveytta-edistava-ruokavalio/ruoka-aineet/juomat/juomat_ravitsemuksessa.pdf
- Lussi A, Carvalho TS. Analyses of the Erosive Effect of Dietary Substances and Medications on Deciduous Teeth. PLoS One 2015;10:e0143957 «PMID: 26700481»PubMed
- Larsen MJ, Nyvad B. Enamel erosion by some soft drinks and orange juices relative to their pH, buffering effect and contents of calcium phosphate. Caries Res 1999;33:81-7 «PMID: 9831784»PubMed
- Hughes JA, West NX, Parker DM ym. Development and evaluation of a low erosive blackcurrant juice drink. 3. Final drink and concentrate, formulae comparisons in situ and overview of the concept. J Dent 1999;27:345-50 «PMID: 10377609»PubMed
- Köhler B, Bratthall D. Intrafamilial levels of Streptococcus mutans and some aspects of the bacterial transmission. Scand J Dent Res 1978;86:35-42 «PMID: 273301»PubMed
- Andreas NJ, Kampmann B, Mehring Le-Doare K. Human breast milk: A review on its composition and bioactivity. Early Hum Dev 2015;91:629-35 «PMID: 26375355»PubMed
- Sheiham A, Watt RG. The common risk factor approach: a rational basis for promoting oral health. Community Dent Oral Epidemiol 2000;28:399-406 «PMID: 11106011»PubMed
- Routasalo P, Pitkälä K. Omahoidon tukeminen. Opas terveydenhuollon ammattilaisille. Lääkäriseura Duodecim. ISBN 978-952-67123-2-1
- Cinar AB, Freeman R, Schou L. A new complementary approach for oral health and diabetes management: health coaching. Int Dent J 2018;68:54-64 «PMID: 28913928»PubMed
- Emani S, Thomas R, Shah R ym. Application of transtheoretical model to assess the compliance of chronic periodontitis patients to periodontal therapy. Contemp Clin Dent 2016;7:176-81 «PMID: 27307663»PubMed
- Kamalikhah T, Mazllomi Mahmood Abad S, Khalighinejad N ym. Dental flossing behaviour and its determinants among students in a suburb area of Tehran-Iran: using Transtheoretical Model. Int J Dent Hyg 2017;15:106-112 «PMID: 26053407»PubMed
- Nordström A, Birkhed D. Preventive effect of high-fluoride dentifrice (5,000 ppm) in caries-active adolescents: a 2-year clinical trial. Caries Res 2010;44:323-31 «PMID: 20606431»PubMed
- Axelsson P, Lindhe J. The effect of a preventive programme on dental plaque, gingivitis and caries in schoolchildren. Results after one and two years. J Clin Periodontol 1974;1:126-38 «PMID: 4532119»PubMed
- Axelsson P, Lindhe J. Effect of controlled oral hygiene procedures on caries and periodontal disease in adults. Results after 6 years. J Clin Periodontol 1981;8:239-48 «PMID: 6947990»PubMed
- de Bruyn H, Arends J. Fluoride varnishes--a review. J Biol Buccale 1987;15:71-82 «PMID: 3316196»PubMed
- Marinho VC, Worthington HV, Walsh T ym. Fluoride varnishes for preventing dental caries in children and adolescents. Cochrane Database Syst Rev 2013;:CD002279 «PMID: 23846772»PubMed
- Zhao IS, Gao SS, Hiraishi N ym. Mechanisms of silver diamine fluoride on arresting caries: a literature review. Int Dent J 2018;68:67-76 «PMID: 28542863»PubMed
- Oliveira BH, Cunha-Cruz J, Rajendra A ym. Controlling caries in exposed root surfaces with silver diamine fluoride: A systematic review with meta-analysis. J Am Dent Assoc 2018;149:671-679.e1 «PMID: 29805039»PubMed
- McReynolds D, Duane B. Systematic review finds that silver diamine fluoride is effective for both root caries prevention and arrest in older adults. Evid Based Dent 2018;19:46-47 «PMID: 29930359»PubMed
- Tan HP, Lo EC, Dyson JE ym. A randomized trial on root caries prevention in elders. J Dent Res 2010;89:1086-90 «PMID: 20671206»PubMed
- Lewis A, Wallace J, Deutsch A ym. Improving the oral health of frail and functionally dependent elderly. Aust Dent J 2015;60 Suppl 1:95-105 «PMID: 25762046»PubMed
- Mitwalli H, Mourao MDA, Dennison J ym. Effect of Silver Diamine Fluoride Treatment on Microbial Profiles of Plaque Biofilms from Root/Cervical Caries Lesions. Caries Res 2019;53:555-566 «PMID: 31137026»PubMed
- Ahovuo-Saloranta A, Hiiri A, Nordblad A ym. Pit and fissure sealants for preventing dental decay in the permanent teeth of children and adolescents. Cochrane Database Syst Rev 2004;:CD001830 «PMID: 15266455»PubMed
- Oong EM, Griffin SO, Kohn WG ym. The effect of dental sealants on bacteria levels in caries lesions: a review of the evidence. J Am Dent Assoc 2008;139:271-8; quiz 357-8 «PMID: 18310731»PubMed
- Slayton RL, Urquhart O, Araujo MWB ym. Evidence-based clinical practice guideline on nonrestorative treatments for carious lesions: A report from the American Dental Association. J Am Dent Assoc 2018;149:837-849.e19 «PMID: 30261951»PubMed
- Söderholm KJ. The impact of recent changes in the epidemiology of dental caries on guidelines for the use of dental sealants: clinical perspectives. J Public Health Dent 1995;55:302-11 «PMID: 8854270»PubMed
- Honkala S, ElSalhy M, Shyama M ym. Sealant versus Fluoride in Primary Molars of Kindergarten Children Regularly Receiving Fluoride Varnish: One-Year Randomized Clinical Trial Follow-Up. Caries Res 2015;49:458-66 «PMID: 26228621»PubMed
- Peters MC, Hopkins AR Jr, Zhu L ym. Efficacy of Proximal Resin Infiltration on Caries Inhibition: Results from a 3-Year Randomized Controlled Clinical Trial. J Dent Res 2019;98:1497-1502 «PMID: 31526071»PubMed
- Faghihian R, Shirani M, Tarrahi MJ ym. Efficacy of the Resin Infiltration Technique in Preventing Initial Caries Progression: A Systematic Review and Meta-Analysis. Pediatr Dent 2019;41:88-94 «PMID: 30992105»PubMed
- Urquhart O, Tampi MP, Pilcher L ym. Nonrestorative Treatments for Caries: Systematic Review and Network Meta-analysis. J Dent Res 2019;98:14-26 «PMID: 30290130»PubMed
- Liang Y, Deng Z, Dai X ym. Micro-invasive interventions for managing non-cavitated proximal caries of different depths: a systematic review and meta-analysis. Clin Oral Investig 2018;22:2675-2684 «PMID: 30238416»PubMed
- Slot DE, Vaandrager NC, Van Loveren C ym. The effect of chlorhexidine varnish on root caries: a systematic review. Caries Res 2011;45:162-73 «PMID: 21525751»PubMed
- Rethman MP, Beltrán-Aguilar ED, Billings RJ ym. Nonfluoride caries-preventive agents: executive summary of evidence-based clinical recommendations. J Am Dent Assoc 2011;142:1065-1071 «PMID: 21987836»PubMed
- Gallagher J, Ashley P, Petrie A ym. Oral health and performance impacts in elite and professional athletes. Community Dent Oral Epidemiol 2018;46:563-568 «PMID: 29938820»PubMed
- van der Putten GJ, Mulder J, de Baat C ym. Effectiveness of supervised implementation of an oral health care guideline in care homes; a single-blinded cluster randomized controlled trial. Clin Oral Investig 2013;17:1143-53 «PMID: 22842777»PubMed